Brood onmisbaar bij gezond ontbijt

25 augustus 2009

School is weer begonnen en dat betekent boterhammen smeren! Een goed ontbijt en lunchpakket zijn een absolute must voor schoolgaande kinderen. Het verbetert leerprestaties en ze grijpen minder snel naar dikmakende tussendoortjes. Maar wat is een gezond ontbijt en als je kind echt niks lust, wat dan? Diëtist Leoni van Eijk van Diëtheek Rotterdam weet raad.

Ontbijt met brood
"Brood is heel belangrijk", benadrukt diëtist Leoni van Eijk. "Een snee brood bevat jodium, goed voor de stofwisseling. Vezels zorgen dat de darmen wakker worden en geven een vol gevoel." Ontbijtgranen mogen ook, maar brood is beter. "Op de boterham wat halvarine en een plakje kaas of magere vleeswaar als kipfilet of gekookte ham. Daarnaast een stuk fruit, een glas melk en je hebt een prima ontbijt."

Drinkontbijt
"Dat is geen aanrader", zegt Van Eijk. "Omdat het vloeibaar is, bereikt het snel de maag, darmen hoeven er niet veel voor te doen en dan heb je daarna snel weer trek. Het heeft niet de voorkeur als vervanger van het ontbijt."

Geef het goede voorbeeld
"Een kind dat niks lust, is voor iedere ouder een uitdaging", stelt Van Eijk. "Die fase is onontkoombaar. Geef zelf het goede voorbeeld. Dek de tafel en neem tijd om rustig te ontbijten. Maak duidelijk dat het ontbijt belangrijk is. Als een kind geen trek heeft, kun je iets lichter verteerbaars geven zoals een snee brood met fruit of rauwkost of een schaaltje magere yoghurt met muesli. Brood roosteren of een tosti maken, kan helpen. Wees niet te streng. Eten moet leuk blijven."

Varieer met het lunchpakket

Het lunchpakket verschilt niet veel van het ontbijt. "Belangrijk is voldoende variatie. Doe er eens een krentenbol bij of varieer met fruit."

Reageren? Klik HIER


Bron: Metro.nl