DrankenThee

Omdat ons lichaam voor een groot deel uit water bestaat en omdat is vocht een belangrijk onderdeel van onze dagelijkse voeding! Dagelijks scheiden wij water uit door plassen, zweten en ademhalen. Omdat ons lichaam voor een groot deel uit vocht bestaat, moeten wij dit dagelijks aanvullen!

We krijgen ongeveer 1 liter binnen door ons dagelijks voedsel, u kunt denken aan fruit en groenten. Daarnaast moet een jonger tussen de 14 en 18 jaar 1 tot 1,5 liter aanvullen door dranken en water. Dit kan door het drinken van water, zuivel, thee en eventueel koffie. Ook kunnen vruchtensappen of (light) frisdranken gedronken worden, maar met mate! Vruchtensappen en frisdranken bevatten veel suiker en zijn niet goed voor het gebit van uw kind. Light frisdranken bevatten veel zoetstoffen, teveel hiervan is niet goed!

Wat kan ik mijn kind het beste te drinken geven?

Geschikte dranken zijn water, (vruchten)thee, tomatensap, groentesap en bouillon. Frisdranken, limonade, vruchtendranken en vruchtensap leveren ongemerkt veel calorieën. Veel drinken vlak voor het eten remt de eetlust, met het risico dat het kind niet genoeg eet. Bij warm weer moet een kind meer drinken dan normaal.

Frisdrank of yoghurtdrank met suiker leveren ongemerkt veel calorieën. Geef je kind daarom frisdrank zonder of met weinig calorieën. Kies bij yoghurtdranken de variant zonder toegevoegde suikers. Alle zoetstoffen die in deze dranken kunnen zitten, ook aspartaam, zijn uitgebreid getest en veilig bevonden, ook in grote hoeveelheden. De enige uitzondering daarop is de zoetstof cyclamaat (of cyclaamzuur), E952. Jonge kinderen kunnen vrij gemakkelijk de vastgestelde veilige hoeveelheid overschrijden. Voor kinderen van één tot vier jaar ligt de limiet op 0,4 liter per dag (twee glazen). Voor kinderen van vier tot acht jaar ligt de veilige grens bij 0,7 liter per dag (drie glazen). Voor kinderen van acht tot en met twaalf jaar is dit 0,8-1,4 liter (drie tot zes glazen). Op het etiket staat welke zoetstof is toegevoegd. (bron: voedingscentrum.nl)