De invloed van media op het zelfbeeld

De invloed van beelden in de media op jonge meiden is over het algemeen behoorlijk groot. Door de media leren ze wat modern of trendy is en wat de huidige ideaalbeelden zijn. Maar of ze zich daarmee vergelijken is heel erg afhankelijk van hun zelfbeeld en het beeld wat ze hebben van wat "normaal" is voor meiden van hun leeftijd.


Bron

Beelden in de media zijn best indringend en je kunt je er vaak niet aan onttrekken. Maar als je een gezond en positief zelfbeeld hebt, dan hoeven die beelden in de media niet erg sterk op je in te werken. Dan kun je die plaatjes met een nuchtere blik bekijken: "Goh, die is wel erg slank, klopt dat wel, of is dat allemaal ‘gephotoshopt' en door de computer aangepast zodat ik dus genept word met een "plaatje" dat geen echte afbeelding is. Daar trap ik niet in hoor. Bovendien ben ik goed genoeg zoals ik ben. Ik ben gewoon de moeite waard en hoef er beslist niet zo uit te zien als die nepbeelden in de media".

Anders is het bij die meiden die geen positief zelfbeeld hebben en heel negatief zijn over zichzelf en hun uiterlijk. Die staren zich mogelijk blind op al die sprietdunne modellen en gladgestreken gezichten waar geen puistje meer op te zien valt, laat staan acne, een koortslip of een duidelijke moedervlek.

Als jij denkt dat je pas de moeite waard bent als je er ook zo uit ziet als die modellen en plaatjes in de media, dan kun je daardoor heel sterk negatief beïnvloed worden. Want dan krijg je het (foutieve) beeld voorgeschoteld dat dunne mensen altijd gelukkiger zijn, dat je pas succesvol bent als je dun bent etc. Dan ben je voortdurend ongelukkig als je er niet zo uit ziet als dat plaatje. Dan ga je misschien wel denken dat je ook zo moet zijn als dat gefotoshopte topmodel, en dat je pas gelukkig zult zijn en zelfvertrouwen zult krijgen als je er ook zo uit ziet.

Dan moet jij je wel bedenken dat het topmodel in het echt ook niet meer lijkt op de bewerkte foto die van haar gemaakt is, en dat ze ook niet altijd straalgelukkig is, en ook heel verdrietig kan zijn als haar vriend haar voor een ander in de steek heeft gelaten.

Als je er uit wilt zien als een plaatje, dan is er maar een oplossing: vraag een fotograaf om een foto van je te maken en die net zo lang met de computer te bewerken, zodat alle oneffenheden op je gezicht weggewerkt zijn en je precies die juiste maat hebt. Maar ja, dan ben je wel maar een plaatje, en mogelijk wat saai.

Een veel betere oplossing is om je zelfbeeld te verbeteren en meer trots te zijn op wie je werkelijk bent.Dat je je positieve kanten goed laat uitkomen en de minpuntjes van jezelf leert accepteren of desnoods een beetje camoufleren door leuke kleding of sieraden. Staar alsjeblieft niet blind op die nepplaatjes, maar besteed liever die tijd aan jezelf en het verbeteren van je zelfbeeld.

Auteur: Greta Noordenbos
Greta Noordenbos is universitair docent Klinische Psychologie aan de Universiteit Leiden. Zij doet onderzoek naar preventie van eetstoornissen, herstelmogelijkheden en langdurige eetstoornissen, waarover zij diverse boeken en artikelen publiceerde.