Zuivel, vlees(-waren), vis, ei en vleesvervangersZalm

Deze groep is rijk aan dierlijke eiwitten en belangrijke mineralen als calcium en ijzer. Eiwitten zijn onder andere belangrijk voor groei en voor een goede weerstand en eiwitten hebben een belangrijke functie bij de spijsvertering en stofwisseling! Calcium is goed voor de gezondheid van de botten. Calcium zit vooral in melk, melkproducten en kaas. Bij een tekort aan ijzer kan bloedarmoede ontstaan.

In Nederland wordt gemiddeld te veel aan dierlijke eiwitten gegeten, dit kan de nieren teveel belasten. Dierlijke eiwitten bevatten ook veel verzadigde vetzuren. Verzadigde vetzuren kunnen de kans op hart- en vaatziekten vergroten! Mager vlees en vleeswaren, halfvolle en magere zuivelvarianten hebben ook de voorkeur op de vette of volle varianten omdat ze minder verzadigde vetten bevatten!
Alleen vis mag vet zijn, want vis bevat belangrijke essentiële onverzadigde vetzuren die wij nodig hebben!

Een jongere tussen de 14 en 18 jaar oud heeft per dag 600 ml melk nodig, 1 plak kaas en 100 tot 125 gram vlees, vleeswaren, kip, ei of vleesvervangers. Het is overigens niet verstandig om meer dan 3 maal in de week ei te eten! Dit vanwege het hoge cholesterolgehalte wat de kans op hart- en vataandoeningen kan vergroten!