Ervaringsdeskundigen Proud2Bme

Op het forum en in de chat van Proud2Bme kun je vragen stellen aan een ervaringsdeskundige: iemand die ervaring heeft met een eetstoornis, deze heeft verwerkt en zijn/haar verworven deskundigheid kan inzetten voor anderen; jou dus! Proud2Bme heeft een aantal sterke vrouwen bereid gevonden zich hiermee bezig te houden.

♥ Irene

Mijn naam is Irene en ik ben werkzaam als ervaringsdeskundige en redactiemedewerker bij Proud2Bme sinds 2017. Ik heb een studie aan de Kunstacademie afgerond en een ervaringsdeskundige-cursus gedaan. Naast mijn werk bij Proud maak ik muziek met een band en tekeningen die ik soms exposeer. Je kunt mij veel vinden op het forum en af en toe in de chats. Ik schrijf veel blogs voor de site, voornamelijk over mijn ervaring met anorexia, boulimia, eetbuien, zelfbeeld en ADHD.

Zelf heb ik een aantal jaar geworsteld met deze verschillende eetstoornissen en omliggende problematiek. Ik heb hiervoor een behandeling gevolgd bij PsyQ in Den Haag. Desondanks leerde ik ook dat je het ondanks alle hulp toch écht zelf moet doen. Herstellen van een eetstoornis soms een eenzame strijd zijn, maar weet dat je niet werkelijk alleen bent. Dat zal je misschien ook wel merken als je hier op het forum of in de chats kijkt. Ik hoop dat Proud voor jou een plek kan zijn waar je steun kan vinden. Samen staan we sterker.

Heb je een specifieke vraag voor mij? Stel die gerust in het topic 'Vragen aan de Ervaringsdeskundige'. Meer over mijn verhaal kan je lezen in de blog 'Chatten met Irene'. En voor een wat algemener kijkje in mijn leven, kan je altijd eens de plogs (photo blogs) opzoeken die wij wekelijks schrijven. Zo leer je elkaar toch een beetje kennen, al is het online. Ik denk dat het persoonlijke ook de kracht is van Proud2Bme. Het mag allemaal dichtbij komen, maar wel binnen jouw grenzen. Het moet goed voelen. Wees trots op wie je bent. Wees welkom.

Heel veel liefs, Irene 

♥ Lonneke

Ik ben Lonneke en ik werk alweer een aantal jaar bij Proud2Bme. In 2017 ben ik begonnen als vrijwilliger en sinds 2018 ben ik werkzaam voor de redactie als ervaringsdeskundige. Ik schrijf ervaringsblogs, maar ook op het forum en in de chat ben ik te vinden. Naast het werk voor Proud sta ik ook een aantal uur per week in een cosmeticawinkel. In mijn vrije tijd ben ik bezig met mijn dieren, speel ik graag (bord- en computer)spelletjes en vind ik het fijn om in het bos te zijn. Ook heb ik sinds een tijdje weer analoge fotografie opgepakt, iets waar ik ook op de kunstacademie voor gestudeerd heb.

Twee keer ben ik in behandeling geweest voor een eetstoornis. Daarnaast heb ik ook therapie gehad voor onder andere obsessief, dwangmatig gedrag. Ik merk dat wanneer ik hierover schrijf, er steeds meer onderwerpen naar voren komen die in mijn beleving belangrijk zijn om aangekaart te worden. Een eetstoornis is complex en bij iedereen anders. Daarom is het denk ik juist zo belangrijk dat erover gepraat wordt. Ik hoop dat onze openheid ervoor zorgt dat jij je welkom en veilig genoeg voelt om ook jouw verhaal te delen en dat mijn ervaring een inspiratiebron mag zijn voor verdere herstelverhalen. Voel je welkom op het forum en in onze chats, hopelijk tot snel.

Wil je mijn hele verhaal lezen? Dat kan hier

Liefs, Lonneke

♥ Daphne

Ik ben Daphne. Sinds 2018 werk ik als redacteur en ervaringsdeskundige bij Proud2Bme. Hiervoor was ik eigenlijk iedere dag als barista in de lokale koffiebar te vinden, omdat ik dat jarenlang als vaste baan had. In mijn vrije tijd ben ik daar nog steeds graag en schrijf ik over eten, drinken en horeca. Ik ben dol op films, chocola, wintersport, lezen in het park en de zondagsmarkt.

Ooit klikte ik per ongeluk door naar de website van Proud2Bme. De positiviteit en eerlijk die ik hier vond, hebben - ondanks dat ik toen niets durfde te plaatsen - voor een groot deel bijgedragen aan mijn herstel. Het kon anders! Dat bewijs zag ik hier. Dat gaf mij kracht en motivatie; iets om naartoe te leven. Je zult blogs van mij voorbij zien komen, maar ook video’s op ons YouTube-kanaal en vaak kun je op donderdagavond met mij chatten. Ik schrijf voornamelijk over de onderwerpen waar ik zelf ervaring mee heb gehad of dicht bij mij liggen, zoals anorexia, boulimia, borderline, zelfbeeld en lichaamsbeeld.

Voor deze eetstoornissen en omliggende problematiek heb ik een behandeling bij PsyQ gevolgd en dit heeft mij veel handvatten gegeven. Toch merkte ik vooral dat het pas écht begon na de behandeling. Het is vallen en opstaan; herstellen is geen rechte lijn omhoog. Herstel is helaas ook geen ticket naar een perfect of zorgeloos leven, maar het biedt je wel de kans om eetstoornis-vrij te leven. Zodat er meer tijd en ruimte is voor jou als persoon en voor alles wat je te bieden hebt. Ik hoop dat je hier de steun, erkenning en positiviteit kan vinden die je nodig hebt. Misschien juist op de momenten dat je dat zelf even niet voelt. Je mag er namelijk echt zijn, je bent het waard om voor te vechten.

Meer over mijn verhaal kun je hier lezen.

Liefs, Daphne

♥ Phoi Cai

Ik ben Phoi Cai en sinds 2010 werkzaam bij Proud2Bme. Ik begon als stagiaire voor de opleiding SPH. Na mijn stage ben ik parttime werkzaam gebleven als redactiemedewerker. In het begin werkte ik naast Proud2Bme fulltime in de horeca. Tegenwoordig ben ik naast mijn werk fulltime mama van twee jonge dochters. Ik geniet van leuke dagjes, maar ik hou ook van kokkerellen en wandelen in de natuur. Je komt mij op Proud2bme voornamelijk op het forum tegen en heel soms in een chat. Ik schrijf ook blogs over mijn ervaringen met mijn (onzichtbare) eetprobleem, onzekerheid en moederschap.

Ik heb nooit professionele hulp gezocht voor mijn strijd tegen mijn eetprobleem. Zonder een diagnose vond ik het lastig om mijn strijd serieus te nemen, terwijl ik achteraf weet dat het er echt was. Meer over mijn verhaal lees je in de blog 'Chatten met Phoi Cai'. Ik hoop mijn ervaring met je te kunnen delen zodat je weet dat jouw strijd, met of zonder diagnose, echt is. Een lange tijd was ik alleen met mijn strijd, terwijl dat niet had gehoeven. Met de juiste steun van de mensen om me heen wist ik te herstellen. Diezelfde steun hoop ik jou ook te kunnen bieden.

Liefs, Phoi Cai

♥ Marli

Ik ben Marli en ik mag sinds de zomer van 2019 deel uit maken van het super fijne team van Proud. Voordat ik hier als redactiemedewerker begon, ben ik eerst 4,5 jaar vrijwilligster geweest. Ik heb dat al die tijd anoniem gedaan (dat doen al onze vrijwilligers). Omdat ik nu redacteur ben, doe ik dat onder mijn eigen naam. Mijn blog hierover kun je hier vinden. Naast mijn werk voor Proud heb ik ook een baan als beleidsmedewerker binnen de gezondheidszorg; daarom ben ik voornamelijk in het weekend op Proud2Bme te vinden. Je zal mij vooral op het forum zien en af en toe leid ik een chat of schrijf ik een blog. 

Werken voor Proud - ook in mijn tijd als vrijwilliger - vind ik ontzettend waardevol. Ik kan op een positieve manier mijn eetstoornisverleden en de ervaringen die deze periode met zich hebben meegebracht inzetten. Mijn eetstoornis is al op zeer jonge leeftijd ontstaan en op mijn elfde heb ik mijn eerste opname hiervoor gehad. Helaas was ik toen nog volledig overgenomen door eetstoornisgedachtes en volgden er jaren waarin behandelingen en opnames zich afwisselden met het alledaagse leven. Het heeft me een behoorlijk gevecht gekost om te staan waar ik nu sta. Hiervoor ben ik erg dankbaar en ik wil jullie met heel mijn hart allemaal helpen bij deze intense strijd!

Uiteindelijk ben ik zelf van mening dat een eetstoornis niet over eten gaat. Hoe gek dit soms ook voor mensen klinkt. Bij mij heeft hechtingsproblematiek een hele grote rol gespeeld in het ontstaan van mijn eetstoornis. Dat is één van de vele factoren die kunnen meespelen bij het ontwikkelen van een eetstoornis, maar daarnaast zijn er natuurlijk nog veel meer oorzaken die hieraan ten grondslag kunnen liggen. Heel graag ga ik met jullie daarover in gesprek. Of dit nu op het forum, in de chat of via een blog is. Mijn 'specialisme' ligt voornamelijk bij de thema’s anorexia, hechtingsproblematiek en dwangmatige persoonlijkheidsstoornis. Ik deel mijn ervaring hier met jullie ook graag over. Wees niet bang om jezelf kwetsbaar op te stellen. Onthoud: kwetsbaarheid tonen, is een grote kracht!

Meer lezen? Dit is mijn voorstelblog.

Liefs, Marli

♥ Lisanne

Mijn naam is Lisanne en ik ben begin 2020 begonnen als vrijwilliger bij Proud2Bme. Sinds de zomer van dat jaar ben ik hier (ook vrijwillig) gaan werken als assistent-redactiemedewerker. Zo kreeg ik de kans om meer ervaring op te doen in dit werkveld voor de opleiding waarmee ik in 2021 van start zal gaan: Ervaringsdeskundigheid in zorg en welzijn aan de Hogeschool van Amsterdam. Ik mocht steeds verder groeien binnen Proud2Bme en sinds maart 2021 ben ik aangenomen als ervaringsdeskundige redactiemedewerker (parttime). Ik ben te vinden in de chats en op het forum. Ook schrijf ik blogs, waarin ik voornamelijk mijn ervaring deel met anorexia, zelfbeeld, verstoorde gezinssituatie, de behoefte aan controle en het krijgen van een dwangopname.

Voor mijn eetstoornis en de omliggende problematiek heb ik meerdere behandelingen gevolgd, zowel bij Rintveld als Human Concern ben ik niet onbekend. Na het afronden van deze behandelingen kwam ik erachter dat het op dat moment eigenlijk pas écht begon. Het is voor mij een periode best zoeken geweest wie ik nou was zonder eetstoornis en op welke manier ik mijn leven wilde inrichten. Toch ben ik door mijn ervaring heel bewust de waarde van het leven in gaan zien en kan ik nu genieten van de kleinste dingen, hoe cliché dat ook klinkt. Uiteindelijk brengen tegenslagen ook mooie ontwikkelingen met zich mee. In mijn vrije tijd vind ik het heerlijk om te wandelen door de natuur, lees ik graag een goed boek en geniet ik geregeld van een lekkere kop koffie bij een koffietentje.

Ik hoop dat ik iets voor je kan betekenen in jouw strijd. Ik weet hoe uitzichtloos het kan voelen. Maar ik weet ook dat het wél mogelijk is om te herstellen van een eetstoornis. Je hoeft het niet alleen te doen.

Meer over mij kun je lezen in mijn voorstelblog.

Liefs, Lisanne


Stel je vragen hier op het forum, of kom eens chatten!