Selfcare is saai

 

Ja, ik ga ook beginnen met selfcare. Laat de selflove maar komen, dacht ik. Daar wil ik wel hele middagen zoet mee zijn. Het leek mij een prima investering. Hoe meer ik erover las, hoe enthousiaster ik werd. Maar ook; hoe romantischer ik erover dacht. Als ik aan zelfzorg dacht, ontstond er een soort roze wolk in mijn hoofd. Met bergen maskertjes, mijn lievelingsthee en natuurlijk mijn favoriete artiest van dit moment op de achtergrond. Terwijl dat niet is waar zelfzorg altijd over gaat, bleek later. Soms is dat namelijk best saai, onbevredigend en zelfs een beetje teleurstellend.

Zelfzorg kan en mag natuurlijk leuk zijn. Het gaat namelijk over jou; over hoe jij het beste voor jezelf kunt zorgen. Dus daar horen alle dingen bij die jou blij maken. Alles waar jij van opknapt, waar jij je comfortabel bij voelt en waar jij van op kunt laden, dat hoort erbij. Maar tijdens dat experimenteren met zelfzorg kwam ik ook vaak een beetje bedrogen uit. 

Een maskertje is niet genoeg

Het is niet zo simpel als een maskertje op je gezicht gooien en relaxen maar. Het maskertje staat voor mij inmiddels meer symbool voor wat er na - of tijdens - dat maskertje intern met me gebeurt. Het is een mooi begin om écht eens meer tijd vrij te maken voor mezelf. Om rust te durven nemen en daar een handeling aan vast te plakken. Of op je gezicht plakken dus...

De zelfzorg begon namelijk pas echt als ik eenmaal zat. Met dat maskertje op mijn gezicht, thee in mijn hand en wanneer het eigenlijk al een beetje begon in te trekken en te bladderen. Want op dat moment zat ik met niets; alleen en met mijzelf. Op dat nietsige moment, toen ik niet meer kon vluchten, kwamen de gevoelens omhoog. De onrustige gevoelens en de lege gevoelens. De zelfzorg zat hem in dat moment. De zelfzorg zat hem in het moment dat ik met al die gevoelens tóch kon blijven zitten. Met dat maskertje op, om vervolgens eerst nog even een slok thee te nemen. Een moment dat ik totaal onbevredigend vond. Want na een warme washand over mijn gezicht was ik wel opgefrist, maar zat ik nog met precies dezelfde gevoelens. De zelfzorg zat hem in het moment doorkomen. Het moment doorkomen en er bewust voor kiezen om voor jezelf te blijven zorgen. Hoe saai en onbevredigend en het ook voelt. Want: is dit het dan...? 

Het gaat niet alleen om letterlijk tijd vrijmaken voor jezelf om daarin iets voor jezelf te kunnen doen. Het gaat ook over tijd vrijmaken voor wat er vrij moet komen. De ruimte maken, een moment inplannen, om even alleen met jezelf te zijn. En dat moment door te kunnen komen. En juist op dat moment voor jezelf te blijven zorgen. 

Tough Love

Maar de echte teleurstelling ervoer ik toen het niet langer saai, maar zelfs écht niet leuk was. Zelfzorg was toch fijn!? Even relaxen en bijkomen? Maar nee, lang niet altijd. Zelfzorg gaat namelijk niet altijd over bijtanken, maar ook over wat je op dit moment nodig hebt. Wat je op dit moment nodig hebt kan rust zijn, maar dat kan ook iets anders zijn. Wat jij wilt is niet altijd wat je nodig hebt. Dat is dus niet altijd leuk.

Zelfzorg is soms 'nee' zeggen tegen de leukste afspraken en 'ja' zeggen tegen de allerstomste verplichtingen. Soms rust nemen, als je niet stil wilt staan. Soms een schop onder je kont, als je moe bent en alles uit de weg wilt gaan. Zelfzorg - die vorm van liefde - is de liefde die je ook van iemand anders nodig zou hebben op dat moment. De meeste zelfzorg die ik zelf toe moet passen, gaat ook via de stem van mijn moeder. Vaak weet ik precies wat mijn moeder mij zou adviseren. Doe nou maar, meid. Hoeveel tegenzin ik ook heb, hoe veel destructieve alternatieven ik liever in zou willen zetten, haar advies is vaak het beste. 

Dat is op sommige momenten misschien niet eens saai, maar juist keihard werken. Zonder een opgelucht resultaat aan het einde. Zonder een duidelijk trots gevoel. Maar wel met een stap verder. 

Grenzen

Voor mij is zelfzorg het zorgen voor mijn grenzen. Het gaat niet alleen om mezelf dingen toestaan, het gaat soms juist om mezelf begrenzen. En dat is niet altijd leuk of makkelijk, omdat ik niet altijd weet wat ik precies nodig heb. Ik verwar het vaak met waar ik zin in heb, of wat ik zou willen dat ik nodig heb. Vaak denk ik: Ik heb het echt even nodig om de deur uit te gaan. Iets leuks kopen voor mijzelf, misschien nog een drankje vanavond. Ja, echt even genieten van het leven! Terwijl ik die middag in de stad volledig overprikkeld de winkels doorloop. Van impulsaankoop naar impulsaankoop ga. Waarna ik totaal gehaast door ren naar een bar die avond en vervolgens opnieuw te laat in bed lig. Wat ik eigenlijk nodig had was een lange douche, een goede nachtrust en juist minder prikkels. Niet wegrennen, maar stil durven staan. Waarschijnlijk zat ik thuis met precies hetzelfde onrustige gevoel, maar dan had ik wel de tijd kunnen nemen om voor dat gevoel te zorgen. 

Zelfzorg is misschien een stukje volwassen worden ook, besef ik nu. Durven kijken naar wat je echt nodig hebt en wat jij daar zelf voor moet doen, of laten. Zelf in staat zijn om daarin stappen te ondernemen, of hulp in te schakelen als je merkt dat je het niet alleen kunt. Want ook dat is zelfzorg. Voor jezelf zorgen is niet altijd spannend of leuk. En al helemaal niet altijd makkelijk. Maar vanuit die soms wat saaie basis, denk ik dat je veel behoeftes van jezelf kunt vervullen.

Wat is zelfzorg voor jou?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Monarosa - Zaterdag 7 maart 2020 14:11
Zo is dat!
Eva - Zaterdag 7 maart 2020 15:05
Man, wat een goed stuk, dank je wel hiervoor!
AnaMan - Zaterdag 7 maart 2020 15:24
Goede blog! Thanks!
Sterregoesforit - Zaterdag 7 maart 2020 15:33
Wauw heel goede blog, dankjewel!! :)
Janneke. - Zaterdag 7 maart 2020 18:45
Wat een goed stuk!
Jes - Zaterdag 7 maart 2020 20:07
Wauw thanks voor deze blog! ik vind voor mezelf zorgen erg belangrijk. Lekker douchen, tijd nemen om mij leuk aan te kleden en op te maken. Voel me daar stukken beter door maar uiteindelijk kost het me in de ochtend super veel energie en ben ik al moe voordat ik de dag begin.. door energie gebrek vind ik dit moeilijk vol te houden maar als ik het niet doe dan voel ik me “slonzig” en is mijn zelfbeeld nog slechter.. ik moet mij ook meer begrenzen als zelfzorg, zo had ik er nog niet over na gedacht!
Els - Zaterdag 7 maart 2020 21:03
Hoi Daphne, wat een helpende blog. Het is precies het thema waar ik op dit moment mee bezig ben. Fijn dat ik jouw inzicht hierin mee kan nemen, dank je wel! Veel liefs.
M. - Zaterdag 7 maart 2020 21:22
Voor mij is dat vaak: terug naar de basis.
Goed eten, goed slapen, een balans tussen inspanning (beweging, activiteit) en ontspanning (rust, dingen waarbij ik niet hoef te denken) en de lat niet te hoog leggen. En balans tussen alleen zijn en contact met fijne mensen.

Misschien gaat zelfzorg wel altijd over balans.
Poppetje - Zondag 8 maart 2020 00:03
Goeie blog! :D
En fijn dat ik niet de enige ben die het soms heel lastig vind en spannend en saai om alleen thuis te zijn :) bijvoorbeeld
Dan denk je: aaah!:)
lekker maskertje,muziekje erbij, maar ik mis iets! Iemand om mee te kletsen... :(
Dat mis ik dan
Of je weet ineens toch niet zo goed wat je voelt En wat je nodig hebt
Of ik neem me voor om om 10 uur naar bed te gaan, en lekker te gaan slapen... en dan wordt het 00:00! Oh ooo... en dan denk ik: nou! Kan niet iemand me waarschuwen?
Maar het is wel heel fijn om het positief te zien :) en jou tips enzo helpen daar heel goed bij! :) :D =)
Liefs
Anne - Zondag 8 maart 2020 10:55
Zelfzorg voor mij is onder andere zorgen dat ik mijzelf niet isoleer dat ik contact met andere mensen blijf zoeken. Ook om WEL leuke dingen te doen in plaaats van het altijd mijn best te doen en alles op orde houden. Juist mijzelf wel een beetje avontuur en spanning toelaten.
Balans in alles vinden voor de een betekent het meer dit en voir de ander meer dat 🙂
Flo - Zondag 8 maart 2020 12:39
veel eyeopeners, thanks daf!
Marleen - Maandag 9 maart 2020 18:53
Voor mij is dat vooral me omringen met mensen (vooral kinderen) die me graag zien