Tanderosie bij eetbuien en braken

 

Wanneer ik een slok water neem, vertrekt mijn gezicht. Au, het water is koud en dat doet pijn aan mijn tanden. Ik weet bijna zeker dat dit door de vele eetbuien en het braken komt, want dat heb ik in het verleden gedaan. Ik had een eetstoornis en dat heeft invloed gehad op de gevoeligheid van mijn gebit. Evenals de geel verkleurde hoektanden die ik in de spiegel zie. Natuurlijk kan het ook iemand overkomen zonder eetstoornis. Maar dat een eetstoornis je tanden kan beschadigen en tanderosie kan veroorzaken, is een feit.

Eetbuien en braken
Tanderosie betekent dat het glazuur op je tanden beschadigd is door zuren. Bijvoorbeeld maagzuur, of zuren uit voeding en drinken. Hierdoor kan je erg gevoelige tanden krijgen. Je tanden kunnen geler worden, omdat het tandbeen onder het glazuur zichtbaar wordt. Ook zorgt de slijtage ervoor dat je tanden kleiner kunnen worden en dat je sneller gaatjes kan krijgen, omdat het glazuur je gebit niet meer beschermt. Dit zijn allemaal heel vervelende gevolgen, waar ik me persoonlijk erg druk om hebt gemaakt. Vooral dat mijn tanden geel en lelijk zouden worden vond ik een verschrikkelijk idee.

Ik wist dat ik een groter risico op tanderosie liep dan een gemiddeld persoon. Ik had namelijk een eetstoornis waarbij ik eetbuien had en braakte. Mijn tanden kregen het flink te verduren. Ik merk nog steeds wel dat ik gevoelige plekjes op mijn tanden heb. Een slok koud water kan erg pijnlijk aanvoelen. Tandglazuur herstelt zich namelijk niet meer als het eenmaal beschadigd is. Daarom is het ontzettend belangrijk om goed voor je gebit te zorgen. Makkelijker gezegd dan gedaan, als je een eetstoornis hebt. "Stop maar gewoon met die eetbuien en met dat braken." Dat wil je wel, maar zo makkelijk is dat niet. Het kan wel, maar het kost tijd. In deze blog bespreek ik geen waterdichte oplossingen. Eetbuien en braken is altijd belastend voor je tanden. Het is dus geen 'excuus' om ermee door te blijven gaan. Wel zou het een beetje kunnen schelen. Hoe zorg je zo goed mogelijk voor je tanden in deze omstandigheden?

Een goede, algemene mondverzoring
Wanneer je niet lekker in je vel zit, kan het lastig zijn om goed voor jezelf te zorgen. Je hebt er geen zin in en geen energie voor. Of je vindt jezelf het niet waard. Het liefst verstop je je onder de dekens en wacht je tot de dag voorbij gaat. Dat is heel logisch als je je zo rot voelt. Toch snijd je jezelf er onwijs mee in de vingers. Voor jezelf zorgen kost energie, maar uiteindelijk ga je je juist slechter voelen als je het niet doet. Wie niet voor zichzelf zorgt, gaat zich vaak nóg viezer en minder waard voelen. Door wel goed voor jezelf te zorgen, geef je jezelf als het ware een bepaalde waarde. Het lost misschien niet al je problemen op, maar het voorkomt wel erger. Is het niet op de korte termijn, dan is het wel op de langere termijn. Dit is zeker iets ook voor mijn tanden geldt.

Eetbuien en braken zijn belastend voor het glazuur van je tanden. Daarom is een goede, algemene mondverzorging ontzettend belangrijk. Poets je tanden twee keer per dag. Gebruik ook floss-draad, tandenstokers of ragers om goed tussen je tanden schoon te maken. En ga eens per half jaar naar de tandarts voor een controle. Je kan ook je tandarts om advies vragen over hoe je jouw gebit het beste kan verzorgen.

Water en melk neutraliseren
Water en melk neutraliseren de zuurgraad in je mond. Het is sowieso goed om gedurende de dag voldoende water (of thee) te drinken. Niet alleen omdat je lichaam vocht nodig heeft, maar ook omdat je je mond zo een beetje schoonspoelt. Heb je net een eetbui gehad of gebraakt? Spoel je mond dan goed met water en blijf voldoende water drinken. Als je hebt gebraakt is het sowieso goed om voldoende te drinken, want je verliest een hoop vocht. Melk helpt dus ook. Ik spoelde zelf weleens mijn mond met een glas melk. Beetje gek idee misschien, maar het neutraliseert wel, dus helemaal niet gek om te doen.

Niet direct na het braken poetsen
Wat je niet moet doen is je tanden direct na een eetbui of het braken poetsen. Je glazuur is dan namelijk zacht geworden door de zuren. Je tanden hebben eerst wat tijd nodig om het te verwerken. Wacht minimaal een uur voordat je je tanden gaat poetsen. Je kan wel suikervrije kauwgom nemen met xylitol. 

Oppassen met frisdrank, ook light!
Frisdrank is een grote boosdoener wat tanderosie betreft. Af en toe een glaasje frisdrank kan geen kwaad, zeker niet als je het met een rietje drinkt. Ik bedoel: vergeet niet te leven. Echter ging het toen ik een eetstoornis had niet om af en toe een glaasje. In de tijd dat ik worstelde met eetbuien dacht ik dat een eetbui zonder calorieën mijn eetbuidrang wel kon verminderen. Een eetbui zonder calorieën bestond onder andere uit liters cola light. Daar zit misschien geen suiker in, maar er zitten wel zuren in. Ook overmatig veel light frisdrank is niet goed voor je tanden. Pas daar dus mee op, zeker als je tanden het al zwaar hebben.

Speciale producten
Er zijn speciale tandverzorgingsproducten te koop die tanderosie tegen zouden gaan. Zelf heb ik hier nooit gebruik van gemaakt, maar het zou dus wel kunnen. Je zou dit eens bij je tandarts kunnen navragen. Lees wat dat betreft ook eens mijn blog 'naar de tandarts met een eetstoornis'.

De gevolgen van een eetstoornis
Elke eetstoornis komt met negatieve gevolgen. Zowel op sociaal, mentaal als fysiek gebied. Je lichaam heeft een groot herstellend vermogen, maar beschadigingen aan je tanden herstellen zich niet vanzelf. Wees daarom zuinig op je tanden. Ik weet hoe lastig dat is als je worstelt met een eetstoornis. Natuurlijk wil je geen eetbuien en wil je niet overgeven. Het is niet zo makkelijk. Herstellen kost tijd, maar het is wel mogelijk. Waar je ook bent in herstel: zorg goed voor jezelf. Dat is altijd zinvol. Je bent dat waard. 

Zorg jij goed voor je tanden?

Deze blog kwam oorspronkelijk online in 2020


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anoniempje - Vrijdag 20 maart 2020 15:04
Misschien ook nog een tip: ik heb literatuur gelezen dat fluoride uit tandpasta pas na 2 minuten zijn werk begint te doen.
Daarnaast zou het uittuffen van je tandpasta na het spoelen voldoende zijn en dus niet met water spoelen. Zo blijven nog restjes tandpasta tussen je tanden zitten, waardoor er meer bescherming aan je tanden wordt geboden.
Wat ik zelf altijd deed en nog steeds regelmatig doe, is de tandpasta een tijdje in mijn mond te houden alvorens ik ga poetsen. Daarnaast poets ik met sensodyne proglasur, deze werd mij geadviseerd door mijn tandarts. De tandpasta is niet goedkoop. Even uit mijn hoofd, €4,89 per tube. Echter merk ik wel een wezenlijk verschil qua gevoeligheid! Gelukkig is de tandpasta met enige regelmaat in de reclame.
Anoniempje - Vrijdag 20 maart 2020 15:05
Overigens erg fijn artikel, dankjewel!
Janneke - Vrijdag 20 maart 2020 18:48
Fijne blog, dankjewel.
En inderdaad, ik gebruik ook Sensodyne pro glasur op advies van de tandarts, en het helpt echt!
Ze zijn regelmatig in de aanbieding bij bekende winkels, soms zelfs 1+1 .
Verder helpt deze blog me wel om nu ook echt te stoppen met light frisdrank. Ik merk dat ik het drink om het zoete te proeven, maar mijn eetbuidrang wordt er niet minder van, misschien juist wel meer omdat zoet vraagt om meer zoet.

Bedankt!
Lost girl - Vrijdag 20 maart 2020 20:26
Het is echt een wonder dat ik ze nog in mijn mond heb zitten volgens mij. Ik ben sowieso erg slecht in zelfzorg en tanden poetsen is daar helaas ook één van. Alleen als ik voor werk de deur uit moet gaat er een borstel over, maar dan ook alleen om de reden dat ik niet wil dat anderen last van me hebben. Mijn mondhygienist legt me elke keer weer uit hoe ik moet poetsen en ik leg keer op keer uit waarom dat niet lukt, maar ze snapt niet dat zoiets simpels wat je elke dag twee of drie keer doet voor sommige mensen een te grote opgave kan zijn. En dat kan je der natuurlijk niet kwalijk nemen, een mens kan niet overal wat van af weten. Wel heb ik nu een kinder elektrische tandenborstel gekocht met een liedje erin als beloning. Zo probeer ik het toch een beetje aantrekkelijker te maken voor mezelf hihi.
S* - Vrijdag 20 maart 2020 20:51
Vergeet niet de zuren in sap. Die zijn net zo schadelijk als die in frisdrank. Tanden vaker dan twee keer poetsen is ook niet nodig. En wordt overdag juist afgeraden. Vooral poetsen na fruit (ook zuur) is het niet handig.
Ik klem en knars waanzinnig. Hierdoor knars ik mijn glazuur er ook af. Dubbelop dus. Helaas is daar niet veel aan te doen.
H - Vrijdag 20 maart 2020 21:15
Door mijn boulimiaverleden loop ben ik letterlijk al mijn tanden kwijtgeraakt en loop ik nu met implantaten.
britneyangel - Zaterdag 21 maart 2020 18:30
ik zorg heel goed voor me tanden, ik poets ze goed
J - Zaterdag 21 maart 2020 21:16
Mede door mijn eetprobleem moet ik binnenkort ook een kunstgebit, ben nu 39 en na ruim 22 jaar problemen met eten en droge mond van bepaalde medicijnen moet ik er echt aan geloven.
Monarosa - Zondag 22 maart 2020 20:04
Thanks!!
w - Zondag 22 maart 2020 21:52
Ik heb erg last van tanderosie. Het gaat steeds allemaal nog net goed. Ik heb wel 'plaatjes' op mijn voortanden. Mijn tandarts weet inmiddels dat ik een eetstoornis heb en eetbuien het glazuur heeft aangetast. Ze is heel aardig en in het begin dacht ze altijd dat ik aan knarsetanden deed.. maar ik heb haar toen toch maar de waarheid verteld. Ik heb een 'waterpik' en soort hogedrukreiniger noem ik het maar voor tussen het tandvlees en bovenkant tanden, zodat het tandvlees dus schoner blijft. Ook een tongschraper en flossen en ik poets fluoridevrij van parodontax want fluoride is eigenlijk schadelijk, dus daar wil ik niets van binnen krijgen. Ik poets maar één keer per dag.. als het eten niet goed gaat, ben ik bang dat het een keer misgaat met mijn tanden. Als het eten goed gaat, ben ik weer positief en kan ik nog jaren vooruit, zo voelt het dan gelukkig.
Marjolein - Donderdag 9 april 2020 23:59
Ik ben door al dat braken en door al die light frisdranken al meerdere malen bij de kaakchirurg beland door ontstekingen in mijn kaken. Ik ben helaas al 5 kiezen verloren door dit alles. Ze zijn er nu mee bezig omvia de gemeente een gedeeltelijke prothese vergoedt te krijgen. Implantaten kan helaas niet door de osteoporose die ik ook heb dankzij die rot eetstoornis. Ik ben nu gelukkig al 4 maanden weer goed op weg met het eten. Een eetstoornis maakt meer kapot dan je lief is
Lieckie - Dinsdag 21 april 2020 16:14
Ik gebruik Colgate met fluoride, die tandpasta kocht ik eerst zelf online maar omdat ze vijf euro omhoog waren gegaan heb ik gevraagd of mijn tandarts ze kon bestellen want dan zoude ze de helft goedkoper zijn voor mij, en dat heeft ze gedaan nu komen ze op 11,- per stuk. Ook ik heb eigenlijk inplantaten nodig maar ik heb het geld er niet voor en dat vind ik heel erg. Alleen de rijken kunnen een mooi gebit krijgen.
Anoniem - Zondag 17 september 2023 14:42
Ik mis twee belangrijke kiezen door tanderosie als gevolg van boulimia, dus neem het echt serieus. Ga zeker als je een eetstoornis hebt ieder jaar voor een controle, dat bespaart je een hoop ellende en kosten voor implantaten van gemiddeld 2000 euro per stuk.

Ik wou dat ik het ongedaan kon maken... :-(
Roza - Zondag 17 september 2023 18:58
Ook al 1 tand kwijt door es. En vaak grote problemen met mijn tanden. Ook nu raak ik er waarschijnlijk een kwijt in m'n gezichtsveld:(
Eerst ging ik nog trouw naar de half jaarlijkse controle en de mondhygiënist. Maar de mondhygiënist heb ik afgezegd, omdat ik daarvan ook moest flossen en naast tandenpoetsen, wat vaak al niet lukt is dat gewoon teveel. M'n tandarts kreeg ik geen herinneringen meer van en ben ik vgm al een tijd niet meer geweest. Vind het lastig om nu weer contact op te nemen. Ook al weten ze dat ik boulimia heb.