Kinderen en hun uiterlijkkid

Op steeds jongere leeftijd worden kinderen geconfronteerd met hun uiterlijk. Meisjes willen en kunnen er op hun 5de levensjaar al uitzien als prinsesjes. Niet alleen zijn prinsessenjurken eenvoudig te vinden op de gemiddelde kinderafdeling van kledingwinkels, maar ook zijn make-up, tasjes en andere damesprullaria daar voor kinderen verkrijgbaar.Ieder meisje wil eruit zien als een populair tekenfilmfiguur of een bekende popzangeres...en met de nodige opsmuk kunnen zij een heel end komen.

Dat is op zich natuurlijk helemaal geen probleem. Maar het kan een probleem worden, als de verkleedpartijen langzaam maar zeker overgaan in een dagelijkse en ongezonde focus op uiterlijk, gewicht en zelfvertrouwen. Als uw kind zich teveel vergelijkt met klasgenootjes en veel bezig is met ‘dik of dun zijn' dan kan er sprake zijn van een probleem.

Het is belangrijk dat u goed op de hoogte blijft van wat uw kind bezighoudt. Waar kijkt ze naar in tijdschriften, op tv of op het internet? Waar praat ze over met vriendinnen en is ze veel bezig met haar uiterlijk? Op 17-jarige leeftijd heeft een meisje al meer dan 250.000 aan schoonheid gerelateerde beelden gezien, zoals onrealistisch bewerkte foto's, borstvergrotingen en liposucties. Het is daarom interessant om dit verschijnsel samen met uw dochter eens onder de loep te nemen. Probeer altijd met uw kind in gesprek te blijven over dit soort zaken. Op die manier kunt u onzekerheden en problemen zo vroeg mogelijk opmerken. En hoe eerder u erbij bent, hoe eenvoudiger het is op te lossen. Waak daarbij voor overbetrokkenheid. Dit kan er namelijk voor zorgen dat uw kind zich gecontroleerd gaat voelen. Zorg er ook voor dat u uw kind niet met allerlei zaken gaat confronteren, zoals streefgewicht, aantal calorieën, beweegnormen enzovoort, wanneer deze hier nog helemaal niet mee bezig is. Voor u het weet maakt u slapende puppies onnodig wakker.

Als duidelijk is dat uw kind een probleem heeft met eten, bagatelliseer of ontken dit dan niet. Praat erover, toon begrip, maar stel grenzen! Maak altijd duidelijk dat u uw kind waardeert om wie ze is, niet om hoe ze eruit ziet of om wat ze doet.

Uit onderzoek van Dove werd een duidelijk verband aangetoond tussen de invloed van de moeder op ideeën over gezondheid en het lichaamsbeeld van haar dochter. Als u, als moeder, zich bewust bent van uw houding ten opzichte van uw lichaam en dat van uw dochter, dan kunt u haar helpen om weerstand te bieden tegen de invloed van de zogenaamde glamoreuze mode -en mediawereld die de eigenwaarde van opgroeiende meisjes kan ondermijnen. Moeders hebben een invloedrijke positie als het gaat om hoe een meisje ‘schoonheid' definieert.

Dove heeft daarom een werkboek met activiteiten gemaakt die zijn bedoeld om meisjes meer zelfvertrouwen te geven. Dit kan worden bereikt door moeders en dochters aan te moedigen trots te zijn op hun unieke, innerlijke schoonheid. Het doel is hen in staat te stellen om sterke en zelfverzekerde vrouwen te worden. Dit werkboek is onderdeel van de campagne ‘Tijd voor echte schoonheid'.

Meer informatie over deze campagne vindt u HIER
Wilt u het werkboek downloaden, klik dan HIER