Lichamelijke klachten bij angst

 

Wanneer je een angststoornis hebt, staat je leven misschien wel constant in het teken van die angst, vervelende irrationele gedachten en paniekaanvallen. De verleiding is groot om situaties rondom je angst te vermijden, maar dit zorgt er lang niet altijd voor dat je je beter voelt en soms is die angst ook niet te vermijden. Daarnaast is het aangaan van de angst en het stoppen met vermijden meestal noodzakelijk om er uiteindelijk van af te komen. Bij een angststoornis komt heel wat kijken waaronder ook veel lichamelijke klachten. Ondanks dat je misschien geen angststoornis hebt, zal je er wellicht wel een aantal herkennen. Iedereen heeft weleens last van angsten en ook daar kunnen de volgende klachten bij horen. Wat zijn die klachten die kunnen horen bij angst en wat kunnen we hier zelf aan doen?

1. Een opgejaagd gevoel
Een opgejaagd gevoel hebben in je lichaam kan een symptoom zijn van stress, maar zeker ook van angst. Het is een soort onrust in je lichaam omdat je constant het gevoel hebt in opperste staat van paraatheid te moeten zijn. Het kan dan ook ontzettend lastig zijn om te ontspannen en jezelf weer rustig te krijgen.

meisje

"Tijdens mijn angststoornis voelde ik me eigenlijk constant gespannen en gestresst. Het duurde niet even, maar gewoon de hele dag. Ik had altijd het gevoel dat ik moest kunnen vluchten als het nodig was. Keek in de bioscoop, concert- en theaterzalen altijd direct waar de nooduitgang was en het liefste zat ik ook aan de zijkant van het gangpad. Dit kon er wel voor zorgen dat ik iets rustiger werd, maar dat opgejaagde gevoel bleef altijd wel. Het kostte mij zoveel energie, dat ik elke avond uitgeteld was" - Anoniem

2. Versnelde ademhaling en kortademig
Het gevoel geen lucht meer te krijgen is ook iets waar veel mensen met een angststoornis last van hebben. Dit hangt ook wel samen met hyperventilatie, waardoor je je ontzettend slecht kan voelen. Er is genoeg zuurstof maar door angst en een verkeerde ademhaling probeer je steeds meer binnen te krijgen. Het kan heel beangstigend zijn, terwijl het niet gevaarlijk is.

3. Hartkloppingen
Angst kan ook hartkloppingen tot gevolg hebben en dit kan er voor zorgen dat je verder terecht komt in die vicieuze cirkel waar je eigenlijk het liefste uit wilt. Wanneer je hartkloppingen krijgt kun je nog meer het gevoel krijgen dat er iets ernstigs met je aan de hand is en dit kan de angst in stand houden en soms ook erger maken. Ontspanning is heel belangrijk op deze momenten, maar dat is vaak juist lastig als je angstig bent. Probeer te letten op je ademhaling. Dit kun je doen door bijvoorbeeld je hand op je buik te leggen en naar je hand toe te ademen maar je kunt ook bepaalde ademhalings- en ontspanningsoefeningen op YouTube vinden. Soms helpt het om hier wat hulp of ondersteuning bij te krijgen.

4. Aangespannen spieren
Als je een angststoornis hebt, kan het zo zijn dat je veel last hebt van spierpijn en een stijf of beurs gevoel in je lichaam. Dit kan komen door de houding die je aanneemt en dat je je spieren meer aanspant als je angstig bent. Dat kan er ook voor zorgen dat je bijvoorbeeld minder soepel beweegt, veel pijn hebt in je spieren of dat je het gevoel hebt dat alles vast zit. Het kan helpen om je wat bewuster te worden van je houding, om vaker ontspanningsoefeningen te doen en je te laten masseren.

"Mijn schouders zitten regelmatig helemaal vast en een knuffel doet soms al pijn omdat het zo gevoelig is. Uiteindelijk kwam ik na een reeks lichamelijke klachten terecht bij de fysiotherapeut die na wat doorvragen concludeerde dat dit de pijn in mijn schouders waarschijnlijk te maken had met mijn krampachtige houding die voortkwam uit mijn angststoornis. Ik ga nu regelmatig naar een masseur en doe oefeningen voor mijn spieren en om meer te ontspannen. Gelukkig werkt het." - Anoniem

5. Misselijkheid en buikpijn
Angst kan veel doen in ons lichaam. Je herkent misschien wel het misselijke gevoel wat je kunt hebben voor een belangrijk examen of een spannende afspraak. Dit heeft vaak te maken met zenuwen maar je kunt ook misselijk zijn en buikpijn hebben van angst. Als ik iets spannend vind of ergens bang voor ben, kan dit zich bij mij ook uiten in misselijkheid. Ik denk dan in eerste instantie dat ik bijvoorbeeld ziek word of gewoon even misselijk ben, voordat ik de link leg naar wat er eigenlijk echt aan de hand is. Dat idee maakt me dan meestal wel wat rustiger, maar als je een angststoornis hebt, kan dit besef het soms ook erger maken. Het kan je namelijk het gevoel geven dat je het niet onder controle hebt. Relativeren, proberen te ontspannen en rustig te worden en afleiding kunnen op zulke momenten helpen.

fotografie

6. Hoofdpijn
Angst kan zorgen voor een enorme druk op je hoofd. Je bent er constant mee bezig en je hoofd maakt overuren met al die irrationele gedachten, zorgen en de pogingen om het te relativeren. Je lichaam werkt heel hard om uit die overlevingsmodus te komen en dat kan hoofdpijn veroorzaken.

7. Opvliegers
Wanneer paniek of angst je aangrijpt, kan dit resulteren in een soort opvliegers. Je kan veel last krijgen van temperaturen en het heel warm krijgen en vervolgens heel koud, terwijl de temperatuur in jouw omgeving gelijk blijft. Dit kan de angst ook versterken omdat dit een kenmerk kan zijn van een paniekaanval. Angst voor de angst zorgt vaak dat je in een vicieuze cirkel blijft zitten. Het herkennen kan echter ook juist helpend zijn. Je weet dat het hoort bij de angst die je hebt en dat het ook weer over gaat. Daarnaast kan het fijn zijn om bij de warmte aanvallen iets uit te doen of in ieder geval bijvoorbeeld de rits van je jas open te doen als je bijvoorbeeld buiten loopt. Dat kan wat meer lucht geven en een minder opgesloten gevoel.

"De extreme wisselingen van warm naar koud maakte dat ik heel alert was en precies wist wat er ging gebeuren. Bij mij ging dit altijd samen met een paniekaanval en vaak begonnen die warmte aanvallen al voordat de paniek toesloeg. Het maakte me bang. Ik weet nog dat ik een keer midden in de winter in een shirtje buiten liep omdat ik het op dat moment zo warm had, dat ik mijn jas en trui niet aan kon houden. Ik voelde me opgesloten, ik had lucht nodig en dit werd gevolgd door de wens om vastgehouden te worden en warmte te voelen." - Anoniem

8. Zweten
Wat kan samengaan met het bovenstaande, is zweten. Sommige mensen met angsten gaan overmatig zweten. Dit kan heel neutraal ruiken maar ook een soort geur van angstzweet zijn. Dat ruikt vaak wat minder prettig en daar kan je ook erg onzeker van worden. Het kan helpen om luchtige kleding te dragen, dagelijks te douchen en een goede deodorant te gebruiken.

9. Duizeligheid
Angst kan ook gepaard gaan met duizeligheid. Het gevoel dat je niet meer helemaal goed op je benen staat, licht in je hoofd bent en elk moment kan omvallen. Het evenwicht niet kunnen vinden. Dit kan ook samen gaan met hyperventilatie. Het kan helpen om jezelf terug te brengen naar het hier en nu, even te gaan zitten en rustig aan te doen.

10. Pijn op de borst
Pijn op de borst kan natuurlijk een lichamelijke oorzaak hebben, maar zeker als je nog jonger bent, is dit meestal niet het geval. Het kan goed zo zijn dat je lichamelijk niks mankeert, maar dat het een psychische oorzaak heeft. Een uiting van stress, spanning of angst. Dit neemt niet weg dat het heel beangstigend en pijnlijk kan zijn. Sommige mensen hebben last van een constant pijnlijk en drukkend gevoel en de ander heeft meer last van steken. Ontspanning kan hier erg bij helpen maar het is ook belangrijk om de oorzaak aan te pakken. Maak je je toch zorgen? Ga dan sowieso even naar de huisarts zodat je kan laten controleren of het echt niks lichamelijks is. Dat kan je wellicht ook geruststellen.

Fotografie: Sara Dungo

Welke lichamelijke klachten herken jij bij angst?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Linda pluijmen - Donderdag 16 februari 2017 16:02
Ik heb dan weg het g.a.s en ik voelde me altijd bekeken en ik moest overal ook zo weg kunnen dus ik regelde altijd vervoer. Ook kon ik niet met openbaar vervoer. Ik durfde geen school meer in. En ik was altijd heel erg moe dat kan ik nog herineren , ik ging heel veel plekken uit de weg
Anoniem5 - Zaterdag 18 februari 2017 09:27
Heb een angstoornis en bijna al deze bovenstaande klachten. Het put me ook uit en ben vaak moe. Heb het idee dat de buitenwereld niet begrijpt van een angststoornis (inmiddels 10 jaar) met je doet. Ben blij dat er een blog ever is nu.
Jessica - Zondag 22 juli 2018 02:32
Ik herken me hierzelf zo in. Zo vermoeiend en zo verdrietig word je ervan. Maar wat is t fijn dat ik nu bewijs heb dat ik njet de enige ben. En dat je je “begrepen” voelt
Kelly - Vrijdag 7 december 2018 13:17
Hoe gaat het nu met. Nog steeds last van zoveel angsren?
Linda - Dinsdag 12 maart 2019 12:56
Ik heb sinds twee jaar last van paniek en angst. Het begon met niet alleen durven zijn, bang dat er iets met mij gebeurde. Daarna begon ik te focussen op mijn lichaam . Elke pijntje of iets wat ik niet als normaal voelde, raakte ik over in paniek. Nu heb ik sinds twee/drie maanden erg last van een soort duizeligheid. Het geluid om mij heen klinkt voor een paar seconde anders of gaat langs me heen en mijn zicht lijkt ook vertraagd, wat ik erg eng vind en daardoor een stuk angstiger ben geworden. Heeft iemand dit nog meer en weten jullie wat je eraan kan doen?
Kelly - Zondag 7 juli 2019 20:35
Hoe gaat het nu met je?
Lesley - Dinsdag 12 maart 2019 16:10
Alles bovenstaand heb ik ook zo'n beetje meegemaakt. Ik was ook een tijdje duizelig en dacht mijn evenwicht weleens te verliezen. En dan out gaan en/of niet meer wakker worden. Gevoel van dood gaan. Maar goed als je niet goed ademt en je hebt ook nog eens doem gedachten dan wordt je inderdaad duizelig. Het kan ook lichte oorontsteking wezen of een prop in het oor. Het is immers een koude periode.
Als ik een middeltje zou hebben om paniek voorgoed de deur uit te trappen mag iedereen het gratis hebben van mij...wat een rotgevoel kan dat wezen.
Antoinette - Zaterdag 30 maart 2019 10:00
Ik heb al 5 jaar een paniek stoornis. Maar denk nog steeds elke dag dat ik dood neer val. Heb al thetapie geprobeerd en heb medicatie. Waar ik net mee aan het opbouwen ben.
Ik voel me alleen een paar keer op een dag zo naar, flauwval gevoel, echt bang on weg te vallen. Ik surf niet alleen met de kindjes te zijn. Wat nu als ik daar alleen lig en zij aan hun.lot overgelaten zijn. Ik ben zo bang, vooral het onverwachten vind ik verschrikkelijk, zo gaat het goed en zo is dat nare gevoel er. Ik ga hier letterlijk kapot aan.
Ben op, uitgeput!
Herkend iemand dat nare gevoel uit het niets en zo vaak op een dag?
Son - Vrijdag 22 november 2019 13:29

Ja zo herkenbaar! Dat gevoel dat uit het niets er ineens is. Echt vreselijk.

Hoe gaat het intussen met je?
Naomi - Dinsdag 23 april 2019 16:35
Beste Antoinette,
Ik herken je verhaal zeker en zit er middenin op dit moment. Ik heb al 8 jaar een angststoornis en de afgelopen 4 weken elke dag bang dat ik niet meer wakker word. Dood neerval. Vooral mijn hart maak ik me zorgen om. Omdat ie zo snel klopt heel de dag. Ik vind het ook eng om alleen met mijn zoontje te zijn
Brandy - Woensdag 15 mei 2019 16:41
Sinds mijn 16de heb ik last van een angststoornis. Heb rond mijn 35ste hele intensieve cognitieve therapie gehad en dat heeft er voor gezorgd dat ik jaren nagenoeg geen last heb gehad van mijn angsten. Sinds 2 jaar heb ik een te snelwerkende schildklier en de symptomen die daarbij horen lijken heel veel op de klachten die bij een angststoornis horen. Gejaagd gevoel, angstig etc. Helaas heeft het schildklierprobleem er voor gezorgd dat ik nu weer heel veel last heb van mijn angststoornis. Hoewel ik rond mijn 35ste heel goed heb geleerd om hiermee om te gaan, lukt het me nu voor geen meter. Sinds 6 weken krijg ik EMDR-therapie wat ook gebruikt wordt voor mensen met ptss. Ik hoop zo dat de emdr mij voor altijd van de angststoornis af helpt. Een angststoornis is een afschuwelijke ziekte! De angst die je zomaar ineens overvalt is bijna niet te verdragen.
Wie herkent de samenhang tussen een snelwerkende schildklier en het weer actief worden van de angststoornis?
Gert - Donderdag 4 juli 2019 13:25
Ik heb ook emdr alles wat ik hier boven heb getypt is gebeurd net na die behandelingen zou het daar ook me temaken kunnen hebben ?
Gerrit - Donderdag 22 september 2022 11:35
Ik ken het zelfde een angsstoornis.Jaren geleden ook gehad maar nu weer terug gekomen heb een psycholoog en daar krijg ik emdr therapie van nu 2x geweest.Daarbij kreeg ik ook last van de schildklier
.De ziekte van graves heb ik nu.Ik weet niet of die angsten ook in meespelen.Ik heb steeds het gevoel dat er iets ergs gebeurt,zo maar neervallen of dood ga.Ik wandel of fiets elke dag ongeveer een uur of iets meer.Ik ben ook aan de oxazepam 3x daags één tabletMaar ik voel me wel belabberd de hele dag
Brandy - Woensdag 15 mei 2019 16:53
Ik ben nog vergeten te melden dat ik inmiddels 63 ben en 3 kleinkinderen heb waar ik een vaste dag in de week op pas. Ook ik durf nu niet meer alleen op de kindjes te passen!
Willie - Donderdag 30 mei 2019 20:01
Wat erg die angst,maar de lichamelijke klachten ook! Bang dat ik door draai.Slik nu een ad,en moet van 20 mg,naar 40.Daar ben ik nu mee begonnen,en wat viel ik me belabberd.
Willie - Donderdag 30 mei 2019 20:02
Wat erg die angst,maar de lichamelijke klachten ook! Bang dat ik door draai.Slik nu een ad,en moet van 20 mg,naar 40.Daar ben ik nu mee begonnen,en wat viel ik me belabberd.
Son - Vrijdag 31 mei 2019 00:27
Wat herkenbaar!!
Ik loop nu al 6 jaar te tobben hiermee.
Ook voel ik me schuldig tegenover mn gezin, dit sloopt niet alleen mijn maar ook ons gezin.

En dan de vraag of dit ooit over gaat......pffff...ik hoop het zo!!!
Gert - Donderdag 4 juli 2019 13:21
Hey ik ben er net achter gekomen dat ik waarschijnlijk een angst stoornis heb dit is denk ik gekomen door 1 x een fout jointje waardoor ik echt het gevoel had dat ik dood ging paar weken daarna constante pijn in mijn schouders borst buik veel piekeren na denken verschillende dokter bezoekjes voor de kleinste dingen die echt vanzelf weer over gingen nu vanmorgen ging mijn vrouw werken en 10 minuuten later zat ik in de auto om mij te melden bij het ziekenhuis omdat ik dacht dat ik een hartaanval kreeg in de auto richting het ziekenhuis heb ik d huisarts gebeld eigelijk halverwegen de weg omgekeerd en het besef gekregen dit is helemaal niet zo dit doet mijn hooft met mij de dokter heeft mij kunnen vertellen dat dit mogelijk een angst stoornis is heeft er iemand nog tips voor mij wat ik het beste zou kunnen doen ik vind dit vreselijk ik heb gelezen dat ik dit gelijk moest vertellen aan familie en vrienden ik ben gelijk naar iedereen toe gegaan ze weten er van af ik hoop voor mezelf en voor mijn familie dat dit niet te veel invloed gaat hebben op mijn relatie / band met mijn familie
Wendy - Zondag 25 augustus 2019 22:35
Ik worstel hier ook al de nodige jaren mee en mijn dochter heeft het helaas ook.
Je wordt zo labiel en de angst van mij ,stel dat er echt iets gebeurd dat je naar het ziekenhuis moet of een ongeluk krijgt...hoe kan je dat dan aa? Moet er niet aan denken.
Sander - Donderdag 29 augustus 2019 21:26
Ik heb sinds kort ook last van angsten.
Sinds dat mijn vriend 1 maand geleden te horen heeft gekregen dat hij kanker had begon het gelijk bij mij. Ik voelde pijn op de plek waar hij kanker had. En nu inmiddels op de borst,oksels,rug en buik. Ook een beklemd gevoel in en rondom mijn keel. 3 weken geleden ben ik ook in een droom beland waar ik niet meer uitkom. Ben gelijk naar de huisarts gegaan en bloed laten prikken. Hierbij bleek het dat ik kerngezond was. Maar toch blijft je hoofd maar malen van ja dat zegt de dokter maarja er is toch echt wat aan de hand. Ik loop ondertussen wel bij een psycholoog.
Lesley - Zondag 24 november 2019 19:33
Hey,

Personen hier bovenstaand, kennen jullie ook personen in jullie omgeving die angststoornissen hebben? Voel je je onbegrepen of weet je echt niet wat je ermee aan moet omdat niemand jou begrijpt?

Met elkaar delen werkt goed en elkaar tips uitwisselen. Ik heb eerder op 13 maart een bericht hier gepost. Ik heb veel geleerd uit de behandelingen die ik krijg van een gespecialiseerde ggz instelling zonder medicatie. Het gaat de laatste maanden redelijk goed en deze ervaringen wil ik graag delen met lotgenoten.
Lotte - Zondag 29 december 2019 23:24
Hallo mede lot genoten ik kamp al
Jaren met angst paniek enz ik heb bijna alle wegen bewandeld voor hulp wat mij wel wat sterker heeft gemaakt maar uit eindelijk moet je het toch zelf doen ik gebruik wel op een dag halfje oxopam voor de scherpe randjes heb zo mij goede dagen en slechte ben nog steeds bang voor dingen durf nog steeds niet ver van huis enz het enige wat ik gelukkig nooit heb gebruikt is ad medicatie ik weet dat de paniek en angst altijd om de hoek blijft kijken maar hey ik kan er wel beter mee omgaan en help mensen die er even door heen zitten
Bibi - Dinsdag 31 december 2019 22:59
Hier zelfde constant bang dat ik neer vall constant angstig. Ik heb nu pijn aan me nek nou ik denk alleen maar het ergste. Het valt niet mee om.mij te zijn
Lotte - Woensdag 1 januari 2020 12:16
Hoi bibi ik herken dat ook hoor de nekpijn komt meestal omdat je je lichaam aanspan waar door je je spieren overbelast iprobeer te ontspannen en afleiding te zoeken en je val echt niet zomaar neer ook al eenken we van wel maar blijf de baas over je gedachten jij ben de baas en niet de angst
Iris - Donderdag 9 januari 2020 03:00
Net alles doorgelezen wat hier boven staat. En bijna elk punt is zo herkenbaar. Het niet alleen durven zijn, bang zijn om dood te gaan, bij elk pijntje in je lichaam angstig te zijn en last van mijn spieren. Ik heb nu erg last van mijn been en lig er al de hele nacht wakker van. Vandaag is het mijn been, morgen is het mijn borst/buik/hoofd. Elke dag is het weer wat anders, en dat maakt het leven soms zo vermoeiend. Ik denk vaak woonde ik nog maar bij mijn ouders dan heb ik minder angst omdat ik dan minder vaak alleen ben.. maar dat schiet natuurlijk ook niet op.
Iris - Donderdag 9 januari 2020 03:00
Net alles doorgelezen wat hier boven staat. En bijna elk punt is zo herkenbaar. Het niet alleen durven zijn, bang zijn om dood te gaan, bij elk pijntje in je lichaam angstig te zijn en last van mijn spieren. Ik heb nu erg last van mijn been en lig er al de hele nacht wakker van. Vandaag is het mijn been, morgen is het mijn borst/buik/hoofd. Elke dag is het weer wat anders, en dat maakt het leven soms zo vermoeiend. Ik denk vaak woonde ik nog maar bij mijn ouders dan heb ik minder angst omdat ik dan minder vaak alleen ben.. maar dat schiet natuurlijk ook niet op.
Lotte - Donderdag 9 januari 2020 16:34
Hoi iris ik heb ook last van mij been en elke morgen dat onrustige gevoel maar weet dat het in de loop vannde dag weer beter gaat ik herken je angsten bang dst het mis is of mis gaat maar het zijn de gedachten die jou zo bang maken zoek zoverl mogelijk afleiding dat helpt bij mij meestal wel ga niet op de bank zitten en blijven piekeren het is puur de angst voor de angst en zeg zo vaak mogelijk tegen jezelf het zijn maar gedachten ik blijf de baas over mij gedachten nog even een tip beperk zoveel mogelijk suikers cafeïne dat zijn ook de boosdoenders voor de angsten wees gerust angst trekt ook weer weg
Maurice - Zaterdag 11 januari 2020 00:19
Ik heb ook elke dag gevoel dat ik moet overleven, kan ook niet alleen zijn bijna anders word ik gek , je bent ook elke dag bang om dood te gaan snap het niet iemand tips
Lotte - Zaterdag 11 januari 2020 13:25
Hoi maurice als tip wil ik geven zoek afleiding het is angst voor de angst Let op he adem haling zoek maar is mind fullnis op leer je ook om te gaan met je angsten blijf tegen je zelf zeggen het zijn maar gedachten het is niet real wees de baas over je gedachten mischien makkelijk gezegd maar her helpt mij wel
Corien - Maandag 20 januari 2020 21:10
Ook ik heb al 13 jaar last van een gegeneraliseerde angst stoornis. Ben vooral bang voor ziektes en denl bijna elke dag dat ik dood ga. Mijn lichaam staat de hele dag op spanning ,daardoor heb ik veel spierpijn. Ik hyperventileer erg veel en daar heb ik ook veel klachten van. Had vorige week steeds last met slapen. Elke keer als ik in slaap viel werd ik wakker omdat ik niet ademde. En zo is er elke keer wel wat waar ik me zorgen over maak. Ik ga bijna nooit weg omdat ik me dan ook angstig voel. Tijdens het autorijden heb ik het ook vaak dat hyperventileren en daarom vind ik autorijden ook zo lastig en vermijd ik het. Vond mijzelf hierdoor soms ook een slechte moeder. Heel veel sterkte iedereen met deze K... stoornis. Gr corien
tris - Dinsdag 18 februari 2020 22:30
overspannnen en toen kwamen de angsten en die hebben beterkking op me zelf hele dag mee bezig voel me rot down dus angst ,,en is t weer huilen zo dag in dag uit stressgevoel in me lijf bang voor me lichaam t aan kan raak in paniek somrbr van al dit dus raak ook depressief zit dus dag in uit in een angst depri bubbel en leef in me hoofd de dagen zijn zwaar dag in dag uit
Wesley - Dinsdag 25 februari 2020 08:50
Heb nu een jaar last van een GAS.
Begon eigenlijk na een lange periode van veel stress en emotie, en toen mijn relatie nog op de klippen daarbij liep, kreeg ik mijn eerste heftige paniekaanval. sindsdien ben ik ontzettend angstig geworden voor eigenlijk alles wat ik hiervoor namelijk wel normaal kon doen.
Mijn boodschappen in de supermarkt doen is al een uitdaging.
Mijn klachten zijn voornamelijk een zweverig gevoel in mijn hoofd, het gevoel dat je niet in je eigen lichaam zit, duizeligheid, slappe benen, gevoel dat je ieder moment in elkaar kan zakken (alsof je op zand loopt), gevoel alsof er een zware baksteen in je hoofd zit, zweterige handen, en regelmatig somber zijn. sinds december volg ik cognitieve gedragstherapie, maar ook dat kan veel spanning en angstige momenten opleveren, aangezien je met je eigen angsten wordt geconfronteerd en aan het werk moet. voor iedereen die dit heeft, schaam je zeker niet, dit is gewoon een erkend probleem, maar hou jezelf ook zeker voor dat het ook weer beter kan gaan, als je er zelf maar wat voor wilt doen, hoe moeilijk dat soms ook is, en blijf er vooral ook over praten, en sluit jezelf niet op.
Ali - Donderdag 27 februari 2020 13:01
Hallo lotgenoten, sinds vorig jaar zomer heb ik te kampen met paniekaanvallen die samengaan met angst dat ik een hartaanval krijg. Ik ben meerdere keren in het ziekenhuis onderzocht op hartklachten. Hartecho gemaakt, meerdere hartfilmpjes, zelfs hartkatheterisatie ondergaan. De cardioloog heeft gezegd dat ik lekker moest gaan sporten en dat er niets te zien was. Maar de angst was heel groot ondanks de positieve uitslag. Sindsdien word ik geleefd door deze verschrikkelijke angst. Iedere keer als ik een drukkend gevoel of iets voel op mijn linkerborst dan komt de gedachte weer naar boven en is de angst oppermachtig. Ik was tot gisteren goed bezig met hardlopen en banenzwemmen om uiteindelijk mijn passie, voetballen, weer te kunnen doen. Maar gisteren weer een heftige paniekaanval gekregen in de auto. Alsof mijn hart uit mijn lijf wilde. Zo hard ging mijn hard bonzen met alle lichamelijke klachten op de borst waardoor ik weer dacht dat ik ieder moment een hartaanval kon krijgen. Ambulance laten bellen en weer onderzoeken in het ziekenhuis. Gelukkig is er niets uitgekomen. Ik ben helemaal teruggeworpen. Gr.
Wesley - Donderdag 27 februari 2020 15:42
Hallo Ali,

De angst kan ik mij heel goed voorstellen.
Wat ik in zulk soort gevallen vaak dan probeer te denken is als je het echt aan je hart hebt, of een hartaanval krijg, je niet eens meer de kracht zou hebben om te staan of bv je telefoon op te pakken.
Zolang je nog kan blijven lopen je telefoon kan pakken en andere eenvoudige dingen, is het enkel de paniek/hyperventilatie die toeslaat.
Ik weet als geen ander hoe makkelijk het klinkt, maar als je er geestelijk meer in kan berusten en kan gaan relativeren van dit kan geen hartaanval zijn want dan zou ik allang op de grond liggen, zal je wat meer rust gaan krijgen, en niet direct in complete paniek schieten zodra je maar een pijntje voelt.Ik hoop dat je er wat aan hebt en je na verloop van tijd beter zult voelen.
Sterkte en succes. gr Wesley
Huub Veldkamp - Vrijdag 7 januari 2022 13:40
Heb ook al jaren paniek, angst en hyperventilatie klachten. Op internet lees je veel tips Maar het zijn vaak allemaal verschillende. Ook zegt iemand dat adrmhalingsoefeningen juist verkeerd zijn. Ik ben juist liever alleen als ik die klachten krijg. Schaam me er juist voor terwijl ik lees dat zoveel mensen hier last van hebben. Het zit denk ik wel tussen je oren. Maar hoe voorkom je die gedachten? Bij het zien van een ziekenhuis serie krijgbik altijd het gevoel aks ik op dat bed lig. Trouwens die aanvallen is het ergste wat je kan over komen. Hoop dat ooit in de media hier is aandacht voor komt. Als iemand op internet met een cursus komt kun je gelijk je portemonnee trekken.
Lottie - Vrijdag 13 maart 2020 04:28
Ik herken alles Het alleen zijn. Opgesloten in mn huis Iedere dag weer paniekaanvallen echt aanval die wel 10 uur duren en de volgende dag weer begint .. bang om te slapen bang wakker te worden weer een dag
Ik ben op het punt na een leven lang depressie paniekaanvallen uit de Ggz gegooid als opgegeven geval....
Huil mezelf in slaap en word zo wakker
Pijn in mn spieren dacht eerst dat t mn bed was zak door mn benen suizend hoofd Niet worden begrepen
Ik ben een aansteller
Nou van mij hoeft het niet meer
Ik ben t zo zat dit overleven ver weg van iedereen omdat ik nergens bij hoor
Lonneke - Team Proud2Bme - Vrijdag 13 maart 2020 12:11
Hey Lotte,

ik heb je berichtje een beetje aangepast ivm de huisregels.
Wat vreselijk dat je dit zo voelt.
Je bent altijd welkom op ons forum, maar ik wil je ook graag wijzen op www.113.nl. Daar is het mogelijk om wat specifieker over deze gevoelens te praten.

Liefs en take care,
Lonneke
Jose - Maandag 16 maart 2020 12:18
Hè Lotte ook ik heb een angst stoornis en ben depressief
Elke dag ben ik zo zenuwachtig en zie het niet zitten.
Maar mijn man gooit me uit bed en daarna doe ik kleine dingen
In huis om dagritme te houden.ik probeer te wandelen en
Te fietsen ondanks dat ik erg bang ben.Probeer in kleine stapjes naar de winkels te gaan en iets schoon te maken.
ook ademhalings oefeningen kunnen helpen.
Bel een vriendin en houd contact met mensen.
Ook moet je door de angst heen.je gaat niet dood!En als je hyperventileerd hoofd omlaag en hand op de buik.
Wij allen moeten door de angst heen.Zo krijg je weer vertrouwen in jezelf.wel slik ik angstremmers.sucsses!
Wil - Zondag 24 mei 2020 11:34
Hallo allemaal.

Heb een verhaal en ben benieuwd of iemand zich kan vinden hier in. Ben heel veel onderzocht cardioloog tot 2 keer neuroloog mri hoofd spier zenuw onderzoek en nog veel meer. Nou loop ik al een jaar met dagelijkse klachten. Last van mijn spieren vooral kuiten en mijn rug. En vaak last van een licht gevoel in mijn hoofd en hoofdpijn maar dat gaat nu wat beter door meer mijn bril te dragen. Vaak onverklaarbare blauwe plekken. Maar gaan wel altijd weer weg misschien komt dat door de antidepressiva. En nu 2 dagen opeens last van mijn borst. En moeite met plezier maken dat is het ergste. Na zoveel onderzoeken in nov nog neuroloog spier zenuw onderzoek en internist kan ik me toch moeilijk voorstellen dat een angststoornis en stress hyperventilatie dit een hele dag al een jaar kan veroorzaken. En natuurlijk heb ik ook hypochondrie.. Wie o wie herkent dit allemaal het maakt je leven zwaar.. Loop al bij gesprekken 12 uur in de week alleen door carona is dat nu niet zo.. Wie kan mij helpen of herken dit..
Wil - Zondag 24 mei 2020 11:35
Vooral als er iets nieuws komt zit je weer in de stress.
Wil - Woensdag 3 juni 2020 10:26
Is er niemand die dit allemaal herkent?
Annemarie - Maandag 29 juni 2020 00:05
Ha Wil,

Wat naar dat je je zo voelt en al zoveel onderzoeken hebt ondergaan. Ik denk dat iedereen die dit leest wel wat herkend. Ik heb al die klachten ook gehad. Ik heb maanden last van tintelingen en een doof gevoel in mijn kuit en mijn handen, allemaal door spieren die vastzaten in mijn rug. Allemaal spanning. Ik heb het jaren, en inmiddels heb ik denk ik alle bestaande kwalen al gehad ( volgens mijn eigen brein ). Hartaanvallen, hersenaandoeningen, kanker, nare spierziekten, je kan het zo gek niet bedenken maar ik was ervan overtuigd dat ik ziek was. Elke dag stond ik op mijn pijntjes, en dan gaat de gedachtenstroom beginnen. Piekeren, de hele dag door. Het is inderdaad erg vermoeiend. Elke dag maar bezig met dood en verdriet en ellende. Mij helpt het enorm door tegen mezelf te zeggen ( ook als ik me vreselijk naar voel) ‘dit is angst, deze emotie kan ik aan. Het gaat zo over en dan voel ik me beter’. Als ik dit maar actief denk en me focus op de dingen die ik om me heen zie, dan gaat het beter. Dus niet voelen of je hart nog klopt, maar kijk maar of je vogels buiten ziet vliegen bijvoorbeeld. Haal de focus weg bij je lijf en richt je op je omgeving. Hoe moeilijk ook, elke dag gaat het een stukje beter!

Je kan het!
Wil - Woensdag 1 juli 2020 20:52
He annemarie.

Bedankt voor je berichtje. Echt fijn. Ik heb heel veel moeite met het gevoel. En als het dan 2 dagen redelijk gaat is het daarna weer zo heftig. Ik ben heel erg bang voor ms maar heb een ms neuroloog gehad in okt 2019. En die was zo overtuigd. Maar ik denk steeds zoveel klachten lijken er op maar iedereen die ik spreek zegt nee dat is geen ms. 99% zeker dan denk ik wtf hoe kan dat. Word vooral heel angstig van dat onrust gevoel in je hoofd met licht gevoel (onwerkelijk gevoel) in je hoofd.. Herken je dat ook? Ben al 3 jaar bezig met deze ellende alleen een jaar lang nu bijna elke dag. Gek word ik er van. Ga je tips proberen..
Corry - Woensdag 29 juli 2020 11:39
Lees eens op de site van Geert Verschaeve, hij heeft een programma angst overwinnen, kost net zo veel als 1 keer naar de psycholoog...helpt echt enorm!!
Doen wat hij zegt! Je leert er enorm veel van!
Pedro - Zaterdag 7 november 2020 09:18
Ik heb ook sinds enkele maanden een angststoornis, ben elke dag bang dat ik dood ga aan een hartaanval, voel dan links pijn op m n borst en heb vaak hartkloppingen, slaap slecht ook en het beheerst m n leven, ik ga alleen snel naar de supermarkt, wandelen met mijn hondjes, sociale contacten mijd ik, zit nu bij een psych. Voel me vaak misselijk en ook duizelig word wanhopig ervan en heb geen leven meer!
Lena - Donderdag 3 december 2020 22:37
Zo herkenbaar. Ook zoveel lichamelijke klachten gehad en nog steeds. Ik sta ermee op en ga ermee naar bed. Veel spierklachten, stijve spieren en spiertrekkingen. Ik begrijp wel steeds meer hoe het werkt maar het loslaten van de controle vind ik heel.moeilijk. iedere dag weer oefenen. Wel een beetje fijn dat we hier niet alleen in zijn .
Brandy - Vrijdag 11 december 2020 16:35
Bah wat is het toch akelig om altijd maar zo angstig en/of paniekaanvallen te hebben. Mensen, ook je naasten, die dit niet kennen, begrijpen er niets van. Opmerkingen als: “ach ja iedereen is weleens bang. Je moet je daartegen verzetten dan gaat het wel over”. Wanhopig word ik daar soms van. Wat meer begrip en empathie zou al zoveel schelen. Als ik al een keer de moed heb om bijvoorbeeld op bezoek te gaan en me angstig voel, zit ik constant mezelf maar goed te houden. Na afloop van zo’n bezoekje ben ik volledig uitgeput en ligt een paniekaanval op de loer. Slapen lukt dan echt niet door het constante gejaagde gevoel. Dat niet kunnen slapen maakt mij dan weer extra bang. Je kan toch verdorie beter je beide benen breken dan deze ellende. Waar ik na al die jaren wel achter ben is dat ik nooit echt van deze angsten af kom. Verdiep mij op dit moment in een nieuwere vorm van psychologie en wel Acceptance en commitment therapy. Op YouTube is hierover het een en ander te vinden. De grondlegger van deze therapie is Steven Hayes. Gijs Jansen heeft hierover verschillende zelfhulpboeken geschreven een van de boeken waar ik baat bij heb is ‘uit liefde voor jezelf’.
Ik wens iedereen heel veel geluk en een grotendeels angstvrij nieuwjaar!
Ezra - Woensdag 30 december 2020 01:10
Lieve allemaal,

Wat naar om te lezen dat jullie hier ook zo ontzettend veel last van hebben. Persoonlijk herken ik in alles wat ik gelezen heb wel iets. Voor mij begon dit een dikke 3 jaar geleden. In die periode had ik al regelmatig last van vage lichamelijke klachten die ik niet helemaal kon plaatsen. Na het roken van een jointje kreeg ik mijn eerste paniekaanval. Op dat moment ben ik direct naar de eerste hulp gebracht omdat het voor mij voelde alsof mijn leven voorbij was. Vanaf dat moment kwam ik in een cirkel terecht en had ik non-stop last van paniekaanvallen en angsten. Ik vermeed plekken waar ik een paniekaanval gekregen had, zoals het openbaar vervoer. Dit maakte dat de angst erger en erger werd. Zo kreeg ik bijvoorbeeld de angst om plotseling te moeten overgeven en was ik overal waar ik ging, bezig met het zoeken van een eventuele plek waar dit zou kunnen. Ook de angst om door te draaien werd groter en groter. Angst voor psychoses en dus controleverlies. Uiteindelijk heb ik mijzelf gepusht om tóch weer die trein in te stappen, hoe eng ik dat ook vond. Dit heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat ik geen pleinvrees heb ontwikkeld. Na vele therapiesessies merk ik dat ik mijn angsten beter kan relativeren. Dit gaat in periodes.. Periodes waarin dit vrij goed lukt, maar ook periodes waarin de moed me echt in de schoenen zakt. De angst is er hoe dan ook altijd. Bewust of onbewust. Alles wat ik in mijn lichaam voel, link ik aan een ernstige ziekte. Letterlijk elke aandoening komt dagelijks voorbij. Van hersenbloedingen tot kanker en van kanker tot hartaanvallen. Wat is het vreselijk vermoeiend hè? Leven met een angststoornis.. Hoe weet je dat je op je lichaam kan vertrouwen? Wat als het deze keer toch écht misse boel is? Al die vragen en onzekerheden.. Toch geloof ik dat het beter gaat worden. Hoe uitzichtloos het ook voelt. Ik denk dat we elkaar alleen al kunnen helpen door onze verhalen te delen. Dat stukje herkenning kan toch wat verlichting geven en helpen relativeren merk ik zelf.

Wat mij persoonlijk ook echt helpt, is activiteiten blijven ondernemen. Het ‘veilige’ thuis zijn, zorgt er bij mij voor dat ik alle ruimte en tijd heb om vast te blijven zitten in mijn hoofd en dus ook in alle gedachtes en angsten. Ik probeer daarom zo veel mogelijk naar buiten te gaan en bijvoorbeeld een stuk te wandelen of te fietsen. Zet je favoriete muziek op en dans er even lekker op los. Dit helpt om echt even in je lichaam te ‘leven’, in plaats van in je hoofd. Onderneem iets waarbij je je concentratie en de focus legt op een activiteit. Afleiding. Als je het spannend vind om iets te ondernemen, doe dit dan stapje voor stapje of vraag eerst eens iemand om bijvoorbeeld samen een wandeling te maken, maar onthoudt dat je dit kan. Dat je niemand ‘nodig’ hebt om je angsten te overwinnen. Die kracht zit in jouzelf. Ook al voelt dit nu misschien nog niet zo. 💛 Ik ben er ook nog lang niet, maar ik hoop dat we elkaar kunnen blijven helpen door onze verhalen te blijven delen.

Ik wens iedereen heel veel liefs en het allerbeste toe.
Roosje - Zondag 10 januari 2021 14:44
Hoi allemaal. Probeer er tijdig iets aan te doen. Ik heb het al 30 jaar. Soms heel erg, soms draaglijk maar het is er altijd. Zo bang zijn dat je op de lange duur wenst dat je doodgaat eraan.hyperventileren, spierpijn, migraine, hartkloppingen, trillen. Bang vr ziekenhuizen, operaties, IC, tandarts, en nu ook voor corona en zelfs het vaccin. Enkel AD helpt niet, het verzacht een beetje. Jezelf lichamelijk uitputten heb ik geprobeerd maar dan ben ik ook bang omdat ik zo moe ben. Doe ik niks ben ik zenuwachtig. Ben. Net gestopt met werken omdat ik meer ziek ben dan werken. Er is aan mij niks te zien. Maar ik heb een ellendig leven en wou dat ik op delelte kon drukken
José - Zaterdag 20 februari 2021 09:58
Ik
José - Zaterdag 20 februari 2021 10:04
Ik ben op zoek naar?herkenning als ik al deze berichtjes lees dan sta?ik niet alleen in de angsten.heb borstkanker gehad en gelukkig schoon.maar vroeger heel veel angst gehad hyponchrodie gisteren moest ik voir een onderzoek met roesje helemaal in paniek ziekenhuis vind ik verschrikkelijk bloeddruk door spanning heel hoog. Bij elk steekje of pijn denk ik dat ik doodga.vind dit heel angstig en probeer me zelf maar moet in te praten .niemand begrijpt dit
Marianne - Zaterdag 27 maart 2021 17:15
Ook ik kamp nu al een paar jaar met een angststoornis. Soms een aanval van een paar uur soms een hele dag. Het begint met een onrustig gevoel soms blijft het en wordt het erger. Ik zeg dan tegen mezelf: "Laat het over je heen komen" Maar helaas dit werkt vaak niet. Als het erger wordt krijg ik zware benen wordt ik duizelig, onvast op mijn benen en bang dat ik flauw val. Een enkele keer gaan mijn ledematen ook nog schokken. Een akelige ervaring. Ik slik ad. Ben ook al bij een psycholoog geweest. Heeft niet geholpen. Als ik erg last van heb neem ik weleens een oxazepam(10 mg). Maar dat wil ik eigenlijk niet ik wil dat ik het zelf onder controle kan krijgen evt. Met behulp van een hulpverlener. Heeft iemand nog tips voor mij?
Wil - Zondag 1 augustus 2021 15:09
Het is al een jaar verder. En helaas zijn de klachten nog niet weg. Elke dag onrustig gevoel en elke dag last van gevoel van wolken in mijn hoofd. En pijnlijke spieren. En vaak plasdrang en erectie problemen. Ze zeggen allemaal stress angst hyperventilatie en hypochondrie. Maar ik kan het me niet voorstellen. Denk veel aan ms maar geen ms lotgenoot of ms verpleegkundige denkt daar aan. Ik snap dat niet! Had een mri total body gedaan in januari maar was schoon geen ms werd er gezegd dan zien ze dat wel. Maar ik geloof het niet! Zijn er meer mensen met dit soort klachten dagelijks en angstig voor bijv ms. Het verpest behoorlijk mijn leven al 4/5 jaar. En wil niet weer mijn vriendin kwijt. Hoe kan je dit accepteren en aanvaarden? Hoop op reactie. Ga 5 aug wel weer beginnen met nieuwe gesprekken.
Lena - Dinsdag 10 augustus 2021 20:19
Hoi Wil,
Ja heel herkenbaar helaas...hier ook al 4 jaar dagelijks klachten, veel spierspanning overal maar dan ook echt overal en een zweterig gevoel steeds (alsof je koort hebt en alles plakt). Ik ben hier ook constant mee bezig geweest en probeer mezelf dit nu echt af te leren maar het lastige is dat je jezelf dit gedrag (het checken) ook onbewust hebt aangeleerd. Ik worstel er dagelijks mee en nog geregeld twijfel of er niks ernstigs is. In het verleden ook bang geweest voor ms.
Ergens fijn dat ik niet alleen ben met die dagelijkse strijd, voelt soms of ik de enige ben.
Groetjes
Anoniem - Woensdag 29 september 2021 08:07
Ik ken het gevoel ik heb nu. Ook al. 4 jaar paniek aanvallen en. Angst aanvallen. Het komt elke keer anders terug. Heb al meerde keren gesprekken gehad met het GGZ. Maar toen ging het goed maar nu. Is het weer terug. Ik krijg er gwn spierpijn van en denk steeds dat ik elke moment neer kan vallen en doet dat me zo pijn ben een jonge moeder van 2 kids
Ine - Zaterdag 13 november 2021 20:00
Ik ben benieuwd of er ook mensen zijn met positieve verhalen over op welke manier ze van hún angststoornis af zijn gekomen. Wat heeft jou geholpen?
Ben erg benieuwd ook gezien mijn eigen klachten op dit terrein.
Loor - Vrijdag 11 februari 2022 18:13
Ook bij heel herkenbare dingen,
Ik denk dat ik al bijna mijn hele leven een angststoornis/ hypochondrie heb. Ik ben de jongste uit het gezin en ben flink jonger dan mijn broer en zus.
Toen ik 13 was kreeg mijn vader (hartpatiënt) kanker en ik werd helemaal (goed bedoeld) afgeschermd en nergens bij betrokken. Een jaar later overleed mijn vader en ik heb dat ook nooit echt verwerkt, ik was en ben goed in alles ‘wegstoppen’, mijn moeder was zo in rouw en begon veel te drinken, lang verhaal kort, ik werd vroeg volwassen , toen kwam aids… ik was als de dood dat ik dat ook had en was ervan overtuigd! Achteraf heeft dat zoveel jaren, vriendschappen, huwelijk en ellende gebracht, ik dacht
Wolf - Dinsdag 1 maart 2022 12:06
Zijn er mensen die ook niet meer kunnen werken?
Ik heb nu al 5 a 6 jaar last van extreme angstaanvallen en ben zelfs van werkgever veranderd daardoor om mij beter te voelen en minder druk te hebben. Ik heb hierdoor al een tijd een contract voor bepaalde tijd ipv onbepaalde tijd.....dat is ook niet prettig!

Het begon met stress en extreme werkdruk bij mijn vorige werkgever en dat werd versterkt door het overlijden van mijn vader 4 jaar geleden.
Ik ben nu inmiddels al 3 keer overgestapt naar een andere werkgever ivm dat het of slechter gaat met het bedrijf of ze willen geen vast contract geven (en ik doe dit werk al 16 jaar).

Ik zou ook graag een andere functie willen in een ander segment baan, omdat mij dit al jaren niet meer gelukkig maakt. Het probleem is dat het gewoon niet lukt om te stoppen met dit werk ivm dat ik nergens anders een kans krijg met uitnodigingen.

Ik wil al jaren weg ivm dat ik mij niet prettig voelt in de omgeving waar ik woon. Ik zou graag naar een andere provincie willen (waar mijn zus woont), om mij én beter te voelen én een rustigere en fijnere omgeving om mij heen te hebben. De mensen zijn daar veel relaxter en begripvolle dan waar ik nu woon vlakbij de randstad.
Het probleem echter is dat mijn vriendin niet tegen veranderingen kan en niet weg kan bij haar familie (mijn moeder woont trouwens ook hier).

Heeft iemand tips of ervaring opdoen....?

Een leuk antwoord mag altijd.
Gerrit - Donderdag 22 september 2022 12:39
Geen
Gerrit - Donderdag 22 september 2022 12:40
Geen
annie - Woensdag 16 november 2022 23:46
angst storingen pij in benen en rug
kan er niet van af komen wat kan ik doener voor?
Marriejanne en anneke - Zaterdag 1 april 2023 22:33
het is wel lastig