Hoe vaak douch jij?

 

Gisteren las ik een artikel op de website van Huffington Post en kort ervoor een discussie op Beautygloss over douchen. Hoe vaak en hoe lang douch je per week, wat is nodig en wat is te veel? Ik ben benieuwd hoe jullie hierover denken. Tegenwoordig zijn de meeste mensen gewend om iedere dag te douchen. Vroeger was dat heel anders, dan douchten mensen vaak maar eens per 2 of 3 dagen of zelfs eens per week. Nu kunnen we ons dat niet goed meer voorstellen. Dan ga je toch stinken? Dan ben je toch hartstikke vies? Maar klopt dat wel, is het echt niet goed om maar zo weinig te douchen?

Te vaak en te lang douchen is niet goed voor je huid. Je huid bevat een beschermend vetlaagje waardoor vocht nie weg kan. Tijdens het douchen wordt dit vetlaagje, mede door zeepproducten, weggespoeld. Het vocht in jouw huid kan nu sneller verdwijnen door verdamping. Je huid droogt hierdoor uit. Als je last hebt van eczeem heb je vaak sneller last van een uitgedroogde huid. Op moment dat je huid na het douchen trekkerig voelt, douch je te lang of te heet. Hoe warmer het water hoe meer en sneller het beschermende vetlaagje verdwijnt.

douchekop
bron foto

In principe zou je jezelf in twee minuutjes schoon kunnen wassen onder de douche. Toch douchen we allemaal vaak flink veel langer. Douchen kost minder water dan in bad gaan, behalve als je langer dan een kwartier onder de douche staat. Gemiddeld verbruik je per douchebeurt 70 liter water. Een douche kost gemiddeld tussen de 30 en 45 cent. Een bad kost bijna een euro. Om kosten en water te besparen zou je een wekkertje in de douche kunnen ophangen, zodat je weet hoe lang je doucht en wanneer het tijd wordt om eronderuit te komen.

"Het kan je huid uitdrogen en voor irritaties zorgen. Zo was je de goede bacteriën die van nature op je huid leven weg. Kleine scheurtjes zijn het gevolg, waardoor je meer kans loopt op een infectie. Baby's en kleuters nemen daarom best niet elke dag een badje. Blootstelling aan vuil en bacteriën op jonge leeftijd maken de huid minder gevoelig bij het verouderen. Wat je tegen allergieën, eczeem en aandoeningen beschermt. Daarom douch je beter niet elke dag en beperk je het beter tot een wasbeurt om de twee tot drie dagen", aldus Dermatologe Katherine Ashenburg in Huffington Post.

Je haar te vaak wassen is niet goed voor je hoofdhuid. Deze droogt, net als je huid, dan uit. Hierdoor spoel je talg weg, wat je hoofdhuid op zijn beurt weer extra aan gaat maken. Hierdoor krijg je weer vet haar. Het is daarom beter om je haar niet vaker te wassen dan 2 à 3 keer per week.

badkamer
bron foto

♥ Hoe vaak wij douchen en ons haar wassen ♥

Nouska: Ik douch bijna iedere dag. Ik denk vijf tot zeven keer per week. Meestal douche ik een minuut of 5-10. Soms wat langer, bijvoorbeeld als ik mijn benen moet scheren of een haarmasker in laat trekken. Dan douch ik weleens een kwartier tot twintig minuten.Soms heb ik geen tijd en was ik mij even bij de wastafel. Mijn moeder zei vroeger altijd dat ik om de dag mocht douchen. De ene dag douchen, de andere dag moest ik mij wassen bij de wastafel. Dat is net zo schoon, als je je gewoon goed wast net als onder de douche. Op de een of andere manier vind ik een warme douche altijd heel fijn en kies ik daar toch sneller voor. Wel douch ik regelmatig met een douchemuts op. Ik was mijn haar niet iedere keer dat ik douche. Ik was het wanneer het nodig is. Dat is meestal ongeveer 4 keer per week. Dit komt ook omdat ik mousse, haarlak en volumepoeder gebruik in mijn haar. Dat moet ik er soms even uit wassen. Als ik dat niet zou gebruiken, zou ik mijn haar denk ik minder vaak hoeven te wassen.

Laura: Ik douch eigenlijk altijd 's morgens omdat ik dan net even wat wakkerder word en heb meestal wel moeite met opstaan in de ochtend. Ik douch gemiddeld een kwartiertje. In de winter vind ik het alleen lang niet altijd fijn omdat ik het dan altijd zo koud heb als ik eronder vandaan kom. Het komt natuurlijk ook weleens voor dat ik een enorme lazy dag heb en dat ik de hele dag vanuit mijn bed in mijn joggingbroek rondloop. Dan douch ik soms pas na het eten. Het komt ook weleens voor dat ik meerdere keren per dag onder de douche sta maar dit is dan meestal in de zomer of als ik de hele dag ben weggeweest en ik mij vies voel. Ik weet dat heel vaak je haar wassen niet heel goed is en daarom doe ik dit ook niet iedere dag. Vroeger deed ik dan altijd een badmuts op maar daar ben ik nu een beetje te lui voor geworden. Ik doe gewoon een knotje in en dat gaat vaak wel goed, maar soms sta ik dan onder de douche en dan wordt mijn haar toch nat en dan denk ik, laat maar ook en dan was ik het wel gewoon. Ik maak eigenlijk nooit mijn haar nat zonder dat ik het was omdat het dan altijd in de knoop gaat zitten. Ik probeer mijn haar om de twee, drie dagen te wassen maar soms is dat wat vaker. Ik heb geen specifieke haarwasdagen ofzo.

douche
bron foto

Scarlet: Ik douch iedere ochtend. Heel soms ga ik 's avonds in bad, maar dat is dan extra, puur voor de ontspanning. Ik douche gemiddeld 10 minuutjes. Meestal heb ik haast omdat ik naar mijn werk moet of met Sjors moet wandelen. Ik vind douchen wel erg fijn, het is zo lekker warm. Ik douch volgens mij nét niet te heet. Na het douchen heb ik in ieder geval nooit echt last van een trekkende huid. Ik zou het niet erg vinden om minder dan iedere dag te douchen, maar omdat ik erg veel transpireer is dat niet echt een optie. Al zou ik me natuurlijk gewoon even kunnen wassen bij de wasbak, maar dat voelt dan toch minder schoon. Ik vind het trouwens niet vies als mensen minder douchen dan eens per dag. Mijn haar was ik om de twee dagen. Vroeger hoefde dit maar eens per week. Ik baal ervan dat het nu zo snel vet wordt. Ik wil nog altijd een keer proberen om mijn haar een tijd niet te wassen om weer naar die regelmaat terug te kunnen gaan, maar dat komt nooit uit.

Hoe vaak douch jij & hoe vaak was jij je haar?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

mierrr - Donderdag 15 januari 2015 10:43
wow, ik douch echt maar 3 keer per week. Was dan ook altijd mijn haren. Soms komt het door omstandigheden voor dat ik vaker of minder vaak douch, maar ik voel me er niet vies door.
Anoniem - Donderdag 15 januari 2015 10:45
Het is douche
julia - Donderdag 15 januari 2015 10:47
Toen ik nog thuis woonde douchde ik om de dag.

Nu opmezelf iedere dag 5 tot 10 minuten, haren wassen doe ik om de twee dagen
miri - Donderdag 15 januari 2015 10:48
Ik douche (ja ja met een e erbij hoor!) om de dag, liefst zo min mogelijk in de winter want het droogt enorm uit. In bijna alle soorten shampoo en showergel zit alcohol, dat droogt ook uit.
Anoniem - Donderdag 15 januari 2015 10:52
Iedere dag ga ik douche in de zomer soms 2 keer per dag
Fiona - Donderdag 15 januari 2015 10:57
Ik douche ook maar 3 keer per week. Ik heb een droge huid en droog haar en dat blijft bij dit tempo gezonder :) Ik moet wel toegeven dat ik dan al eens een half uur onder de douche blijf staan filosoferen, haha. Dus water bespaar ik er helaas niet mee...
meisje0510 - Donderdag 15 januari 2015 11:02
Ik douche gewoon lekker elke dag. Ook was ik dan altijd mijn haar, deels omdat ik dat gewoon frisser vind en deels omdat ik het gewoon lekker vind. Volgens mijn kapster kan het geen kwaad, er is niets wat erop wijst dat mijn haar teveel gewassen wordt ofzo, dus ik blijf lekker wassen!

Dat ik elke dag mijn haar was, wil trouwens niet zeggen dat ik mensen die dat niet doen vies vind. Zolang je het niet overduidelijk ziet of ruikt is er niets mis mee!
Charlotte - Donderdag 15 januari 2015 11:04
Ik douche iedere dag minimaal 1 keer. Eerst was het zo'n 20/25 minuten maar nu heb ik een regel voor mezelf opgesteld. Max. 10 minuten douchen per dag. Mag verdeeld worden in 2x (dus 's morgens 5 en 's avonds 5). M.u.v. sport. Met hardlopen doe ik iedere km 1 minuut erbij. (Dus 5 km gelopen = 5 min. x-tra douchetijd :P)
Misschien nogsteeds veel voor sommigen, maar het is al een hele verbetering als je kijkt naar die 25 min. Ik douche trouwens ook heel heet... slecht XD

Ik was mijn haar zo om de dag.
S. - Donderdag 15 januari 2015 11:11
Zo'n drie à vier keer peer week, de andere dagen was ik me aan de wastafel. Alleen in de zomer douche ik wat vaker, maar dan is het die extra keren hooguit een minuutje, puur om dat zweet af te spoelen.

M'n haar was ik drie keer per week. In vakanties was ik het soms een week niet (dan spoel ik het wel bijna dagelijks uit). M'n haar wordt, als ik shampoo gebruik, steeds sneller vet, dus die vakanties zijn dan een soort pauze, en dan daarna is drie keer per week wassen weer genoeg.
Valerie - Donderdag 15 januari 2015 11:12
Ik douche elke dag minstens één keer, maar vaak twee keer. En ik was elke dag mijn haar.
Combinegirl - Donderdag 15 januari 2015 11:23
Ik douche 2x per week
Behalve als ik flink heb gezweten.

De andere dagen was ik met een washandje.

Sinds de zomer ben ik gestopt met shampoo.
Ik was mijn haar met niets of met zuiveringszout

Ook douchegel gebruik ik nauwelijks en als ik het al gebruik
alleen voor bepaalde delen.

Ik douche dus meestal met alleen water en dat werkt prima!
Ik heb echt een hekel gekregen aan al die chemische troep zoals
shampoo's en douchegels.
ChristinaS - Donderdag 15 januari 2015 11:34
Ik douche elke dag, heel soms 2x maar dat is alleen in de zomer als het warm is geweest of als ik 's avonds nog moet sporten.
Mijn haar was ik om de dag.
Anoniem5 - Donderdag 15 januari 2015 11:48
Elke ochtend douche ik standaard. Een dag niet gedouchte is een dag niet geleefd:)
Mijn haren was ik iedere dag maar soms 1 of 2 dagen in een week niet.
Dan doe ik cremespoeling in de punten. Dit kan geen kwaad want dit komt niet op de hoofdhuid en zo kan de hoofdhuid toch even 'herstellen'.
Een keer in de week of twee douche ik iets langer, dan neem ik een haarmasker en scheer ik me.

Douchen is voor mij belangrijk omdat ik veel transpireer. Toch zou ik best een paar dagen niet kunnen douchen als ik bijv. In een land als Afrika ben. Maar dan stel ik me er gewoon op in en accepteer ik het.
blauwwolkje97 - Donderdag 15 januari 2015 11:52
Ik douche 3x per dag
Jupz - Donderdag 15 januari 2015 11:54
ik douche ook meestal maar 2x per week en de rest gewoon bij de wastafel.
En ja, ik voel me wel eens vies, maar ik denk dan maar: dat is een gevoel, echt vies kan je niet zijn.
Enkel als het heel heet is, of als ik echt vies ben (van regen bijv. of klussen) dan douche vaker.
Laura - Donderdag 15 januari 2015 12:14
Ik douche 4-5 keer per week en dan ongeveer 5 minuten. Als ik mijn haar was (ca. 1-2 keer per week) douche ik ongeveer 10 minuten.

Ik vind zo enorm lang douchen echt water verspilling.
Je kunt jezelf ook prima opfrissen gewoon bij de wastafel.
Lana - Donderdag 15 januari 2015 12:26
Oeps.. Ik douche 3/4x per week, heel heet en ook nog langer dan 20 min per keer! Kan er nooit onderuit komen want het is zo lekker warm.. Mijn moeder is er niet blij mee!
Maanmeisje - Donderdag 15 januari 2015 12:26
Elke dag 1 keer.
Eef - Donderdag 15 januari 2015 12:32
Ik probeer nu ook minder te douchen (denk dat ik 3 keer per week douche, waarvan ik 2 keer ook mijn haren was). Het is beter voor het milieu, beter voor mijn huid, haar en beter voor m'n portemonnee. Ook probeer ik minder zeep, zalfjes en andere cosmetica te gebruiken. Als ik zeep gebruik is het zo'n zeepbar met olijfolie en shampoo-bar of bakingsoda.

Als ik thuis werk/studeer dan douche ik een aantal dagen achter elkaar helemaal niet. Ik zweet dan toch niet, en hoef er ook niet tiptop uit te zien. Als ik meer afspraken heb douche ik wel vaker. Ik douche ook niet lang, en als ik wel veel moet doen (haren wassen, scheren enz) dan doe ik tussendoor de kraan uit.
AnaMan - Donderdag 15 januari 2015 13:00
Vroeger elke dag, nu eens per week erg lang (scheer dan namelijk mijn armen, benen en oksel- en schaamhaar). Heb al een jaar geen shampoo gebruikt, de natuurlijke manier. Shampoo sloopt de beschermlaagjes die je zo hard nodig hebt, en conditioner brengt weer een klein beetje daarvan aan; beide weggegooid geld!

Het is tenslotte niet zo dat er nog schurft, luis en dergelijke voorkomt!!!

En "douch" is geen woord, het is douche(n)...
Eefx - Donderdag 15 januari 2015 13:02
Ik vind de toon van dit artikel niet prettig. Dat er gelijk wordt gezegd dat mensen vroeger minder douchte en dat je dan gaat stinken. Sorry maar eens in de 2/3 dagen was vroeger alleen voor de rijken weggelegd hoor. Zelfs in mijn moeder jeugd had men nog een ouderwetse tobbe die een keer gevuld werd en waar het hele gezin zich dan in moest douchen/baden. Dus ik krijg het idee een beetje dat als je niet elke dag doucht je gelijk vies en onverzorgd bent.

Ik ga zelf 3/4 keer per week onder de douch, ook omdat ik een droge huid heb en vroeger veel last heb gehad van eczeem. Mijn dermatoloog raadde zelfs aan om maar 1 keer per week te douchen. Alleen vind ik douchen daar te fijn voor. En meerdere keren per dag douchen (sorry) is alleen maar heel slecht voor de huid en ik vind het ook gewoon waterverspilling. Als iedereen maximaal een keer per dag zou douchen zou er veel minder water gebruikt worden.
Ingrid - Donderdag 15 januari 2015 13:03
Ik douche elke ochtend omdat ik fris de dag in wil en sávonds voor naar bed gaan ook want dat ontspant........ Ik heb helemaal geen last van een droge huid hierdoor ofzo. Sms probeer ik wat minder te douchen maar dan zit ik gewoon niet lekker in mijn vel.
Iris - Donderdag 15 januari 2015 13:15
Ik douche 2x in de week en was dan ook m'n haren. Dit systeem zit er al van jongs af aan er in en vind het wel prima zo.
- - Donderdag 15 januari 2015 13:22
Iedere dag natuurlijk.
lili - Donderdag 15 januari 2015 13:29
Ik douche ook 2x per week. Ik vind het wat kort door de bocht om te zeggen dat mensen nu iedere dag douchen. Dit voelt misschien niet zo fijn voor degene die het maar een paar dagen per week doen waaronder ik. Nochtans is het echt niet nodig om je zo vaak te wassen integendeel.
my - Donderdag 15 januari 2015 13:31
Ik douche 3 a 4 keer per dag.
Ik heb hier best last van en voel me ook altijd vies..
Mieke - Donderdag 15 januari 2015 13:38
Ik durf niet eens te douchen
Corinne - Zaterdag 7 juli 2018 10:29
Ik haat douchen. Er wordt veel te veel gedoucht. Een keer in de 2 weken zou voldoende zijn. Tussendoor gewoon met een washandje of met een moist toilet tissue
Bv Wipes.kun je desnoods een paar keer per dag doen.
n - Donderdag 15 januari 2015 13:42
Sorry maar ik wist gewoon echt niet dat er zoveel mensen zijn die minder dan 1x per dag douchen. Ik vind dat echt smerig maar dat is mijn mening. En aan de wastafel word je toch nooit zo schoon? Doe je dan ook je oksels en alle andere plekken? Haren wassen doe ik niet elke dag en scheren en haarmasker een paar leer per week.
riann - Donderdag 15 januari 2015 14:02
Waarom zou je aan de wastafel nou niet schoon worden? nooit gehoord van een washand met zeep dan n? En uiteraard was je dan goed je oksels en de 'edele delen'.. en doe je het goed ook je voeten! Kan heel fijn en verfrissend zijn hoor!
roby - Donderdag 15 januari 2015 14:14
ik douche elke dag en omdat ik vet haar heb was ik dat ook elke dag, ik douche wel kort, maximaal 4 minuten.
Rebeccaa - Donderdag 15 januari 2015 14:15
Ik vind douchen echt het fijnste wat er is, ik douche sowieso 1x per dag, soms 2x. Vind het wel zo fris om 's ochtends gedoucht de deur uit te gaan. Mijn haar was ik ook elke dag, heel soms sla ik het een dag over als het niet anders kan of zo.
Wassen bij de wastafel vind ik echt waardeloos en doe ik ook niet, voel me daarna ook helemaal niet schoon en vind het alleen maar onhandig. Als ik op kamp (of introductieweek of wat dan ook) ben, dan douche ik om de dag omdat ik geen zin heb om lang te moeten wachten.
xsnoesje - Donderdag 15 januari 2015 14:16
ik douche elke avond en het is voor mij zelfs een dwang geworden eigenlijk.. als ik me niet heb gedoucht voordat ik mn bed in ga voelt de dag niet 'af/compleet' ofzo, heel raar.
mijn haren was ik om de dag, met shampoo en met conditioner. ik gebruik wel elke douchebeurt zeep. met van die lekkere kokos of vanille-geurtjes van de bodyshop het liefst! (:
ik zet altijd een klokje bij de douche en zorg ervoor dat het nooit langer duurt dan 15 min. vroeger kon ik er namelijk wel een half uur onder staan voordat ik het doorhad.
jo3101 - Donderdag 15 januari 2015 14:22
Ik douch elke dag en was elke dag mn haar
Inne - Donderdag 15 januari 2015 14:34
Ik douche elke dag, maat max 5 minuten. Was mn haar 3x pw, eerder elke dag maar heb dat deze zomer afgebouwd en ben daar zo blij mee, ziet er nu een stuk gezonder uit!
J. - Donderdag 15 januari 2015 14:44
Ik douche elke dag.
Ik ken mensen die niet elke dag douchen en die écht stinken. Ik stink trouwens ook als ik mij niet elke dag douche.

Dus voor de mensen die niet elke dag douchen: was je iig goed, want anders is het niet fijn voor de mensen om je heen.
VlinderS - Donderdag 15 januari 2015 15:06
Oh wauw wat een negativiteit die ik proef bij sommige als iemand zich niet iedere dag doucht.

Ik douche 2 à 3 keer in de week, soms wat vaker bijvoorbeeld als het zomer is of als ik ongesteld ben. Andere dagen was ik mij gewoon aan de wastafel, maar ik heb nog nooit iemand horen klagen dat ik stink.
Persoonlijk vind ik het juist overdreven om meer dan 1x per dag onder de douche te staan. Hooguit als je hebt gesport of zo dat je dan een keer extra eronder gaat.
Marit - Donderdag 15 januari 2015 15:06
Ik douche iedere dag, ongeveer een kwartiertje, het liefst zelfs 's ochtends EN 's avonds. Maar dat doe ik bijna nooit. Ik vind de confrontatie met mijn lichaam iets minder fijn, maar als ik een dag niet douche, voel ik me echt niet fris.
Miekio - Donderdag 15 januari 2015 15:15
Ik douche wanneer ik dat nodig vind of wanneer ik er zin in heb. Ik heb geen vast patroon, als ik maar schoon ben en fris ruik. Gemiddeld komt dat neer op 3x per week douchen, maar wel was ik mij standaard 2x per dag aan de kraan. Als ik heb gesport of als het zomer is douche ik vaker.

En, lieve meiden, schoon worden dat kan ook heus wel aan de kraan met een washandje. Om te zeggen dat iemand dan "vies" of "smerig" is als ze niet dagelijks doucht is onzin en onnodig om te roepen.
Er zijn ook genoeg mens bij die ruiken ook al douchen ze een aantal keer per dag. Het is niet alleen een kwestie van hygiëne, maar ook beivloed door bijv je hormonen. Bepaalde levensfasen (puberteit) of door medicijnen of ziekte kan je namelijk ook veel meer en geuriger zweten.
Lisanne - Donderdag 15 januari 2015 15:28
Ik douche minstens elke dag en als ik heb gesport twee keer per dag. Wanneer ik ziek ben douche ik soms een dag niet. Maar ik douche niet lang, denk maximaal 5 minuten!
ano - Donderdag 15 januari 2015 15:49
1 keer per week, andere dagen aan de wastafel. tenzij ik erge gezweet heb natuurlijk, maar dat zijn uitzonderingen.

en nee, stinken doe ik niet, krijg zelf vaak te horen dat ik lekker ruik en ik draag nooit parfum.
Xxxxx - Donderdag 15 januari 2015 16:09
Ik douche en was mn haar om de dag.
Als ik dus niet douche, was ik me aan de wastafel.
In de zomer vaak wel elke dag, maar ook niet altijd.

Ik vind het dan ook niet vies hoor, om niet elke dag te douchen. Dat kan echt niet vooor n geurtje zorgen.
louise - Donderdag 15 januari 2015 16:16
in vakanties of weken dat ik veel thuis ben douche ik hooguit 2x per week. Tussendoor wassen aan de wastafel doe ik nooit, en dat heb ik ook nooit gedaan. Normaal douche ik hooguit 3x per week maar eigenlijk vooral omdat m'n haar anders erg vet wordt of omdat ik gesport heb.

Elke dag moeten douchen om niet te stinken is onzin. Ieder persoon heeft een natuurlijke geur en deze hoeft niet persé driftig te worden weg gedoucht. Ik vind het juist lekker om niet te douchen omdat ik dan m'n huid 'rust' geef.
mieke - Donderdag 15 januari 2015 16:22
Doe es normaal joh...n
Als je niet iedere dag doucht ben je echt geen viespeuk.
Slaat echt nergens op.
Ik douche al een half jaar niet en daar ben ik echt niet trots op maar ik stink absoluut niet. Inderdaad, ook ik krijg vaak te horen dat ik lekker ruik. Dus of je misschien even wat minder bevooroordeeld wilt doen!!!
J. - Donderdag 15 januari 2015 16:36
Ik heb totaal geen regelmaat.
Ik douche eigenlijk alleen als ik naar de fitness ben geweest en dat is 4x per week.
Ik heb ook altijd gehoord dat elke dag douchen eigenlijk zelfs niet zo gezond is. Valt natuurlijk te zien welke douchegel je gebruikt.
Chananja - Donderdag 15 januari 2015 16:36
Ik vind de toon van het artikel best apart, vooral de inleiding. Het komt op mij over alsof er nog een vreemde groep mensen is met een archaïsche douchefrequentie waar we maar heel tolerant en lief voor moeten zijn oid.

Terwijl als ik mijn omgeving kijk, maar bijvoorbeeld ook de reacties hier lees, dat toch echt niet om een enkeling of een piepklein groepje gaat. Schat eerder 50-60% elke dag en 40-50% minder vaak.

Zelf douche ik meestal ongeveer drie of vier keer per week en dan was ik ook altijd mijn haar. Ik krijg last van mijn huid als ik vaker douche en zie ook de noodzaak er niet van in. En zeker nog nooit commentaar gehad op lichaamsgeur oid :s
@Chananja - Donderdag 15 januari 2015 16:52
Ik vind het vooral apart hoe je tot die, ehm, bijzondere analyse van de inleiding komt! Heb het nog een keer doorgelezen (hele artikel) en misschien moet jij eens een frisse douche nemen en de blog dan ook nog een keer lezen?
Chananja - Donderdag 15 januari 2015 17:13
Of misschien moet jij even googelen op de drogreden ad hominem?

Ik doelde met name hier op:

"Tegenwoordig zijn de meeste mensen gewend om iedere dag te douchen. Vroeger was dat heel anders, dan douchten mensen vaak maar eens per 2 of 3 dagen of zelfs eens per week. Nu kunnen we ons dat niet goed meer voorstellen. Dan ga je toch stinken? Dan ben je toch hartstikke vies? Maar klopt dat wel, is het echt niet goed om maar zo weinig te douchen?"
Star* - Donderdag 15 januari 2015 17:16
ik douche in principe om de dag (en dan niet aan de wastafel zoals ik hier lees) en dan vaak ook "uitgebreid". (shampoo, masker, scheren).
Maar de laatste tijd gaat het niet zo goed en heb ik wel eens lang niet gedoucht.. ja vies.. maar ja. t is ook niet dat ik dat leuk vind ofzo.... Bij mij is het omdat ik te "ziek" ben en voelt bij mij ook wel rot dat het normaal lijkt te zijn om elke dag te douchen en je te wassen aan de wastafel en dat mensen je vies vinden.
In opname waren er meiden die 2 of 3 keer per dag douchte en die keken je dan ook echt vies aan als je dat niet deed, of niet minstens 1 keer per dag. ': )

Ik zweet eigenlijk amper dus dat scheelt. Als ik eens wat meer heb gezweet of heb gesport ga ik wel een keer extra onder de douche.
Jesse - Donderdag 15 januari 2015 17:22
Ik douche iedere dag, soms twee keer. Haar wassen doe ik meestal om de dag.

@chanananja dat komt op mij gewoon over als vragen die veel mensen denken als ze horen dat mensen vroeger veel minder douchten. het eindigt ook met de vraag of dat wel echt zo vies is. bovendien schrijven ze toch later in dit artikel ook dat ze minder douchen zelf helemaal niet vies vinden. jammer dat er altijd kritiek en gezeurd moet worden.
ms - Donderdag 15 januari 2015 19:00
Ik douche me tegenwoordig denk ik om de dag... dus 3 a 4 keer per week.. Terwijl ik vroeger toen ik nog een saunabedrijf werkte ik me soms wel 10 tot 12 keer per dag onder de douche stond. Dit had te maken met hoeveel hamam's of andere behandelingen ik gaf.
*Esther* - Donderdag 15 januari 2015 19:19
Ik douche ook elke dag, en was ook elke dag mijn haar.
n - Donderdag 15 januari 2015 19:54
@mieke over normaal gesproken.. een half jaar? Sorry hoor maar dat kan echt niet..
M - Donderdag 15 januari 2015 19:56
Ik douche 2 of 3 keer per week, en ik gebruik dezelfde biologische zeep zonder alcohol of andere troep voor mijn huid en mijn haar. Zelf heb ik een boiler van 30 liter dus die houd het niet langer vol dan 5 minuten. Ik vind het dan ook wat overdreven klinken als ik lees dat mensen elke dag 10 minuten onder douche staan! misschien letten ze niet zo op de tijd en is het in werkelijkheid minder lang, maar langer dan 10 minuten douchen is echt heel lang!
Ymke20 - Donderdag 15 januari 2015 19:57
Ik snap Chananja wel, in de inleiding staat al een bepaald (voor)oordeel.
Wat dus helemaal niet waar hoeft te zijn, vooral als je alle verschillende reacties leest blijkt de verscheidenheid heel groot!
Ikzelf douche elke avond, dan sta ik er ong. 10min. onder. Verder was ik mijn haar om de dag!
A. - Donderdag 15 januari 2015 20:16
Eens met Chananja. Zelf douch (volgens het groene boekje is dit wel correct :)) ik om de dag en soms een dagje extra. Vind ik zelf heel normaal.
Myrthe - Donderdag 15 januari 2015 20:17
@ymke het vooroordeel wat de meeste mensen hebben ja, maar direct erna wordt dit in twijfel getrokken. Laten we niet zeuren om het zeuren ;)

Leuk blog! Ik douche iedere avond een kwartiertje denk ik. Haar wassen bijna ieders dag.
F - Donderdag 15 januari 2015 20:28
minimaal 3 of 4 keer per week en dan was ik me haren ook tegelijk. Als ik snel douche 10 min? Normaal met alles, half uurtje (vroeger 1 uur). Maar soms is het wel enorm fijn om even lang te douchen haha. Maar douche nu vaak in de ochtend, dan moet ik wel opschieten ;)
Tr - Donderdag 15 januari 2015 20:37
Ik probeer 3-4 keer in de week te douchen maar ik vind het heel lastig om mijn lichaam te zien.
En waarom van die discussies over hoe vaak je douched? Laat iedereen lekker zn ding doen. Je hoeft diegene niet te zijn, geen knuffel te geven tegen je wil in. Dus laat iedereen please gewoon doen wat hij/zij fijn vind?
samantha - Donderdag 15 januari 2015 21:43
ik heb zo'n ongelooflijke hekel aan douchen dat ik het altijd zo lang mogelijk uitstel.
Niet dat ik stink of vies wordt, meer om het idee en om mijn haren te wassen douche ik, dat is dan 1-2 keer per week
Applebottemjeans - Donderdag 15 januari 2015 21:44
Vanwaar de vieze douche plaatjes? Die begreep ik niet helemaal hihi. Ik douche ehm.. een beetje te weinig denk ik. Ik zweet niet veel en stink ook niet ofzo naar mijn weten en wat anderen zeggen. Ik vind het gewoon moeilijk om me er toe te zetten, uitkleden, en dan jeukt alles door het water dat opdroogt en dan trek je je broek aan maar die plakt dan doordat je huid nog wat vochtig is blabla. Vanavond ga ik wel weer douchen. M'n haar is echt wel beetje erg vet. Vies mens ben ik eigenlijk -.-
Eef - Donderdag 15 januari 2015 21:46
@Tr. Waarom discussie? Nou, vaak en lang douchen is verspilling. Dus het is best goed dat hier aandacht aan besteed wordt. Niet alles wat fijn is is goed, dus bewustwording is dan juist een stap naar verbetering.
soof - Donderdag 15 januari 2015 21:46
oohjeee ik douche meestal 3 keer per dag een kwartier super heet! ik moet s'ochtends altijd wakker worden en s'middags als ik uit school ben heb ik het altijd ijskoud!!! ik wordt dan op een of andere manier niet vanzelf warm dus stap ik ook onder de douche... en s'avonds na het sporten of paardrijden altijd nog een keer...misschien inderdaad maar eens een wekkertje zetten in de badkamer en dan 10 minuten en maar 1 keer per dag!
Le Penseur - Donderdag 15 januari 2015 21:57
Ik douche elke avond 10-15 minuten en op zondag 2x omdat ik dan 's ochtends ga sporten. Na het sporten douche ik meestal wel korter, nog geen 5 minuten. Ik vind het fijn om schoon naar bed te gaan en om mijn dag ontspannen te eindigen d.m.v. een douchebeurt. Als ik me alleen maar was, heb ik niet het idee dat ik schoon ben, omdat ik best actief ben overdag en moet zweten. Haren wassen doe ik maar 2x per week. Ik heb niet zo snel last van vet haar.
Robin - Donderdag 15 januari 2015 22:10
Ik ben eigenlijk wel blij om te lezen dat er best veel mensen zijn die niet elke dag douchen. Ik douche zelf wel bijna elke dag maar vind dat eigenlijk helemaal niet nodig. Ik doe het vooral omdat ik het gevoel heb dat het 'hoort'.

Ik vind wassen aan de wastafel wel onhandig maar op zich kan je denk ik ook wel om de dag douchen en dan die andere dag het wassen gewoon overslaan.

Ik douche in de zomer een paar minuten per keer, in de winter echt wel wat langer omdat ik het moeilijk vind om eronder vandaan te komen

Haren wassen doe ik ongeveer twee keer per week en dan vervang ik tegelijk mijn handdoek. Ik ben eigenlijk ook wel benieuwd hoe vaak anderen dat soort dingen doen. Ik probeer ook om zo lang mogelijk met kleding te doen (behalve onderbroeken, die wil ik wel echt elke dag schoon) voordat het in de wasmachine gaat. Is milieuvriendelijker, goedkoper, minder werk en je kleding gaat langer mee.

Ik heb wel het idee dat we met zijn allen een beetje doorgeslagen zijn met die soort dingen. Niet dat je niet elke dag mag douchen of schone kleren aan mag doen maar veel mensen vinden echt dat het een vereiste is.
Pleun - Donderdag 15 januari 2015 23:06
Ik douche ook maar 2x per week n verder bij de wastafel, zelfs op aanraden van mijn huisarts. Mijn huis droogt heel erg uit van douchen en krijg daardoor over jeuk en ik kan er niet tegen smeren.

@anaman, schurft is er nog steeds, sterker nog ik ken iemand die het heeft gehad, en het heeft een tijd hier in de stad in studentenhuizen geheerst
Flower girl - Vrijdag 16 januari 2015 01:41
Zelf douche is 2 keer per week... als ik me erg ingespannen heb natuurlijk veel meer.
Daarnaast was ik altijd elke dag (soms meerdere keren per dag) mijn oksels en andere intieme plekken.
Deo en een luchtje zijn altijd van de partij en 3 a 4 x per dag tandenpoetsen!!! Heerlijk!
Hier wordt je ook wel echt schoon van en ruik je heerlijk!!

Toch zou ik mij eigenlijk wel vaker willen douchen maar buiten dat ik het heel duur vindt en mij hetzelf niet waard vindt, vind ik het soms ongelooflijk moeilijk om mijn lichaam naakt te zien.. met kleding kan ook ik me 'voor de gek' houden' maar als ik dan helemaal uitgekleed ben...................................
LittleJ - Vrijdag 16 januari 2015 07:43
Douchen doe ik in de zomer eigenlijk iedere dag 1x een minuut of vijf. In de winter douche ik niet elke dag, maar sws wel als ik brn gaan sporten en me kapot zweet haha.

Haren wassen doe ik overigens maar 1x per week en zelfs dan is het nog niet vettig. Ik heb heel lang haar dat uit zichzelf bijna niet vies wordt en ik denk dat vaker wassen alleen maar slecht zou zijn voor de kwaliteit ervan. Daarom houd ik het bij 1x per week: ondanks dat het dan over het algemeen nog lang niet nodig zou zijn, geniet ik er wel van :)
Rebeccaa - Vrijdag 16 januari 2015 09:54
Kan me niet zo goed voorstellen dat als je al een halfjaar niet gedoucht hebt, je echt lekker ruikt Mieke. Je loopt toch ook buiten, in uitlaatgassen en regen en zand, je hebt wel eens een nacht dat je wat zweet, je sport een keer, trekt een sprintje voor de trein, knoeit een glas melk over je heen of wat dan ook?

Niet elke dag douchen kan ik inkomen, maar een halfjaar niet douchen.. accepteren je ouders dat ook?
x - Vrijdag 16 januari 2015 10:27
Sinds mijn es heb ik veel moeite met douchen of baden.
Ik was mezelf wel grondig aan de wastafel en mijn haar over bad dus ik ben niet vies
miri - Vrijdag 16 januari 2015 12:25
haha laat iedereen eens in zijn waarde mensen, als iemand 1 keer in het half jaar een douche pakt, prima toch? Ik vind dat echt oordelen, tuurlijk mag je een mening hebben dat je het vies vindt, maar veel reageren echt op mieke als persoon. Dat is niet eerlijk hoor, jullie willen ook niet dat er over jullie wordt geoordeeld.
Ik vind het een leuke blog, ik heb al gereageerd en ik zoek nog steeds naar een middel zonder chemische dingen, dus zuiveringszout lijkt me wel wat, goeie tip, bedankt!
Miku - Vrijdag 16 januari 2015 12:29
Ik ga iedere avond onder de douche. Meestal een kwartier tot 20 minuten denk ik, afhankelijk van of ik mijn haar was of niet. Ik scheer me elke dag eigenlijk wel, omdat ik stoppeltjes niet prettig vind en poets soms ook mijn tanden al onder de douche. Ik was mijn haar wanneer het vettig word, dat is gemiddeld denk ik zo'n 2 a 3 keer in de week. Ik douch(e) eigenlijk liever 's ochtends, maar sinds ik een kleintje heb, is 's avonds gewoon praktischer. Als ik dan onder ben gesmeerd met koekjes, diksap, pap en zand, vind ik het dan wel zo fijn om zowel mijn kindje als mijzelf even te wassen. Ik gebruik wel gewoon shampoo en haarmasker als ik mijn haar was, maar bijna nooit zeep ofzo. Ik gebruik een washandje en amandelolie voor mijn huid, zodat het minder snel uitdroogt en is prettig met scheren.
tes - Vrijdag 16 januari 2015 16:15
jullie douchen best wel lang...
R - Vrijdag 16 januari 2015 18:23
Ik douche ongeveer 3/4 keer per week en was mijn haar 1/2 keer per week. :) Mijn haar wordt gelukkig niet zo snel vet :)
xxbetul - Vrijdag 16 januari 2015 19:05
Ik douche altijd een half uur haha, kan er nooit onderuit komen! Ik douche 3/4 keer per week en was mijn haar 2 keer per week.
xo - Zaterdag 17 januari 2015 14:29
Ik douche ongeveer per 2 dagen;
Op zondagavond, woensdagochtend (soms ook dinsdagavond), donderdagavond en dan weer zondagavond. Ik zweet niet extreem erg, spring ook niet elke dag in modder - zo vies ben ik dus niet en heb de douche dan niet nodig :)
Maar als ik onder de douche sta, doe ik er wel 20min over (lang haar pff) hahah
Danielle - Zaterdag 17 januari 2015 18:14
Ik douche bijna iedere dag, gewoon omdat ik het lekker vind. Natuurlijk kun je, door je bij de wasbak te wassen (vooral oksels, intieme delen en voeten, want die ruiken het snelst en worden het meest vies) ook net zo schoon worden, maar ik vind een douche nu eenmaal comfortabeler. In de winter douche ik vrij lang (10-15 minuten) en heet (vaak 45 graden). In de zomer meestal maar 5 minuten. Mijn haar was ik maar eens per week (wordt nauwelijks vet) en dan zet ik de douche temperatuur op "slechts" 38 graden, aangezien alleen mijn hoofdhuid last heeft van een te hete douche. Ik ben 2 jaar geleden op een festival geweest van een week waar er veel te weinig douches waren, dus daar heb ik maar om de dag gedouched: vochtige reinigingsdoekjes waren mijn grote vriend om bij die hitte (het was 36 graden) toch oksel, intieme-delen- en voeten-fris te blijven,
Me - Zondag 18 januari 2015 08:31
ik douche iedere dag
En vaker ook wel twee keer of drie keer per dag
Yup - Maandag 19 januari 2015 21:20
Ik douche elke dag! Ik vind het echt super ranzig om dat niet te doen, dan stink ik na een lange dag werken toch echt wel en dan ga ik niet met het opgedroogde zweet nog een dag werken zeker niet als je met het ov reist gatverdamme. Soms vraag ik mij af wie er nou zo stinkt in het OV in de ochtend maar nu weet ik dus dat sommige mensen 2 x per week douchen.Wat 'men'vergeet is dat vroeger mensen heel erg stonken (reden dat parfum werd uitgevonden) en het is belangrijk om je vagina en reet schoon te spoelen evenals je oksels en voeten. Lekker stelletje die er minder dan 3 x per week douchen ik vraag me af of je dan een vriendje hebt en of die je lekker fris vind daarbeneden. Ik krijg echt een beetje misselijkheid van sommige reacties. Maar goed het is je eigen keuze als je wilt stinken en bacterien overal rond wil sprijden maar ik houd me aan 1x per dag minimum, dat is gezond en hygienisch en dan is dat 'vet laagje' dat je zogenaamd nodig hebt met een vinger aan nivea ook wel opgelost.
Vlinder - Vrijdag 23 januari 2015 09:41
@Yup: Wat een ongepaste reactie! Denk je nou echt dat een huid zo blij wordt van elke dag al die harde producten erop? En je moet een beetje bacteriën op je huid hebben om er tegen te kunnen en niet snel ziek te worden. Sommige mensen zitten de hele dag stil en dan ben je echt niet direct vies op het einde van de dag.
Jan-Teun - Dinsdag 31 maart 2015 18:53
Ik douche 1x per week en dan 5-10 minuten. Ik heb een erg droge huid en als ik vaker douche krijg ik ontzettende jeuk op mijn benen en armen. Het helpt een beetje om dan bodylotion te smeren. Ik heb een zittend beroep (en reis niet met OV) en daarom zweet ik heel weinig, zeker in de winter. Vroeger was dat heel normaal, dus alleen als ik gezweet heb ga ik vaker douchen. Ik was me wel dagelijks bij de wasbak.
De laatste tijd ga ik iedere week zwemmen, en dan neem ik uiteraard ook zeep en shampoo mee. Zouden mannen gemiddeld sowieso minder vaak douchen dan vrouwen?
xxssteriexx - Donderdag 23 juli 2015 21:15
ik douche 2 of 3 dagen in de week denk meestal 3 en dan doe ik wel echt goed mijn haar wassen en alles en de laatste tijd in de ochtend met washandje en in de avond tip dat je huid netjes blijft tenminste je gezicht probeer sowieso 2 keer in de week geen make-up te dragen
Tio Huisman - Vrijdag 12 februari 2016 09:26
Het droogt de huid uit vooral als je dit met te heet water doet.Ik heb ook wel eens iemand naar oudbakken zweet geroken en ook wel opgedroogde urine in combinatie met oud zweet. Hoe lang moet je je dan niet hebben gewassen? In wachtkamers van huisartsenpraktijken en spreekkamers van huisartsen ruikt het altijd neutraal. Soms eens iemand in de wachtkamer die een lekker eau de toilette geurtje op heeft. In de schouwburg ruikt het vaak ook wel lekker naar eau de toilette geurtjes en aftershave geurtjes. Het is maar zeer zelden voorgekomen dat ik iemand tegenkom die vies ruikt of heel indringend naar zweet ruikt. Dit was ooit in een supermarkt en ik moest afrekenen en rook in de verte al een sterke zweetlucht en toen ik naderbij kwam rook het zo sterk dat ik mijn gezicht moest afwenden zo sterk rook die kassamedewerker naar zweet. Als iemand na korfbal op de fiets stapt dan zeggen z"n teamgenoten dat ie een varken is omdat ie daarna niet heeft gedoucht. met een bezweet lichaam zo op de fiets naar huis toe gaan en dat telkens weer doen.
Iris - Zondag 29 mei 2016 11:43
Het ia slecht om elke dag te gaan douche, het vergroot de kant op drooge huid.
Anouk - Zondag 6 januari 2019 11:02
Ik heb Autisme en ik ben onzeker. Wel doen of niet doen dat geb ik ook met douchen hebben jullie tips voor mij zodat ik. Beter kan leren kiezen en knopen door te hakken heb ik ook met kleren kiezen alkes wat ik moet kiezen vind ik moeilijk hoe kom ik van kiezen keuzes maken af gr Anouk
Andriez - Maandag 29 juli 2019 13:21
leuk artikel!
Anouk - Zondag 15 september 2019 20:05
Ik twijfel. Over sommige dingen wat je moet doen moet je iedere dag douchen en af en toe je haren wassen. Of is douchen slecht voor je huid. Ik twijfel ook als het miezert je wilt dan naar het dorp wat gaan drinken en dan moet je gauw een keuze maken ga je er door heen of blijf je thuis
Cyn - Zaterdag 15 februari 2020 11:36
Wat een smerige lui hier. Walgelijk als je bijna nooit douched.
* - Woensdag 4 maart 2020 22:39
1 tot 2 x per week. Mijn haren water wash only 1x in de 2-3 weken. Grappig en jammer hoe naïef sommige mensen kunnen zijn. Misschien is het handig om eerst onderzoeken te lezen/ zelf te ervaren wat er met je lichaam gebeurd, voordat er meteen wordt gestempeld met dat je vies bent als je niet elke dag alles schrobt...Zo vaak als mensen tegenwoordig douchen en hun haren wassen is iets wat commercieel opgelegd is en onnodig ( zoek maar eens op welke chemische stoffen er bv in shampoos zitten en wat het effect hiervan is ). Het maakt veel kapot en zorgt voor veel onnodige kosten, waterverspilling en afval...
Victor Boosel - Zaterdag 26 december 2020 17:41
Ik heb mij nu 3 maanden niet gedouchte en wik en weeg mij nu keer op keer af telkens om mij toch rap te gaan douchen.
Ik werk in de zorg.... maar nog niemand horen klagen over de lucht.
Dus ''ik denk dan maar'' dat ik niet zal stinken.
Nu is er wel een angst om te ''gaan'' douchen bij mij.
Dat is ook wel de reden dat ik het telkens weer uitstel.
Daarnaast is mijn douche ook ontiegelijk koud.
Heb ik eindelijk een douche-kacheltje aangeschaft.
Maar durf ik gewoon niet.
In de zomer stel ik het ook uit om te gaan douchen.
Eens in de 2 a 3 weken douche ik dan.
Vandaag heb ik de douche alleen even laten stromen ivm bacterieen die onstaan na het lang niet gebruiken van de douche zodat ik morgen wil gaan douchen.
Ik ga dan wel minstens een half uur want ik heb al ERG lang bespaard.
Dan mag ik wel lang douchen toch he ?
Het moet ook allemaal even losweken van mijn huid denk ik.
En van de D.A drogist heb ik een scrub washandje.
En een scrub-band voor de rug.
En ook nog een scrub-spons ... maar die is wel wat ruw.
Nu maar hopen dat ik niet ziek ga worden eer ik eenmaal gedouched en schoon ben.