Kenmerken van boulimia

By Cherrel

Om te beoordelen of iemand mogelijk boulimia heeft, wordt vaak gekeken naar een lijst met kenmerken. Hiervoor is een officiële lijst van kenmerken opgesteld in een boek genaamd de DSM-V. Volgens dit boek moet iemand in ieder geval aan drie bepaalde kenmerken voldoen, om de diagnose boulimia te kunnen geven. Deze kenmerken zijn als volgt samengevat:

1. Je hebt last van eetbuien die regelmatig (minstens eens per week) terugkomen. Tijdens deze eetbuien eet je in korte tijd een ongezond grote hoeveelheid voedsel. Tijdens deze eetbuien heb je het gevoel de controle over het eten (en het stoppen met eten) volledig kwijt te zijn.
2. Je probeert de eetbuien te compenseren door regelmatig over te geven of te laxeren of overmatig te sporten.
3. Je oordeel over jezelf hangt sterk af van je lichaamsfiguur en gewicht.

Natuurlijk is dit lijstje een beetje stijf en kan je op basis van deze drie kenmerken niet bepalen of je zelf aan boulimia lijdt. Want, wat nu als je regelmatig last hebt van eetbuien, veel compenseert, maar daarentegen positief over jezelf oordeelt los van wat je gewicht is? Heb je dan ineens geen boulimia?

Deze kenmerken geven dus slechts weer wat in het algemeen de kenmerken van boulimia zijn. Ieder mens is echter anders en dus is ook ieder persoon met boulimia anders. Pin je dus niet te veel vast op een aantal kenmerken. Waar het om gaat is dat je extreem veel bezig bent met eten en compenseren en dat dit ernstige invloed heeft op je dagelijks functioneren. Als dit bij jou het geval is, dan heb je een probleem, no matter 'what label you put on it!

Naast bovenstaande kenmerken hebben meiden met boulimia vaak last van:

· Een "verstoord" en negatief lichaamsbeeld.
· Impulsiviteit.