Groente en fruitProud2Bapple

Groenten en fruit bevatten grote hoeveelheden vitamines, mineralen en voedingsvezels en ze zijn hierdoor erg belangrijk. Fruit is rijk aan vitamine C, B vitamines en een aantal mineralen. Op het dagelijks menu dienen zeker twee stuks fruit te staan, maar niet meer dan 400 gram. Dit kan leiden tot een suikerdiarree!
Eén stuk fruit mag vervangen worden door een glas vruchtensap. Het maakt niet veel uit of vruchtensap nu vers is of uit een pak komt, het bevat beiden evenveel vitamine C. Alleen appelsap en druivensap bevatten geen vitamine C.

Ook groente bevat B vitamines en vitamine C, ook is het rijk aan voedingsvezels! Jongeren tussen de 14 en 18 jaar hebben ongeveer 200 gram groenten per dag nodig, dit zijn ongeveer 4 opscheplepels. Tijdens het kookproces van groenten kan vitamine C verloren gaan, rauwe groente bevat dus meer vitamine C. Aan de andere kant zorgt het kookproces er weer voor dat ons lichaam de vitamine C makkelijker opneemt! Het advies is dus om te variëren tussen gekookte groenten en rauwe groenten.
Kies gerust voor diepvriesgroente, deze zijn minimaal even gezond als verse groenten! Ook groentesappen zijn rijk aan vitaminen. Aan groenten in pot of blik kan zout zijn toegevoegd!

Mijn kind lust niet zoveel groenten, wat nu?

Groente is een belangrijk onderdeel van een gezonde voeding en is niet goed te vervangen door andere voedingsmiddelen of door vitaminepreparaten. Daarom is het belangrijk dat een kind groente leert eten. Als het kind bepaalde groenten niet wil eten, is opdringen geen oplossing. Schenk er geen overdreven aandacht aan. Schrap de gewraakte groenten niet voorgoed van het menu, maar houd wel vol en probeer ze geleidelijk weer te introduceren. De kans is groot dat het na één of meer keren wel gegeten wordt.

Het wennen aan nieuwe voedingmiddelen lukt het beste door het kind af en toe een klein schepje te laten proberen. Het proberen van iets nieuws helpt het kind zijn of haar smaak uit te breiden. Bedenk wel dat kinderen, net als volwassenen hun eigen voorkeur hebben en dat daar best rekening mee gehouden mag worden. Vaak is appelmoes iets dat wel graag gegeten wordt. Appelmoes is echter geen vervanger van groente. Gelukkig zijn er vele groentesoorten te koop waarmee eindeloos gevarieerd kan worden zonder dat het kind vitamines en andere belangrijke stoffen tekort komt.

Denk ook eens aan variatie in de bereiding. Misschien lust een kind dat gruwt van gekookte andijvie dit wel als het rauw door aardappelpuree is gestampt. En misschien lust het wel witlof in de vorm van een rauwkostsalade in plaats van de gekookte groente. Laat het kind ook eens meehelpen bij het voorbereiden van de maaltijd. Eenvoudige werkjes in de keuken maken het kind medeverantwoordelijk voor wat er op tafel komt. Dat kan helpen om spelenderwijs het aantal groenten dat het kind gaat lusten, te verhogen. (Bron: voedinscentrum.nl)