Mijn acne is oke

 

Eerder schreef ik over hoe ik mij heb geschaamd voor mijn huid. Ik had een lange tijd last van acne en hoewel het nu een stuk rustiger is in mijn gezicht, heb ik nog wel eens plaatselijke uitbraken of periodes dat alles roder, gevlekter en gevoeliger is. Eigenlijk is dat helemaal niet gek of bijzonder genoeg om over te schrijven, als je je bedenkt dat ongeveer 650 miljoen mensen last hebben van acne. Het is dus eerder regel dan uitzondering, terwijl je zelf het idee hebt het te moeten verbergen en zorgen dat het zo snel mogelijk opgelost is. Maar wellicht komt hier langzaam verandering in.

Acne positivity

Want na de body positivity beweging maakt nu ook 'acne positivity' een opmars op Instagram. Als je mij jaren geleden had verteld dat puisten gezien morgen worden, dat die vette huid niet gematteerd hoeft te worden en dat een onzuivere huid schaamteloos in beeld zou worden mogen gebracht, had ik me er niet eens een voorstelling bij kunnen maken. Laat staan het idee dat ik hier zelf aan mee zou doen en mijn acne vol in beeld zou laten zien. Ik vind het ontzettend eng, ongemakkelijk en bevrijdend tegelijk.

Als je iets elke dag bij jezelf ziet - jezelf eigenlijk niet anders kent - maar het niet vertegenwoordigd ziet om je heen, zorgt dat er toch voor dat je denkt dat het niet normaal is. Niet de norm, niet het ideaal. In de Hitkrant zag ik geen vette huidjes of grove poriën. Op de posters boven mijn bed was ook bij niemand een puist te bekennen. Nooit zag je iemand op tv met rode bultjes in z'n hals, dus ging ik er elke ochtend weer met een veel te dikke concealer-stick overheen.

Maar het mag er zijn. Wees er trots op en draag het! Draag je lijf en draag nu dus ook je acne met verve! Dat is wat de body positivity beweging - en ook de acne positivity - op mij overbrengt en ik vind het fantastisch. Hoe fijn zou het zijn als we onszelf allemaal steeds beter zouden kunnen accepteren zoals we zijn? Accepteren hoe ons lichaam eruit ziet en accepteren hoe onze huid er uitziet. Hoe mooi zou het zijn als we ons daardoor niet meer zouden laten tegenhouden en onze eigenwaarde en zelfverzekerdheid er niet meer vanaf zouden laten hangen. Om oordeelloos en schaamteloos over ons eigen en elkaars uiterlijk te zijn. Ik denk dat dat een heel mooi streven is en dat iedereen zijn of haar eigen persoonlijke proces daarin heeft. En daarin mogen we elkaar soms best een beetje helpen. 

Normaliseren

En dat helpen kan natuurlijk door het te laten zien. Want ultiem positief zijn over mijn lichaam en mijn huid is niet elke dag haalbaar. Het vieren en schaamteloos tonen van mijn acne is niet iets dat mij altijd makkelijk afgaat. Maar door al die diversiteit te zien, wordt het wel steeds normaler. Door het vaker voorbij te zien komen bij anderen, is het iets wat zich niet alleen maar afspeelt in jouw badkamer of onder jouw vergrotende spiegel. Het is iets van iedereen en wat normaal is, iets wat niet verstopt hoeft te worden.

Je hoeft er niet meteen van te houden, net zoals dat je niet meteen van je lichaam hoeft te houden. Dat voelt misschien onhaalbaar, demotiverend en veel te romantisch voor jou op dit moment. Maar dat betekent niet dat er geen tussenweg mogelijk is, een middenweg waarin het al een stuk leefbaarder en milder kan zijn. Als je vandaag merkte hoe pijnlijk je huid was en hoe je sjaal er tegenaan schuurde en het roder maakte, hoef je er niet uitgelaten positief over te zijn. Maar mag je er neutraler naar kijken? Het zien als een stuk van je huid, dat er op een bepaalde manier uitziet, zonder dat daar een oordeel aan hangt? Zonder dat dat vies of lelijk is? Of dat jou dat vies of lelijk maakt? Mag het er zijn, net zoals het bij miljoenen anderen is?

Verstop je niet langer

Ik vind dit ook nog steeds oncomfortabel. Mijn eerste reactie is nog steeds om mijn dag af te stemmen op mijn huid. Kan ik de vlekjes wegwerken? Kan ik de video een andere dag opnemen? Of zal ik toch een shirt met een hoge hals aantrekken, zodat het de puistjes bedekt... Maar ik merk nu dat, doordat ik de puisten van anderen ook gewoon vaker zie, die van mij niet altijd meer weggemaakt hoeven te worden. Het mag normaal zijn, het mag normaal voelen. Steeds vaker trek ik aan waar ik zin in heb en wat ik mooi vind, ongeacht of dat blousje nou net alle puisten van die week tentoonstelt. Hoe meer je je erdoor laat tegenhouden, in wat jij aan wilt trekken of wat jij wilt ondernemen die dag, hoe groter het ook wordt. Hoe belangrijker het ook wordt. Dat gevoel is begrijpelijk, maar is dat terecht voor iets wat 'slechts' op je huid zit? Is het terecht dat je dat belangrijker maakt dan de rest? Want je bent nogal wat meer dan hoe jouw huid er vandaag bijstaat.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Hola chic@s! Recientemente estuvimos conversando sobre el acné y sus lesiones, pero esta enfermedad se merece un post aparte sólo para hablar de los efectos emocionales que pueden sufrir quienes la padecen. El acné está entre las enfermedades dérmicas que más puede causar trastornos psicológicos, especialmente depresión y ansiedad. ¿Por qué puede ser esto especialmente peligroso si no se trata? Como lo vimos en el post pasado, esta enfermedad se da más en adolescentes, etapa que puede ser particularmente difícil a nivel emocional. Al sumarle una enfermedad que puede afectar tanto nuestra imagen y percepción de nosotros mismos, el riesgo de suicidio de esta población aumenta. Es súper importante que si padecemos de alguna enfermedad (de cualquier tipo) y sentimos que nuestras emociones y pensamientos nos están haciendo daño, busquemos ayuda. Chic@s, necesitar ayuda de su familia, amigos o un profesional, no los hace débiles y mucho menos "loc@s". Los pensamientos auto destructivos son comunes en muchas enfermedades, sobretodo crónicas, y merecen nuestra especial atención. Por supuesto que esto no aplica sólo para adolescentes, sino cualquiera que se encuentre en una situación similar. Vivimos en una sociedad que nos hace ver defectos donde no los hay y juzgarnos por eso. Sepan que nada de esto es cierto y nada los hace menos especiales, her:sparkles:mos@s y valios@s :camera: Fotografía por @peterdevito . . . #acne #acnefighter #acnepositivity #acnejourney #freethepimple #acnescars #skindisease #skinpositivity #skincare #lovetheskinyourein #skinpositivitymovement #chronicillnesswarrior #getyourskinout #mentalhealth #Skinfullofsoul #acceptence

Een bericht gedeeld door María • SkinFullOfSoul :herb: (@skinfullofsoul) op

Jouw huid, jouw proces

Dit is natuurlijk heel erg persoonlijk. Mijn huid voelde als het meest kwetsbare stukje van mij. De problemen die ik had met mijn lichaam vond ik ook lastig, maar de moeilijkste periodes kon ik doorkomen in grote truien en vesten. Spijkerbroeken kon ik vermijden en hoewel dat allemaal niet ideaal of ontspannen was, was er altijd wel een alternatief te bedenken. Een alternatief om het mezelf iets makkelijker te maken.

Mijn huid kon ik niet verhullen in een trui. Die coltrui stopte altijd net waar alle ellende eigenlijk pas begon. Veel make-up diende dan als trui, als extra beschermlaag, maar ik zag halverwege de dag ook wel dat dat het vaak alleen maar zichtbaarder maakte. Alsof je een trui aantrok met de tekst: 'Ik wil niet dat je mij ziet!' Niets voelde goed. 

Ook het proces van acceptatie is heel persoonlijk. Wat voelt op dit moment goed voor jou? Ik denk dat we daarin net zo oordeelloos en respectvol moeten zijn, naar onszelf en naar elkaar. Ik heb respect voor de mannen en vrouwen die hun acne in vol ornaat laten zien op Instagram. Ik heb ook respect voor de mensen die kiezen voor medicatie om de staat van hun huid te veranderen en zich comfortabeler te voelen. In beide gevallen moet je namelijk een hele bewuste keuze maken en een persoonlijke grens over. In beide gevallen kies je er actief voor om iets voor jezelf te doen. Je kiest ervoor om jezelf te bevrijden en je huid niet langer in de weg te laten staan van hoe je naar jezelf kijkt en je dag indeelt. 

Verstop jij je ook niet langer? 


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Annetk - Zaterdag 17 oktober 2020 20:42
Ik vind het zo dapper dat je (en de andere redactieleden ook) je zo kwetsbaar durft op te stellen over gevoelige onderwerpen. Ik moet wel een beetje glimlachen als ik lees dat je het over "puisten" hebt ipv "puistjes". Dat zegt natuurlijk genoeg over hoe het voor jou voelt (of gevoeld heeft). En ik wil het echt niet bagataliseren. Ik weet hoe groot iets voor jezelf kan zijn, terwijl een ander het niet eens opvalt. Ik denk dat je heel mooi bent zoals je bent, met alles er op en eraan. Het is inderdaad een proces van acceptatie van jezelf.
Ikzelf heb met acne nooit zo'n probleem gehad, maar natuurlijk wel met heel veel andere dingen. Van jezelf leren houden en jezelf accepteren in al je facetten is een lang proces!
Lisa - Zaterdag 17 oktober 2020 21:15
Ik vind dat jij een mooie huid hebt en ik volg je al heel lang Proud2bme, ook je video's. Het is me nog nooit opgevallen dat je acne hebt, ook op deze foto's zag ik pas de (kleine!) rode plekjes doordat de titel het weggaf.
Zelf ligt mijn focus op iemands ogen en haren. Zo grappig hoe we onszelf kunnen gekmaken met terwijl iedereen andere focuspunten heeft. Terwijl je je zorgen maakt over je brede neus, let die ander totaal niet op neuzen en ziet diegene je mooie kaaklijn. Omdat diegene daar zelf onzeker over is...

:)
Ik vind de movement van het niet verbergen prachtig!!!
Lisa - Zaterdag 17 oktober 2020 21:16
PS. Die brede neus hierboven is een optioneel voorbeeld!!;) Voordat mensen onzeker raken.
Saskia - Zondag 18 oktober 2020 07:35
Helemaal met je eens, net als bodypositivity een fijne “beweging”!
S* - Zondag 18 oktober 2020 20:52
Ik ben wel een beetje klaar met al die (vul maar in) bewegingen. Juist door er zo’n statement van te maken maak je van jezelf een uitzondering of een bijzonderheid. Ik graag me vaak af waarom dingen zo ‘groots’ aangepakt moeten worden. Het voelt soms alsof iemand zichzelf er vooral van wilt overtuigen oké te zijn ipv dat het gericht is aan de buitenwereld. De buitenwereld zal toch zijn eigen mening blijven houden. Dus meer de vraag: voor wie doe je het?
Jezelf liefhebben, oké vinden, wat dan ook, is juist klein. En met dat kleine maak je een grootse(re) impact vind ik
Emily - Maandag 19 oktober 2020 13:24
Zelf heb ik ook veel last van acne.
Vooral in m'n gezicht maar ook op m'n rug en schouders.
Op m'n schouders en rug is het momenteel het ergste en ik durf bijvoorbeeld ook niet te zwemmen zonder een shirtje aan te houden zodat niemand het ziet..
Heb van alles al geprobeerd, van scrubben tot crèmes maar niets helpt.. Op m'n gezicht krijg ik het wel onder controle en kan ik er prima mee leven maar op m'n schouders en rug is het een groot drama.. 🙈