Angst voor volwassenheid

Meisjes die een eetstoornis hebben, hebben vaak last van angst voor volwassenheid. Vaak verlangen zij terug naar een tijd dat zij nog geen verantwoordelijkheden en zorgen hadden. Een tijd waarin zij zorgeloos konden zijn en waarin voor hen gezorgd werd. Als je ouder wordt en op een gegeven moment naar de middelbare school gaat, zul je merken dat je steeds meer keuzes moet maken en dat je verantwoordelijkheid moet gaan nemen over de dingen die jij doet. Deze dingen horen bij het volwassen worden en een eigen leven krijgen. Sommige mensen hebben hier echter moeite mee en verlangen heel sterk terug naar hun jeugd.

De angst voor het volwassen worden kan tot gevolg hebben dat ze zich afhankelijk opstellen en heel erg de behoefte aan anderen hebben om keuzes voor hen te maken en hen te helpen bij de dagelijkse bezigheden. Zij kunnen zelfs zo afhankelijk zijn dat zij denken niet te kunnen overleven of gelukkig te kunnen zijn zonder de constante ondersteuning van anderen.

Een oorzaak van angst voor volwassenheid kan zijn dat iemand overbeschermd is opgevoed en daarom niet heeft geleerd om eigen keuzes te maken. De keuzes zijn te veel door anderen genomen tot een leeftijd waarop dit eigenlijk niet meer nodig zou zijn. Hierdoor heeft iemand er moeite mee om op een gegeven moment wel zelf die keuzes te maken.

Een andere oorzaak kan zijn dat iemand juist tijdens zijn jeugd heel veel verantwoordelijkheid heeft gekregen en in het extreme geval voor de ouder(s) moest zorgen i.p.v. andersom. In dit geval hebben mensen al zo vroeg verantwoordelijkheid moeten nemen, dat zij op een gegeven moment heel erg gaan verlangen naar een tijd waarin zij dat niet hoeven, omdat zij dat nooit hebben gekend.

Bij mensen met een eetstoornis komt het vaak voor dat ze angstig zijn om volwassen te worden en verantwoordelijkheid te nemen. Het kan zijn dat ze zich overspoeld voelen door de keuzes die ze moeten maken in het leven waardoor ze het gevoel hebben dat ze de controle kwijt zijn over hun leven en die controle gaan zoeken in hun eetstoornis.

Bij meisjes die aan anorexia leiden kan het magerder worden symbool staan voor het klein zijn van vroeger en daarmee kwetsbaar. Vaak wordt met het hebben van een eetstoornis ook enige zorg afgedwongen, waardoor ook de behoefte aan zorg vervuld wordt en de verantwoordelijkheid door anderen wordt overgenomen.

Lees ook:
- Aankomen na ondergewicht

- Aankomen bij Anorexia