Hoe pakt u slechte eetgewoontes aan?

Voor veel ouders vormen de eetgewoontes van hun tiener een probleem. Er zijn tieners die te veel eten en tieners die helemaal weigeren te eten. Tieners worden beïnvloed door reclame, media en leeftijdgenoten om bepaald voedsel wel of niet te eten. Voor ouders is het soms moeilijk om hier tegen in te gaan. Etenstijden kunnen voor conflicten zorgen als een tiener op andere tijden, voor de tv of op zijn kamer wil eten. Omdat tieners groeien en zich ontwikkelen zijn goede eetgewoontes heel belangrijk. Ouders moeten zich dan ook bewust zijn van het eetgedrag van hun tiener.

Tip 1: Verkrijg een goed beeld van de eetgewoontes
Probeer een beeld te krijgen van wat uw tiener in enkele dagen precies eet en drinkt. Probeer vast te stellen of hij regelmatig eet en genoeg belangrijke voedingsstoffen binnen krijgt. Informatie over goede voeding kunt u krijgen bij het voedingscentrum of bij de huisarts.

Tip 2: Laat de maaltijden op een vast tijdstip zijn
Laat de maaltijden op een vaste tijd plaatsvinden en stel regels vast over wanneer iedereen van tafel mag. Als het onmogelijk is om elke dag samen te eten, stel dan een weekschema op. De meeste tieners reageren goed op regelmaat en passen zich aan. Als uw tiener de regels overtreedt, zorg dan voor een logische consequentie, zoals een extra afwasbeurt.

Tip 3: Als uw tiener te veel eet, stel dan een plan van aanpak op
Als uw tiener te veel eet, praat dan over zijn eetgewoontes en stel een plan van aanpak op om dit te veranderen. Verwacht niet dat hij helemaal alleen zijn eetgewoontes kan veranderen. Pas daarom uw boodschappenlijstje aan en vervang ongezonde producten door bijvoorbeeld fruit. Als het uw tiener helpt, verander dan ook de eetgewoontes van de andere familieleden. Leg het belang ervan aan hen uit. Zorg voor regelmatige etenstijden en zet in plaats van frisdrank een fles water op tafel. Stimuleer uw tiener om ook zelf te koken.

Tip 4: Als uw tiener te weinig eet, laat hem dan de eigen maaltijd samenstellen
Let er wel op dat uw tiener voldoende verschillend voedsel eet. Als uw tiener blijft afvallen en veel minder weegt dan het aanbevolen gewicht voor zijn leeftijd en lengte, schakel dan professionele hulp in.

Bron: CJGhengelo.nl