Help Ongesteld! Handige tips

 

periodAl een paar dagen weet ik niet wat ik heb. Ik laat dingen vallen, kom niet uit m'n woorden en zie alles wat ik moet doen bij voorbaat al niet zitten. Wat zit het leven soms toch tegen, denk ik wanneer ik opsta met een lichaam dat voelt alsof ik een nacht flink door ben gezakt. Onder de douche heb ik zin om te huilen, maar ik kan zo snel even niet bedenken wat me nou zo verdrietig maakt. Buiten dat vind ik het sowieso erg zinloos om onder de douche te huilen, want daar is alles toch al nat.

Als ik voorover buig om de shampoo te pakken voel ik een bekende pijn in mijn onderrug en wanneer ik weer omhoog kom met het flesje in mijn hand, voel ik mijn hoofd duizelen. Ik was m'n haar en zucht. Heel snel flitst er een rekensommetje door m'n hoofd en stel ik mezelf teleur met de uitkomst: Ik ben ongesteld.

Ineens vallen de puzzelstukjes op hun plek. De opvlieger tegen mijn moeder gistermiddag, de enorme zin in Oreo's en het gevoel alsof alles me ineens gewoon veel te veel is. Aan de ene kant een opluchting dat het dus niet echt heel slecht met me gaat, maar het gewoon mijn hormonen zijn. Maar aan de andere kant wens ik iedere maand of ik alsjeblieft een maandje van dit o zo vrolijke vrouwenfeest over mag slaan...

Ongesteld zijn is echt geen pretje. In ieder geval, niet wanneer je erg veel last hebt van alle klachten die daardoor kunnen ontstaan. Sommige meiden komen fluitend de maand door ondanks een krampje hier en een krampje daar en wat hoofdpijn. Andere voelen zich juist flink beroerd, hebben last van somberheid, erge kramp en kunnen zich vinden in PMS.

Premenstreel Syndroom is eigenlijk een naam voor een verzameling klachten die sommige vrouwen in storende mate ervaren tijdens of vlak voor hun ongesteldheid. Het kan prettig zijn te weten dat de lichamelijke klachten of daling van je stemming te maken heeft met hormonen, zodat je de oorzaak niet ergens anders gaat zoeken en je stemming misschien wat minder serieus kunt nemen.

De klachten die bij PMS horen zijn:

 • PMS Test

  Opgeblazen gevoel
 • Misselijkheid of juist erge honger
 • Vocht vasthouden
 • Pijnlijke (grotere) borsten
 • Migraine
 • Lage rugpijn
 • Maagpijn
 • Darmklachten (verstopping of diarree)
 • Trek in zoetigheid
 • Verandering in libido (meer zin of juist minder)
 • Somberheid
 • Depressieve gevoelens zonder duidelijke aanleiding
 • Emotioneel onstabiel
 • Angstig of gespannen
 • Agressie of verlies van zelfcontrole
 • Concentratieverlies

Deze klachten worden op verschillende manieren behandeld door artsen. Zo worden er in weinig gevallen anti-depressiva, hormoonbehandelingen of lichttherapie voorgeschreven. Vaak raadt een arts pijnstilling aan of schrijf hij deze voor. Andere handige tips die ik uit eigen ervaring graag deel vind je hieronder:

menstruatie

Anticonceptie
Bij sommige vrouwen, maar helaas niet alle, helpt het om anticonceptie te gebruiken zoals de Pil. De klachten en hormoonschommelingen worden hierdoor minder heftig. Je krijg tijdens de stopweek nog wel een bloeding, maar de klachten verminderen vaak of verdwijnen. Je kunt ook een spiraaltje nemen of een prikpil.

Naast de Pil is er ook de Nuvaring. Deze rubbere ring breng je zelf iedere maand in en na 21 dagen (net zoals bij de Pil) verwijder je hem heel gemakkelijk. Deze kun je dus ook niet vergeten, zoals bij het slikken van de pil. Je kunt er gratis op internet ook een wekkertje bij aanvragen om te weten wanneer hij erin en eruit gehaald moet worden. Erg handig voor vergeetachtige mensen of als je veel aan je hoofd hebt.

Sommige vrouwen vinden het fijn de Pil door te slikken of de Nuvaring er uit te halen en er meteen een nieuwe in te stoppen. Op die manier krijg je geen bloeding of krijg je enkel een lichte tussentijdse bloeding die weinig tot geen klachten met zich meebrengt.

1. Warmte
Doe lekker wat warms aan waarin je je lekker voelt. Met een plaid op de bank zitten geeft je een wat veiliger gevoel. Dat is niet alleen fijn voor je lichaam, maar ook als je je emotioneel een beetje onstabiel voelt. Een warme kruik kan de pijn in je buik of onderrug wat verzachten.

2. Voorbereid
Zorg ervoor dat je altijd een tasje bij je hebt met dingen die je nodig hebt als je ongesteld wordt. Hoofdpijnpeder voor migriane, pijnstillers voor je buik- en rugkramp, tampons, maandverband en inlegkruisjes. Zo hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken dat je dag verpest wordt zodra de rode vlag uit gaat. 

ongesteld

3. Kamille thee
Deze thee is goed voor je buik. Heb je last van je maag, darmen en kramp in je baarmoeder, dan is het fijn om daar iets warms op te leggen en een kop kamille thee bij te drinken. Dit kan de pijn verzachten, rust geven in je buik en biedt wat afleiding.

4. Geef het aan
Heb je last van deze klachten vraag dan aan je omgeving of ze je serieus nemen en even de komende dag of twee dagen niet over moeilijke dingen willen praten. Het werkt namelijk twee kanten op. Jij kunt erop letten dat je minder heftig reageert op iemand en de mensen om jou heen kunnen rekening houden met jouw reactie.

Woon je samen dan is het misschien fijn om aan te geven dat je partner op deze dag even voor je kookt en weet dat hij extra lief voor je mag zijn. Dit kan jou een veilig gevoel geven en het is eigenlijk nog best gezellig ook als je lekker tegen je partner aan kunt kruipen onder een plaidje.

5. Relativeer
Het is niet de bedoeling om alles maar weg te relativeren, maar dat je verschrikkelijk bent, alles mis gaat en je leven een groot drama is, is toch wel een tikkie overdreven in de meeste gevallen. Je bent ongesteld en daardoor lijken dingen die moeilijk zijn veel moeilijker en dingen die verdrietig zijn, veel dramatischer. Probeer dus een beetje te relativeren. Maak geen grote beslissingen en stel deze uit tot na je ongesteldheid. Klik HIER voor een leuk grapje!

menstruatie

6. Eten
Het kan zijn dat je hongergevoel anders is dan gewoonlijk. Heb je last van eetbuien dan kun je dus een flinke trigger ervaren. Probeer erover te praten, maar sta jezelf ook een bepaalde hoeveelheid eten toe. Je hebt zin om te snoepen, en daar is ook helemaal niets mis mee. Je hoeft dit ook niet te compenseren. Als je een of twee dagen iets meer eet, kom je echt niet meteen aan. 

Ben je juist misselijk of voel je je dik, dan is het ook erg lastig om met eten om te gaan. Je hebt misschien wel trek, of juist helemaal niet, maar moet toch eten. Je wilt misschien ineens weer heel erg of erger dan normaal afvallen. Probeer toch zo normaal mogelijk te eten, want als je slecht eet tijdens deze klachten, ga je je enkel slechter en slapper voelen.

7. Weegschaal
Laat de weegschaal even in de kast staan. Wegen als je ongesteld bent heeft eigenlijk gewoon helemaal geen zin. Nu is een weegschaal sowieso een vrij overbodig apparaat, maar tijdens je ongesteldheid zeker. Je gewicht kan namelijk best even schommelen tijdens deze dagen en dat zorgt dan enkel voor verwarring. Een week niet wegen, zal echt niets uitmaken.

8. Laat maar gaan
Heb je zin om een potje te huilen, krijg je tranen in je ogen van het schattige hondje in de Page reclame of voel je je gewoon even helemaal niet fijn? Laat je tranen dan gewoon lopen, zelfs ook al vind je dat ze niet helemaal terecht zijn of een beetje overdreven. Wat maakt het uit? Het lucht op en als je voelt dat die tranen er zitten, waarom zou je ze er dan niet uit laten?

9. Schoon
Sommige vrouwen vinden ongesteld zijn heel vies, maar eigenlijk is het juist erg hygienisch wat je lichaam doet. Door het verkrampen, wat bij sommige vrouwen dus pijn geeft, van de baarmoeder komt alles dat klaargezet was om een eitje te bevruchten los. Er kan dus niet alleen bloed, maar ook slijm mee komen. Je baarmoeder wordt op deze manier goed schoongemaakt, wat dus eigenlijk best heel fris is.

10. Wees lief
Wees een beetje lief en geduldig met jezelf. Als anderen je niet begrijpen of je alleen thuis bent, moet je lief zijn voor jezelf. Zorg voor jezelf, vraag hulp en veroordeel jezelf niet als je even wat minder hebt uitgevoerd, even nergens toekomt of vroeg naar bed gaat. Morgen is er weer een dag. 

Gelukkig blijf je niet de hele maand ongesteld, dus vergeet er niet aan te denken dat het gewoon weer over gaat en je je over een paar dagen of misschien al de volgende dag weer een stuk beter voelt! Wees lief voor jezelf en besteed wat extra aandacht aan jezelf en zoek ontspanning. Een warm bad, een kruik in bed, een lieve kop thee van je moeder of vriend, op tijd naar bed, een boek lezen of een uurtje eerder stoppen met je huiswerk kan heel fijn zijn.

Heb jij veel klachten als je ongesteld moet worden?

Foto 1 en 3: Weheartit

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Marieke - Woensdag 15 januari 2014 10:33
Nouska wat schrijf jij toch leuk!!!
Anne - Woensdag 15 januari 2014 10:34
Ik had er enorm veel last van, tot ik aan de pil ging. Nu valt het wel mee, maar ik lig nog steeds twee dagen in bed boos op de hele wereld en zakken drop naar binnen te werken.
Het zijn echt mijn dagen en dan wil ik met rust gelaten worden xd.
Settje - Woensdag 15 januari 2014 10:43
Ik voelde me elke maand zo berroerd, kon niet lopen van de pijn in mijn rug en in mijn buik, kon niets anders aan dan joggingsbroeken met een XXL trui.
Sinds ik aan de pil ben (Nu al meer dan 1 jaar) is het wel minder, maar heb er nog steeds last van.
Mijn dokter heeft tegen me gezegd dat het geen probleem is om hem altijd maar door te slikken. Pas waarneer ik bloed begin te verliezen, stop ik 1 week met het gebruiken van de pil. Dit kan altijd wel 3 of 4 maanden goed gaan zonder ongesteld te worden!
Idiaaal dus!!


Groetjes xx
dancer! - Woensdag 15 januari 2014 11:01
Hoe vervelend ongesteld zijn ook is, ik ben toch maar blij dat ik het weer wordt. Beter een toekomstbeeld waarin ik kinderen zou kunnen krijgen en een paar vervelende dagen per maand dan niet ongesteld zijn....
mierrr - Woensdag 15 januari 2014 11:11
Ik had er vroeger ook last van, maar sinds ik aan de pil ben is het niet meer zo erg. Ik heb wel nog steeds dat de dag voordat ik ongesteld word alles op de een of andere manier mis gaat. Voordeel van de pil is dat ik ook weet wanneer het komt, want voordat ik aan de pil ging vergat ik het bij te houden en vroeg ik me altijd af waarom alles toch mis ging.
michelle - Woensdag 15 januari 2014 11:12
Heeel herkenbaar haha. Alleen bij mij werden de pms klachten met de pil erger. Dus ben ermee gestopt :p
Abenita - Woensdag 15 januari 2014 11:16
"Nu is een weegschaal sowieso een vrij overbodig apparaat" haha!!
Zo erg waar, en zo gek dat ik mezelf dan elke keer weer toch op dat ding zet als ik ongesteld ben, wetende dat er een 'oneerlijk' getalletje op komt te staan.
Volgende keer hou ik deze zin in m'n hoofd. :-)
Kmansvelders - Woensdag 15 januari 2014 11:40
Hele fijne tips, want wat voel ik me verschrikkelijk als ik ongesteld ben!!
het liefst lig ik de hele dag in bed. ik weet mezelf dan geen houding te geven als ik ergens ben.
Hopelijk helpen de tips de volgende keer! :)
Jens - Woensdag 15 januari 2014 11:48
Mooie tips bedankt voor deze mooie blog

Zelf heb ik ook flink klachten maar ook echt al paar weken van te voren. En dan kom je pas op de dag zelf erachter o daarom was ik de laatste tijd zo, zo irritant.

jessica - Woensdag 15 januari 2014 11:53
Ik ben sinds een ongeveer een jaar aan de prikpil, een keer in de 12 weken een injectie in mijn armspier en klaar. Niet meer ongesteld maar vooral, geen klachten!
Zelfs met de pil had ik veel buik en rugpijn. Gelukkig is het nu over!

Het enige nadeel aan de prikpil is dat het vrij lang kan duren voordat je cyclus weer normaal is zeg maar. Maar ik ben nog lang niet toe aan kinderen, dus dat is voor mij geen probleem!
Jillie - Woensdag 15 januari 2014 12:07
Heb er niet verschrikkelijk veel last meer van. Vroeger (voor eetstoornis) wel, maar nu het weer terug is, heb ik er minder last van.
M'n zusje was er echt enorm ziek van altijd, die had tussendoor niet eens tijd om weer voldoende op krachten te komen en veranderde langzamerhand in een ziekelijk en dun meisje dat door het minste of geringste virusje geveld werd (lees: x dagen ziek van menstruatie + x dagen griep/verkoudheid/enz. = elke maand minimaal een week ziek). Maar nu slikt ze de pil en gaat het (bijna altijd) beter en is ze eindelijk weer wat aangesterkt en gezonder!
Daan - Woensdag 15 januari 2014 12:21
Dit komt echt PRECIES op het goede moment! Super Dit!
Daan - Woensdag 15 januari 2014 12:29
Ik ben ongesteld en ik wilde eigenlijk gaan hardlopen, ik vind vaak dat ik me gewoon aanstel.
Maar ik heb mijn hardloopschoenen toch maar ingeruild voor een grote mok thee en een flinke reep chocolade met marsepein vulling :)
Laat de wereld maar een dagje, vandaag vind ik mezelf even heel zielig! :)
marleen2502 - Woensdag 15 januari 2014 12:34
ik wil er eigelijk zo weinig mogelijk bij stil staan want anders krijg ik weer heimwee naar de periode dat ik niet meer menstrueerde
ik probeer het zo positief mogelijk te zien: mijn lichaam functioneert tenminste, het zou in principe in staat kunnen zijn om een kind te baren, ik zie het ook symbolisch als het teken dat mijn leven vruchtbaar is
Ingrid - Woensdag 15 januari 2014 13:32
Nouska ten eerste even een complimentje voor alles wat je schrijft hoor, je schrijft top! Nou ik kan echt een shemonster zijn rondom my period hahahaha, onhandig, struikelen over woorden, opgefokt, irritant en zogenaamd heel grappig (vind ik vooral zelf mijn vriend kijkt met lede ogen toe), en ik huil om een drol! Voel me niet happy in mijn lijf dus douche drie keer per dag ofzo pffffff voor de rest valt ongesteld zijn best mee hoor ;)
luna - Woensdag 15 januari 2014 13:49
heb het altijd paar dagen ervoor het ergste, dan wil ik gewoon even niet bestaan. Als ik het eenmaal ben, ach dan heb ik minder trek in chocola en dan trekt vanzelf mijn opgezwollen buik weer weg. maar die dagen ervoor? grrrrrrrrrr... ik ben dan echt een verschrikking!
EB91 - Woensdag 15 januari 2014 14:47
pfff ben ik toch maar blij dat mijn menstruatie nooit is teruggekeerd. Geen maandelijkse klachten voor mij, geen gedoe.
Charlotte - Woensdag 15 januari 2014 16:08
Bij mij zijn de klachten idd ook veeel minder sinds ik aan de pil ben. Ben vaak nog wel wat onhandig, struikelen, dingen laten vallen enzo. Maar vroeger klapte ik echt dubbel van de pijn, zo erg is het nu gelukkig nooit meer!
Mij - Woensdag 15 januari 2014 16:54
Haha, goede timing. Ben zaterdag voor het eerst ongesteld geworden. Heb er helemaal geen last van. Helenaal niks van dit alles. Hopelijk blijft het zo...
-Metaphor - Woensdag 15 januari 2014 17:07
Ik slik zelf de pil omdat ik altijd heel erg buikpijn had, echt erg genoeg om 2 dagen op bed te liggen...
Nu merk ik na een paar jaar echter dat mijn 'PMS' als in, PRE [voor] symptomen er juist wel zijn, welke dus ook niet uitgesteld kunnen worden door het slikken van de pil. Best vervelend, ik heb vooral last van migraine..
JufM - Woensdag 15 januari 2014 17:33
Werd ik maar weer ongesteld....
Lot1995 - Woensdag 15 januari 2014 18:39
Ik ben er altijd heel erg ziek van en voel me enorm beroerd, ondanks dat ik de pil slik.
Mijn ouders nemen me daarin niet serieus en dat is heel erg frustrerend....
xsnoesje - Woensdag 15 januari 2014 19:50
bestwel confronterend als je alweer 6 jaar niet meer ongesteld bent geweest.. ):
Star* - Woensdag 15 januari 2014 20:34
vroeger altijd vreetkicks, buikpijn, voelde me een beetje koortsig. Nu ik aan de pil ben geen last meer (:
JudithE. - Woensdag 15 januari 2014 22:22
Had eerste de volle 7 dagen last, echt beroerd. Nu slik ik mooi de pil door en doe eens in de zoveel maanden een stopweek. Bespaard een hoop ellende!
Anoniem - Woensdag 15 januari 2014 23:37
Fijn bericht Nouska! Ik vraag me al een hele tijd af; kan het zijn dat ik elke maand een tijdje meer vocht vasthoud ook al word ik niet meer ongesteld? Dat idee heb ik namelijk wel. Mijn buik lijkt wat meer opgezet, precies zoals wanneer je ongesteld bent. Ook lijkt mijn huid dan slechter. Als dit kan, verklaart dat ook wat meer van mijn gewicht rond die tijd.
My - Donderdag 16 januari 2014 14:58
Ik moet altijd huilen bij films als ik ongesteld ben:p
Cristina6 - Vrijdag 17 januari 2014 21:18
ik voel 't meestal meer dan 1 week op voorhand aankomen: pijnlijke borsten en dan word ik al beetje humeurig als 't niet direct komt. De eerste 3-4 dagen zijn echt verschrikkelijk: enorm veel verlies en hevige rugpijn, zodat ik elke dag bekaf naar bed ga en 's nachts nog moet verversen om dan toch weer met vlekken op de lakens te zitten, pfff echt niet leuk! Bovendien komen ze nu regelmatiger dan ooit, .... joepie NOT.
Ilona - Donderdag 23 januari 2014 13:24
Een week voor mijn ongesteldheid krijg ik een erg onzeker gevoel over mezelf wat zijn weerslag heeft op mijn vriend waarmee ik samen woon: plotseling durf ik in die week niets meer zelf op te pakken en hoop ik angstvallig dat mijn vriend me deze week naar dat ene feestje neemt zodat ik weet dat hij mij uberhaupt mee wil hebben. Want hij wil me vast niet mee hebben en dat ligt dan zeker weten aan mij, omdat ik stom ben (zo denk ik dan.

Wat een verschrikkelijk gevoel! Later weet je het allemaal ook wel weer, maar iedere maand is het toch weer hetzelfde liedje...
Lieke - Dinsdag 25 februari 2014 14:54
Ik ben vandaag (25-02-2014) ongesteld geworden precies op de dag dat ik en mijn bff 4 jaar bff's zijn. Ik heb hefige pijn onder mijn buik ik heb al iets warms op mijn onderbuik gelegd maar het helpt niet. Als iemand typs voor mij heeft geef ze dan asjeblieft..
fleur - Maandag 28 april 2014 15:34
ik ben nu ongesteld en medelijden met allle vrouwen ik bem zelf
gelukkig maar 2-4 dagen ongesteld en heb geen klachten zo fijn
sas. - Vrijdag 16 mei 2014 15:58
ik ben een meisje van 12 en ben erg onzeker give my tips
Ga - Woensdag 7 januari 2015 19:16
Ik ben gister ongesteld geworden en mijn moeder blijft maar doorzeuren van ja nu ben je een echte vrouw en e moet voortaan beter kleden en niet te strak meer want je krijgt binnenkort ook borsten dit en dat eigenlijk wordt ik er echt gek van maar ik weet niet wat ik moet doen heeft iemand dit ook wel eens gehad?
Tess - Maandag 19 januari 2015 20:08
Ik ben het sinds vrijdag.
Maar ik ben pas 12 jaar...
Ik ben een van de eerste van de klas.
Ik schaam me wel een beetje.
Wat nu?
sarah - Dinsdag 20 januari 2015 13:23
Hey Tess, 12 jaar is een normale en gezonde leeftijd om ongesteld te worden. Ik werd het ook voor het eerst op mijn twaalfde. En ik was ook de eerste van mijn klas. Tenminste dat dacht ik.. van andere meisjes wist ik het anders gewoon niet, terwijl het toch een hechte meidengroep was. Vond het vreemd dat mijn broer en moeder mij feliciteerde. Denk dat mijn moeder het ergens ook wel even wennen/raar of moeilijk vond. Tja kleine meisjes worden groot ! ;-)
Dus je vraag, wat nu ? Nu; niets; accepteren dat je gezond bent en wennen aan het idee! En op een kalender schrijven dat je nu ongesteld geworden bent. Wanneer je het de volgende keer weer word kun je misschien sneller je cyclus herkennen. Is wel handig wanneer je weet wanneer je het ongeveer gaat worden kun je je tas voorbereiden met maandverband. Je telt vanaf de eerste dag van je ongesteldheid dus vrijdag 16e is je eerste dag. Groetjes Sarah.
virggg - Woensdag 21 januari 2015 15:56
Ik heb een week van te voren het ergst.vreetbui,gevoelig,blij en dan weer verdrietig.maar als ik ongesteld ben allee buikpijn en hoofdpijn.ben aan de pil.
Belle - Zaterdag 7 maart 2015 18:49
Echt heel lief dit, dankjewel
sara - Maandag 23 maart 2015 16:33
ooh wat fijn om dit even te lezen echt heel fijn ik ben nu denk nu bijna een jaar ongesteld toen ik het net was dacht ik yes eindelijk ben ik een vrouw nu denk ik k*t was ik nog maar een kind.. ik heb er persoonlijk heel erg last van ben heel depresief snel boos en kan niet goed na denken ik bal hier echt van ik heb nu pillen ( niet de PIL) maar ander pillen waar door ik minder lang ongelsteld ben en minder zere buik heb :) ik ben hier echt blij mee voel me veel beter ik ben niet meer zo onzeker alle ja het is gewoon niet leuk als je het bent ik probeer me zelf altijd te verwennen lekker een masker nieuwe kleren lekker me nagels verzoren EN ME GEZICHT als ik ongesteld ben heb ik heel veel puistje! hebben jullie daar ook last van? bedankt voor tips :)
sara - Maandag 23 maart 2015 16:41
oja nog een probleem ik ben 2 weken van tevoren heel ziek bijna altijd mis 1 x in de maand veel lessen op school voel me ergb beroerd en ben boos op de hel wereld iemand hier tips voor ??
sara - Maandag 23 maart 2015 16:41
oja nog een probleem ik ben 2 weken van tevoren heel ziek bijna altijd mis 1 x in de maand veel lessen op school voel me ergb beroerd en ben boos op de hel wereld iemand hier tips voor ??
lea - Zaterdag 4 april 2015 13:17
ah wat een natuurramp is het om ongesteld te zijn.. en dat ook nog op mijn verjaardag, ik lig al de hele dag op beomdat mijn bui niet meewerkt..
lynn - Donderdag 14 mei 2015 13:34
hey, heel erg leuk geschreven! ik werd het op school :( maarja, moeder natuur gaat haar eigen weg :D
Anoniem - Donderdag 21 mei 2015 09:28
Ik ben 13 jaar en ik ben gister voor het eerst ongesteld geworden! Mijn moeder is net een paar weken voor werk weg naar peru dus ik weet helemaal niet wat ik moet doen! Ik heb maandverband gekocht en alles maar is het normaal dat je eerst heel erg veel vloeit en dan weer even een klein beetje en dan weer heel erg? Want dat had ik maar nu vloeit er helemaal niks meer terwijl er gister nog super veel vloeide is dat raar? Help!
femke - Zondag 24 mei 2015 10:13
Hoi anoniem, wat vervelend dat je ongesteld bent geworden nu je moeder een behoorlijke tijd weg is! Heb je een ouderen zus of tante waar je het een en t ander aan zou kunnen vragen? waarschijnlijk omdat je nu voor het eerst ongesteld bent, is her erg normaal dat het nu heel erg onregelmatig is. Dit zal ook nog wel de aankomende keren zo blijven! Ik hoop dat je weet wat je moet doen! En goed van je dat je Internet raadpleegd
femke - Zondag 24 mei 2015 10:17
Hoi anoniem, wat vervelend dat je ongesteld bent geworden nu je moeder een behoorlijke tijd weg is! Heb je een ouderen zus of tante waar je het een en t ander aan zou kunnen vragen? waarschijnlijk omdat je nu voor het eerst ongesteld bent, is her erg normaal dat het nu heel erg onregelmatig is. Dit zal ook nog wel de aankomende keren zo blijven! Ik hoop dat je weet wat je moet doen! En goed van je dat je Internet raadpleegd
lydia - Zaterdag 6 juni 2015 18:19
Ik heb eens een hele erge pijn periode gehad en toen nam ik aleve feminax maar dat was erg het werd er alleen erger door. Voel me nu ook bleek duizelig en enorme vloei maar hopelijk gauw over
Ben door de stress al langer dan 6 weken ongesteld het komt nu eindelijk wat los.. Ik ga wel nog naar arts want mijn cyclus deugt niet
anoniem - Woensdag 22 juli 2015 11:10
Ik ben pas voor de 3de keer ongesteld. De voorgaande keren viel het reuze mee, nu komt er zoveel dat ik net zo goed op de wc kan blijven zitten. Ik voel me misselijk en krijg mijn eten niet door mijn keel. Ik maak me zorgen want morgen moet ik ook nog paardrijden. Wat moet ik nu?
momo - Zondag 13 september 2015 07:32
Je moet veel water want dan gaat het sneller over de eerste keer toen ik het kreeg moest ik helemaal huilen maar toen probeerde ik het van een andere kant te bekijken en langzaam vond ik het nii meer erg maar soms is het best iritant minder prik en snoep eten wort het bloed minder dik xxx


Kimberley - Maandag 2 november 2015 09:27
Hey ik ben al 4 dagen ongesteld en bij mij is het heel erg soms gaat het door me broek heen
Ik wil dat het over gaat wanner gaat het over weet iemand wat ik er mee moet ik word er gek van moet ik elke dag verschoonenn en als ik ga douchen en weer klaar met dan komt er bloed uit en voel ik me duizelig en misselijk ik Jan ook niet bijna eten want ik heb ook keelpijn 😭😢weet iemand dat om ongesteld wanner het weg gaat dikke xxxxxxxxxxxxx
wilma - Donderdag 5 november 2015 15:33
ongesteld zijn is zo kud ☺☺ doet echt pij nen ik voel me misselijk kan dit ook nog over gaan????????????????
alia - Zaterdag 9 januari 2016 20:03
Er zijn maandelijks pillen speciaal voor als je ongesteld bent die pillen helpen tegen de klachten ik hen ze zelf niet ik gebruik pijn stillers en ga lekker op de bank me chips een film kijken xox alia (12)
alia - Zondag 10 januari 2016 10:12
Er zijn maandelijks pillen speciaal voor als je ongesteld bent die pillen helpen tegen de klachten ik hen ze zelf niet ik gebruik pijn stillers en ga lekker op de bank me chips een film kijken xox alia (12)
Sylvana - Woensdag 3 februari 2016 13:19
Ongesteld zyn s zo fuckdup.. op school by sommige lessen mag k niet naar de wc. en bij de andere mag ik wel,vmaar k mag geen tas mee wtf 😭. Net zoals nu, wat moet k doenn?
Willemijn - Maandag 18 april 2016 19:35
Ik heb als ik ongesteld ben heb ik altijd honger (vreet buien ) en als ik naar school moet denk ik ownee wat nou als ik door lek wat zeggen de mensen dan als ik door de gang loop? Zo irritant gevoel ook heb ik vaak buik pijn enzo dit is niet fijn maarja dit hoor bij de meisjes!😘
Sas - Zondag 22 mei 2016 13:10
Een vraagje.. K HB vaak het gevoel dat MN broek helemaal onder het bloed zit maar dan is da ni zo.... Is dat normaal??
Gr.. Sas
Kim - Donderdag 18 augustus 2016 02:27
Ik haaat Het
Jennifer. 😖 - Maandag 14 november 2016 06:51
Nou ik ben gister in het weekend ongesteld geworden
Jennifer. 😖 - Maandag 14 november 2016 07:01
Heeft iemand tips voor mij.....?
anoniempje - Vrijdag 18 november 2016 23:49
Hallo, ik ben gisteren ongesteld geworden (mijn tweede keer) maar vandaag voel ik me niet echt super lekker, ik heb hoofdpijn, een apart pijnlijk gevoel in mijn buik, en heel af en toe heb ik het gevoel dat ik straks moer overgeven. Ik heb het ook snel koud, is dit normaal bij ongesteldheid? Ik heb niet echt veel last van bloed en mijn onderbroek, maar het is er wel. Ik weet niet hor het morgen gaat, maar hoop echt dag het dan over is!
anoniempje - Vrijdag 18 november 2016 23:50
Ik heb niet de hele tijd last Van mijn buik, maar het zijn een soort steken zeg maar
anoniem - Zondag 11 april 2021 10:37
hi ik heb hetzelfde, heel rot. ik weet niet of ik een hefftige versie heb of niet, lol maar ik heb steken en voel me ziek, heel heet en ik kan juist geen thee of iets warms eten/drinken/kleden
Rachel - Vrijdag 2 december 2016 20:36
ik heb er veel last van, en het wordt elke maand erger.moet huilen om niks. wil me volvreten met wat ik maar kan vinden (ik eet ook kaakjes terijl ik dit schrijf) voel me nog onzekerder dan normaal. ben heel gestrest, en maak me overal zorgen over. ook heb ik veel last van krampen en veel buikpijn. de eerste dag moet ik vaak zelfs ziek naar huis, en kan niet veel meer dan op de bank liggen met een warme kruik. ik slik de pil voor een regelmatige menstruatie. maar heb nog steeds evenveel bloedverlies (veel) deze week is voor mij dus zeker geen pretje...
Danielle - Dinsdag 6 december 2016 03:16
Als ik ongesteld bent gaat alles mis alles laat ik vallen en niks wilt niks en ik voel me er beroerd. En ik wil alleen maar huilen als ik ongesteld bent. Ik vind elke maand een ramp dat ik weer ongesteld moet worden.
anoniem - Dinsdag 6 december 2016 20:21
ik vraag me af of het bloed bij meerdere mensen donker of licht bloed hebben
Jade de leukste - Zaterdag 18 maart 2017 03:30
Ik ben het voor het eerst. Maar ik weet niet zo goed hoe ik daarmee moet omgaan. Telkens als we gaan voetballen kan ik weer eens niet mee doen omdat ik hier en daar weer een krampje heb. Hewl vervelend natuurlijk. Maar ik wil weten wat je allemaal in huis moet hebben.
Anoniempje - Zondag 26 maart 2017 13:41
Ik heb ook veel last van kramp dat is normaal!
Je moet sowieso maandverband,tampons en inlegkruisjes hebben succes meid😉
Anoniempje - Zondag 26 maart 2017 13:41
Iemand tips voor ongesteldheid?
Anonieme chagerijn - Zondag 26 maart 2017 18:27
Ik ben enorm chagerijnig gister avond licht bloed in de onderbroek heel veel honger en ik heb na 2 snoepjes het gevoel dat ik moet overgeven of dat ik heel erg vol zit k heb veel kramp en als ik moet bukken hoofdpijn en steken in buik en onderrug
Het is nu mijn tweede keerIemand tips voor me???

#anoniem # ongesteld #tweede-menstruatie
Jergolina Ester Hoetmer - Zondag 13 mei 2018 20:23
Aleve feminax helpt goed tegen de pijn.
Een perfect product tegen menstruatiepijn.
Ook je favoriete muziek helpt erg goed,
lekker ontspannen op een mooie plaat en de pijn is weg.
Es - Dinsdag 23 april 2019 13:19
Omg vannacht voor het eerst ongesteld geworden 😭 Super veel bloedverlies en schaam me diep
Anoniem - Dinsdag 4 juni 2019 21:50
Hoi
Anoniem - Dinsdag 4 juni 2019 21:50
Hoi