Perfectionisme

Perfectionisme is, heel kort gezegd, dat je jezelf de hoogst mogelijke eisen stelt voor gedrag en prestatie. Dit komt veelal voor op verschillende gebieden in je leven, zoals school, werk, sport, vriendschappen, huishoudelijke taken, etc. Mensen die perfectionistisch zijn, verwachten van zichzelf (en soms ook van anderen) dat ze superieur presteren en nemen geen genoegen met minder. Ze zijn als het ware heel moeilijk tevreden te stellen.

Je zal je misschien afvragen: is het erg om je best te doen voor dingen en je ergens volledig voor in te zetten? Nee natuurlijk niet, iedereen heeft zijn hobby's, passies en dingen waar ze voor gaan en waar ze het beste van willen maken. Als je echter merkt dat je eisen zó hoog zijn dat ze niet haalbaar zijn en dat het een obsessie wordt, dan kan je een druk gaan voelen om te presteren. Mensen met deze mate van perfectionisme zien vaak faalangst als teken van minderwaardigheid, hun angst om fouten te maken als een tekortkoming en de angst op afkeuring en kritiek als een teken dat anderen hen niet accepteren. Vaak is het alles of niets. Als iets niet perfect is, wordt het helemaal afgekeurd, omdat het niet aan de hoge eisen voldoet. Hierop volgen vaak de gevoelens van falen en minderwaardigheid.

Wat is de link tussen perfectionisme en eetstoornissen?

Het blijkt dat mensen die perfectionistisch zijn een vergroot risico hebben op het ontwikkelen van een eetstoornis. Mensen met een eetstoornis worden ook vaak omschreven als perfectionistisch. Zowel mensen met anorexia nervosa als boulimia nervosa proberen zich op een heel strenge manier te houden aan een bepaald dieet en beweging om een zo perfect mogelijk lichaam te krijgen. Zij stellen zichzelf naast eetstoornisgebied hoge eisen op het gebied van studie, beroep en sociale contacten.

Er bestaan theorieën dat perfectionistische mensen met een eetstoornis een gebrek aan controle ervaren in hun leven en daarom de eetstoornis gebruiken om een gevoel van controle te bereiken. Vaak ontstaat er in het geval van anorexia een negatieve spiraal waarin de eisen steeds bijgesteld worden en steeds verder gaan. Hierdoor beoordelen anorexia-patienten hun lichaam steeds negatiever en stellen zij zichzelf hogere vermageringseisen om een zo perfect mogelijk lichaam te krijgen.

Bron: American Journal of Psychiatry, February 2003 • News release, Virginia Commonwealth University