Puistjes; reinigen, scrubben, voorkomen

 

Ook al heb ik nature een vrij gladde en effen huid, toch word ik met enige regelmaat wakker met een gezicht vol puistjes. Soms kan ik makkelijk achterhalen waar het vandaan komt (lees: ongesteld), maar soms is dat voor mij minder duidelijk. In deze blog vertel ik wat ik doe als ik puistjes heb en welke ingrediënten vaak werken om puistjes wat minder zichtbaar te maken.

Puistjes hebben we (bijna) allemaal wel eens. Sommige mensen hebben er wat eerder last van dan anderen. Dit heeft vaak te maken met het huidtype. Hoe vetter je huid, hoe eerder je puistjes zult hebben door het talg dat zich in de poriën ophoopt. Er kunnen meerdere redenen zijn waardoor puistjes ontstaan. Denk hierbij aan hormonale verandering, voeding, een allergische reactie of slechte hygiëne. Wil je eerst weten wat de plek van jouw puistje over de oorzaak zegt? Bekijk dan eens deze blog

Reinigen

Sinds ik ben begonnen met de ‘double cleanse’ routine, heb ik al een stuk minder last van puistjes. Zeker als je overdag SPF of foundation draagt, is dit aan te raden. Ik begin mijn reiniging met een cleanser op oliebasis, spoel deze af met lauwwarm water en reinig hierna met een cleanser op waterbasis (bijvoorbeeld een foamwash). Bij het eerste rondje wordt de make up grondig verwijderd en bij de tweede keer worden de poriën goed gereinigd. Al het overtollig talg en dode huidcellen worden grotendeels verwijderd waardoor de kans op puistjes minder groot is.

Scrubben

Om verstopte poriën te voorkomen, is het raadzaam om één tot twee keer per week je gezicht mild te scrubben. Dat kan met een fysieke scrub (bijvoorbeeld de tea tree scrub van the Body shop) of chemische scrub (bijvoorbeeld de Lactic acid 5% van the Ordinary). Een 'chemisch' product op je huid klinkt vaak heel heftig, maar soms is het juist beter om de natuurlijke producten even te laten. Juist natuurlijke producten kunnen snel irritatie oproepen, zeker als je van snel last hebt van allergieën. Chemische producten betekenen niet meteen dat ze ook 'giftig' zijn, in tegendeel. Vaak zijn het zelfs producten die van natuurlijke ingrediënten zijn gemaakt, alleen trekken ze dieper door in de huid. Salicylzuur is een voorbeeld waar je veel baat bij kunt hebben. Daar zal ik hieronder verder op ingaan.

Een scrub zal je helpen om de dooie huidcellen en overtollig vuil en talg te verwijderen, waardoor de poriën minder snel verstopt zullen raken. Probeer dit niet vaker dan twee keer per week te doen. Je huid zal dan zijn beschermlaagje kwijtraken en je zal bijvoorbeeld eerder verbranden door de zon. 

Mocht je veel last hebben van acne raad ik juist aan om geen fysieke scrub te gebruiken. Op die manier open je de wondjes en verdeel je ook makkelijk de bacteriën die nieuwe puistjes kunnen veroorzaken. 

Helpende ingrediënten

♥ Tea tree

Tea tree is een etherische olie die al eeuwenlang gebruikt wordt als geneeskrachtig middel. Het heeft een antibacteriële werking waardoor het veel gebruikt wordt tegen puistjes en onzuiverheden. In Australië grijpen ze al jaren terug op tea tree omdat het ook helpt tegen brand- en kleine snijwondjes. Het nadeel van pure tea tree olie vind ik alleen dat het een beetje uit kan drogen, waardoor je juist eerder puistjes krijgt omdat er meer talg wordt aangemaakt om de droge huid te compenseren. Daarom gebruik ik tea tree vaak in een stoombadje. Ik kook wat water, giet er een paar druppels tea tree bij en hang hier dan even boven met een thee- of handdoek om mijn hoofd. Zo open je ook meteen de poriën waardoor het vuil er als het ware uit kan lopen.

Bij grotere puistjes stip ik ze ook wel eens aan met tea tree olie. Ik vind zelf een wattenstaafje hygiënischer werken, maar je vingers volstaan ook. Zorg wel dat je je handen gewassen hebt. Zo draag je zo min mogelijk bacteriën over in de wondjes. 

♥ Salicylzuur 

Salicylzuur is een beta-hydroxy acid (BHA) dat veel wordt ingezet tegen acne en puistjes. Ik geef zelf de voorkeur aan een chemische scrub, omdat mijn huid hier minder irritatie aan heeft. AHA (alphahydroxyzuur) en BHA's zijn milde 'leave on' scrubs. Ze hebben geen fysieke scrubdeeltjes maar weken als het ware de dode huidcellen los. Het verschil tussen AHA en BHA's is vooral dat de AHA's bedoeld zijn voor de droge en beschadigde huid, waar de BHA's het beste werken voor een vette huid en een huid die gevoelig is voor acne. Omdat BHA's ontstekingsremmend zijn, werken ze ook goed als preventiemiddel tegen puistjes.

Salicylzuur wordt getrokken uit koolhydraten uit de barst van wilgenbomen. Je kan dit stofje misschien ook wel kennen uit paracetamol. Omdat het een exfoliërende werking heeft, is dit product een goed alternatief voor een fysieke scrub. Je vindt salicylzuur bijvoorbeeld in het tea tree overnight masker van the Bodyshop. Zelf geef ik hier de voorkeur aan boven pure tea tree. Tea tree wordt gezien als 'spot treatment'. De puistjes zullen minder rood worden, maar de ontsteking blijft wat langer bestaan. Salicylzuur dringt dieper door in de huid waardoor het probleem echt wordt aangepakt. 

♥ Retinol

In een eerdere blog vertelde ik al dat retinol (vitamine A) een stofje is dat ook wordt ingezet als anti-age middel. Retinol schijnt ook goed te werken tegen acne. Het zorgt er namelijk voor dat cellen zich iets sneller vernieuwen. Retinol staat erom bekend dat het poriën openmaakt, waardoor overtollig talg gemakkelijker naar buiten kan. Ook worden nieuwe talgophopingen voorkomen.

Lees je eerst goed in voordat je begint met het gebruik van retinol. Je huid moet er waarschijnlijk aan wennen, dus begin met de laagste dosis die je kunt vinden, één keer per week. Ook kan het niet altijd samen met andere ingrediënten en moet je uitkijken met de zon. Ik ben sowieso een voorstander van dagelijks gebruik van zonnebrand, maar zeker in combinatie met retinol is dit een verstandig idee. 

Extra tips

♥ Was je handen
Mocht je snel last hebben van onzuiverheden raad ik je af om veel aan je gezicht te zitten. Zeker met vieze handen. Je gezicht is kwetsbaar en ‘onnodig’ vuil zal eerder zorgen voor puistjes. Wil je je make up eraf halen of een crème opdoen? Reinig dan eerst je handen; zo voorkom je onnodige bacteriën op je gezicht. 

♥ Verschoon je kussensloop 

Ik merk dat ik vaak aan één kant van mijn gezicht iets meer puistjes heb dan aan de andere kant van mijn gezicht. Dit is de kant waar ik op slaap. Ik probeer mijn kussensloop elke week minimaal één keer te verschonen, dat helpt bij mij al heel erg om de meeste onzuiverheden te voorkomen. 

♥ Zoek producten die bij je huid passen

Heb je een vette huid? Dan zal je huid meer baad hebben bij een lichte gel-crème dan een vettige crème. Mocht je niet zo goed weten wat voor huidtype je hebt en wat voor producten je het beste kunt gebruiken: een goede schoonheidsspecialiste kan je hierbij helpen.

♥ Pas op met alcohol en parfum

In veel cleansers en toners vind je, helaas, nog alcohol. Kijk hier mee uit als je gevoelig bent voor onzuiverheden. Alcohol kan de huid uitdrogen waardoor de productie van talg toeneemt en je eerder puistjes ontwikkelt. 

Hoe lekker sommige crèmes ook ruiken, parfum in gezichtsverzorging is niet altijd goed voor de huid. Het kan eerder irritaties opwekken. Gelukkig zijn er steeds meer merken die wegblijven van parfum. 

♥ Wees niet bang voor olie

Gek genoeg is de kans groot dat de huid een vochttekort heeft wanneer je last hebt van een vette huid en puistjes. Omdat er een tekort aan water is, wordt dit gecompenseerd door het aanmaken van meer olie om de huid soepel te houden. Dit kan je bij sommige cosmetica winkels laten testen. Je kan het zelf ook vaak wel merken. Als je huid soms trekkerig aanvoelt na bijvoorbeeld het douchen kan het zijn dat je huid niet genoeg gehydrateerd is. In dit geval is het een goed idee om naar producten te kijken die bijvoorbeeld hyaloronzuur bevatten. Dit zal ervoor zorgen dat je huid vocht beter vast zal houden. Ook zijn er veel soorten gezichts-olie die de huid hydrateren. Wees vooral niet bang voor olie, je huid zal er niet vetter van worden. 

♥ Niet uitknijpen

Ik vertelde al in één van mijn eerste blogs dat ik last heb gehad van 'skin picking'. Kortom, obsessief bezig zijn met onder andere puistjes. Ik kon niet van puistjes afblijven, soms had ik niet eens door dat ik aan het prutsen was. Nog steeds is dit een dingetje, maar vooral als ik stress ervaar. Ik probeer me hier dan ook wel bewust van te zijn. Ook spreken mensen in mijn omgeving mij hier tegenwoordig op aan, wat voor mij ook helpend is. 

Hoe verleidelijk het ook is, of hoe natuurlijk het ook gaat, probeer van je puistjes af te blijven. Hoe meer je eraan zit, hoe groter de kans op littekens. Ook verspreid je eerder de bacteriën waardoor de kans op meer puistjes ook toeneemt. 

Geen foundations of primers

Hoe graag je de puistjes ook wil bedekken, probeer even weg te blijven van foundations en primers. Vooral de primers die je poriën kleiner laten lijken of de 'blurring' of 'mattifying' primers. Deze zijn vaak gemaakt van siliconen die je poriën kunnen verstoppen, waardoor de kans op meer puistjes toeneemt. 

♥ Geen neus-strips gebruiken

Tegenwoordig zie je ze overal: de neus-strips. In principe een goede uitvinding. Je plakt een stripje op je mee-eters en na een tijdje trek je de strip eraf en zul je zien dat er talg aan het stripje kleeft. Klinkt dus als een ideale oplossing. Helaas verwijd je hiermee meteen je poriën en zullen deze zich net zo snel weer vullen met nieuw vuil. Daarnaast zijn neus strips (net als peel-of-maskers) redelijk agressief voor je huid. 

Elke huid is verschillend en reageert anders. Producten die voor mij werken, werken voor jou misschien minder en andersom. Heb je al van alles geprobeerd en lijkt niks te werken? Dan raad ik je aan om een dermatoloog te bezoeken. Deze kan je wellicht verder helpen. 

Wat gebruik jij tegen en bij puistjes? 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Elise - Donderdag 13 februari 2020 20:33
Interessante blog, maar ik ben het niet overal mee eens. Zo kan je beter geen onverdunde tea tree olie op je huid aanbrengen, dit zorgt voor irritatie. Tea tree olie moet je altijd flink verdunnen met een 'carrier oil', zoals bijvoorbeeld jojoba olie. Daarnaast klopt het niet dat siliconen acne veroorzaken. Siliconen zijn niet-comedogeen. Ze vormen een berschermend laagje over je huid, waardoor je huid minder snel vocht verliest. Het is natuurlijk wel belangrijk om 's avonds goed je huid te reinigen als je een product met siliconen hebt gebruikt (maar goed reinigen is sowieso belangrijk ;) Heb je wel eens de website van Dr. Jetske Ultee bekeken? Hier kan je heel veel informatie vinden.
Aimee - Donderdag 13 februari 2020 21:20
Mee eens. En ik heb heel veel geleerd van Jetske Ultee inderdaad. Ook haar verzorgingslijn is heel fijn Uncover Skincare. Als ik dat echt goed gebruik denken mensen dat ik make up op heb omdat het zo egaal is. En het heeft mijn huid echt verbeterd terwijl het jaren terug echt beschadigd was , heel vet maar met wonden en vochtarm door heftige acne producten die eigenlijk alleen voor mijn rug bedoelt zijn ( stinkt ook heel erg en kun je alleen krijgen bij de huisarts) daar werkte het ook . En haar producten hebben het helemaal weggekregen. Dus die gebruik ik al jaren. Siliconen zijn inderdaad niet per definitie slecht en ook niet in make up maar je moet gewoon goed je huid reinigen ervoor en erna en ook de spullen die je gebruikt bij het aanbrengen zoals kwastjes dat vergeten heel veel. Daar kunnen ook bacteriën in zitten. Aangezien een goede foundation die acne werend is ook siliconen kan bevatten en je toch geen verergering ervaart.
Paula - Vrijdag 14 februari 2020 00:13
Leuke blog, dank je wel!
Kleine correctie: in paracetamol zit geen salicylzuur. Salicylzuur zit in aspirine, de pijnstiller die voor paracetamol op de markt kwam veel gebruikt werd.
Em - Vrijdag 14 februari 2020 07:20
Elke avond gebruik ik de crème voor "puistjes en mee eters" van biodermal.
Naar mijn mening werkt deze erg goed en zie je na 2 dagen echt resultaat, ook merk ik dat de eventuele littekens ook weggaan
Tiger Lily - Vrijdag 14 februari 2020 07:57
Ik vind dit zulke fijne blogs. Ik gebruik sinds een tijdje elke dag een cleaner en dag/nacht creme. Die koste wat, maar ik vind het heerlijk om op die manier m'n dag te starten of af te sluiten.

Qua erop letten, bij mij komen ze meestal als ik minder gezond drink of niet voldoende vocht drink. Dus dan drink ik een kopje koffie minder en moet de Dopper wat vaker leeg.
Anne - Zaterdag 15 februari 2020 11:36
O die Spf! Je MOET ze gebruiken, maar mijn huud gast er elke keer stuk door, hoe goed ik ook was en spoel en reinig later.Foundation en primer gebruik jk noit maar dat hoeft ook niet, de spf wel. Ik heb alle soorten en maten wel geprobeerd. 😕 Weet iemand hier raad mee?

Het liefste doe ik niets op mijn huid en was ik mij met ester en zeep ook al zegt iedereen dat dat niet goed is, maar blijkbaar voor mij wel.
Laura - Zaterdag 15 februari 2020 13:30
Zoals in eerdere reacties gezegd, siliconen verstoppen de huid inderdaad niet. En tea tree olie is vrij agressief, mee oppassen dus.
Een ander middel dat ook kan helpen bij onzuiverheden is azalaic acid.
Iris - Zaterdag 15 februari 2020 15:41
Tandpasta op ´t puistje doen helpt het puistje uit te drogen en is iets wat je al in huis hebt.