Tips van kinderen (herstellend van anorexia) voor hun ouders.

Voor ouders van kinderen met anorexia, is de psychologische leefwereld van hun kind vaak een mysterie. Daardoor is het soms moeilijk voor ouders de juiste manier te vinden hoe ze hun kinderen kunnen steunen en adviseren. In dit nummer geven we twaalf tips aan ouders van jonge mensen die van anorexia herstellen. De jongeren die hieraan meewerkten bevinden zich in verschillende fasen van hun herstel, maar hebben een 'normaal gewicht'. Allemaal hebben ze enkele maanden therapie achter de rug. We appreciëren zeer sterk hun bijdrage. Ik denk dat de adviezen die zij geven, voor veel ouders verhelderend kunnen werken.

1. Stel jouw kind gerust
"Vertel me dat je er altijd zult zijn voor mij, dat je me wil helpen, en je me ten gepaste tijde zal spreken over wat er aan het gebeuren is." (leeftijd: 15)

2. Onthoud te kijken 'achter' de eetstoornis
"Bekijk me niet als een eetstoornis, nu dat je weet dat ik een eetprobleem heb. De eetstoornis is niet mijn identiteit." (leeftijd : 24)

3. Blijf koelbloedig
"Als je merkt dat je ouders emotioneel worden, kwaad of angstig, dan kom je zelf angstig en heb je zin om terug in jouw schelp te kruipen." (leeftijd: 14)

4. Laat de therapie privé, indien ik dat wens.
"Forceer me niet om te praten over wat er gebeurt in therapie" (leeftijd 22)

5. Leer bij over eetstoornissen
"Leer zelf bij over eetstoornissen. Je kan de dingen slechter inzien dan ze zijn, als je er te weinig van afweet." (leeftijd: 22)

6. Doe leuke familieactiviteiten
"Maak tijd voor jouw kinderen om leuke dingen te doen." (leeftijd: 15)

7. Eet samen met jouw kinderen
"Zorg ervoor dat je samen aan tafel zit met jouw kinderen, met een grote verscheidenheid aan voedsel." (leeftijd: 24)

8. Geef jezelf niet de schuld
(leeftijd: 22)

9. Vermijd om zelf therapeut te spelen
"Vertel ouders dat ze geen tweede therapeut moeten zijn voor hun kinderen." (leeftijd: 21)

10. Goede tips om herval te voorkomen
"Vertel kinderen om te 'luisteren' naar hun lichaam (i.v.m. eten en honger)."
"Beloon kinderen niet met snoep en ijs." (leeftijd: 24)'

11. Vermijd machtsspelletjes in verband met voedsel
"Forceer jouw kind niet om te eten." (leeftijd: 15)

12. Bevorder contact met leeftijdsgenoten
"Stimuleer jouw kind om er op uit te trekken met vrienden (in veilige situaties)." (leeftijd: 14)
Hoewel sommige van deze tips erg kort zijn, en 'to the point' lijken, toch zijn ze uitgesproken door jonge mensen met heel wat sympathie en heel wat reflectie ten aanzien van hun ouders. Trouwens, ik ondervond dat jongeren in de loop van een succesvolle therapie een attitude opbouwen van 'niet rond de pot draaien' waardoor ze de problemen in hun leven beter aanpakken.

Ten slotte, een laatste noot van een 42 jarige moeder, die vanaf haar adolescentie leed aan anorexia. "Zeg jouw kind: Je hebt een ziekte die behandeld moet worden. Maar, in tegenstelling tot een keel- of een oorontsteking is de behandeling niet zo gemakkelijk. Met tien dagen antibioticum ben je er niet van af. De behandeling is een lang proces, waarover de dokter je meer kan vertellen." En verder: "Overspoel jouw kind niet met medelijden. Behandel de eetstoornis met dezelfde ingesteldheid als een andere ziekte".

Bron: eetstoornis.be
Oorspronkelijke tekst: Cristen E. Haltom, Ph.D. Voice: 607-272-6750 Fax: 607-266-6414 Web: https://www.drhaltom.com © Copyright Cristen E. Haltom. All rights reserved.