Alternatief voor tampons: Menstruatiecup

 

Ben je tampons en maandverband zat? Wil je iets gebruiken dat je niet iedere maand opnieuw hoeft te kopen, krijg je irritaties of infecties iedere maand of ben je gewoon nieuwsgierig naar alternatieven voor tampons en maandverband, dan vind jij dit waarschijnlijk wel een interessant artikel. Ik schrijf dit blog namelijk over de menstruatie-cup. Al eerder schreven we over het bestaan van deze cup, maar nu heb ik hem ook zelf getest en kun jij een 'cup + advies' op maat winnen!

menstruatie cup

Ik stelde Judith van de webshop cutecotton.nl een aantal vragen over menstruatie-cups, omdat ik er graag meer over wilde weten en dit graag met jullie wil delen. De vragen en antwoorden over wasbaar maandverband, kun je in de blog daarover lezen. 

♥ Wat zijn de voordelen van een menstruatie-cup?
''Buiten het overduidelijke voordeel op het gebied van duurzaamheid, is het gebruikt van cups en wasbaar maandverband ook een stuk gezonder, comfortabeler én goedkoper dan reguliere menstruatie-producten. Reguliere tampons en maandverband zijn meestal chemisch gebleekt en bevatten sporen van dioxine en pesticiden. Er zijn inmiddels wel een paar gezondere alternatieven op dat gebied, maar er kleven meer nadelen aan het gebruik van tampons. Tampons kunnen (al dan niet gebleekte) vezels achterlaten in je vagina, en ze absorberen niet alleen het bloed, maar ook het natuurlijke slijmvlies van je vagina. Daardoor raakt je vaginale flora verstoord en heb je een veel grotere kans op schimmelinfecties en gevaarlijke aandoeningen zoals TSS.

Verder gaat een menstruatie-cup jarenlang mee. Een flexibel cupje waarmee je het bloed opvangt en je daarna gewoon reinigt en opnieuw gebruikt. Vrouwen die een cup gebruiken vertellen ons telkens weer hoeveel frisser het voelt dan het gebruik van tampons. Je voelt de cup niet zitten tijdens het gebruik en je kunt hem maximaal 12 uur achter elkaar inhouden. Gebruik je liever niets inwendig? Dan is wasbaar maandverband een fijn alternatief!''

menstruatiecup

♥ Als je bang bent om door te lekken, is een menstruatie-cup dan handig en is het niet vies, zo'n cup?
''Zeker weten, met de juiste cup die past bij jouw lijf lek je niet door. Het is even oefenen, maar uiteindelijk maak je niet meer vies dan bij het gebruik van tampons, hooguit 2 vingertoppen (en wat is 'vies', maar dat is een ander verhaal). Een tampon draag je dieper, een cup juist laag in de schede. De meest gehoorde feedback die wij krijgen van onze klanten is: "Waarom weet ik dit nu pas? Het voelt zooooveel schoner!"

♥ Mijn test
Ik mocht twee cups testen, om te beschrijven hoe ik dit ervaar en of het aan te raden is. Na overleg met Judith per mail, ontving ik de Lunette cup 1 (paars) en een Mami Cup M (roze). Dit zijn beide zachte cups, maar niet te zacht. Een te zachte cup klapt namelijk niet goed uit en kan daardoor gaan lekken. Ik vond ze er leuk uitzien en ze zijn veel soepeler en flexibeler dan ik dacht. Dat gaf me ook meteen wat vertrouwen om het te gaan gebruiken.

Voor je hem gebruikt en op de eerste dag van je menstruatie is het goed om de cup even te koken in heet water. Zo ontsmet je hem. De rest van de maand hoeft dit niet, omdat je vagina dit zelf schoon houdt. Je spoelt hem dan gewoon met kraanwater af of maakt hem schoon met een toiletpapiertje of speciaal schoonmaak-doekje voor de cups, op het toilet. 

mesntruatiecup inbrengen

De cup voor de eerste keer inbrengen ging minder makkelijk dan ik dacht, maar al snel veel makkelijker. Ik had gehoord dat een beetje kokosolie of vaseline kon helpen en dat heb ik dus de eerste paar keer gebruikt of ik heb hem in de ochtend onder de douche geleegd en opnieuw ingebracht, wat ook gemakkelijk ging. Wanneer je ongesteld bent, 'glijdt' de cup er erg gemakkelijk in omdat er dan vocht (bloed) is. Ik heb er nu geen moeite meer mee. Je moet even ontdekken welke vouw-techniek je fijn vindt, dat is heel persoonlijk. Ik rol hem eigenlijk gewoon op en wiebel en duw hem er dan rustig in. Met één vinger voel ik dan langs de rand of hij is uitgeklapt en dan is het klaar en kun je zo 8-12 uur door. 

Het voelde een beetje als toen ik voor het eerste een tampon gebruikte of mijn Nuvaring inbracht; lekker onhandig en een klein beetje pijnlijk. Een droge tampon gaat ook niet altijd even gemakkelijk naar binnen en zo is dat ook op de lichte dagen met een cup het geval. ''Even oefenen'', hoorde en las ik op internet. En dat is ook echt zo. Aan het einde van mijn menstruatie kon ik het veel beter en voelde het een beetje hetzelfde als het inbrengen van een tampon. Alleen hoef je er dus de hele dag niet meer aan te denken, wat heel fijn is! Inmiddels breng ik de cup gemakkelijk in en gaat het uithalen ook prima.

Hoe bevalt de cup? Super, als je het mij vraagt. Ik voel me heel schoon, omdat ik weet dat er iets in mij zit dat niet absorbeert, maar gewoon opvangt. Dat is echt een heel ander gevoel, al had ik dat niet verwacht. Het voelt fris en ik hoefde er ook niet echt bij stil te staan. Een tampon of maandverband moet je meerdere keren per dag vervangen, de cup verving ik 's morgens en 's avonds voor het slapen gaan. Ik hoefde buiten de deur, op werk of op visite dus niets te doen aan de cup. En met plassen op het toilet, werd er geen touwtje, zoals je bij een tampon hebt, niet nat. Er kan voldoende bloed opgevangen worden in de cup, veel meer dan in een tampon. In een tampon lijkt veel meer bloed te zitten dan dat het eigenlijk opvangt, naar mijn idee.

Ik voelde me veel minder 'ongesteld', omdat ik er bijna niet bij stil hoefde te staan dat ik bloed verloor. Ik droeg geen vochtig maandverbandje of een tampons die ik steeds moest vervangen en dat was naast buikpijn en vermoeidheid tijdens die dagen, een hele zorg minder. Ook voel je de cup helemaal niet zitten.

menstruatiecup

De Lunette cup beviel mij goed, maar deze lekte na een paar uurtjes een heel klein beetje op de zware dagen. Ik kreeg deze ook niet zo gemakkelijk uitgeklapt. Ik denk dat deze dus iets te zacht voor mij is. De Mami Cup (roze) heeft een iets stevigere rand, maar het scheelt niet veel. Deze zat echt perfect en is dè cup voor mij. Hij 'klapt' goed uit en lekt daardoor niets. Als ik hem eruit haal zit er echt enkel en alleen bloed in de cup en niet aan de buitenkant. Ik voelde niets van de cup verder, als hij er eenmaal in zat. De cup draag je laag, lager dan een tampon. Maar dat is absoluut niet storend en juist wel prettig, omdat je hem gemakkelijk kunt legen.

Het steeltje steekt bij mij een heel klein beetje uit, maar ik heb hem niet afgeknipt, ook al kan dat wel. Ik voel er namelijk niets van, omdat het soepel rubber is. Bij een tampon heb je een touwtje, bij een cup eigenlijk niets dat uitsteekt en dus ook niets dat buiten je bikini-broekje kan hangen. Ik droeg onder de cup voor de zekerheid een inlegkruisje voor de zekerheid. En top ding als je het mij vraagt! Eigenlijk kun je hiermee je tampon èn maandverband vervangen. Ik ben om.

Wat ik ook fijn vind, is dat ik niets heb hoeven weggooien tijdens deze menstruatie. Super fijn voor het milieu en ook handig als er geen prullenbakje in het toilet is waar je bent of als je op vakantie bent en niet weet waar je tampons kunt kopen in de buurt. Ik ben dan ook zeker overtuigd door het proberen van deze cup. Het inbrengen is inmiddels ook geen probleem meer. Mocht het inbrengen niet zo soepel gaan, dan is dat niet zo erg, omdat ik hem slechts twee keer per dag hoeft te legen. Ik voel me er veel schoner bij en het past bij mijn principes. Als ik jullie was, zou ik ook over gaan! En ik zeg dat niet eens omdat ik reclame wil maken, maar echt omdat het zo fijn is om te gebruiken! 

Een menstruatie-cup kost tussen de 15,90 en 29,50 bij Cutecotton.nl Maar je kunt er daarna 5 jaar of langer mee doen. Ik vind het zelf wel handig om er twee te hebben en er een wasbaar inlegkruisje of maandverbandje onder te dragen voor de zekerheid. Het is handig om goed te bedenken wat jij nodig hebt en eventueel met de webshop te mailen voor advies. Zij weten er alles van! Ik kreeg er twee en dat was precies goed. De Mami gebruik ik voor zware dagen, de Lunette draag ik op lichte dagen of doe ik als back-up in mijn tas. Milieubewust en het ziet er ook nog eens allemaal heel vrolijk uit, vrolijker dan een witte tampon in een krakend plastic papiertje.

♥ Winnen!
Wil jij ook van de tampons af en een cup gebruiken, dan heb je geluk! Ik mag er van Cute Cotton twee weggeven naar keuze. Samen met Judith van Cute Cotton bespreek je per mail welke cup bij jou past. Deze krijg je thuis gestuurd, zodat je ermee kunt oefenen en hem kunt gaan gebruiken. Wil jij hier kans op maken, laat dan hieronder je reactie achter met jouw mening over de menstruatie-cup en de reden dat je wilt winnen. Mail je eigen naam, de naam waarmee je hebt gereageerd en je adres naar win@proud2Bme.nl en wie weet word je ook fan van dit product en heb je een zorg minder tijdens je 'Lady-days'.

Hoe denk jij over de menstruatie-cup?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

X - Dinsdag 3 mei 2016 10:02
Goh, er zijn wel veel artikelen over dit onderwerp de laatste tijd.
Quirine - Dinsdag 3 mei 2016 10:13
Als ik dit zo lees lijkt het inderdaad een heel fijn iets!
Helemaal voor het milieu is dit een grote sprong in de goede richting.
Ik besef me nu eigenlijk pas hoeveel maandverband ik eigenlijk weggooi.

Ik ga me eens verder verdiepen in de menstruatiecups.

@X Ja, maar wel fijne artikelen! Artikelen waar we denk ik allemaal van kunnen leren. :)
Clueless01 - Dinsdag 3 mei 2016 10:17
Het klinkt inderdaad als een super goed alternatief. Ik lees er al een tijdje over maar nooit durven bestellen omdat het toch best apart klinkt.
Mepi - Dinsdag 3 mei 2016 10:24
Wauw, wat een super alternatief voor de tampon! Ik heb zelf inderdaad vaak last van irritaties en jeuk tijdens en na mijn menstruatie. Ik ontwikkel ook regelmatig een schimmelinfectie na mijn menstruatie. Nooit eigenlijk de schuld bij mijn maandverband of tampons neergelegd. Ook fijn dat je niet iedere 2 uur je hoeft te verschonen!

Ik ga me zeker verder inlezen in de menstruatiecups, en ik zou super blij zijn als ik er een zou winnen! Ik wil dit dolgraag proberen, en ik hoop dan ook van de irritaties en (soms) schimmelinfecties af te zijn.

Overigens wil ik ook even zeggen dat ik deze artikelen erg leuk en leerzaam vind! Ga zo door :)
Lotje9 - Dinsdag 3 mei 2016 10:25
Oee, dit wil ik echt heel graag winnen!
Voel me altijd schuldig na het weggooien van maandverband, gewoon omdat het zo ontzettend veel afval is. En dit is veel beter voor het milieu!
Ik denk dat ik dit nooit zelf zou kopen, dat zou ik niet durven. Zeker omdat ik niet weet of het wel werkt voor mij... En dan is het toch wel een grote investering vind ik...
Lijkt me super om te winnen! :)
Linda - Dinsdag 3 mei 2016 10:41
Het lijkt me echt fijn, en het milieu is ook een groot pluspunt!
Eva - Dinsdag 3 mei 2016 10:42
Wat fijn dit artikel, dank je wel voor je openheid Nouska. Ik zou het heel graag willen proberen en denk dat ik het wel ga bestellen om te proberen. Alleen het inbrengen lijkt me moeilijk. Door wat ik heb meegemaakt kost me dit met tampons al flink wat ademhalingsoefeningen en ook dan lukt het me niet altijd. Ik heb als het niet gaat dan vaak Tampax als alternatief, wat dan dankzij de inbrenghuls wél lukt wanneer gewone tampons niet lukken. Ook als het de eerste keer mislukt met gewone tampons is het bij mij vaak te droog om het een tweede keer te proberen, en ook dan is Tampax mijn oplossing. Ik vind het ook prettiger dat ik dan niet met mijn vinger naar binnen hoef en het inbrengen gaat gewoon super makkelijk.

Maar wat er geschreven wordt over tampon gebruik en infecties en het achterlaten van vezels, dan zou ik wel graag deze cup willen proberen. Het inbrengen is dus even uitproberen, maar verder klinkt het veel gezonder voor je lichaam. Ik heb zelf nooit last gehad van infecties, ook al laat ik tampons vaak lang zitten omdat het bij mij meer spotting is dan menstrueren of tijdens de nacht. Maar ik blijf het heel vervelend en naar vinden om tampons te gebruiken, al prefereer ik het ver boven maandverband en inlegkruisjes. Ik gebruik dat helemaal nooit meer en heb sindsdien ook nooit meer schimmelinfecties, wat ik vroeger een enkele keer kreeg. Gewoon katoenen slipjes, geen strakke broeken of panty's, en vooral geen zeep of andere middeltjes gebruiken, enkel spoelen met water. Deze dingen hebben mijn lichaam geholpen om fris en schoon te blijven en klachtenvrij.

Bedankt voor de informatie, ik denk dat ik het wel ga bestellen, of ga mailen wat het beste bij mij zou passen qua cup. Liefs voor iedereen!
Janneke - Dinsdag 3 mei 2016 10:43
Wat een top uitvinding! Ik vind het vervelende aan tampons dat je ze elk x aantal uur moet verwisselen, en dan alsnog de kans hebt dat je doorlekt. Snachts draag ik sowieso geen tampons ivm TSS. De menstruatie cup lijkt me super fijn, goed voor het milieu en je lekt niet meer door. Zoals hier boven staat, je voelt je minder ongesteld en hoeft er de hele dag niet meer aan te denken.
LieverAnoniem - Dinsdag 3 mei 2016 10:49
Ik zou dit heel graag winnen omdat ik het heel erg moeilijk vind om ongesteld te zijn. Ik heb vroeger iets ergs meegemaakt (verkracht) en toen had ik daardoor bloed in mijn broekje. Sindsdien ben ik daar heel heel erg bang voor (dat bloed in mijn broekje) en doet het me er steeds weer aan denken als ik ongesteld ben. Ik durf me dan ook niet altijd te verschonen. Deze menstruatiecup zou me heeel erg helpen. Je hoeft het dan niet zo vaak te verschonen als een tampon of maandverband. Mijn psychologe en mijn mama zijn vaak bang dat ik TSS krijg, omdat ik niet durf te verschonen.

Verder vind ik dit heel erg goed omdat het veeeel beter is voor het milieu. Ik las eens een keertje hoeveel maandverband en tampons een vrouw gebruikt en weggooid in haar leven. Ik weet niet meer goed hoeveel maar het was ontzettend veeeeeeeeeeel.

Het zou ook heel fijn zijn om dit te winnen want ik durf deze soort dingen niet te vragen aan mijn mama om te kopen.

Heel veel liefs
Iemand - Dinsdag 3 mei 2016 10:55
Ik ben om.

*gaat snel een cup bestellen*
Elisabeth - Dinsdag 3 mei 2016 11:08
Ik zou heel erg graag een menstruatie-cup willen winnen!
De laatste tijd heb ik er al heel veel over gehoord. Dit waren zowel hele positieve als wat negatievere ervaringen. Daarom zou ik het heel graag zelf willen proberen! Ten eerste denk ik dat dit veel beter is voor je gezondheid als vervanging van tampons en ten tweede is het veel beter voor het milieu. Deze menstruatie cup zal daarnaast heel goed van pas komen als ik deze zomer in de bergen aan het wandelen ben, waar ik dus een hele dag niet naar een normale wc zou kunnen gaan. Het lijkt me dan heel fijn om niet moeilijk te hoeven doen met maandverband/tampons, maar gewoon in de ochtend de menstruatiecup in te doen en deze na een dag wandelen rustig te kunnen verschonen. Op dit moment past de menstruatie-cup helaas niet zo goed in mijn budget, het zou super zijn als ik deze zou winnen(:
Liefs!
ik* - Dinsdag 3 mei 2016 12:31
Oh die zou ik graag willen winnen en zo willen uit proberen!
Ik heb altijd last met mijn menstruatie, doordat ik door lichamelijke problemen wat "scheef" gebouwd ben. Ik heb daardoor altijd wat sneller last van "doorlekken" en voel me toch altijd een stuk onzekerder tijdens deze dagen.
Ik ben dus erg benieuwd of dit dé oplossing is voor mij!
Anne - Dinsdag 3 mei 2016 12:37
Kun je hiermee zwemmen?
Nouska - Dinsdag 3 mei 2016 12:51
@Anne

Ja!
Lille - Dinsdag 3 mei 2016 13:02
Ik Ben erg nieuwsgierig naar de cups. Ik vind het fijn om te weten dat ik duurzaam bezig ben, en dat is bij deze cups zeker het geval! Wasbaar maandverband kende ik al, maar ik vind maandverband gewoon echt niet prettig. Dus wat ontzettend tof dat dit bestaat! Zou het erg graag willen uitproberen!

Liefs,
Lille
la-mademoiselle - Dinsdag 3 mei 2016 13:03
Ik heb zelf de Ladycup, maar die is best hard en ook het steeltje onderaan is niet flexibel. Bij mij schoof de cup ook een behoorlijk stuk naar boven, dus ik durf het steeltje nog niet af te knippen. Ik denk dat ik ook de Lunette of Mami ga uitproberen als die inderdaad zachter zijn. De eerste keer inbrengen was inderdaad pijnlijk, ook omdat mn maagdenvlies gelijk scheurde. Hele ervaring dat wel. Heb de Ladycup maar weer even in de kast gelegd want ik ben er nog niet klaar voor. Ik gebruik nu van die sea sponges in combinatie met tampons en dat gaat prima, wil op den duur wel compleet stoppen met tampons en over op de cup.
Sharon - Dinsdag 3 mei 2016 14:00
De jeuk en irritatie en zelfs schimmelsinfecties van maandverband en/of tampons komen van feit dat er parfum wordt toegevoegd. Als je maandverband en/of tampons koop zonder parfum, zul je bijna nooit meer las hebben van irritatie, jeuk of schimmelinfectie. Ook een goeie tip is om GEEN zeep te gebruiken voor je vagina. Ook niet als het daarvoor is bedoeld. Dit verstoord je natuurlijke zuurgraad van je vagina (ook van parfum), waardoor er makkelijker infecties optreden.
Just me - Dinsdag 3 mei 2016 14:13
Ik hoor er veel goede verhalen over en ik ben zelf wel klaar met maandverband waarbij je voelt dat het nat is en de hele tijd bang bent dat het doorlekt en afvraagt of je het moet vervangen. Ik moet het ongeveer elk uur a anderhalf uur vervangen want ben erg hevig ongesteld. Ik durf geen tampon te dragen, ben ook niet heel erg 'bekend' down under. Ik denk dus dat ik deze cup niet durf te gebruiken en ik hoor ook van mensen dat je het erg voelt. Ik ben dus gewoon te bang i guess. Maar het lijkt me fijn om je fris te voelen en niet elk uur naar de wc te gaan om het te verwisselen.
Hedera - Dinsdag 3 mei 2016 14:20
Het lijkt mij super om deze cups te proberen! En ik denk dat als ik er eenmaal aan begin ik er helemaal weg van ben! Zijn ze ook geschikt om tijdens het sporten te dragen?
Ik ben namelijk nu moeten overstappen op maandverband en inlegkruisjes terwijl ik dat eigenlijk niet fijn vind. Dit heb ik moeten doen omdat ik heb gemerkt dat door het vele tampon gebruik ik iedere keer infecties en irritaties krijg zoals jij al in je blog aangeeft.
Het zou voor mij een super fijn zijn voor het savonds en vooral wanneer je niet thuis bent!

Liefs Hedera
Esther - Dinsdag 3 mei 2016 14:56
Ik gebruik er sinds een tijdje ook eentje en ben wel tevreden. Maar ik voel het wel degelijk zitten, hij drukt tegen mijn blaas waardoor ik vaker het gevoel heb dat ik moet plassen. Op de website waar ik de mijne kocht stond ook dat een aantal mensen hem voelen zitten maar dat het wel went. Dat vind ik zelf ook, het is geen onprettig of pijnlijk gevoel en prima te doen, maar ik voel het dus wel.

Ik had overigens begrepen dat je geen 'glijmiddelen' op oliebasis (dus vaseline, (kokos)olie vallen daar denk ik ook onder) moet gebruiken omdat die het siliconen kunnen beschadigen en dat je beter een beetje water of glijmiddel op waterbasis kunt gebruiken.
Alina - Dinsdag 3 mei 2016 15:26
Ik zou graag een willen winnen om te proberen, lijkt me erg handig met sporten en school, maak me nu altijd druk erover of ik doorlek, wat ik dan niet meer hoef te zijn. Lijkt me echt heel erg fijn!
Femmy - Dinsdag 3 mei 2016 16:16
Toevallig zag ik laatst op youtube een review van een vlogger die ik volg. Zij was ook erg enthousiast over het gebruik van zo'n cup. Erg leuk dat Nouska de cup ook geprobeerd en haar ervaring wil delen.

Wat ik zo gaaf vind aan de cup is dat het zo milieu vriendelijk is. Je hoeft niet iedere maand weer nieuw maandverband/tampons te kopen, dit is natuurlijk ook erg fijn voor de bankrekening. Ook lijkt het me erg praktisch met zwemmen, omdat je simpelweg niet hoeft te denken om een touwtje. Daarnaast lijkt het mij ook 'schoner' voelen. Als ik een tampon draag of maandverband dan voel ik me toch vaak wat ongemakkelijker en heb ik het gevoel dat ik ga stinken.

Ik zou het ook heel erg graag gaan gebruiken. Ik heb nu alleen nog een drempel, omdat ik ze toch nog redelijk prijzig vind en ik dan gewoon niet goed weet wat ik moet kiezen. Het mailcontact en vervolgens één gratis toegestuurd krijgen klinkt natuurlijk idéaal! Waarom ik het meer verdien dan alle andere meiden hier? Naar mijn menig verdient iedereen hem. Ik heb geen bijzonder verhaal waarom ik hem meer verdien dan ieder ander. Natuurlijk blijf ik wel gewoon duimen, want de cup lijkt me echt een oplossing voor het maandelijkse feestje!

Groetjes
framboosxx - Dinsdag 3 mei 2016 16:35
Whow, toen ik de titel zag dacht ik echt; dit ga ik echt mooit gebruiken, wat is dit nou voor iets geks nieuws?
Nu ik de blog gelezen heb en er overna gedacht heb denk ik inderdaad dat het juist wel wat is, handig werkt en een stap naar een schooner mileu. Zelf zou ik de cup wel willen proberen dus ontvang ik 'm graag!
Mirjam - Dinsdag 3 mei 2016 16:40
Zou dit de oplossing zijn tegen mijn infecties/ontstekingen iedere keer!? Daarom zou ik wel willen winnen. Ik heb altijd last van schimmelinfectie's na gebruik van tampons en heel snel blaasontstekingen bij maandverband (bacteriën?) dus ik zou heel graag eens iets anders willen proberen.

Kun je er goed mee sporten? Daar ben ik nog wel heel benieuwd naar!

Groetjes Mirjam
Flower - Dinsdag 3 mei 2016 17:00
Supertof!! Ik ben echt heel benieuwd... Net toevallig op de uni een vak gehad dat veel aandacht gaf aan de gevolgen van onze levensstijl op het millieu. Dat motiveerde mij enorm om toch wat bewustere keuzes te maken... Dit klinkt veelbelovend..! Ik zou er heel graag 1 winnen!
milou - Dinsdag 3 mei 2016 17:06
Ik ben erg nieuwsgierig naar dit product. Regelmatig goede dingen over gehoord. Maandverband en tampons zorgen voor irritaties en een ''vies gevoel''. Ik vind het ook erg vervelend dat je het vaak moet verwisselen. Het lijkt me echt een geschenk uit de hemel om je tijdens je menstruatie ook veilig en zeker te voelen.
cupido - Dinsdag 3 mei 2016 17:14
haha best wel grappig, ik schreef bij de vorige blog (over alternatieven voor maandverband) of er ook een alternatief voor tampons was :-D

cupido - Dinsdag 3 mei 2016 17:26
Ik wil echt supergraag winnen! Ik was al een tijdje op zoek naar alternatieven voor tampons vanwege de schadelijke stoffen die erin zitten. En het lijkt me erg handig maar ik vraag me wel af hoe het is tijdens het balletdansen? Gaat het dan niet verschuiven? En bovendien is mijn bijnaam cup (cupido), dus wie weet brengt dit me wel geluk om deze cup te winnen :-D
J-M - Dinsdag 3 mei 2016 17:39
Dit lijkt me zeker het proberen waard! Ik ben altijd vrij heftig ongesteld en er gaan dan flink wat tampons en maandverband doorheen, omdat ik best snel doorlek. Ik zou dit dus graag willen winnen, om het uit te proberen.
Sanne - Dinsdag 3 mei 2016 18:59
Mijn droom komt uit als ik dit win. Door geldgebrek kan ik het helaas niet kopen. Goed artikel en mooi geschreven.
Harriette - Dinsdag 3 mei 2016 19:20
Hoi! Ik heb een cup! Maar het is toch nog wel even wennen omdat ik em net voel zitten de hele tijd. En het is best een investering om dan weer een nieuwe te kopen! Zou graag willen overleggen met deze vrouw van cute cotton om te kijken welke er beter bij me past. Winnen zou dan ook perfect zijn!
Marsha-xx - Dinsdag 3 mei 2016 19:49
Ik vind het echt een heel leuk initiatief. Na de vorige blog over het wasbaar maandverband heb ik de site al grondig doorgespit en ben toen ook de menstruatiecup tegen gekomen. Ik had toen eigenlijk al besloten deze binnenkort aan te willen schaffen. Wat mij tot nu toe tegen heeft gehouden is het feit dat ik een beetje te weinig geld heb op dit moment, ik totaal niet wist welke cup ik zou moeten nemen (ik was dan waarschijnlijk voor de standaard femmecup gegaan) en nog een beetje onzeker was over de werking ervan. Na het lezen van jouw review ben ik echt wel om. Het is zo te lezen de ultieme vervanging. Het lijkt me dus super om op deze manier een cup en advies te krijgen!
Ik stel mijn menstruatie met de pil altijd zo lang mogelijk uit, tot het moment dat ik (verwacht) een doorbraakbloeding te krijgen. Ik vind het gewoon totaal niet prettig om ongesteld te zijn, zoals velen onder ons denk ik. Als ik jouw ervaringen zo hoor over de cup, wordt je menstruatie een stuk vriendelijker bij het gebruik van de cup in plaats van maandverband of tampons. Het spreekt mij daarom echt aan. En tot slot word ik er ook heel vrolijk van dat de cup bijdraagt aan een beter milieu (van je vagina en de natuur ;)) :)
Ik ben er heel benieuwd naar en zou er heel blij mee zijn om te winnen.
suprise - Dinsdag 3 mei 2016 20:03
Ik doe graag mee met de winactie

Ik durf tot nu toe nog niet een cup te kopen. Deze actie zou er echt voor zorgen dat ik deze stap durf te zetten en kan overgaan op cups.
Verder lijkt het mij als naturist ideaal, want met een tampon heb je een touwtje er onder hangen en/of moet je al weer een broek aan trekken.
sophie scholten - Dinsdag 3 mei 2016 20:35
Ik ben echt onder de indruk van dit nieuwe product, ik zou het zelf super graag willen uitproberen! Ik heb altijd een enorme pijn als ik een tampon moet verschonen. En maandverband alleen vertrouw ik niet. Bizar dat een persoon zoiets gewoon kan verzinnen. Maar het ziet er heel veilig en milieu vriendelijk uit en eigenlijk ook best wel groot. Dus ik denk minder kans om door te lekken.
cupido - Dinsdag 3 mei 2016 21:29
Ik zou dit echt zo graag willen winnen. Ik mag van mijn ouders niets op internet bestellen en ik ken geen enkele winkel waar ze het verkopen. Heeft iemand trouwens ervaring met balletdansen en deze cup gebruiken? Gaat het niet verschuiven? Ik zou graag deze cup willen gebruiken omdat ik erg inzit over de chemische stoffen in tampons. Down under is namelijk één van de meest absorberende plekken van je lichaam! Ik hoop zo dat ik dit win haha, dat zou echt handig en gemakkelijk zijn.
Judith - Cute Cotton - Dinsdag 3 mei 2016 21:29
Wat is het een leuk blog geworden, Nouska, en superfijn te zien hoe blij je ermee bent!!!

Nog een paar tips:
- Wij adviseren de cup altijd aan het einde van je menstruatie uit te koken, zodat hij goed schoon in het bijgeleverde zakje bewaard kan worden tot je volgende cyclus. Je kunt hem uitkoken met behulp van een handige desinfectiebeker die je een paar minuten in de magnetron zet, of gewoon in een pannetje op het vuur, maar blijf er in dat geval vooral bij, het mag uiteraard nooit droogkoken:-).
- Verschonen op een openbaar toilet zonder fonteintje lijkt lastig in het begin, maar dat is een kwestie van ervaring. Met toiletpapier maak je het prima schoon, en als je speciaal daarvoor bedoelde reinigingsdoekjes bij je hebt (zoals die van Lunette of Natracare) of - heel eenvoudig - een flesje water, dan is het helemaal zo gepiept!
- Thuis kun je je cup gewoon met water wassen, evt. met een druppeltje zachte wash zoals Femmewash of Feelbetter Liquid wash om hem extra op te frissen. Doe dit vooral niet met een simpel handzeepje, dat vindt zowel je vagina als je cup een minder goed idee!
- Sommige vrouwen vinden wat hulp bij het (oefenen met) inbrengen prettig, maar ik zou in principe geen (kokos)olie willen adviseren, maar liever te kiezen voor een glijmiddel op waterbasis om te voorkomen dat het materiaal van de cup wordt aangetast.
- Het is per vrouw heel verschillend welke cup het beste bij je lijf past, geen vrouw is hetzelfde, dus het blijft een kwestie van proberen. Nu zijn er gelukkig wel een paar belangrijke uitgangspunten om tot een weloverwogen keuze te komen, dus hebben we op onze site het één en ander op een rijtje gezet. Deze link helpt je bij het maken van je keuze: https://www.cutecotton.nl/alles-over-menstruatiecups

Ik ben benieuwd welke winnaressen ik straks mag helpen aan hun allereerste cup, veel succes ladies!
JustMe83 - Dinsdag 3 mei 2016 21:44
Heel gek,maar ergens heb ik schaamte om te zeggen dat ik de cup gebruik en fijn vind..sinds twee maanden (sinds mn menstruatie weer terug is) heb ik hem gebruikt en het bevalt echt heel goed. De ene x wat makkelijker in te brengen dan de andere keer, maar zooooo fijn om in de ochtend en avond te douchen en te verschonen. Nooit meer nadenken of bang zijn voor doorlekken.. De reden dat ik me schaam
Is dat je het zelf moet inbrengen, legen en schoonmaken en dat best vies klinkt en eigenlijk schaam bij het idee dat ik 'in mezelf'
Iets inbreng terwijl dat met tampons ook is en totaal geaccepteerd(weet het dat ik beetje raar... Het is helemaal nog niet bekend, maar op de een of andere manier hoor of lees ik er nu iedere week iets over.
Iamthepilot - Dinsdag 3 mei 2016 22:45
Toevallig heb ik afgelopen weekend geörienteerd om de menstruatiecup te kopen. Ik weet nog niet welke het beste bij mij past, dus het advies zou zeker welkom zijn! Ik heb moeite met tampons inbrengen door de spierspanning in mijn vagina, maar maandverband vind ik onhygiënisch. Daarom wil ik graag de menstruatiecup gaan gebruiken. Ik ben in iedergeval erg enthousiast en het lijkt me fijn om eindelijk van die problemen af te komen tijdens mijn menstruatie. Ik vind het goed dat er meer bekendheid wordt gecreeërd zodat hopelijk meer vrouwen het gaan gebruiken. Zou erg goed zijn voor het mileu!
AngelK - Woensdag 4 mei 2016 07:11
lijkt me echt super handig als je bijvoorbeeld lange dagen moet werken en als je een dag weg gaat. Super handig.
Anne - Woensdag 4 mei 2016 07:13
Ik vind ook dat dit onderwerp vaak voorkomt de laatste tijd.Net zoals over je scheren enz.Ik vind het zelf iets wat je voor jezelf houdt en niet fijn om het er telkens over te hebben.
Liadan - Woensdag 4 mei 2016 10:43
Ik zou dit wel graag eens willen proberen. Kan je hem 's nachts ook gewoon inhouden of is dat niet prettig?
Liadan - Woensdag 4 mei 2016 10:45
Ik zou deze wel willen winnen omdat ik graag wat duurzamer wil leven. Ik ben al overgestapt op maandverband en tampons van Yoni, die zijn biologisch afbreekbaar en zonder bleekmiddelen e.d. Maar die zijn ook best duur. Op de lange termijn is zo'n cup toch goedkoper én duurzamer.

Even anoniem.. - Woensdag 4 mei 2016 12:22
Even een vraagje.. Het lukt me niet om tampons in te brengen doordat ik 'op slot' schiet als ik het probeer, door dingen die ik meegemaakt heb. In de blog staat dat deze lager zit enzo, denk(en) je/jullie dat dit me misschien wel zal lukken? Net als iemand hierboven schreef, zichtbaar bloed in je onderbroek/maandverband zorgt steeds dat ik zo in paniek raak. Ik hoop dat iemand me dit kan vertellen want het is moeilijk.
Niikkii - Woensdag 4 mei 2016 16:17
Wauw, ik ben ook overtuigd! Ik heb al vaker over deze cups gelezen maar was nog niet overtuigd. Nu zeker en zou deze graag willen winnen. Mijn voornaamste reden is dat ik het verwisselen van tampons heel vervelend vind, deze vaak niet lekker zitten en gaan lekken. Maandverband vind ik al helemaal vervelend. Het lijkt me ideaal om dit maar 2 keer per dag te hoeven legen en er verder geen omkijken naar te hebben :) Klinkt heerlijk om bijna te vergeten dat je überhaupt ongesteld bent, en je gewoon fijn en schoon te voelen tijdens deze week van de maand.

Het feit dat het een stuk beter voor jezelf én het milieu is, is natuurlijk altijd een pluspunt!
Eden-Rose - Woensdag 4 mei 2016 17:30
Wasbaar maanverband heb ik al.
Voor het zwemmen zou dit ideaal zijn, aangezien ik zo ecologisch mogelijk probeer te leven.
goede blog :)

Ieleen - Woensdag 4 mei 2016 18:08
Ook ik zou het graag willen proberen. Al vind ik het best spannend omdat ik niet zo flexibel ben down under, maar ga de uitdaging met liefde aan. Ook ik ben een van de gelukkige met de overgevoeligheid voor maandverband en tampons wat regelmatig voor een schimmelinfectie zorgt (not amused). Daarnaast ben ik zo'n chaoot die nog wel eens vergeet te checken of er nog nieuwe tampons in mijn tas zoeten met als gevolg dat ik weg ben en denk *ohw ohw... lijkt me dus ideaal voor mijn hersencellen. Milieutechnisch gezien voelt het ook een stuk beter. Als het bevalt ga ik zeker mijn best doen andere mensen ook te overigen (waaronder mijn vrouw haha). *duimen gaat beginnen :-)
lillie - Woensdag 4 mei 2016 18:17
Ik ben heel blij dat dit onderwerp nu eindelijk meer onder de aandacht is. Ik gebruik al jaren een cup en werd altijd raar aangekeken als ik het vertelde. Maar het is comfortabel, en scheelt je bergen met geld en afval!
Christina - Woensdag 4 mei 2016 19:34
Fijn dat alternatieven besproken worden! Ik zou graag een cup willen proberen.
Beauutjuhx - Woensdag 4 mei 2016 20:01
Heel erg handig dit! Had er nog nooit van gehoord, tot vandaag, ik zou het graag uit willen proberen, ik draag eigenlijk nooit maandverband omdat het mij erg irriteerd, ik zag laatst een blog over de wasbare maandverband, en die vind ik al een stuk fijner, verder gebruik ik tampons maar zeker in de dagen wanneer de ongesteldheid minder is is dit moeilijk en pijnlijk om in te brengen, dus ik zou het graag willen proberen! :)
ferena - Woensdag 4 mei 2016 21:18
Dit lijkt mij echt super handig, ik ben heel vaak onregelmatig ongesteld echt heel vervelend en geen anticonceptie werkt bij tot nu toe helaas...

liefszz
Evelien B - Woensdag 4 mei 2016 21:34
Al ruim 2 jaar gebruik ik geen tampons meer, omdat het niet meer goed voelt na een lis exisie (ivm voorstadium baarmoederhals kanker). Maar maandverband is wel meer gedoe en voelt niet altijd fris. Daarom zou ik heel graag een cup willen uitproberen!
Claire - Woensdag 4 mei 2016 21:58
Met 5 kids lijkt het me heerlijk om me even niet druk te maken over het verschonen tijdens mijn menstruatie. Lekker rennen en fietsen met de koters. Vraagje: kan je er ook mee zwemmen?
Aniek - Donderdag 5 mei 2016 17:35
Je ervaring klinkt goed! Het lijkt mij een fijn product omdat het hergebruikt kan worden (ik consuminder graag) en je het lang kunt laten zitten. Toch blijf ik wel een beetje twijfelen of het dan toch niet zou lekken. Lijkt me leuk om het te winnen zodat ik ook overtuigd kan raken :)
georgie - Zaterdag 7 mei 2016 13:14
Ik heb een vraagje: als je de cup eruit haalt, klotst het bloed dan niet over het randje ofzo? Of moet je hem er gewoon heel langzaam en voorzichtig uittrekken? Ik ben zo bang dat als je je even haastig wilt verschonen, je alles over je heen krijgt. :')
Verder wel echt een TOP product, echt een goed alternatief. Ik heb er al vaker over gelezen en vind deze alternatieven ( ook het wasbare maandverband en inlegkruisjes) zo onwijs goed, we hebben geen idee hoe erg we de wereld vervuilen met al ons maandverband! Ik zou het super vinden om er een te winnen :)
LieverAnoniem - Maandag 9 mei 2016 21:50
Ben zo benieuwd wie zal winnen, hihi :)
Mar - Dinsdag 10 mei 2016 23:15
Ik vind het echt heel fijn dat je zo open over zulke soort onderwerpen schrijft de laatste tijd. Ik voelde me vaak een beetje raar over deze dingen maar het blijkt opeens heel normaal.
Julianne - Donderdag 16 juni 2016 23:25
Vanwege mijn eetstoornis ben ik al jaren niet meer ongesteld geweest, en ik ben onlangs door een gynaecoloog aan de pil gezet om een kunstmatige menstruatie op gang te zetten, zodat het inwendig toch nog een beetje aan het werk wordt gezet. Nu ben ik dus alweer twee keer ongesteld geweest, en god wat een drama was dat! Lachwekkend bijna gewoon. Het was alsof ik weer die klungelige onzekere dertienjarige puber was, die voor het eerst ongesteld werd en niet wist wat haar overkwam. Welke maten van wat, hoe vaak en hoe zit dat allemaal 's nachts of als je uit huis gaat? Hoelang heb ik wel niet in drogisterijen staan twijfelen en stressen voor de lady products. Wat ik zo geweldig vind aan deze cup, is dat het naast dat het onwijs milieu en student budget vriendelijk is, het al mijn additionele zorgen rondom menstrueren zal weghalen. Eenmalige investering, geen zorgen om verschonen, doorlekken of gekke infecties of maten. Ik hoop heel erg dat ik win, want dit lijkt me echt een hemelse uitkomst om de maandelijkse periode te verlichten en vergemakkelijken, mentaal en fysiek!
Yesterday - Zaterdag 20 augustus 2016 18:01
Nouska, ik zou je heel graag even willen bedanken voor deze blog. Hierdoor heb ik er zelf eentje besteld, en het is nu dag 2. Ik ben er zo blij mee! Het inbrengen ging bij mij juist makkelijker dan ik had gedacht. Echt, ik ben zo onwijs blij met dit dingetje. Binnenkort bestel ik ook maar wasbaar maandverband/ inlegkruisjes erbij. Dat maakt het volgens mij wel helemaal compleet om je helemaal fris te voelen. Duizendmaal dank!
Anna - Donderdag 27 oktober 2016 13:59
Ik las net dat je olie/vaseline gebruikt om hem in te brengen, maar in de bijsluiter staat dat je dit absoluut niet moet doen omdat de cup hierdoor kan beschadigen!
Merel - Dinsdag 5 september 2017 19:37
Vandaag voor t eerst Mn cup geprobeerd. Voelt fijn en inderdaad nog even oefenen. En..
Ik heb steeds zo t gevoel dat ik moet plassen.
Doe ik iets verkeerd?
Of weet je waar ik kan zijn om deze vraag te stellen?