Dieet en zelfbeeld

Vrouwen die beginnen met lijnen en diëten willen graag afvallen om slanker te worden. Als het daarbij gaat om gezond eetgedrag met drie gezonde maaltijden die voldoende voedingstoffen bevatten en drie gezonde tussendoortjes, waarnaast je voldoende beweegt, dan kan dat bijdragen aan een positief zelfbeeld en een positieve lichaamsbeleving.

Het probleem is vaak dat mensen die gaan lijnen om af te vallen dat veel te streng doen. Dat geeft in het begin misschien even een kick, maar al snel worden de negatieve gevolgen zichtbaar: je hebt voortdurend trek en denkt steeds aan eten, zodat jij je niet meer goed kunt concentreren op andere dingen die voor jou ook belangrijk zijn. Je loopt zelfs de kans om helemaal geobsedeerd te raken door denken aan eten en gewicht. Daardoor kun je op den duur de controle verliezen en zelfs meer gaan eten dan je bedoeling was.

Sommige vrouwen vinden zichzelf "sterk" wanneer ze streng aan de lijn doen, maar intussen verzwakken ze hun lichaam: ze krijgen minder energie, voelen zich vaak moe, krijgen het koud, kunnen zich minder goed concentreren, raken gedeprimeerd en lusteloos en dergelijken.

Als dat gebeurt leidt dat op den duur ook weer tot een negatiever zelfbeeld. Niet doen dus, dat strenge lijnen, want het werkt op den duur alleen maar negatief, ook voor je zelfbeeld, en daar zat je echt niet op te wachten, toch?