Tatoeages, piercings en haarverf

 

Toen ik 14 was mocht ik na lang zeuren voor het eerst mijn haar rood verven. Op mijn 16e wist ik niet hoe snel ik mijn neuspiercing moest laten zetten en zodra ik 18 werd stond mijn eerste tatoeage op mijn pols. Veel mensen om mij heen vroegen zich af waarom ik mezelf dat aandeed. Ze vonden dat ik mijn lichaam ermee beschadigde en wisten zeker dat ik er later spijt van zou krijgen, maar ze wisten niet dat het nemen van tatoeages, piercings en het verven van mijn haren mij juist heel erg goed heeft gedaan.

Ondertussen heeft mijn haar al elke kleur gehad die je je maar kan bedenken en heb ik veel gewisseld tussen verschillende piercings. Ook ben ik nog steeds aan het uitbreiden wat mijn tatoeages betreft. Dit heeft vaak geleid tot vragen, afkeuringen, complimenten en soms zelfs goede gesprekken. Af en toe loop je helaas tegen vooroordelen over deze zaken aan, maar gelukkig lijken deze vooroordelen steeds minder voor te komen of minder hard te worden.


Bron foto

Ik kan me goed voorstellen dat niet iedereen het mooi vind, we houden immers ook niet allemaal van, wat zal ik eens zeggen, sperziebonen, maar ik sta honderd procent achter deze manieren van lichaamsversiering. Naast dat ik het mooi vind, heeft het me ook een hele hoop andere dingen gebracht.

Natuurlijk is het leuk om een compliment te krijgen, maar ik maak de keuze om m'n haar te verven of een tatoeage te nemen uiteindelijk voor mezelf. Het is in mijn ogen een vorm van zelf-expressie en het draagt voor mij bij aan een positief zelfbeeld. Door mezelf zo 'in te kleuren' als ik mooi vind voel ik me de meest echte, meest vrije en meest mooie versie van mezelf. Het gaat er niet om dat ik per se anders dan de rest wil zijn, maar het laat wel het experimentele, vrolijke en artistieke in mij naar boven komen.

Ik voel me veel fijner in een lichaam met versieringen dan in een lichaam dat niet op probeert te vallen. Ik heb al lang genoeg niet op durven vallen en ben blij dat ik nu echt mezelf durf te zijn en durf te experimenteren met mijn uiterlijk. Af en toe vind ik het nog best weleens spannend om te zien hoe een ander reageert op mijn nieuwe haar, piercing of tattoo, maar uiteindelijk geeft het me alleen maar een hoop zelfvertrouwen wanneer ik gewoon mezelf durf te zijn.

Mijn tatoeages hebben niet allemaal een heel precieze betekenis, maar ze betekenen wel íets of komen ergens vandaan. Ik heb ze gekozen, dus het zijn afbeeldingen die bij mij passen. Op mijn rug heb ik een adelaar staan met de tekst 'Born to fly' en hoewel ik die niet altijd kan zien herinnert deze mij er toch aan dat ik mijn leven vrij wil leven en spreekwoordelijk wil vliegen. Vrij van een eetstoornis, vrij van angsten. De tijger op mijn been likt de knie van een vrouw en helpt mij eraan herinneren dat mijn lichaam sterk is en kan helen als ik het die kans geef en ervoor wil werken. Mijn tatoeages herinneren mij aan de dingen waar ik voor sta en heb mogen ondervinden en zetten kracht bij mijn daden.

Bovendien hebben mijn tatoeages me erg geholpen met het accepteren van mijn lichaam. Een tatoeage maakt niet slechts een lichaam, een lichaam maakt ook een tatoeage, had ik ondervonden. Daarnaast heb ik een hoop littekens waar ik tatoeages overheen heb gezet. Op deze manier heb ik voor mezelf een bepaalde periode af kunnen sluiten.

Wanneer ik me niet zo lekker in m'n vel voel zitten vind ik het heerlijk om mijn haar te verven. Weer een nieuw kleurtje zorgt voor een fris en nieuw gevoel en ik loop dan weer vol trots als een paradijsvogel over straat. Daarnaast ben ik altijd wel een tijdje bezig met het verven van mijn haar, het is namelijk iets dat ik graag zelf doe. Ik heb er heel veel plezier in om dit te doen. Op deze manier is het ook een goede afleiding van negatieve gedachten. Voor sommige is deze afleiding misschien wat extreem, maar het heeft mij al tig keer uit een negatieve bui weten te halen.

Tevens voelt het nemen van een tatoeage, het verven van mijn haar of het zetten van een piercing voor mij als een cadeautje. Het kost me geld en tijd, maar ik heb dat graag voor mezelf over. Het is voor mij dan ook een manier om het leven en mijn lichaam te vieren. Ik vind het mooi, ik vind dat ik het verdien en wil het mezelf graag geven.

Dat piercings, tatoeages en het verven van mijn haar mij hebben geholpen betekent natuurlijk niet dat ik denk dat dat voor iedereen zo is. We hebben allemaal verschillende manieren om voor onszelf te zorgen en voor de één kan dit wat anders betekenen dan voor te ander. We zijn allemaal verschillend en dat vind ik juist mooi. Met deze blog wil ik dan ook graag de negatieve gedachten die schuil gaat over dit soort lichaamsversiering tegenspreken.


Bron foto

Het kwetst mij wanneer mensen zeggen dat ik mijzelf en mijn lichaam beschadig door deze dingen te doen. Ik heb mijzelf en mijn lichaam inderdaad beschadigd, maar dat kwam niet door mijn tatoeages, piercings en haarverf, die dingen hebben mij juist geholpen om een fijnere relatie met mezelf te creëren. Natuurlijk moet je er heel goed over nadenken voordat je zo'n keuze maakt. De keuze voor een tatoeage is er zelfs één voor je hele leven. Dat is niet niks, maar wat ik wel wil benadrukken is dat er geen verkeerde manier om van jezelf te houden en voor jezelf te zorgen. Ik ben er een voorstander van dat ieder mag zijn zoals 'ie graag is, al wijkt dat soms wat af van de norm.

Wat vind jij hiervan?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Itsme - Dinsdag 28 november 2017 10:21
Totally agree!
... - Dinsdag 28 november 2017 10:33
Helemaal mee eens! Ik heb meerdere tattoos, piercings en mijn haar in allerlei kleuren gehad. Het heeft me absoluut geholpen om mijn lichaam leren te accepteren, vooral tattoos. Daarnaast ben ik door alles, aangenomen in de lokale shop als piercing leerling. Ja ik hou ervan. Het zijn sieraden voor het leven.
Vlien - Dinsdag 28 november 2017 10:58
En zo is het, prachtig geschreven!
Iep - Dinsdag 28 november 2017 10:59
Persoonlijk heb ik mijn haar nog nooit geverfd, heb ik geen piercings of tattoos omdat dat voor mij niet goed voelt. Toch kan ik me helemaal vinden in deze blog, iedereen heeft een eigen manier van uiten en ik ben blij dat die vrijheid er is. Fijn om te lezen dat het voor sommige mensen kan helpen iets te overwinnen! Daar heb ik echt respect voor! Wees wie je bent en waar jij je prettig bij voelt.
WendyH - Dinsdag 28 november 2017 11:07
saharmohammadi - Dinsdag 28 november 2017 11:30
Fighter - Dinsdag 28 november 2017 11:37
Helemaal mee eens. Mooi omschreven!
anoniempje - Dinsdag 28 november 2017 12:29
Ik vind het voor mezelf niet mooi en zal de keuze niet maken,
voor andere vind ik dit wel mooi zeker als het vanuit een persoonlijk gevoel komt.
Ik respecteer ieder zijn keuze hierin en zal nooit een opmerking maken.
Haar kleuren doe ik wel eens, maar dan in een standaard kleur, niet opvallend roze/blauw etc.
Denise - Dinsdag 28 november 2017 12:42
Boks Irene!

Ik ben sinds kort ook begonnen met het uitbreiden van mijn tattoo’s. Mijn tattoo’s hebben allemaal een betekenis en staan dus ergens voor. Heel lang heb ik het gelaten omdat anderen het niet mooi vonden en afkeurden. Ik wil me niet meer schikken naar de wens / wil van een ander. Ik wil doen wat IK mooi vind.

Dus, binnenkort de 3de van dit jaar :P
boulimia meisje - Dinsdag 28 november 2017 13:41
Ik ga binnekort een keer een tatoeage laten zetten, het is me eerste dys dat is wel spannend!
Maar het is eR wel een waar ik ongeveer al ruim een jaar over nadenk en me ouders vrienden en begeleiders en werk reageerde er heel goed op en me moeder gaat mee als ik hem laat zetten.
Manu - Dinsdag 28 november 2017 21:20
ik vind het vooral jammer dat je er dan vervolgens geen foto's van je tats bij zet :P
Bas - Donderdag 18 oktober 2018 00:03
"Ik voel me veel fijner in een lichaam met versieringen dan in een lichaam dat niet op probeert te vallen. Ik heb al lang genoeg niet op durven vallen en ben blij dat ik nu echt mezelf durf te zijn en durf te experimenteren met mijn uiterlijk. Af en toe vind ik het nog best weleens spannend om te zien hoe een ander reageert op mijn nieuwe haar, piercing of tattoo, maar uiteindelijk geeft het me alleen maar een hoop zelfvertrouwen wanneer ik gewoon mezelf durf te zijn."

Probeer je om niet op te vallen, of probeer je niet om op te vallen?
Lijkt alsof de woorden alleen maar in een andere volgorde staan, maar het verschil in betekenis is erg belangrijk.
Zeker wanneer je het over "jezelf zijn" hebt. Je bent jezelf zonder "(lichaams)versieringen". Je doet dat niet voor jezelf, want als je alleen op een onbewoond eiland strand, dan ga je je echt niet bezighouden met je haar verven, tattoos zetten of ijzer door je vlees meppen...
Als je jezelf bent, dan zal je opvallen (of niet) om wie je bent en wat je doet, en niet om wat je draagt. Maarja, uiterlijk wordt vaak gebruikt als vervanger waar een daadwerkelijke persoonlijkheid ontbreekt. Ook wordt er dan vaak over dat uiterlijk gepraat omdat inhoud ontbreekt. Beetje als een kip zonder kop, maar met een hele mooie staart...