Winterdip? Denk aan vitamine D

 

Sommige mensen zijn blij dat het winter is, want ook de zomer brengt de nodige stress en uitdagingen met zich mee. Maar ook de winter is niet voor iedereen een fijn seizoen. Niet iedereen ziet in de donkere dagen het naderen van een knusse kerst. Veel mensen krijgen te maken met een winterdip - iets wat extra lastig kan zijn als je worstelt met psychische problematiek of een eetstoornis. De winter kan er behoorlijk inhakken. 

Niemand ziet alle problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen na het nemen van extra vitamine, maar het is wel belangrijk om juist op dat vlak extra goed voor jezelf te blijven zorgen. Vitamine D speelt hier een belangrijke rol in. Tijdens de wintermaanden krijgen veel mensen te maken met een tekort hieraan. Dat is niet bevorderlijk om deze koude en donkere dagen door te komen. Hoe belangrijk vitamine D precies voor ons is, is nog niet duidelijk aangetoond. Maar wat wel helder is, is dat mensen die last hebben van een winterdip hier in de meeste gevallen een tekort aan hebben. 


Foto: @fr3nks

Wat doet het?

Vitamine D kan een belangrijke bijdrage leveren aan je mentale gemoedstoestand, de werking van je spieren en je immuunsysteem. Ook helpt het je om een betere balans te vinden bij ademhalingsproblemen. Daarnaast is vitamine D belangrijk om calcium uit je voeding op te kunnen nemen. En dat is weer belangrijk voor stevige botten en tanden.  

Hoe kom je eraan?

Het is algemeen bekend dat je lichaam vitamine D opneemt door de straling van de zon. Onder invloed van zonlicht kan je lichaam namelijk zelf vitamine D aanmaken. Zelfs buiten zijn als de zon niet eens duidelijk schijnt, helpt hier al bij. Maar zo simpel is het lang niet altijd. We hullen ons namelijk vaak in meer kleding en smeren ons in met zonnebrand, terwijl we deze vitaminen juist beter direct via de huid opnemen. Bovendien kan het zijn dat je niet er niet 'genoeg' voor buiten komt. Naar buiten gaan is natuurlijk niet verplicht en ook niet altijd vanzelfsprekend. Alleen al de deur uitgaan kan een uitdaging zijn. Tijdens mijn slechtste periodes sloot ik mijzelf het liefste op in mijn eigen huis. Met de gordijnen dicht. Ik had wel iets anders aan mijn hoofd dan naar buiten gaan voor voldoende vitamine D. Heel begrijpelijk dus, dat dit niet altijd de meest voor de hand liggende oplossing is.

Je kunt vitamine D ook binnenkrijgen via voedingssupplementen en bepaalde producten. Vitamine D2 kun je doorgaans bij de drogist kopen. Vitamine D3 zit in producten als roomboter, vette vis, zuivel en eieren. In boter en bak- en braadproducten zit vitamine D niet van nature, maar het is eraan toegevoegd. Het zit hem vaak in het vinden van een goede combinatie. Een goede balans, zoals met bijna alles eigenlijk... Alleen de zon of alleen een supplement is vaak niet voldoende. Het werkt het beste om via de verschillende wegen steeds wat van deze vitamine binnen te krijgen.

Hoeveel heb je nodig?

Het is lastig te zeggen hoeveel jij persoonlijk hiervan nodig hebt. Vaak hebben wel meer mensen in de winter een tekort, maar is het totaal verschillend in hoeverre zij hier last van hebben. Hoe belangrijk het is, is dus heel persoonlijk. Maar het is zeker de moeite waard om het aandacht te geven en dit voor jezelf uit te zoeken. 

Een overschot of overdosis aan vitamine D komt zelden voor. Omdat je lichaam zo'n belangrijke en zelfstandige rol heeft in het aanmaken hiervan, gebeurt dit niet zo snel. Wel is het belangrijk om, als je vitamine D uit supplementen wilt halen, de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid niet te overschrijden.

Als je hiermee aan de slag wilt, is het altijd aan te raden om dit te bespreken met je huisarts. Hij of zij kan je goed informeren wat je hieraan kunt doen en welke manier bij jou past, zodat je op een gezonde manier jouw vitamine D een boost kan geven. Ik dacht altijd dat dit overbodig was, dat het aanvullen van vitamines toch niet zoveel uit zou halen. Het ging mijn problemen en ook mijn gevoel op korte termijn echt niet veranderen. Dat was ook zo, maar het was natuurlijk ook niet onbelangrijk.


Foto: pixabay

Extra zorg voor jezelf

Probeer het eens om te draaien. Als je namelijk al niet goed in je vel zit, kan je lichaam elke vorm van extra zorg gebruiken. Alle beetjes helpen. Daarbij komt dat je veel processen en veel tekorten in je lichaam niet (of niet meteen) voelt. Misschien heb je nu niet de oplossing voor alles, dat hoeft ook niet. Maar je kunt wel, door kleine aanpassingen, op verschillende manier voor jezelf zorgen. Door iets wat op korte termijn misschien wél haalbaar is en waar je een positief effect van kunt ondervinden. 

Ik ben dol op kerst, gek op schaatsen en kijk altijd uit naar die klotsbuik van de chocolademelk. Maar dat betekent niet dat ik die korte, donkere, koude dagen altijd een feestje vind. Vaak niet zelfs. Dat merk ik ook meteen aan mijn lichaam en mijn humeur. Zelfs als het overwegend prima gaat, heeft het invloed op me. Dat is soms wat het is en we kunnen de winter niet veranderen. Maar misschien kunnen deze kleine aanpassingen wel een klein verschil maken. Kijk wat jij nodig hebt en wees deze winter maar extra lief voor jezelf.

 Zorg jij voor extra vitamine D in de winter?

Deze blog kwam oorspronkelijk online in 2020


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.


 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Nicolet - Zondag 12 januari 2020 13:35
Een half jaar geleden - tijdens een bloedonderzoek - kwam geheel en al toevallig aan het licht dat ik een ernstig vitamine D tekort had. Ik had last van spierpijn, gewrichtspijn, kon me niet concentreren, viel af en toe met mijn fiets of struikelde makkelijk. Na een stootkuur waren deze problemen binnen twee weken over! Nu neem ik standaard iedere maand een ampul (alleen verkrijgbaar op recept) en zijn mijn klachten als sneeuw voor de zon verdwenen. Inderdaad een heel belangrijke vitamine, zeker voor mensen met een eetstoornis belangrijk om goed in de gaten te houden of je geen tekort hebt!
w - Zondag 12 januari 2020 15:36
Mijn moeder had het ook. Ze komt weinig buiten en kan ook niet goed tegen de zon, soort van allergie, roodheid ed. Toen ze steeds ontzettend moe was en ook spontaan een paar keer viel, kwam uit bloedonderzoek ook vit. D tekort en kreeg ze ook stootkuur idd. op recept.
Nicolet - Zondag 12 januari 2020 19:10
Het is veel voorkomende kwaal bij vrouwen 50+ (ik ben 52) en een eetstoornis helpt dan niet. Fijn dat jouw moeder nu ook de stootkuur krijgt. Ik hoop dat ze nu ook maandelijks zo'n ampul neemt, dan blijft het niveau op peil.
Anoniem - Zondag 12 januari 2020 18:20
Voor mij is de winter de beste seizoen ik hou niet van de zomer want dan moet ik met korte mouwen lopen dat haat ik
Maria - Zondag 12 januari 2020 21:05
In het verleden een D-injectie in mijn bil gehad. Witte vingers waren daardoor verleden tijd en minder menstruatiepijnen. Slik tegenwoordig vitamine D. Het hele jaar trouwens. Op zich heel belangrijk maar wat veel mensen zich niet realiseren, ook artsen, is dat je bij vitamine D beter ook magnesium, vitamine A en K kan gebruiken. Zonder magnesium kan de calciumspiegel teveel stijgen en zonder K komt de calcium niet op de juiste plek.
Sowieso kan je vaak wel wat extra's gebruiken en helemaal als je een eetstoornis hebt of hebt gehad. Bij bloedonderzoek wordt maar op een paar stofjes getest dus zegt niet zo al teveel. Laat zelf wel uittesten wat ik nodig heb.
Sewy - Maandag 13 januari 2020 00:10
Mijn D was te laag, voel me echt beter, misschien door het shotje.
Anoniem - Vrijdag 16 februari 2024 10:09
Sinds ik begonnen ben met vit D suppletie ben ik minder moedeloos en voel ik miji lichter van binnen. Heb ook meer fut om dingen aan te pakken enz.
Vitamines slikken is zeker zinvol. Wanneer je tekorten hebt aan stoffen kan je zo moe en suf worden dat je geen moed hebt om te vechten en lijkt alles uitzichtsloos.Bovendien kost herstellen veel kracht en heb je extras vaak ook echt nodig.
Maar kijk uit voor megadoses die zijn niet onschuldig.
Iris - Zondag 18 februari 2024 21:40
Nadat er bij toeval achter is gekomen dat m´n vitamine D te laag was slik ik al jaren vitamine D, helaas zijn mijn symptomen niet beter geworden.