Anorexia Nervosa

Mensen met Anorexia Nervosa zijn bang om dik te worden, terwijl ze objectief gezien te mager zijn (ondergewicht hebben). Hun dagelijks leven staat in het teken van eten en gewicht. Na het eten proberen sommigen het effect weg te werken door intensief te gaan sporten, door te braken of door laxeermiddelen te gebruiken. Ook eetbuien kunnen voorkomen. Anorexia Nervosa komt veel meer voor bij vrouwen dan bij mannen.

De naam ‘anorexia' klopt niet helemaal

Anorexia nervosa (ook wel afgekort tot anorexia) betekent letterlijk ‘gebrek aan eetlust door psychische oorzaken'. Deze naam is misleidend, omdat de patiënten die eraan lijden, vooral vrouwen maar ook mannen, geen gebrek aan eetlust hebben. Ze hebben wel degelijk honger maar geven er niet aan toe. Ze proberen het hongergevoel de hele dag te onderdrukken en ontzeggen zichzelf vaak steeds meer.

Lijnen als obsessie

Cliënten met anorexia denken de hele dag aan eten en afvallen. Ze tellen de calorieën van alles wat ze eten, ze wegen zich dagelijks en meten hun lichaamsomvang. Het is een obsessie voor ze. Motieven om te lijnen zijn:

  • angst om dik te worden
  • vertekend lichaamsbeeld
  • gebrekkige zelfwaardering

Controle over het eten

Cliënten met anorexia nervosa leggen zichzelf een zeer strikt dieet op. Vaak eten ze iedere dag dezelfde dingen, volgens een vast ritueel. Sommige cliënten met anorexia kunnen dit zelfopgelegde regime niet voortdurend volhouden, en verliezen af en toe de controle. Dan hebben ze last van een eetbui waarbij ze in korte tijd veel vet en ongezond eten naar binnen werken. Na afloop voelen ze zich schuldig en proberen het eten zo snel mogelijk kwijt te raken door bijvoorbeeld te braken of te sporten.

Overmatig bewegen

Uit angst om aan te komen, dwingen cliënten met anorexia zich vaak tot overmatige activiteit, ook weer volgens een vast ritueel. Ze joggen bijvoorbeeld 10 kilometer per dag, of doen 500 buikspieroefeningen of twee uur aerobics.

Ontkenning

Cliënten met anorexia kunnen vaak heel lang volhouden dat er niets met hen aan de hand is. Ze houden hun eetgedrag en hun lichaamsomvang voor anderen verborgen. Ze ontkennen, ook tegenover zichzelf, dat er iets mis is. Dit verhindert hen vaak om hun problemen te bespreken met belangrijke mensen in hun omgeving. Het zoeken van hulp wordt er ook door bemoeilijkt.

Beloop van anorexia nervosa

Anorexia nervosa is een zeer ernstige ziekte die jaren kan duren. De weg naar genezing is lang. Ongeveer 45% geneest volledig, 35% gedeeltelijk en 20% geneest niet. Anorexia is de psychiatrische ziekte met het hoogste sterftepercentage: 5-10% overlijdt eraan. Het vermoeden bestaat wel dat eerdere signalering tot een grotere kans op genezing leidt.

Maatschappelijke kosten

Bron: naeweb.nl & centrumeetstoornissen.nl februari 2009