6 x omgaan met verkoudheid

 

Verkoudheid. Je bent niet echt ziek, maar bent wel al buiten adem bij het boodschappen doen omdat de helft van je luchttoevoer afgesloten is. Je hoort het niet als iemand tegen je praat, want je oren zitten dicht. En pas als je 's middags even in de spiegel kijkt zie je dat je ogen op half zeven hangen van al dat gesnotter en genies. Vooral dat door je mond ademen de hele dag is zo vermoeiend, zeker als je niet in de stilte coupe je neus de hele tijd op wilt halen. Maar we weten allemaal, dat hou je maar heel even vol...


Fotografie: timothyeberly 

1. Je bent misschien niet ziek, maar ook niet echt lekker...

Je hoeft ook niet mega ziek te zijn of koorts te hebben om je even niet goed te mogen voelen toch? Een verkoudheid heeft een ontzettend groot effect op alle holtes die je hebt. Er zit gewoon een ontsteking en dat voel je. Dat heeft effect op het ademen, eten, drinken, je uithoudingsvermogen; eigenlijk alles wat je op een dag doet. Vaak gaat het ook nog eens gepaard met behoorlijke keelpijn en drukkend gevoel op je hoofd. Logisch dat je dat dus behoorlijk in de weg kan zitten. Dat vraagt misschien dus wel degelijk om wat aanpassingen, zonder dat je je aanstelt.

Zelf merk ik dat ik in de ochtend best oké ben, maar dat het in de middag allemaal in slow motion lijkt te gaan. Sorry voor dit, maar alles lijkt met uren voller te stromen en ik word er niet productiever op. Sinds ik dit weet, probeer ik in de ochtend zoveel mogelijk dingen te doen die nodig zijn, waardoor ik aan het einde van de dag wat rustiger aan kan doen. Een middagdutje, een extra douche en wat vroeger naar bed gaan is dan echt geen overbodige luxe. 

2. Hapjes lucht

Eten is iets wat helemaal niet zo makkelijk is als je verkouden bent. Eten en drinken, terwijl je ook door je mond moet ademen, is topsport. Zelf merk ik dat ik vaak ook misselijk word als ik tijdens een hevige verkoudheid ga eten. Hoe dat komt weet ik niet precies, misschien omdat ik wat extra lucht meehap tijdens het eten? Of omdat ik sneller eet, zodat ik er maar vanaf ben? Echt genieten is het niet en als het eten al lastig is op een dag, is dit echt een extra uitdaging. Je hebt misschien minder trek, voelt je al niet zo lekker, hoe pak je dat dan aan?

Een bruikbare tip kan zijn om je eten wat meer te verdelen. Het in kleine porties te verdelen, over wat meer momenten van de dag. Zodat je toch alles binnenkrijgt, maar je het niet al te benauwd naar binnen hoeft te proppen. Ook kan je smaak enorm veranderen omdat je neus dichtzit of simpelweg omdat je even een virusje onder de leden hebt. Kijk vooral eens goed naar waar je trek in hebt en laat je daar niet door afschrikken. Misschien is het totaal iets anders dan normaal, maar dat hoeft natuurlijk niet verkeerd te zijn.

Ook het verschil in warme en koude gerechten kan invloed op je hebben. Soms vond ik dat warme, pittige soepje juist heel fijn, maar het kan ook veel te heftig zijn om daar met je verstopte hoofdje boven te hangen. Pas de maaltijden daar gerust op aan, het gaat er vooral om dat jij je snel weer de oude voelt. Bespreek met je ouders, huisgenoten of diëtist wat zij bijvoorbeeld aanraden om te eten of hoe zij dat aanpakken als ze verkouden of ziek zijn.

3. Thee; een goed idee?

Het liefst hang ik de hele dag bij de waterkoker. Liever meer thee dan minder. Zeker met veel gember erin, omdat het alles voor mijn gevoel wat losser maakt en er veel goede anti-oxidanten, vitamines en mineralen in zitten. Alles waar je wel wat van kan gebruiken, zou je denken. Daarentegen leerde ik onlangs wel dat te veel thee ook niet altijd goed is en de reden is best logisch. Bij warme temperaturen kunnen bacteriën juist lekker lang blijven broeien. Het kan dus geen kwaad om die lekkere thee ook voldoende af te wisselen met wat koude, verfrissende dranken.

4. Was je handen, je lakens en jezelf

Hoewel je misschien het liefste dagenlang vertoeft onder dat dekentje dat zo lekker naar je lichaam is gaan staan en zo lekker warm is, is het slimmer om je dekens wat vaker te wassen. Ook daar zitten je ziektekiemen in en het bevordert je fitheid niet als je jezelf daar elke avond mee in slaap snottert. Iets vaker je handen wassen, je kleding verfrissen en de ramen openzetten kan het herstelproces versnellen.


Fotografie: kellysikkema

5. Neusspray helpt, maar wees voorzichtig

Neusspray vind ik echt een fantastische uitvinding, maar het is niet zonder risico’s. Bij veel verkrijgbare neussprays zit de werkzame stof xylometazoline of oxymetazoline. Het wordt vaak verkocht onder de Otrivin, dat heb je misschien weleens ergens gezien. Deze middelen werken in op de bloedvaatjes in de neus. Het zorgt ervoor dat deze samentrekken, waardoor er meer ruimte komt in de neus om te ademen. Echter kan dit middel na 7 dagen een soort 'rebound effect' hebben, waardoor het er bij langer gebruik voor zorgt dat je neus weer verstopt raakt als je het niet meer gebruikt.

Dit betekent niet dat je er bang van hoeft te worden. Het is alleen belangrijk om deze sprays niet langer dan 7 dagen te gebruiken. Als je dit lastig vindt of hier toch angst of hinder van ondervindt, kun je altijd je huisarts raadplegen. Je kunt ook voor een neusspray gaan met zoutoplossing. Deze spray kun je zonder risico langer gebruiken. Het zorgt ervoor dat het lijm in je neus dunner wordt en het slijm makkelijk loskomt. Ook dat zorgt ervoor dat je snel weer vrijer kunt ademen.

6. Liefde voor jezelf

Maak het maar lekker comfortabel. Dekens, zachte kleding, haren omhoog, je lievelingseten. Niet dat dit normaal niet allemaal tegelijk mag, maar juist op momenten dat je je even niet on-top-off-the-world voelt, mag je extra goed voor jezelf zorgen. Mag je je bewust zijn van waar je blij van wordt en waar je nu behoefte aan hebt. Herstellen gaat altijd beter als je lief bent voor jezelf en het jezelf zo makkelijk mogelijk maakt. Vooral het moment waarop ik de trek weer terug voelde komen en makkelijker kon eten, hielp het echt om iets te eten waar ik écht trek in had. Niet wat veilig en gezond was, omdat dat toch echt minder bevredigend was en meer de eetstoornis tevreden hield. Waar heb je al die tijd al trek in, kies daarvoor! Dat doet leven! 

Wat helpt jou als je verkouden bent?


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

britneyangel - Donderdag 23 januari 2020 16:50
bij mij helpt vaak stomen en daarna op tijd naar bed, ik moest vroeger ook altijd een sinaasappel eten van me moeder.
w - Donderdag 23 januari 2020 18:47
Ik ben gelukkig maar zelden verkouden en omdat ik dat graag zo wil houden, gebruik ik nu uit voorzorg een potje enchinacea. Ik had gelezen dat mensen die voorheen wel veel verkouden waren, het dan in de vorm van een kuur deden, rond september, oktober en sindsdien niet meer verkouden werden, dus een boost kan dan helpen voor de winter vooral. Maar ik verspreid een potje van 120 capsules gewoon over 120 dagen en ben nu begonnen in november, Ik heb de bloem ook in de moestuin staan. Het schijnt dat vooral de wortel goed is, maar ik heb niet dusdanig veel dat ik de wortels kan oogsten, maar oogst nog niets,anders houd ik niets over van de plant.
Anoniem - Zaterdag 28 januari 2023 11:33
Ik gebruik vaak Vicks om te smeren of Eucalyptus of Pepermuntolie in een aromalampje of op een doekje naast mij.
Verder helpt het mij ook om de goede dingen van het ziek zijn te ervaren zoals het meer rust nodig hebben en de dingen om je heen dan op een andere manier zien en voelen dan normaal,tijd hebben om de kleine dingen te waarderen.
Ook ben ik dan erna zo dankbaar dat mijn lichaam weer herstelt en ik mijn zin in het leven hervind.
Anoniem - Zaterdag 28 januari 2023 11:42
Ik vind het nooit zo heel erg om verkouden te zijn, ben bijna blij als ik weet dat het verkoudheid is en niet mijn allergie !
De verkoudheid gaat immers over een paar dagen weer over, maar de allergie blijft en komt ook altijd weer terug