Stoppen met het gebruik van laxeermiddelen

Als je stopt met laxeren kan het wel even duren voordat je lichaam de vochtbalans heeft hersteld. Je kan hierdoor last krijgen van opgezwollen voeten, handen, benen en gezicht. Deze vochtophoping kan een paar dagen tot weken duren. Het is ook niet raar dat je in deze periode twee tot vijf kilo vocht vasthoudt. Schrik dus niet als je op de weegschaal staat.

Na het stoppen met laxeermiddelen kan je ook wat problemen hebben met je stoelgang, je krijgt dan last van verstopping. Dit kan je verminderen of tegengaan door wat extra vezelrijke produkten te eten in deze periode (denk bijvoorbeeld aan pruimen).

Veel klachten verdwijnen als je weer normaal gaat eten en stopt met de laxeermiddelen. Het kan echter zijn dat je door langdurig gebruik van laxeermiddelen klachten houdt aan je darmen en maag. Ga bij aanhoudende klachten altijd even naar de huisarts!


Bron

Het gebruik van laxeermiddelen is ontzettend gevaarlijk en kan je lichaam voor de rest van je leven beschadigen. Daarom delen we graag het verhaal van een jonge vrouw die hersteld is van anorexia, maar nog steeds de gevolgen van haar laxeergebruik met zich meedraagt. 

''Bij veelvuldig gebruik van laxeermiddel (een overdosis zeg maar), maak je je darmwand kapot, en je darmen. Het kan zich herstellen, maar helaas is dat niet altijd zo. Ik ben nu genezen van anorexia, maar de effecten van de lax neem ik mijn leven lang mee.

Voor jullie een ide hoe mijn leven er na een overdosis lax eruit ziet: Nooit meer dingen waar vezels in zitten. Altijd diarree en verstoppingen. Elke dag buikpijn. Klisma’s om mijn darmen schoon te maken. Nooit meer normaal kunnen eten. Geen cola, geen MacDonalds, maar ook geen muesli maar ook geen andere zaken die moeilijk verteerbaar zijn zoals vet.

Moeilijk naar een restaurant kunnen. Altijd in de gaten houden waar het toilet is. En zelfs soms luiers moeten nemen, omdat ik weet dat ik ergens meer dan een niet naar een toilet zal kunnen (zoals theater). Een luier voor ontlasting is dik en bij een beetje verkeerde kleding te zien. Dagelijks medicijnen om mijn darmen op gang te houden. Darmwand is beschadigd, dus het opnemen van voedingsstoffen is bij mij moeilijk. Bloedarmoede is bij mij standaard.

Als mijn darmen niet opknappen, maar verder aftakelen, wordt een stoma overwogen, zodat ik nooit meer naar het toilet hoef. Fijn, nog meer beperkingen qua eten.

En dat allemaal omdat ik hoopte ooit zo slank te worden als in mijn dromen. Ik ben nu slank. En terwijl ik nu geestelijk genezen ben, heb ik nog dagelijks een gevecht met eten. Jullie kunnen van anorexia afkomen en van je gevecht met eten ook. Ik hoop dat mijn verhaal iederen duidelijk maakt dat lax nooit een oplossing is en ook zeker niet in alle gevallen zomaar overgaat. Al is het maar dat alle voedingsstoffen allang zijn opgenomen en je in feite je afvalstoffen versneld weggooit. Maar slanker wordt je er niet van. Hooguit uitgedroogd.

Denk er maar eens over na. Het leven leuk, na anorexia. Maar ik hoop dat je de restanten ervan niet je leven lang hoeft mee te torsen.'' -Anoniem