Herstel

genezen eetstoornis herstel

"Zoals het ontwikkelen van een eetstoornis meestal heel geleidelijk gebeurt, zo is het herstel vande eetstoornis eveneens een langdurig, geleidelijk proces. Een proces dat met vallen en opstaan gepaard gaat. Er is ook nog nooit iemand geweest die van de ene op de andere dag weer hersteld was van een eetstoornis.

Herstellen van een eetstoornis kost veel tijd en inspanning. Het is vergelijkbaar met mensen die proberen van alcohol of drugs af te komen.

Een verschil met eetstoornissen is dat iemand wel kan afkicken van alcohol of drugs, omdat het menselijk lichaam zonder die dingen kan. Het lichaam kan echter niet zonder voedsel.

Toch is al die tijd en inspanning die het kost om te herstellen van een eetstoornis absoluut de moeite waard. Alle mensen die hersteld zijn van een eetstoornis geven daarom ook aan dat ze achteraf heel blij zijn dat ze van hun eetstoornis af zijn. Het wordt door hen gezien als een vorm van bevrijding. Ze zijn namelijk verlost van obsessieve gedachtes aan eten en gewicht, en uit de greep van de eetstoornis die hen jarenlang gevangen hield. Ze zijn daarnaast lichamelijk veel sterker, hebben weer energie en plezier in het leven, ze hebben meer zelfvertrouwen en een positievere beleving van hun lichaam en hebben weer een sociaal leven.

Herstel van een eetstoornis verloopt in verschillende fasen: van ontkenning van de eetstoornis naar erkenning van de ongewenste gevolgen en langzamerhand naar de motivatie om te verbeteren en tot slot naar de fase waarin men zich weet te bevrijden uit de ban van de eetstoornis en in staat is de eerstoornis los te laten. Puntsgewijs ziet dat er dan dus ongeveer zo uit:

1. Fase van ontkenning
2. Neerwaartse spiraal
3. De diepe put
4. Het omslagmoment
5. Van erkenning naar hulp zoeken
6. Ambivalente motivatie om te veranderen
7. Steun en begrip, losmaking van de eetstoornis"

Uit: gids voor herstel van eetstoornissen, Greta Noordenbos

Ben ik hersteld? Vind hier de criteria

Lees hier een artikel over herstel en anorexia of Genezen van je eetstoornis, hoe is dat?