Laten we zoenen

 

Ik weet het nog precies en het was allesbehalve romantisch. Hij was een stuk ouder, ik had vooral klamme handjes en slikte tijdens de adempauzes wat ongemakkelijk het overtollige slijm weg. Ik ben aan het zoenen. Ik ben echt aan zoenen! Daph! Focus! Je hebt geen idee wat je doet. En inderdaad, ik had geen idee, maar dat kon ook helemaal nog niet. Die eerste zoen is er hoe dan ook meestal eentje om nooit meer te vergeten.

Maar zoenen is natuurlijk niet alleen voor tieners. Na die eerste, vaak ongemakkelijke, échte kus volgen er voor de meeste mensen nog een hele hoop waarin je de smaak gelukkig wat meer te pakken krijgt. Je leert een beetje hoe het werkt, wat je er wel en niet fijn aan vindt en bovendien lukt het vaak ook om er steeds meer van te genieten. Het is een soort spel tussen twee mensen die elkaar leuk genoeg vinden om lippen, tong en speeksel uit te wisselen.


Bron: matheusferrero

De één houdt er meer van dan de ander. De één doet het het liefste overal, de ander houdt het liever meer voor zichzelf. Maar feit is: vrijwel ieder mens doet het! Tijd voor wat leuke weetjes over de zoen, de kus, de pakkerd, de smakkerd, het kopkluiven, aflebberen en muilen. Zelf noem ik het liever de French Kiss. Klinkt zo chique en zwoel. 

De puberzoen

Volgens het Rutgers Kenniscentrum Seksualiteit ligt de gemiddelde leeftijd voor de eerste zoen tussen de 15 en 16 jaar. 63 procent van de meisjes tussen 15 en 17 jaar zoent behoorlijk wat af, tegen 54 procent van de jongens van dezelfde leeftijd. Ook lukt het jongeren uit de steden gemiddeld eerder om die eerste kus te bemachtigen dan op het platteland.

Vooral lekker

De voornaamste reden dat we zoenen is vooral omdat het lekker is. Lippen zijn hele belangrijke erogene zones van het menselijk lichaam. Je huid is hier het dunst en de zenuwen in de lippen en de tong zijn ontzettend gevoelig voor aanraking en temperatuur. Deze zenuwen sturen tijdens zo’n zoen allerlei informatie naar het brein, die op zijn beurt weer allerlei lekkere stofjes aanmaakt.

Daarnaast helpt het ook om te ontspannen en stress te verminderen. Neurowetenschappers van de Amerikaanse Lafayette Universiteit ondervonden dat stelletjes na een kwartier zoenen minder van het stresshormoon cortisol in hun bloed hadden dan voor de zoensessie.

Door het contact van handen en monden gaat bovendien ook de hoeveelheid oxytocine omhoog, het bekende knuffelhormoon. Dit hormoon is essentieel voor een gevoel van verbondenheid en vertrouwen. Bij mannen gebeurt dat overigens nog iets sneller dan bij vrouwen, omdat bij vrouwen de setting vaak ook extra belangrijk is. Vrouwen kunnen gevoeliger zijn voor de romantiek eromheen die, als het goed uitgevoerd wordt, dus nog eens extra bij kan dragen aan dat verbonden gevoel.   

Maar ook nuttig

Naast lekker, spannend en een duidelijk signaal van interesse, heeft zoenen ook een evolutionair nut. Tijdens tien seconden tongzoenen wissel je maar liefst 80 miljoen bacteriën uit. Dat klinkt viezig, maar is ontzettend goed voor je immuunsysteem. Daarnaast is het, als een man en een vrouw zoenen, een soort biologische verleidingstruc. Mannenspeeksel bevat namelijk testosteron, wat een vrouw ook weer meer opgewonden kan maken. Kan niemand iets aan doen, gebeurt gewoon!

Onbewuste selectie

De geur die tijdens het zoenen vrijkomt, is voor beide partijen ontzettend van belang. Zonder dat je er bewust mee bezig bent, scan je allebei of dit een geschikte partner is. Als een man en een vrouw zoenen, tast de vrouw af of ze een genetisch aantrekkelijke partner getroffen heeft. De man zoekt onbewust in de vrijgekomen geur of hij een vruchtbare vrouw getroffen heeft. Een soort biologisch moment van de waarheid waarin je dus allebei je conclusies trekt. Niet dat je je daarna meteen moet voortplanten natuurlijk, maar deze conclusies dragen wel bij aan het feit of je deze kus voor herhaling vatbaar vond.


Bron: pabloheimplatz

In culturen waar zoenen helemaal niet als iets romantisch bekend staat of waar dit niet wordt gedaan, raken mensen bijvoorbeeld elkaars neus aan. Zo worden geur en aanraking ook uitgewisseld en kunnen mensen dezelfde genegenheid voelen. Waar niet gezoend wordt, hebben ze dus vaak andere rituelen. Denk: het neuzen, gezichten tegen elkaar wrijven, samen in bad gaan of blazen en/of likken in elkaars gezicht. Het is ook maar net wat je gewend bent natuurlijk...

Kwetsbaarheid

Juist door de klamme handjes en de trillip merkte ik op jonge leeftijd hoe kwetsbaar zoenen is. Je komt dichter bij iemand dan ooit, laat iemand toe op een manier die voor die tijd niet normaal was en je doet iets wat je ook zeker niet met iedereen doet. Iemand is daar interessant genoeg voor en tegelijkertijd ben jij dat op hetzelfde moment voor iemand anders. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten!

Volgens de Oostenrijkse zoöloog Irenäus Eidl-Eibesfeldt is zoenen iets wat aangeleerd is. Het komt van het voederen. Toen er nog geen vliegtuigvorkjes en blenders bestonden, maakte de moeder haar prakjes klaar in haar mond en gaf het zo door aan haar baby, zodat die het beter kon verteren. In zijn boek schrijft hij dat het is overgegaan op zoenen in tijden dat er niet genoeg voedsel was. Dat de moeder ter geruststelling haar lippen op die van haar kinderen drukte. En zo is volgens hem het zoenen erin gekomen, als een algemeen teken van genegenheid.

Dat is dan ook het eerste dat ik doe als ik thuiskom en het laatste voordat ik wegga. Elke dag weer. Het zit goed, vertelt het mij. Na een lange dag, na het wakker worden of na een discussie. Het zit goed. Hoe lief, klein of juist intens het is, het zegt soms meer dan het gesprek dat ik vlak ervoor per se wilde voeren.

Ook de kus op mijn vaders wang. Die op mijn moeders net gestifte lippen. En die van mijn zus na een omhelzing. Als ik op al die zoenen terugkijk, zeggen ze vaak ik heb je gemist, dankjewel dat je er bent of tot heel snel weer. Het zijn bijna altijd hele fijne, essentieel boodschappen naar elkaar. Dus laten we ons hele leven blijven zoenen en kussen. Want vanuit die kwetsbaarheid kunnen we niet alleen hele belangrijke evolutionaire beslissingen maken, maar ook meer verbondenheid voelen met elkaar.

Wat betekent zoenen voor jou? 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Lost girl - Donderdag 30 januari 2020 14:05
Het meest gore wat er bestaat. Ik kan niet tegen de klank, niet tegen het andere gezicht wat zo dicht tegen die van mij aan komt. En als het op tv gebeurt doe ik mijn ogen en oren dicht of ik zap naar een andere zender. Een gevalletje trauma en ass. Knuffels houd ik wel van. Maar een mond is alleen om te eten en niet voor contact. Verjaardagen vind ik ook altijd een hel bij het binnenkomen en weggaan. Het liefst piep ik er zo snel mogelijk tussenuit. Nee, ik kan me niet voorstellen dat iemand ooit vrijwillig zijn mond tegen iemand anders zijn mond aan zou drukken. Maarja, ik ben ook een beetje weird haha.
Even anoniem - Donderdag 30 januari 2020 16:13
Ik ben gedwongen te zoenen op mijn 14e door een oudere jongen en ik heb daar nu 13 jaar verder nog steeds last van dat ik ( echt zoenen zoenen)zoenen nu niet zo bijzonder vind, soms gaat het ook wel goed omdat ik nu wel een fijne relatie heb. En dan vind ik het ook wel oke, maar toch blijft die ervaring in mijn achterhoofd en vind ik het dus ook naar om op tv te zien dan keer ik mijn hoofd even. Dus denk zelf dat het wel te maken heeft met een nare ervaring heb zelf geen ASS. Maar als mensen het echt uitgebreid op station of voor je in de bus dat is buiten de nare ervaring om naar mijn mening gewoon asociaal tegenover je mede reizigers wachtenden op het OV
Kristel - Donderdag 30 januari 2020 16:21
Maar weet je. Nu weet ik nog steeds niet hoe het werkt de eerste keer😂. Wat moet je doen?
Nino - Donderdag 30 januari 2020 16:39
Ik hou daar echt niet van.
anoniem - Donderdag 30 januari 2020 17:06
Ik vind het fijn! Ik ontspan meteen en voel me meteen rustiger! Als ik erg veel spanning heb dan helpt het mij om m’n gedachten te verzetten (gelukkig dan dus niet bezig met alles in m’n hoofd) en ontspan ik van kruin tot teen. Vaker doen dus!
Astrid - Donderdag 30 januari 2020 17:37
De eerste zoen tussen mij en m'n vriend was heel bijzonder. Voor ons allebei de eerste keer en inmiddels zijn we 11 jaar samen en 5 jaar getrouwd.
Er is ook een tijd geweest dat ik er moeite mee had tijdens onze relatie omdat iemand anders z'n tengels niet thuis kon houden, wat ook angst gaf als hij aan me zat.
Maar dat zijn we doorgekomen samen waardoor het ook fijn kan zijn :)
w - Donderdag 30 januari 2020 18:51
Wat leuk om te lezen over zoenen. Ik heb niet zoveel gezoend als dat er staat beschreven op een bepaalde leeftijd vooral haha, maar met iemand zoenen waar je echt van houdt is tof en fijn. Ik heb niet zo'n iemand, zoenen is dan meer een algemene begroeting of bij felicitaties, op de wang dan en ik geef daar dan niet zo heel veel om. Maar mooi zoals het is omschreven, zoals zoenen kan zijn.
Amy - Donderdag 30 januari 2020 22:14
De eerste keer was zo ongemakkelijk haha, maar de tweede keer ging al een stuk beter gelukkig :)
Co - Donderdag 30 januari 2020 23:32
Wat een lieve blog. Voor mij is zoenen misschien wel het meest intieme dat je met elkaar doet/deelt. Heel speciaal
Susie020 - Vrijdag 31 januari 2020 08:58
Wat een verademing om te lezen, dat er meer mensen zijn die het niet fijn vinden. Alhoewel ik erg ongeduldig en enthousiast was om mijn eerste zoen te ontvangen, is het voor mij inmiddels geen fijne bezigheid meer. Haha. Ik ben erg gevoelig en heb moeite met aanrakingen. Het zijn vooral de eerste zoenen bij een eerste date die ik wel heel fijn vind. Waarschijnlijk is het dan de spanning en adrenaline die het ongemak doen overstijgen
... - Vrijdag 31 januari 2020 18:54
En wat als je op je 22ste nog nooit gezoend hebt..
Anoniem - Vrijdag 31 januari 2020 19:03
Of op je 24e :)
Lost girl - Vrijdag 31 januari 2020 20:55
32 hier. Dus geen probleem. Zit geen leeftijd aan vast. Alles op jouw tempo.
Ileana - Zaterdag 1 februari 2020 14:53
Goed geschreven!