Kinderen hebben goede vetten nodigcupcake

Als ouder moet je ervoor zorgen dat je kinderen voldoende vet binnen krijgen en moet je op de kwaliteit van het vet letten. Kinderen hebben namelijk goed (onverzadigd) vet nodig. Dit vet zit vooral in producten als halvarine en vloeibare bak- en braadproducten. Goed vet is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind.

Uit het voedselconsumptieonderzoek bij jonge kinderen (RIVM, 2005/2006) blijkt dat kinderen voldoende vet binnen krijgen, maar dat de kwaliteit van het vet te wensen over laat. Twee- tot zes-jarigen krijgen namelijk teveel verzadigde vetten binnen. Deze verkeerde vetten zitten onder meer in volle zuivelproducten, vet vlees en vette vleeswaren, harde margarine, koek en snacks.

Het is dus belangrijk om je kinderen voldoende goede vetten te geven.

Hoe geef je je kinderen genoeg goede vetten? Vrij eenvoudig:

  • Besmeer de boterhammen met halvarine. Halvarine levert goede vetten en bevat weinig calorieën.
  • Uit het Voedselconsumptieonderzoek blijkt dat kinderen gemiddeld maar 15 gram van de benodigde 30 gram van deze producten met goede vetten binnenkrijgen. Veel kinderen kunnen er dus meer van gebruiken.
  • Gebruik vloeibare bak- en braadproducten. Deze leveren ook veel goede vetten.
  • Kies bij melk en melkproducten, kaas en vlees(waren) voor de minder vette soorten. Deze bevatten ook minder verzadigd vet dan de vettere soorten.
  • Koek en snacks bevatten vaak veel verzadigd vet. Geef kinderen daarom weinig te snoepen en te snacken.

 


Bron: voedingscentrum.nl