Brood, (ontbijt-)granen, aardappelen, rijst, pasta en Proud2Broodpeulvruchten

De groep levert voornamelijk koolhydraten en zijn daarom belangrijke energieleveranciers, de brandstof voor ons lichaam! Naast koolhydraten bevatten deze producten ook plantaardige eiwitten, B-vitamines en in de onbewerkte producten zitten ook voedingsvezels.

Volkoren producten (brood, rijst en pasta) hebben een duidelijke voorkeur. Deze producten bevatten voedingsvezels, meer vitamines en mineralen en zijn hierdoor veel beter voor je gezondheid.
Aardappelen dienen bij het schillen ontdaan te worden van de uitlopers en groene plekken vanwege de gifstoffen!
Gekookte aardappels zijn het meest gezond, ze bevatten meer vitamines (ook vitamine C !) dan de afgeleide producten zoals gebakken aardappels, aardappelpuree en patat frites.
Een jongere tussen de 14 en 18 jaar heeft ongeveer 6 of 7 sneetjes brood en 200 tot 250 gram (4 tot 5 grote opscheplepels) aan aardappelen, pasta, rijst of peulvruchten nodig per dag!