Nu al rimpels?!

 

Het glas voelt koud aan op mijn huid. Toch kan ik niet dicht genoeg bij de spiegel zijn. Zag ik daar nou een rimpel? Ik draai mijn gezicht nog eens en knijp mijn ogen een beetje samen. Duidelijk zie ik een fronslijn zitten. Zat die er altijd al...?

Onze huid is het grootste orgaan van het lichaam en heeft vooral een beschermende functie. Op onze ogen is deze het dunst en op onze voetzolen en handpalmen het dikst. Hoe ouder we worden, hoe groter de kans is dat we rimpels ontwikkelen. De huid verliest gedurende de jaren steeds iets meer stevigheid, waardoor de huid er slapper uit gaat zien en er rimpels kunnen ontstaan. 

Al een tijdje houd ik me bezig met (Koreaanse) gezichtsverzorging. In Korea gaan ze niet uit van anti-aging maar van well-aging. Beter gezegd: mooi en 'verstandig' ouder worden. We ontkomen er niet aan, we worden allemaal ouder. In een wereld waar het steeds normaler is om botox en fillers te gebruiken, vind ik het idee van het omarmen van ouder worden een mooie gedachte. Bij anti-aging heb ik een beeld dat je rebelleert tegen het ouder worden en je dit vooral wilt voorkomen. Bij well-aging omarm en accepteer je de gedachte van het ouder worden maar zorg je er wel voor dat je huid in goede conditie blijft. In deze blog deel ik mijn tips om op mijn manier zo goed mogelijk voor mijn huid te zorgen.

Opbouw van de huid

Kort gezegd bestaat onze huid uit drie huidlagen: de epidermis (de opperhuid), de dermis (de lederhuid) en de hypodermis (de onderhuid). De epidermis is het deel dat wij zien en aan kunnen raken. Deze laag is zo dun als een velletje papier maar bevat veel cel-lagen; zowel levende als dode huidcellen vind je hier. Dit is ook de laag waar bijvoorbeeld gezichtsverzorgingsproducten effect hebben.

De dermis is een wat dikkere laag. In deze laag worden nieuwe cellen gevoed en wordt het vuil verwijderd. Ook bevat deze laag talg- en zweetklieren, bloedvaten, zenuw-eindes en haarzakjes. Hier vind je ook collageen, hyaluronzuur en elastine. Eiwitten die zorgen voor de stevigheid, hydratatie en elasticiteit van de huid. Vezels en eiwitten waarvan de productie naarmate je ouder wordt, afnemen. Hierdoor oogt je huid wat doffer en minder stevig na je 30e levensjaar. 

Hierna komt de hypodermis, die voor warmte-isolatie zorgt. Dit is de binnenste laag en bevat dan ook voornamelijk vetweefsel.  

Wat zorgt voor rimpels?

Als cellen beschadigen kunnen er vrije radicalen ontstaan. Bepaalde invloeden zoals het gebruik van alcohol, tabak of overmatige blootstelling aan de zon kunnen de buitenste laag van een molecuul zwakker maken. Hierdoor wordt de molecuul instabiel en kan ervoor zorgen dat informatie verkeerd wordt doorgegeven (waardoor je bijvoorbeeld eerder ziek wordt). Ook zullen ze bestaand collageen (wat voor stevigheid in de huid zorgt) af gaan breken. Hierdoor krijg je eerder diepere rimpels en plooien. Ik heb eerder al een stukje geschreven over hoe vrije radicalen werken, dat kun je hier lezen.

Wat kun je zelf doen?

Ik denk dat het beperkt is wat je zelf kan doen om rimpels te voorkomen, een deel is natuurlijk ook genetisch bepaald. Hierdoor vind ik het eigenlijk belangrijker om me vooral te focussen op dit idee en dit te accepteren dan ertegen te vechten. Toch zijn er wel wat dingen die je zelf kan doen om vroegtijdige veroudering iets te voorkomen. Hiermee bedoel ik vooral om je huid af en toe te ontzien en te beschermen zodat je de cellen niet beschadigt.  

♥ Niet roken en alcohol beperken

Ik rook niet en probeer het gebruik van alcohol te beperken. Hiermee bedoel ik niet dat ik op een feestje alleen maar denk aan mijn huid - want ik vind wijn heel lekker - maar ik hoef niet elke avond (of week) alcohol te drinken. Alcohol en roken kunnen, net als zonnestraling, de cellen beschadigen waardoor vrije radicalen kunnen ontstaan. Nicotine zorgt ervoor dat de bloedvaten zich vernauwen waardoor het lastiger wordt om zuurstof en voedingsstoffen te transporteren naar de bovenste lagen van de huid. Door bijvoorbeeld te roken pleeg je een flinke aanslag op bijvoorbeeld de anti-oxidanten die je huid juist beschermen tegen schade. Daarnaast kan de beweging van het roken ook rimpels veroorzaken rondom de mond, omdat je de spieren op een andere manier gebruikt. 

♥ Beschermen tegen UVA en UVB straling

Één van de belangrijkste oorzaken voor rimpels is overmatige blootstelling aan de zon. We onderscheiden UVA- en UVB-straling. UVA-straling wordt het hele jaar door afgegeven, ook in de winter en op bewolkte dagen. De A staat voor aging, deze straling heeft dan ook het meeste invloed op de huidveroudering. UVA zorgt er namelijk voor dat collageen en elastine sneller en eerder worden afgebroken. Wolken en ramen houden een klein deel van deze straling tegen, maar zeker niet alles. Naast dat de straling dieper in de huid doortrekt en dus voor vroegtijdige huidveroudering kan zorgen, is dit ook de straling die een belangrijke rol speelt in de vorming van huidkanker.

De B in UVB staat voor burning, omdat deze straling zorgt voor de huidverbranding. Ook UVB speelt een rol in de vorming van huidkanker, maar wel een kleinere. De UV straling die ons bereikt bestaat ongeveer voor 95% uit UVA en voor 5% uit UVB straling. 

Mijn nummer 1 tip is het gebruik van zonnebrand. Ik gebruik elke dag een spf 50 UVA en UVB op mijn gezicht. Dit gebruik ik na mijn moisturizer. In het middaguur werk ik deze bij met een spf spray of als ik mijn handen kan wassen met een spf crème. Ik vind het belangrijk om mijn gezicht te beschermen tegen UVA straling, zelfs in de winter. In de zomer blijf ik wat meer in de schaduw en probeer ik de felle zon te vermijden. Ook omdat ik een huid heb die best snel verbrandt. Tegenwoordig vind je in veel foundations ook een spf. Ik merk zelf dat ik het fijn vind om wel een echte zonnebrand te gebruiken. Omdat ik niet veel foundation gebruik, vertrouw ik de factor ook minder. Een zonnebril is trouwens ook een goeie tip. Je hoeft je ogen dan iets minder samen te knijpen waardoor de vorming van rimpels minder wordt versneld. 

♥ Anti-oxidanten, vitamines, rijst en ginseng gebruiken/eten

Al eerder benoemde ik collageen, elastine en hyaluronzuur. Drie stoffen die je tegenwoordig veel in serums en crèmes tegenkomt. Collageen is een eiwit dat voor de stevigheid en binding in het lichaam en de huid zorgt. Vanaf eind 20 verlies je ongeveer 1% collageenproductie per jaar. Het is te betwijfelen of je collageen kunt 'bijsmeren', maar vitamine C staat erom bekend de collageen aanmaak te stimuleren. Er zijn tegenwoordig veel serums en crèmes met vitamine C extract te koop. Dermatologen raden tegenwoordig zelfs aan om extra vitamine C te nuttigen (dit vind je veel in fruit) en extra vetten te eten (zoals noten, boter en avocado). Deze vetten heeft ons lichaam, net als de huid, nodig om goed te kunnen functioneren en zorgen voor een soepele huid. 

Naast het toedienen van vitamine C, is het ook raadzaam om veel anti-oxidanten te eten. Dit vind je in veel groenten, zoals broccoli. Anti-oxidanten helpen de beschadigde cellen (bijvoorbeeld door alcohol) te herstellen, waardoor je minder snel last krijgt van vrije radicalen. Daardoor kun je ook bepaalde ziektes voorkomen. 

Rijst en ginseng worden in Korea veel ingezet als anti/well-aging ingrediënten. Beiden zouden ze de collageenproductie stimuleren. Rijst bevat veel peptiden. Dit zijn stofjes die bepaalde functies en processen kunnen sturen, zoals de celvernieuwing, bloedcirculatie en de productie van pigment. Ook helpen de peptiden in rijst erbij om de huid soepel te houden door de aanmaak van elastine. Ik gebruik zelf wekelijks een masker van ginseng en rijst en elke dag gebruik ik een toner van rijst die ik zelf maak. 

♥ Facial acids gebruiken

Sinds kort gebruik ik ook facial acids. Dit klinkt wellicht gevaarlijk, maar dit zijn stoffen die je lichaam vaak zelf al aanmaakt. Deze zuren worden gezien als de wondermiddelen tegen pigmentvlekken, rimpels, littekens een ongelijkmatige huid. De acid die het meest worden gebruikt als preventie tegen rimpels is retinol (retinoid, vitamine A). Retinol is, zover ik weet, de enige acid die actief de aanmaak van collageen en elastine stimuleert, waardoor de diepe rimpels iets minder zichtbaar worden en de aanmaak van fijne lijntjes een beetje wordt uitgesteld. Pas wel op met het gebruik van retinol. Je huid heeft een bepaalde tijd nodig om hieraan te wennen. Begin met het laagste percentage (bijvoorbeeld The Ordinary Retinol 0.2% in Squalane) één keer per week. Gaat dit goed, dan kan je het opbouwen. In tegenstelling tot serums kun je retinol het beste aanbrengen op een droge huid (voor het slapen gaan, na het reinigen) voor het gewenste effect. Hierna kan je een normale moisturizer gebruiken zoals je deze normaal ook zou gebruiken. Vergeet niet een zonnebrand te gebruiken de volgende ochtend. 

♥ Haal het beste uit je producten

Probeer onderzoek te doen naar hoe je de producten het best kunt gebruiken. Het zou zonde zijn om te investeren in dure producten en ze te verspillen door ze verkeerd te gebruiken. Over het algemeen wordt de regel 'van dunst naar dikst' gebruikt. Hiermee wordt bedoelt dat je de lichtste producten onder de dikkere producten zoals een crème gebruikt. Stel je zou een double cleanse (zeker bij het gebruik van spf en/of foundation is dit een aanrader) doen, is de volgorde: cleanser op oliebasis, cleanser op waterbasis, toner, essence lotion, serum, oogcrème en moisturizer. De moisturizer wordt echt op het laatst gebruikt zodat de lichtere producten 'ingesloten' worden en ze goed worden opgenomen. 

♥ Vergeet je nek niet

Een stap die vaak vergeten wordt is het insmeren van de nek. De nek bestaat uit veel spieren en dunne huid. Dit is dan ook een plek waar je al snel iemands leeftijd kunt zien. Ik smeer mijn nek en borst tegenwoordig dagelijks in met een serum en een crème en overdag ook een zonnebrand. Zo bescherm en hydrateer ik ook deze delen die ik makkelijk zou vergeten. 

♥ Wees voorzichtig

Producten als gezichtsdoekjes en harde scrubs vermijd ik zelf het liefst. Ik gebruik twee tot drie keer per week een lactic acid, een chemische exfoliant. Hierdoor hoef je niet te scrubben en beschadig je je huid niet zo snel. Gezichtsdoekjes hebben veel ingrediënten die niet veel goeds voor je huid doen en daarbij ben je waarschijnlijk hard aan het poetsen om je make-up eraf te halen. Hoe harder over je huid wrijft, hoe eerder je weefsel beschadigt en je rimpels krijgt. Probeer dus echt voorzichtig met je huid te zijn. Investeer in een goede double cleanse (een cleanser op olie basis en een op waterbasis) en laat de doekjes achterwege. 

♥ Masseer die spieren!

Of dit echt werkt weet ik niet zo goed, maar dit is een stap die ik zelf heel prettig vind. Ik heb sinds kort een gezichtsroller in mijn koelkast liggen. Als ik een serum of olie heb aangebracht, rol ik deze in mijn huid met een roller (probeer hierbij omhoog te rollen, van binnen naar buiten). Hierbij zorg ik dat ik de spieren die gespannen zijn (vooral bij mijn kaken en nek) goed meeneem. Zo spreek ik de spieren aan die ik minder gebruik of die wat spanning hebben. Er wordt gezegd dat ze zo iets sterker worden, waardoor de huid minder slap zal ogen. Nogmaals, of het waar is weet ik niet, ik vind het vooral heel ontspannend.  

Zoals ik eerder al zei, vind ik het vooral belangrijk om mijn huid goed te verzorgen. Ik merk dat de bovenstaande tips mijn huid echt ten goede komen. Ik ben ondertussen 26 en ik begin de eerste lijntjes te zien. Ergens laat dit voor mij ook zien dat ik leef; ik heb lachrimpels en ook rondom mijn ogen zie ik wat rimpeltjes. Ik moet eerlijk zeggen dat ik liever wat lachrimpels heb, dan nooit meer lachen en een strak gezicht. Het hoort er voor mij een beetje bij. Dit betekent niet dat ik niet gepassioneerd ben over gezichtsverzorging. Ik vind het fijn om voor mijn huid te zorgen en ik kan hier ook echt van genieten. Wel of geen rimpels, je bent goed zoals je bent. 

Maak jij je druk om rimpels? 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

F - Zaterdag 25 januari 2020 14:30
Heel erg. Voor mij moet een vrouw sexueel aantrekkelijk zijn voor het andere geslacht. Een slappe huid hoort daar niet bij.

Ik zou niet meer willen leven als ik niet meer aan het plaatje mooie jonge vrouw voldoe.

Verder een goede blog. Lees je de blog van dr jetske ultee?
Ano - Zaterdag 25 januari 2020 18:42
Wat jammer dat je zo denkt! Vanwaar die sterke behoeft om aantrekkelijk te zijn voor een ander en zelf je leven ervoor op te geven?

Persoonlijk vind ik ouder worden met de bijhorende rimpels heel mooi. Het toont karakter en levenservaring. Ik vind fijne rimpels iemand er net mooier en vertrouwder doen uit zien.
F - Zaterdag 25 januari 2020 19:47
Ik vind dat de rol van een vrouw is om nagejaagd te worden en dat kan alleen als de vrouw jong, sexy en aantrekkelijk, lekker is.

Ik vind dat een vrouw alleen waarde heeft als ze jong en mooi is, na een bepaalde leeftijd is ze geen lust meer en kan ze ingeruild worden voor een nieuw jong blaadje.
Astrid - Zaterdag 25 januari 2020 20:22
Ik moet eerlijk zeggen dat ik dit best een pittige manier van kijken vind! Heb je hier zelf nare ervaringen mee dat je het zo ziet?
Ik ken genoeg vrouwen die ' op een bepaalde leeftijd ' zijn ( laten we zeggen tussen de 40 en 50 ) die nog steeds prachtig zijn en die kracht van hun schoonheid ook uitstralen.
Ano - Zaterdag 25 januari 2020 20:41
Hoe oud ben je zelf F? Hopelijk dat je met de jaren die komen zelf ook de schoonheid in ouder worden kan zien. Je hoeft je privé niet te schrijven, maar zoals hierhoven al vernoemd, heb je zelf wat meegemaakt hierin? Misschien een idee om dit de achterhalrn en rond te werken? Het leven is zoveel meer dan aantrekkelijk zijn voor de aandacht van een man. Iemand die echt om jouw als persoon heeft zal dolverliefd op je blijven, altijd, hoe je er ook uit ziet.
Ann - Zaterdag 25 januari 2020 23:23
Ga lekker ergens anders trollen!
Aimee/LeRose - Zondag 26 januari 2020 10:29
Volgens mij is die vrouw niet aan het trollen maar vreselijk onzeker? Beetje dimmen ja.
w - Zondag 26 januari 2020 20:14
Zo zag ik het vroeger ook wel. Nu denk ik, waar was ik mee bezig, vooral met de buitenwereld, om 'goed' te zijn; kijk eens hoe goed, hoe mooi ik ben en ik vergat te creëren de liefde voor werkelijk mezelf, samen met de mensen om me heen, want dan kon ik niet werkelijk, durfde ik niet (meer). Ik denk dat het door indoctrinatie over hoe het moet en hoort veel hoger 'opgevoerd' wordt, dan nodig is.. zodat het voor zowel mannen als vrouwen onnodig 'obsessief' wordt.
F - Maandag 27 januari 2020 23:51
Een vrouw moet seks uitstralen en dat is de macht van een vrouw. Een man kan naarmate hij ouder wordt juist meer macht krijgen door status, vermogen en aanzien. Een vrouw verliest haar macht en status doordat ze minder sexy is dan een jong blaadje. Alle mannen vallen op jonge vrouwen en vrouwen zullen ingeruild worden door hun partner als ze niet meer neukbaar zijn.
w - Dinsdag 28 januari 2020 00:36
Ja idd. daarom kan ik niets met mannen. Vind het zeer ingewikkeld dan worden, want je weet nooit hoe ze echt denken, maar het komt dan altijd weer daar op neer. Zo koud, maar zo voel ik het ook wel. Het heeft mijn leven wel gigantisch bepaald. Ik hield als kind heel veel van mannen en dacht dat ze later van me zouden houden op de manier zoals ik het ook werkelijk voelde. Dat bleek steeds niet zo te zijn. Ik vind het een heel rare wereld daardoor. Dank je wel voor je eerlijkheid.
Ano - Dinsdag 28 januari 2020 08:39
Wat een nare ervaring met mannen. Onthoud wel dat niet alle mannen zo zijn. In onze familie is er maar 1 koppel gescheiden. Alle anderen wonen nog samen en zien elkaar nog graag, ondanks het ouder worden van de vrouwen. Er bestaan weldegelijk mannen die verder kijken dan uiterlijk, je moet ze enkel vinden. Haal jezelf niet naar beneden door die ervaring met mannen die je hebt. Ooit kom je iemand tegen die je dit zal tonen!
Astrid - Dinsdag 28 januari 2020 11:00
Denk dat dat ook een stukje vertrouwen hebben is in elkaar en in je relatie.
Mijn man en ik zijn al jaren samen en hebben allebei niet de behoefte het ergens anders te zoeken. Sowieso de term ' neukbaar '... Nee, daar ben ik niet voor en hij net zo min. Relatie is geven en nemen.. niet alleen mooi zijn voor de ander.
Lost girl - Dinsdag 28 januari 2020 13:57
Waarom ben je zo bezig met macht? Ik vind dit heel pijnlijk om te lezen. En heel beschuldigend zowel richting mannen als vrouwen.
We zijn allemaal mensen. Mensen met verschillende voorkeuren in relatie binnen een vriendschap of liefde. Tuurlijk is het leuk als iemand eruit ziet zoals jouw ideaalbeeld maar je hebt iemand die je wil en je hebt iemand die je nodig hebt. Die twee hoeven niet met elkaar overeen te komen omdat vaak degene die je nodig hebt je vriend voor het leven is en dan maakt het niet uit hoe iemand eruit ziet.
Een relatie gaat niet over macht maar gelijkwaardigheid en liefde. Seks is iets wat binnen een liefdesrelatie voor verbinding kan zorgen zolang je er beiden evenveel plezier aan beleefd.
Ik denk dat je het jezelf zoveel makkelijker kan maken door een man of vrouw en alles wat er tussen zit als individu te zien. Iedereen in zijn eigen kracht en kwetsbaarheid. En dat maakt iemand aantrekkelijk. Uiterlijk en leeftijd zijn relatief. Probeer iets meer diepgang te zien en je te interesseren in de mens achter het omhulsel. Dat zal je eigen leven misschien ook meer perspectief geven met de vervelende ervaringen die je hebt opgedaan om tot deze conclusies te komen.
Liefs,
Lost girl
Nino - Zaterdag 25 januari 2020 18:35
Geld het ook voor stug huid ?
Laat het mij weten..
Komt door mij ziekte stug huid..
Aimee/LeRose - Zaterdag 25 januari 2020 19:29
Ik vind dit heel leuk en interessant om te lezen.
Ik ben zelf ook helemaal in korean skincare.
Ik ben daardoor er laatst achtergekomen dat ik een vochtarme huid heb en niet droog. Wat er dus voor zorgt dat het tekent met foundation.
Ik heb nu een
Hyaluronzuur creme wat in korean skincare ook helemaal geweldig is en één niamicide serum tegen voorkomen van een vette huid. En nu voelt mij huid zo lekker knijp in je wangen achtig stevig uit en ziet foundation er mooi op uit. Oh en natuurlijk goede zonnebrand. Ik ben er daardoor ook achter gekomen dat ik een aandoening op mijn benen heb wat heel erg lijkt op die puntjes van aardbeien. En dat kun je dus verhelpen door exfolieren. Want het is eigenlijk dat je huid op die plekjes verstopt is.
Keeshe - Zaterdag 25 januari 2020 19:43
Ik wil dit toch even gezegd, Lonneke.. jij hebt echt prachtige ogen!
Lezeres - Zondag 26 januari 2020 16:13
Ja, dat valt mij ook altijd op! Prachtig!
Lonneke - Team Proud2Bme - Vrijdag 31 januari 2020 14:23
Wat lief, dankjewel! :D
Astrid - Zaterdag 25 januari 2020 20:20
Leuk artikel! Ik maak me er niet echt druk om.
Ik heb toch al wat sporen door 2 zwangerschappen die niet weggaan, dus dan zijn rimpels wel m'n minste zorg. Tegen het rekken heb ik toen wel gesmeerd, dus de schade valt mee.
Ik gebruik voor m'n gezicht dagelijks een cleaner, dag en nachtcrème van naif. Superfijn!
Lost girl - Zaterdag 25 januari 2020 23:13
Jeetje, wat een werk lijkt me dat. Al die crèmes en zalfjes en weet ik het allemaal. Ik kan me echt niet voorstellen dat mensen zich daar druk over maken. Het kost tijd en geld en ik geef dat zelf liever aan dingen beleven en niet aan wat een ander aan mij ziet. Dat is zijn probleem. En ik ben toch al mooi van mezelf dus daar hoef je niks aan te doen. Doet de natuur allemaal uit zichzelf. Puur natuur.
MissBeta - Zondag 26 januari 2020 00:11
Mooi gezegd en ik denk er hetzelfde over. Natuurlijk niets mis met jezelf goed verzorgen en voor sommigen is zoiets een moment van ontspanning en die voelen zich er beter door. Ik zou er alleen maar gestresst van raken haha! Ik heb het gelukkig niet nodig om mijzelf 'mooi' te voelen, dat interesseert me niets... lekkker makkelijk :-)
Anne - Zondag 26 januari 2020 10:01
Helemaal mee eens!
Lisa - Zondag 26 januari 2020 02:59
Wat teleurstellend dit, meiden van Proud2bme...
Jonge meiden die al moeite hebben met hun zelfbeeld nieuwe angsten aanpraten.. Rimpels..

Ik hoop dat jullie je heel diep schamen nadat jullie je beseffen welke boodschap jullie met dit artikel de wereld insturen..
Lisa - Zondag 26 januari 2020 03:03
En de tip een zonnebril dragen om rimpels te voorkomen vind ik echt schandalig en volkomen ongepast op deze website. Daarmee stimuleer je obsessief gedrag en wek je angsten op bij anderen. Hou deze problematiek alsjeblieft bij jezelf Lonneke en belast jonge vrouwen hier niet mee.
Aimee/LeRose - Zondag 26 januari 2020 10:27
Dat staat er helemaal niet, dat is hoe jij het leest.
Huidverzorging kan voor sommigen gewoon een leuke bezigheid zijn, dag structuur, zelf zorg momentje. En het kan gewoon heel interessant zijn hoe dat werkt met rimpels krijgen etc.
Lisa - Vrijdag 31 januari 2020 13:25
Ik zou hier graag een reactie op willen vanuit de redactie.
Lisa - Vrijdag 31 januari 2020 13:26
Op mijn visie op het stimuleren van angstige gedachten en obsessief gedrag rondom uiterlijk.
Lonneke - Team Proud2Bme - Vrijdag 31 januari 2020 14:17
Hey Lisa,

wat jammer dat je dit vindt. Heb je de hele blog wel gelezen? Want aan het einde van de blog geef ik duidelijk aan dat ik niet zeg dat rimpels verkeerd zijn. Ik vind het zelf heel fijn om dagelijks voor mijn huid te zorgen, ik merk dat dit vooral mijn gemoedstoestant ten goede komt. Liever lachrimpels dan nooit meer lachen. Je mag hier natuurlijk uit halen wat je wil, maar je hoeft er ook niks mee.

Liefs, Lonneke
Ano - Zondag 26 januari 2020 10:44
Die laatste reacties vind ik best heftig. Los van rimpels is het gewoon belangrijk om je huid goed te verzorgen. Je verzorgd toch ook je haar met shampoo en conditioner? Je brengt toch ook zonnebrand aan op je lichaam in de zomer? Waarom je gezicht dan niet beschermen? Een vette huid heeft speciale verzorging nodig op de porieen vrij te houden en een drogere huid heeft verzorging nodig om meer in balans te zijn. Dit staat allemaal los van ouder worden en rimpels krijgen. Het is een deel van zelfzorg. Nu heb je misschien nog een goede huid, maar later zal je blij zijn als je je huid nu goed verzorgd, creme hoeft niet duur te zijn, maar kan je later wel huidproblemen besparen.
Ann - Maandag 27 januari 2020 13:38
Ik denk dat je het zo moet zien: jij ziet het als deel van zelfzorg. Voor anderen is dat het helemaal niet. Ik persoonlijk heb bijvoorbeeld echt 0,0 met make up, cremes en nagellak. Ik vind dus dat ieder voor zich moet beslissen hoe je ermee omgaat.

Maar... zoals met alles: als je uiterlijk een obsessie wordt. Je MOET smeren, want anders... dat is niet ok. Dus doe je het uit zelfzorg of doe je het uit angst voor... bv. ouderdom, of dat je bang bent niet mooi gevonden te worden als je zonder make up de deur uit gaat.

En tenslotte denk ik ook: er wordt ons ook een hoop wijsgemaakt, over wat wel en niet goed voor je is. Gebruik je gezond verstand en besef je ook: je wordt ouder, je zult rimpels krijgen. Het hoort bij het leven. Wees blij dát je rimpels krijgt (en dus ouder wordt) - er zijn zat mensen die dat niet krijgen, omdat ze vroegtijdig overlijden...
Ano - Maandag 27 januari 2020 16:05
Ik had het enkel over je gezicht wassen en een creme aanbrengen om het vochtgehalte in balans te houden. Bij mij en velen in mijn omgeving heeft dit erg geholpen bij de kwaliteit van hun huid. Dit heeft niets met rimpels te maken. Zelf ben ik hiermee pas begonnen in mijn 20e, hiervoor was het ook niet nodig en had ik een goede huid van mezelf.

Dit staat helemaal los van make-up (wat ik zelf niet gebruik) en een laag zelfbeeld. En zoals ik al schreef in een reactie bovenin, zelf vind ik rimpels net iets moois toevoegen aan iemands gezicht. Maar een verzorgde huid ziet er ook mooi uit en voelt een stuk beter aan.
w - Zondag 26 januari 2020 20:06
Sinds ik allergie heb, heb ik een paar aanvallen gehad waardoor mijn gezicht en hals opzwelden (anafylactische shock) Nadien moet mijn huid steeds herstellen en heb ik eerst heel veel rimpels en lijk ik ineens ouder. Na verloop van tijd herstelt het weer. Ik maak me eigenlijk sindsdien ook nergens meer druk om, ik heb alles gehad.. oeps. Verloren jaren door eetstoornis, allergische reacties zijn ook het gevolg ervan, het zal allemaal wel. Ik doe mijn best iig, nog steeds to recover en dat is wat telt het meest voor mij. Nu ik ouder word, begrijp ik niet waarom mensen zich er überhaupt druk om maakten, inclusief ikzelf. Totaal ander tijdsbesef nu, gelukkig. Het is zoals het is. Ik heb wel een aloë vera plant, daarvan kan ik af en toe vers iets gebruiken, op smeren of opeten. Verder jojoba olie. Ik geloof in huidverbetering van binnenuit. Voeding, sport, zo min mogelijk stress ed. werkt zijn weg naar buiten, maar omgeving is natuurlijk ook zo belangrijk. We leven ons leven in steeds minder natuur, dat is zo jammer en verdrietig
DepriAspie - Zondag 26 januari 2020 20:29
Ik heb echt geen energie om zoveel tijd aan mijn huid te besteden, ben dan ook depressief. Wassen met zeep is het enige wat ik doe. En als mijn huid echt te hard trekt, doe ik misschien moeite om en creme te smeren.
Soms wou ik dat ik wel goed voor mezelf kon zorgen ...
sunny - Maandag 27 januari 2020 10:16
dankjewel voor deze blog, ik heb er ook veel moeite mee, het is fijn om te lezen dat anderen hier ook mee bezig zijn, dankjewel voor dit
Girl - Donderdag 2 april 2020 19:41
Aan de ene kant ook begrijpelijk, maar ook jammer dat er zoveel negatieve reacties zijn...
Gisteren keek ik toevallig een filmpje van een dermatoloog over huidverzorging en zij noemde ook veel van de dingen die Lonneke noemde...
(youtube.com/watch?v=vg00RBumRp8)
Ik geef toe, ik vind dingen als: op je rug slapen e.d. kortom overdreven.
Maar zonnebrand op je gezicht gebruiken als je een lichte huid hebt, vind ik zelf wel fijn. Ik doe het in de winter niet, maar in de lente begin ik er wel weer mee... Verder gebruik ik zelf bijna geen make up...