Vergelijken met anderen

Je vergelijken met anderen is een aangeboren vaardigheid van mensen, en geeft hen het gevoel ergens bij te horen. Vergelijken leidt vaak tot imitatiegedrag en groepsgedrag. Daar is in principe niets mis mee, integendeel. Dit doen we allemaal en krijgen daardoor ook het gevoel ergens wel of niet bij te willen horen.


Bron

Het vergelijken wordt wel een probleem wanneer meiden last krijgen van de "vergelijkingsziekte" waarbij ze steeds vergelijken met meiden die ze beter, knapper, slanker vinden dan zichzelf en helemaal voorbijgaan aan de positieve eigenschappen van zichzelf en de negatieve aspecten van degenen waarmee ze zich vergelijken. Dit komt meestal voort uit gebrek aan eigenwaarde en een minderwaardigheids gevoel.

Wat zeker niet helpt is om te proberen er net zo uit te zien als die ander waarmee ze zich vergelijken. Iedereen is namelijk verschillend. Veel beter is het om meer aandacht te schenken aan je eigen positieve aspecten en je eigenwaarde op te pimpen.

In plaats van voortdurend aandacht te besteden aan anderen kun je veel beter positieve aandacht aan jezelf besteden. Daar heb je veel meer aan. Dan zul je vanzelf meer zelfvertrouwen krijgen en positiever over jezelf gaan denken! Dan heb je ook minder behoefte om je zo met anderen te vergelijken.

Auteur: Greta Noordenbos
Greta Noordenbos is universitair docent Klinische Psychologie aan de Universiteit Leiden. Zij doet onderzoek naar preventie van eetstoornissen, herstelmogelijkheden en langdurige eetstoornissen, waarover zij diverse boeken en artikelen publiceerde.