Boeken over eetstoornissen

wintermeisjes

 

Wintermeisjes
Laurie Halse Anderson

Wintermeisjes is een schitterend relaas over twee meisjes die grip proberen te krijgen op zichzelf en hun lichaam.

Ik trek mijn gele ochtendjas in mijn slaapkamer aan en kijk of de munten die ik erin heb genaaid de jas niet heel erg laten hangen. Als ik de badkamer inloop, staat Jennifer haar eyeliner in de spiegel bij te werken.

Let op: dit boek staat vol kcal en gewichten, kan dus triggerend werken!

Te koop via BOL.COM


 

een nieuwe naam anorexia genezing genade emma scrivener

Een Nieuwe Naam: Anorexia, genade en genezing
Emma Scrivener

Gered van een eetstoornis die haar bijna fataal werd, wil Emma Scrivener met Een nieuwe naam anderen waarschuwen voor de donkere, verborgen wereld waarin ze te lang heeft geleefd. Ze schrijft op openhartige wijze over haar strijd tegen anorexia.
Een aangrijpend, hartverscheurend, maar prachtig en hoopvol geschreven boek dat je raakt. Het laat zien hoe diep onze problemen unnen zijn, maar ook hoe groot de genezende kracht van Christus is.

Bestel het boek hier bij BOL.COM


 

 De ana files

De ANA Files
Rianne Meijer

'Om een goede anorect te zijn, heb je maar een paar dingen nodig: een flinke dosis doorzettingsvermogen, een perfectionistische persoonlijkheid aangevuld met een hoge pijngrens en zo weinig mogelijk zelfvertrouwen.'

In De ana-files doet Rianne Meijer op droogkomische en ontroerende wijze verslag van haar jaar in een anorexiakliniek terwijl het leven daarbuiten doordenderde.

 

Bestel het boek hier bij BOL.COM


 

 

. Overwin je anorexia!
Elske G.  15,95

"Na jarenlange pesterijen ontwikkelt Elske een eetstoornis: anorexia nervosa. Dit heeft geleid tot ambulante therapie, deeltijd therapie en een klinische opname. Met behulp van deze therapieën en jarenlang vechten heeft ze haar eetstoornis overwonnen. Ze kan weer genieten en leven, in plaats van het jarenlange 'overleven'.
Met dit boek hoopt ze meiden met een eetstoornis te helpen om tot hetzelfde punt te komen: de eetstoornis overwinnen. In dit boek staan stukken uit haar dagboek, motiverende spreuken en veel tips. Het boek biedt erkenning, herkenning, motivatie en opdrachten om de anorexia te overwinnen!"

 

Het boek is hier bij BOL.COM te bestellen

Wil je een interview lezen over Elske en haar boek? Kijk dan hier 

 ik vrouw van jou boek

Ik Vrouw van Jou
Scarlet Hemkes en Joyce Everink - voor 20,00

Depressiviteit, een eetstoornis, emetofobie, vaginisme en angsten... een pot vol problemen, maar een boek vol hoop. Ik Vrouw van Jou is een boek over het leven, de liefde en vooral ook over overleven. Het leven is niet makkelijk en de liefde is niet volmaakt, maar het leven kan wel leuk zijn. Misschien nu niet, maar alles verandert....lees er HIER meer over.

Je kunt het boek hier bestellen bij BOL.COM.


 

Meisje met anorexia

Meisje met anorexia
en de strijd van een gezin
Maud Janssen Voor 15,50

Heel wat mensen kennen in hun directe omgeving wel iemand met anorexiaverschijnselen. Het is nog steeds een zeer wijd verbreide vorm van verslaving. Met haar open en eerlijke verhaal wil Maud Janssen laten zien hoe het luchtige dieet...

Proud2Bme heeft ook een interview gehouden met Maud Janssen. Dat is HIER te vinden.

Je kunt het boek hier bestellen bij BOL.COM


 

 

Strak
Arjan Verhagen 16,90 

Strak is het aangrijpende verhaal over de liefde van de cynische student Abel voor de sprankelende, maar onvoorspelbare Sarah. Tijdens hun relatie ontwikkelt ze een eetstoornis die steeds verontrustender vormen aanneemt tot Abel zich realiseert dat hij zijn grip op haar volledig is verloren. Gedreven door wanhoop en schuldgevoel doet hij een ultieme poging om haar te redden; hun levens wisselen geleidelijk van perspectief, met dramatische gevolgen...

Interview lezen met Arjan Verhagen? Kijk dan HIER

het boek is hier te koop bij BOL.COM


 

hoeveelweegjijlichaam anorexia boek kinderen

Het Hoeveelweegjijlichaam
Marenne Welten 17,95

Je weet nog precies wanneer, waar en door wie de onschuldige vraag werd gesteld, die je leven zo ingrijpend zou veranderen. In de tuin van een vriendin, haar zus kneep je in je been en vroeg: 'Hoeveel weeg jij?'

Een meisje geraakt meer en meer in de greep van haar foute zelfbeeld. In de spiegel staart een heel dik lichaam haar aan. Dit boek vertelt over haar groeiende obsessie met eten en het verliezen van controle over haar leven. Voortdurend levert ze een gevecht met het verslavingsmonster. Gelukkig is er ook een weg terug.

Bijzonder en intiem geïllustreerd verhaal dat een persoonlijke, niet moraliserende kijk geeft in de gedachtewereld van een meisje dat lijdt aan anorexia. Voor iedereen die worstelt met zijn of haar zelfbeeld.

Het boek is hier te koop bij BOL.COM


 

 als eten een probleem is anne bakker

Als eten een probleem is
Anne Bakker 9,95Wat is een eetprobleem precies? Wie krijgt het en waarom? Welke vormen kan het aannemen? En, misschien wel de belangrijkste vraag, wat kun je er aan doen?

Dit boekje geeft een overzicht van feiten, ziektebeelden en behandelmethodes. Maar ook steun, herkenning en begrip door de openhartige en inspirerende ervaringsverhalen.

 

Het boek is hier te koop bij BOL.COM 

 

Meisje in mijn hoofd
Sofie van Gelder 10,90

Nette ziet het niet meer zitten. Ze voelt zich vreselijk eenzaam. Ze is pas vijftien, maar de tijd dat ze jong en zorgeloos was lijkt haar eeuwen geleden. Op school wordt ze geplaagd, haar vriendinnen raakt ze langzamerhand kwijt. Als ze merkt hoe gemakkelijk het is om af te vallen, besluit ze de touwtjes zelf weer in handen te nemen. Ze gaat sporten, steeds minder eten en stukje bij beetje neemt de anorexia het van haar over.

Wil je het interview lezen dat Proud2bme had met Sofie van Gelder? Kijk dan HIER

Het boek is hier te koop bij BOL.COM


 

het monster in mijn zus

Het monster in mijn zus!
Denise Schneider

Dit boek is speciaal gericht op kinderen die een broer, zus of een ander familielid hebben met een eetstoornis.

Milo en zijn zus Jasmine kunnen het goed vinden, ze maken zelden ruzie en doen vaak leuke dingen samen. Maar op een dag lijkt alles te veranderen: Jasmine zit steeds vaker alleen op haar kamer en ze maakt ruzie met papa en mama. Ook vertelt Jasmine smoesjes en het lijkt alsof ze steeds dunner wordt. Zelfs Milo vindt dat Jasmine soms een beetje raar doet. ‘Wat zou er toch met Jasmine aan de hand zijn?'

Denise bij Koffietijd

Bestel het boek hier bij BOL.COM


 

 

Vederlicht
Janneke Jonkman 18,95

Elien, een documentairemaakster, is genoodzaakt nog eenmaal terug te blikken op enkele belangrijke gebeurtenissen in haar leven. Als jong meisje volgde ze een beroepsopleiding aan een balletacademie, wat diepe sporen heeft nagelaten. Nu besluit ze een aantal oud-klasgenoten een weekend lang bij haar thuis uit te nodigen om een film te maken over hun gezamenlijke verleden. Terwijl ze hun verhalen vastlegt, komt er nog een verhaal boven: dat van Abel, een in zichzelf gekeerde jongen, die, hoewel hem een groot carrière als danser wacht, er niet in slaagt gelukkig te worden. Intussen wordt Elien met haar eigen herinneringen geconfronteerd, en ontdekt ze de parallellen tussen haar eigen leven en dat van haar lotgenoten.

Lees ook het interview HIER

Koop het boek hier bij BOL.COM


 

Een blik jodenkoeken jessica meijer

Een Blik Jodenkoeken
Jessica Meijer 17,95

De vader van Jessica Meijer overleed op zijn 52ste verjaardag plotseling aan een hartaanval. Een ouder verliezen is op zichzelf al een aangrijpende gebeurtenis, maar omdat haar vader, Ischa Meijer, een bekende Nederlander was, bemoeide iedereen zich met zijn verleden en was er geen ruimte voor Jessica's verdriet. Boulimia werd het masker waarachter zij de gevoelens verborg die het gevolg waren van haar onthechte, joodse achtergrond, de kritische stem van haar moeder en de mediagekte rond de dood van haar vader.

Het boek is hier te koop via Bol.com

Een interview bekijken met Jessica Meijer, klik dan hier.


 

 

Monster & Mo
Monique Rosier 18,50

Dit boek richt zich tot iedereen wiens leven in beslag wordt genomen door eten en diëten. Van 'die drie kilo's' die er ondanks Sonja maar niet van af willen tot de meest extreme vormen: anorexia en boulimia. Monique beschrijft in haar persoonlijke relaas op een innemende, heldere, maar vooral confronterende en rauwe wijze hoe zij het monster in haarzelf de baas is geworden. Acht jaar lang wisselde ze boulimia af met anorexia, overeten, diëten en uithongeren.

Het boek Monster & Mo is hier te koop bij BOL.COM

Wil je een interview met Monique Rosier lezen? Klik dan HIER


 

 

Lijntje
Welmoed Barendsen 14,95

Welmoed is net verhuisd. Hoewel het aan de buitenkant niet te merken is voelt ze zich diep vanbinnen eenzaam en ongelukkig. Op een zekere dag neemt ze een belangrijk besluit:ze gaat een streng dieet volgen. Nauwgezet houdt ze bij hoeveel ze afvalt.
Al snel begint het haar familie en vrienden op te vallen hoe weinig Welmoed eet en dat ze steeds dunner wordt. Dan begint opeens een stemmetje in haar hoofd spreken. Vanaf dat moment heeft Welmoed anorexia...

Interview met Welmoed lezen? Kijk dan HIER

Het boek is hier te bestellen bij BOL.COM.


 

lichaam van mijn zusje boek

Lichaam van mijn zusje
I. Kaslik

Giselle is 22 jaar en studeert medicijnen. Haar studie loopt prima, ook al lijdt ze aan anorexia. Totdat ze op een punt belandt waarop het allemaal niet meer vanzelf gaat. De studiedruk wordt haar te veel en de herinneringen aan haar overleden vader, die haar keer op keer afwees, komen weer bovendrijven. Giselle raakt razendsnel de grip op haar leven kwijt. Giselles zusje Holly (14) ziet Giselles toestand verslechteren. Holly doet haar uiterste best om Giselle er weer bovenop te helpen.

Het boek is hier te koop bij BOL.COM.


 

 

Zwaartekracht
Milou van der Horst 14,95

Dit boek is het vervolg op ‘Mijn allerliefste vijand'. Nadat Femke uit de anorexiakliniek is ontslagen, moet ze de draad van het gewone leven weer oppakken. Ze gaat naar de brugklas, maar heeft het daar erg moeilijk. Hoe moet ze vrienden maken? Hoe zorgt ze ervoor dat niemand achter haar ziekte komt? Eten is voor haar nog steeds een enorm probleem, en langzaam maar zeker gaat ze toch weer stiekem lijnen... Op survivalkamp in de Ardennen ontdekt Femke dat mensen haar waarderen om wie ze is, niet om hoe ze eruitziet, en leert ze nieuwe grenzen te verkennen én te verleggen!

Dit boek maakt pijnlijk duidelijk dat je niet zo eenvoudig van anorexia genezen bent, al zit je dan niet meer in een kliniek.

Lees ook HIER het dagboek van Milou van der Horst

Het boek is hier te bestellen bij BOL.COM.


 

 

Stuk
Judith Visser 18,95

Dit is een fictief boek over Anorexia. Maarrr...wel levensecht geschreven!

Elizabeth zit in 4b van het Mercatuscollege in Rotterdam. Ze wordt door een paar klasgenoten op een gruwelijke maar vrijwel onzichtbare manier gepest. Haar ouders zijn sinds een paar jaar gescheiden en haar moeder heeft zich op haar werk gestort om het verdriet te verdringen. Elizabeth raakt steeds meer geïsoleerd...

Wist je dat Judith Visser ook mee heeft gedaan aan de clip van Proud2bme? Zij vertelt daar HIER over op de site.

Judith zien met het Proud Shirt aan? Klik dan HIER.

Het boek is hier te bestellen bij BOL.COM.


 

anorexia voor beginners

Anorexia voor beginners
Annemarie Klee 14,95

Eetstoornissen: zolang je er niet direct mee te maken hebt, blijft het een vaag begrip. Hoe complex de wereld van de eetstoornissen is, ontdekte Annemarie Klee toen ze erachter kwam dat haar oudste dochter Sophie Anorexia had. Zij bemerkte dat een eetstoornis het leven van het hele gezin beïnvloedt en dat ook het herstel daarop gericht moet zijn.

Het boek is hier te bestellen bij BOL.COM.


 

Moira

 

Moïra 16 jaar en genezen van anorexia
Marcia Muller Voor 15,90

Moïra Müller is 14 als anorexia zich acuut bij haar openbaart. In dit dagboek beschrijft zij hoe de ziekte haar leven binnendringt, haar letterlijk dreigt te verslaan en hoe zij er, eenmaal uit de gevarenzone, mee om is gegaan.

Op haar manier probeert Moïra Müller andere meisjes te laten zien dat het echt mogelijk is om sterker te worden dan anorexia.

Het boek is hier te bestellen bij BOL.COM. 

 sharmeela de roo

Spiegelbeeld
Natasza Tardio & Sharmeela de Roo 18,95

Op 12-jarige leeftijd ontwikkelde zich bij Sharmeela de Roo zeer geleidelijk een eetstoornis. Wat begon met het overslaan van het ontbijt, resulteerde in een dramatische eetstoornis, waarvoor ze uiteindelijk zelfs moest worden opgenomen.

Haar onzekerheid, de scheiding van haar ouders en het gevoel nergens te worden begrepen, werden ondergeschikt gemaakt aan haar obsessie ten aanzien van voedsel.

Het boek is hier te koop bij BOL.COM. 

bol.com

Mijn lichaam, mijn vijand
Claire Beeke & Rosanna Greensteen

Claire is pas 10 jaar oud wanneer zij voor de eerste keer in het ziekenhuis belandt met een eetstoornis. In de jaren die volgen raakt ze gevangen in een vicieuze cirkel van uithongering en eetaanvallen. Na een zelfmoordpoging volgt opname in een psychiatrische inrichting.

Dertien jaar lang probeert Claire zich door nauwelijks iets te eten 'onzichtbaar' te maken. Een gebeurtenis uit haar jeugd heeft haar leven veranderd in een nachtmerrie waaruit ze niet kan ontsnappen. Tot ze een foto ziet van een jonge vrouw die nog maar xx kilo weegt... Dan komt de ommekeer en begrijpt Claire dat ze zichzelf met haar uithongeren wil staffen voor iets waaraan ze geen schuld heeft.

Het boek is hier te bestellen bij BOL.COM. 

Dik in mijn hoofd

Dik in mijn hoofd
Victoria Farkas Voor 5 euro

Dit boek gaat over de 14-jarige Roos. Ze is een onopvallend, gevoelig meisjes dat van films houdt en lol maakt met vriendinnen. Ook is ze erg onzeker en perfectionistisch. Ze besluit dat ze moet afvallen om in die ene broek te passen. Hierdoor gaat ze fanatiek lijnen, waarin ze zover doorslaat dat ze haar gezondheid in gevaar brengt. Regelmatig bezoekt ze pro-ana sites voor meer tips om nog sneller gewicht kwijt te raken.
De schrijfster van dit boek praatte met (ex-)anorexia patiënten en deskundigen op het gebied van eetstoornissen. Het boek geeft goed weer hoe een normaal meisje langzamerhand in een isolement raakt en steeds behendiger wordt in het geheimhouden van haar problemen.

Wil je meer weten over Victoria Farkas en haar boek? Lees dan HIER het interview dat Proud2bme met haar heeft gehouden!

Het boek is hier te bestellen bij BOL.COM. 

Mijn allerliefste vijand
Milou van der Horst

Milou van der Horst heeft kreeg op haar elfde anorexia nervosa. Ze is meerdere malen opgenomen geweest voor haar eetstoornis, alleen niets hielp. Zelfs vastgebonden op haar bed wist ze nog de voedingssonde eruit te trekken. Inmiddels 4 jaar later gaat het gelukkig goed met haar. In dit aangrijpende boek vertelt ze over de dagelijkse strijd die ze moest leveren tegen haar omgeving, de doktoren en tegen zichzelf.

Proud2bme heeft een interview gehouden met Milou. Lees hem HIER.

Het boek is hier te bestellen bij BOL.COM.


 

Radeloos

Radeloos
Carry Slee Voor 11,95

Als er plotseling iets verschrikkelijks gebeurt met zijn vader, staat Paco's leven op zijn kop. Vooral omdat hij denkt dat het zíjn schuld is. Paco klust niet meer aan zijn bus, hij is geen dj meer en zijn vriendin Floor maakt het uit. Zelfs de website die hij samen met zijn vrienden maakt, kan hem niets meer schelen. Zijn schuldgevoel wordt steeds erger, en alleen door een paar biertjes kan hij het even vergeten. Hierdoor raakt hij net zo in de problemen als zijn klasgenote Yara. Zij probeert steeds dunner te worden om haar onzekerheid te verbergen. Daar gaat ze zó ver in dat ze uiteindelijk ook geen uitweg meer ziet... Kunnen Paco en Yara elkaar helpen?

Het boek Radeloos is inmiddels ook verfilmd. Wil je het interview lezen met hoofdrolspeelsters Marloes? Dat kan HIER.

Het boek is hier te bestellen bij BOL.COM.


 

 gigaboek.nl

Geleefd door een eetstoornis 
Claudia van Venrooij - ISBN 90-75311-30-3

Sinds 1990, toen haar eetstoornis begon, houdt Claudia van Venrooij een dagboek bij. In haar dagboeken vertelt ze over haar dagelijks leven, het gevecht met eten, vluchten van baan naar baan, angst voor de weegschaal en de mening van anderen. Nu de dagboekfragmenten zijn gebundeld in dit boekje hoopt ze dat andere eetstoornis-'patiënten' er herkenning in kunnen vinden.

Het boek is hier te bestellen bij BOL.COM.


 

Dun

Dun
Marjan van Abeelen, ISBN: 902573460X

Lies is ten einde raad. Ze wil dun zijn en vooral dun blijven. Niet eten lijkt de beste oplossing, maar dat houdt ze niet vol. Dus eet ze af en toe toch iets. Maar als ze dan eenmaal een hapje genomen heeft, kan ze niet meer stoppen. Vervolgens krijgt ze spijt. Zoveel spijt dat ze haar vreetbui onmiddellijk ongedaan wil maken. Dat kan zo niet doorgaan. Als haar vriendin Patty ontdekt wat er aan de hand is, wil Lies niet dat ze het doorvertelt. Tegelijkertijd is ze opgelucht dat haar geheim ontdekt is. Patty vertelt haar dat ze ziek is. Lies heeft boulimia.
Bron: Gottmer Kinderboeken

Wil je een leuk interview met Marjan lezen? Kijk dan HIER.


 

 tweestrijd

Tweestrijd
Mara Nottelman & José Thijssen

Yes, officieel anorexia! is Mara's reactie wanneer de psycholoog behalve een depressie ook deze ziekte bij haar constateert. Het is een typische reactie van iemand die vastzit in deze eetstoornis. Ondertussen ontdekt haar moeder José de ziekte van haar dochter zo lang mogelijk is blijven ontkennen. Ze schippert tussen helpen, loslaten en machteloos toekijken. Beiden schreven ze hun verhaal op in het boek Tweestrijd en maakten daarmee een portret van de ziekte, van zichzelf en van elkaar.

Een interview lezen met de schrijfsters? Kijk HIER 

Het boek is hier voor 5 euro te bestellen bij BOL.COM.


 

De ochtend

De ochtend waarop ik besloot niet meer te eten
Justine & M.T. Cuny voor 17,95 euro

De veertienjarige Justine is 1 meter 71 lang en weegt
76 kilo. En ze haat haar lichaam. Om zich lekkerder
in haar vel te voelen, besluit ze om een paar kilo af te
vallen. Maar na enige weken merkt de tiener dat ze
niet meer wil stoppen met lijnen: ze geniet van het
machtsgevoel dat ze over haar lichaam heeft. Ze
denkt alleen nog maar aan wat ze eet.


 hoe ik mijzelf halveerde

Hoe ik mijzelf halveerde
Nine Pankras

Hoe ik mijzelf halveerde geeft op grappige wijze een inkijk in de wereld der eetstoornissen. Nine laat zien hoe ze transformeert van een student journalistiek tot kampioen afvallen.

Zonder de ziekte te bagatelliseren komt met een flinke dosis humor het eigenaardige van dit leven aan bod. Dit boek laat zien hoe Nine gevloerd werd door een eetstoornis, maar ook hoe ze met een gezonde dosis zelfspot haar hoofd boven water hield.

Een interview met Nine Pankras over haar boek kun je HIER lezen.

Het boek is hier te bestellen bij BOL.COM.


 

Lichaam van mijn zusje

Lichaam van mijn zusje
Kaslik, voor 17,95 euro

Giselle is 22 jaar en studeert medicijnen. Haar studie loopt prima, ook al lijdt ze aan anorexia. Totdat ze op een punt belandt waarop het allemaal niet meer vanzelf gaat. De studiedruk wordt haar te veel en de herinneringen aan haar overleden vader, die haar keer op keer afwees, komen weer bovendrijven. Giselle raakt razendsnel de grip op haar leven kwijt. Giselles zusje Holly (14) ziet Giselles toestand verslechteren. Holly doet haar uiterste best om Giselle er weer bovenop te helpen.


 

Ik was veertien en depressief

Ik was veertien en depressief
Mathilde Monaque, voor 16,95 euro

Op veertienjarige leeftijd ondergaat Mathilde Monaque een depressie die gepaard gaat met een ernstige vorm van anorexia. Ze moet zelfs opgenomen worden op de jongerenafdeling in het ziekenhuis. Wanneer ze de depressie overwonnen heeft besluit ze haar verhaal op te schrijven. Met Ik was veertien en depressief richt Monaque zich zowel tot leeftijdgenoten als tot ouders die willen begrijpen wat er in het hoofd van hun kinderen omgaat. Jong zijn rijmt niet altijd op zorgeloosheid en levensvreugde....


 

Op het bot

Op het bot
Vanessa Coolen

Op het bot vertelt het verhaal van Vanessa Coolen, een jonge vrouw die een jarenlang gevecht voerde tegen anorexia. In haar dagboek beschrijft Vanessa haar angst en haar verdriet, maar ook haar strijd en haar geloof in de toekomst...

Bekijk HIER een uitzending van 'de wandeling' met Vanessa Coolen.


 

Anorexia te lijf

Anorexia Te Lijf
Suzanne Meijer voor 14,00 euro ISBN: 978 90 77764 89 3
Te bestellen via www.kirja.nl of via Bol.com.

Suzanne Meijer doet openhartig verslag van haar verblijf in een kliniek voor eetstoornissen. Aansluitend vertelt ze hoe het haar verging toen ze na een maandenlange strijd weer thuis was.


 

Kwestie van geluk

Kwestie van Geluk
Alexa Hennig, ISBN: 904510069X

Op school ben ik altijd vrolijk. Allemaal denken ze dat Lelle het zonnetje in huis is. Ik ben aardig voor iedereen. Ik maak grapjes en iedereen moet lachen. Ikzelf nog het meest.Laconiek vertelt Lelle wat haar allemaal overkomt. Veel te lachen valt er eigenlijk niet, maar Lelle slaat zich kordaat en dapper door alle troubles heen. Het huwelijk van haar ouders is bezig in een hel te ontaarden, waar het hele gezin onder lijdt.


 

 de duivel op mijn schouder

 

De duivel op mijn schouder
Marieke de Winter

Op sympathieke toon geeft Marieke je een beeld van wat de ziekte anorexia met haar doet. Leven in een roes van denken aan eten, calorieën tellen en verbranden. Veel sporten en zinloze bewegingen maken om een onsje méér kwijt te raken. Op meeslepende wijze vertelt ze over haar worsteling met onzekerheden en minderwaardigheidsgevoelens. Over haar eenzaamheid en het idee dat niemand haar aardig zal vinden als ze te dik is en dus niet perfect.

Het boek is hier te bestellen bij BOL.COM.


 

Uit balans

Uit balans
2 jaar in een psychiatrische inrichting
Mylène Meester, ISBN 90-6222-162-9

Heleen is 17 als ze zelf besluit zich op te laten nemen op de open jeugdafdeling van een psychiatrisch ziekenhuis. In haar dossier staat: 'een neurotische tiener, met een vastgelopen ontwikkeling, automutilatie, anorexia, depressief, uit een vastgelopen gezinssituatie'. Zelf weet ze alleen dat ze zo niet verder kan.
Dit autobiografisch boek is een aangrijpend geschreven en boeiend voor een ieder die met deze problematiek in aanraking komt.

Een nieuwe weg
Femke van der Roest, In eigen beheer uitgegeven, ISBN: 9090177949

Een nieuwe weg is het verhaal van Femke over haar strijd tegen de eetstoornis anorexia nervosa. Vanuit haar dagboek vertelt ze op een aangrijpende manier hoe ze de kracht heeft gevonden om deze ziekte te overwinnen en geeft ze anderen een kijkje in de donkere gedachtenwereld van een anorexia patient. Haar ervaringen wil ze graag delen met anderen. Met mensen die zelf door de ziekte anorexia getroffen zijn, met mensen die dicht om anorexia-patiënten heen staan en ook met mensen die haar en anderen beroepsmatig hebben bijgestaan. Op een dag scheen een zonnestraal door haar cocon dat was het moment waarop de vlinder haar nieuwe leven begon.


 

Ann

Ann
Kristien Hemmerechts Voor 19,90

De schrijfster Kristien Hemmerechts krijgt op een dag een email van een volslagen onbekende vrouw. Ann stelt haar de vraag die ze al vele male eerder gesteld heeft gekregen: wil je mijn verhaal opschrijven? Deze keer gaat Kristien in op dat verzoek, wat resulteert in dit boek.
Het beschrijft het levensverhaal van Ann, die lijdt aan anorexia nervosa wat ongeneselijk lijkt. Het is zo erg dat Ann een einde wil maken aan haar leven. Ze draag verschrikkelijke familiegeheimen met zich mee, zonder daar over te praten. Kristien beschrijft haar leven in dagboekvorm. Verschillende familieleden en zelfs therapeuten mengen zich in het verhaal.

Het tv-programma netwerk heeft een kort item gemaakt over Kristien en Ann.
Deze is
HIER terug te zien.

Het boek is hier te bestellen bij BOL.COM.


 

 stehphanie velings hou het simpel anorexia Hou het simpel
Stephanie Velings


Stephanie Velings (Eindhoven, 1986) ontwikkelde op Aruba een eetstoornis. Op haar zeventiende ging ze terug naar Nederland, overmand door heimwee. Vorig jaar nam ze haar leven in eigen hand en zocht hulp bij positieve mensen. Met haar eerste boek 'Hou het simpel' wil ze anderen laten zien hoeveel aangenamer het leven wordt door je hart te volgen.

Lees een interview met Stephanie Velings

Het boek is hier te koop bij BOL.COM


 

Door de hel van Door de hel van Anorexia
Martine de Vries Voor 4,95

Martine, een middelbare scholiere, is door een hel gegaan, de hel van anorexia nervosa, een aandoening die vooral bij jonge meisjes en vrouwen voorkomt die dwangmatig willen afvallen. Ze beschrijft de strijd met het stemmetje binnenin dat haar voortdurend voorhoudt dat ze dik en lelijk is. Ze beschrijft hoe ze haar probleem tracht te verbergen voor de buitenwereld, ook voor haar ouders. Ze wil geen hulp van buitenaf. Ze is vastbesloten er zelf uit te komen. Dat lukt haar ook. Uiteindelijk weet ze haar stemmetje tot zwijgen te brengen en gaat ze weer eten. Een knap geschreven persoonlijk verslag dat vooral voor leeftijdgenoten zeer herkenbaar zal zijn.
Probeer mij niet te begrijpen...

Probeer mij niet te begrijpen, hou van mij
Sanne Claessens

Wat als je omringd wordt door liefdevolle mensen en nog steeds eenzaam bent? Wat als je op zoek bent naar begrip, terwijl je weet dat niemand je ooit zal begrijpen? Een verhaal over de aanloop naar, de herkenning, erkenning en strijd...

Lees HIER de story of Sanne Cleassens


 

feeling blue sofie van gelder anorexia

Feeling Blue
Sofie van Gelder

Na een lange strijd tegen anorexia verlangt de zeventienjarige Nette naar vrijheid. Een voorbereidend jaar aan de internationale kunstschool in Groningen opent voor haar de deur naar een nieuw leven. Nettes verwachtingen zijn hooggespannen. Tot ze aan haar grote avontuur begint. Plotseling beseft ze wat het is om op eigen benen te staan. Zonder haar vriendinnen en haar vriend Thomas voelt ze zich bang en onzeker. Opnieuw krijgt het duistere stemmetje van de eetstoornis vat op haar.

Feeling Blue is het vervolg op Het meisje in mijn hoofd. Lees meer over het boek


 

 

tinus tinus

Tinus! Tinus! Van anorexia tot goud
Bas Steman Voor 15,95

Tinus! Tinus! is een boeiend document humain over wellicht de beste wielrenster ter wereld, Leontien Zijlaard- van Moorsel. Na een succesvolle wielercarrière werd ze in 1994 gedwongen vroegtijdig af te stappen. Ze had zich in het hoofd gezet dat ze haar prestaties kon verbeteren door extreem af te vallen. Wat de sleutel tot haar succes leek, ontwrichtte jarenlang haar leven. Uiteindelijk woog ze 42 kilo en was ze een wrak toen ze uit het peloton verdween.


 

 

Honger naar liefce Honger naar liefde
De eenzame weg van Anorexia 
G. Keijsens Voor 18,50.

Als Gerda terugdenkt aan de dagen dat Marieke qua gewicht op haar dieptepunt zat, ziet ze steeds dat akelig magere lijfje voor zich. Ze heeft geen lichaamsvet meer, geen borsten, geen billen, geen buik. Haar huis is perkamentachtig grauwgeel en de structuur van haar botten, haar schedel, haar skelet is helemaal zichtbaar.
ISBN13: 9789051790344
Magere jaren

Magere jaren
N. van Weezel Voor 16,95

Lieve Anorexia, Wat moet ik nou met jou? Wat wil je van me? Wie ben je van me? Je zegt dat je een vriend bent, dat je altijd garant staat voor veiligheid. je zegt dat ik altijd bij jou terecht kan, al is de wereld nog zo koud en onhartelijk. Maar wil ik wel bij jou terecht kunnen? Wil ik dat je de baas over mij speelt? Want dat doe je. Jij legt me opdrachten op, jij straft me wanneer ik niet aan je hoge eisen kan voldoen. Men zegt dat je me kapot probeert te maken en me verslaafd hebt gemaakt aan afvallen, tot aan het gevaarlijke toe. Ik ben echter van mening dat je me juist laat zien dat ik talent heb, dat ik mooi slank kan zijn.

Bekijk HIER een uitzending van natascha in Netwerk.

Het boek is hier te bestellen bij BOL.COM.


 

Maanmeisje Maanmeisje
Kjersti Scheen Voor 14,95

De veertienjarige Cindy is populair op school. Ze ziet er leuk uit, is sportief en adrem. De hele wereld is op haar hand. Dan wordt ze verliefd op Helge uit de derde. Ze droomt weg in de klas en fantaseert over hem. En dan op een dag belt hij haar zomaar op om een afspraakje te maken. Maar deze ontmoeting verloopt anders dan ze zich had voorgesteld. Ze wandelen en zoenen wel, maar ze praten niet en op school negeert hij haar, hun relatie is geheim. Opeens is Helge verdwenen. Hij is met zijn moeder naar Oslo verhuisd. Cindy voelt zich verlaten. Langzaam zakt ze weg in een grote duistere chaos. Ze voelt zich eenzaam, onhandig, lelijk en vooral dik in haar volwassen wordende lichaam.

Hunkering
Caroline Knapp Voor 17,95

'Hunkering' is het ontroerende en openhartige verslag van Caroline Knapps strijd tegen anorexia. Haar persoonlijke verhaal is verweven met de verhalen van andere vrouwen met te grote obsessies. Want waar de een zich verliest in anorexia, zoekt een ander haar heil in de drank of in de zoveelste nutteloze aankoop of slechte relatie. Wat zit er werkelijk achter dit destructieve gedrag, wat willen we ermee bereiken en waar hunkeren we dus eigenlijk naar, vraagt Knapp zich af. Liefde, geborgenheid, erkenning? Op scherpzinnige wijze onderzoekt ze de emotionele, psychologische en culturele achtergronden van deze 'vrouwelijke' obsessies, op zoek naar oorzaken in plaats van diagnoses.

Het boek is hier te bestellen bij BOL.COM.


 

Die eetbuien
Judith Lagerwaard voor 15,95

In Die eetbuien beschrijft Judith haar leven als flinke jojo'er. Op humoristische wijze vertelt ze welke enorme impact de gewichtsschommelingen op haar leven hebben. Tussen de regels door voel je duidelijk haar pijn en verdriet en steeds verder afbrokkelende gevoel van eigenwaarde.

Het laatste gedeelte van het boek gaat in op het tienstappenplan zoals dat gebruikt wordt bij Novarum, een gespecialiseerd behandelcentrum voor eetstoornissen en obesitas.

Je kunt het boek hier bestellen bij BOL.COM
‘The story of...' lezen van Judith Lagerwaard? Kijk dan HIER

Verstrikt Gevangen in een web Verstrikt
Hetty Luiten Voor 16,00

Jan en Vera hebben twee dochters, Margje en Roos, die beiden naar het vervolgonderwijs gaan. Vera gaat halve dagen buitenshuis werken. Ze geniet daar erg van, ondanks haar zorgen om roos. Op de lagere school was Roos een buitenbeentje en werd ze vaak gepest. Hoe gaat dat op de hogere school? Roos gaat steeds bleker zien en wordt steeds magerder, toch zegt ze dat ze zich prima voelt. Vera heeft haar twijfels, maar niemand neemt haar serieus. Tot de dag waarop Roos het leven niet meer aankan en blijkt dat ze aan anorexia lijdt. 'Hoe heeft het zo ver kunnen komen?' is de brandende vraag waar Vera mee blijft zitten.
Het idool Het idool
Andrew O'Hagan Voor 14,90

Maria Tambini is een dertienjarig meisje met een sublieme zangstem. Ze groeit op boven haar moeders snackbar op het Schotse eiland Bute. Haar familie droomt ervan dat ze met haar stem rijkdom en succes zal vergaren, en als Maria een talentenjacht op tv wint, lijkt dat ook te gaan lukken. Ze wordt naar Londen gebracht en in een mum van tijd tot een ster gemaakt. Ze zingt met Dean Martin en gaat op tournee door Amerika. Ondertussen verliest zij echter meer en meer gewicht maar vooral ook haar persoonlijkheid. Maria wordt het levende voorbeeld van de tol van de roem.
Onderbewust Onderbewust
Door Marit Hofland

In mijn Thriller Onderbewust worden meerdere thema's belicht, zodat het verhaal ook daadwerkelijk ergens over gaat. Het is niet zomaar verzonnen en er komen ook niet allerlei metaforen, symbolische duidingen of hoogdravende gedachtenspinsels in voor, zodat de lezer voortdurend op zoek gaat naar de diepere betekenis. Een aangrijpend thema in Onderbewust is dat van de hoofdpersoon Roos, een meisje met een obsessie voor fotomodellen, een eetprobleem en een seksuele stoornis.
Geheime taal der De geheime taal der eetstoornissen
Peggy Claude-Pierre Voor 18,50

Het waargebeurde verhaal van een moeder en haar twee dochters
Jonge vrouwen geven elkaar het compliment 'you're so ana' (ze vinden dat de ander anorexia-achtig slank is) en dat maakt dit boek weer angstaanjagend actueel. Er zijn zelfs 'pro-ana' websites. Onze voeding is rijker, gevarieerder en overvloediger dan ooit. Het aantal vrouwen dat zich doodhongert lijkt helaas te stijgen. Peggy Claude-Pierre is moeder van twee dochters die allebei anorexia hadden. Haar ervaringen met haar twee kinderen vormen de basis van dit aangrijpende en hoopgevende boek over eetstoornis­sen.
Maanlief Maanlief
Marleen Nelen, voor 15,95 euro

Sinds Mo gestopt is met dansen, lijkt alles met een rotvaart slechter ge gaan. Alsof ze op een rollercoaster zit, recht naar niemandsland. Mo was altijd al stil en veel vriendinnen heeft ze nooit gehad, maar de laatste tijd voelt ze zich helemaal alleen.
Droomvlucht

Droomvlucht
Ria v/d Ven-Rijken

Op de dag dat haar grootouders hun vijftigjarig huwelijksfeest vieren, krijgt Judith Lankhaar de kans van haar leven: ze mag deelnemen aan een casting voor een baan in de modewereld. Tot groot ongenoegen van haar ouders, besluit ze toch te gaan. Ze heeft de avond van haar leven, omdat ze doorbreekt als mannequin waardoor een glansrijke carrière in zicht komt. Op hetzelfde moment eindigt de feestelijke huwelijksdag heel dramatisch, als 's avonds door een auto-ongeval Judiths oma om het leven...


 

Woensdag weegdag Woensdag weegdag
Diane Broeckhoven

Silke mag twee weken met haar tante naar Tamluk, een dorpje in India. Op vakantie? Beslist niet! Ze wordt ingeschakeld bij het dagelijkse leven en werk in een huis voor kansarme meisjes en vrouwen waar haar tante de scepter zwaait. Alles waar Silke zich thuis druk over maakt, krijgt hier een andere betekenis. Eten vooral, met als moment van de waarheid de woensdag, weegdag, wanneer de kinderen op de weegschaal moeten en dat van Silke ook verwachten.
Piercings en parels

Piercings en parels
M. Stoffels voor 14,95 euro

Waarom wil Roosmarijn niet zeggen op wie ze verliefd is? En wat is er met mij aan de hand dat ik de vriendin van mijn broer sla? Gelukkig heb ik Floor, die mij altijd begrijpt. Maar hoe moet het verder met haar, nu ze steeds minder gaat eten?Sofie voelt nog steeds kriebels in haar buik als ze aan haar vakantievriendje Menno denkt. Dat maakt haar onrustig.


 

Ik wilde slank zijn

Ik wilde slank zijn
C. de Peretti - alleen nog tweede hands

In deze debuutroman beschrijft de auteur het autobiografische verhaal over haar uiterst pijnlijk worsteling met anorexia en boulimia. Haar levensverhaal, met daarin de opeenvolgende ontwikkelingen van deze eetstoornissen, neemt de lezer op hartverscheurende wijze mee in een obsessie voor een ideaal figuurtje en lichaamsgewicht.

Het boek is hier te bestellen bij BOL.COM.


 

De hemel is geen huis

De hemel is geen huis
G. van Erkel voor 15,95 euro

Evelien voelt zich niet lekker in haar vel. Ze kan het moeilijk vinden met de nieuwe vrouw van haar vader en voelt zich verraden en eenzaam. Erger, ze eet bijna niet. Anorexia maakt zich stilaan meester van haar lichaam, tot ze uiteindelijk in het ziekenhuis belandt. De psychologe Claire moedigt haar aan om niet zomaar op te geven.


 

 

Breekbaar verlangen

Breekbaar verlangen
Bethany Pierce, voor 19,95 euro

Olivia heeft een hart van goud, oneindige liefde voor de wereld om haar heen, maar is niet in staat van zichzelf te houden. Haar gevoel van ongenoegen probeert ze te kwijt te raken door haar gewicht streng te controleren... te streng.


 

Eindelijk leef ik echt

Eindelijk leef ik echt
J. Yoon, alleen nog tweedehands

Eetstoornissen worden meestal beschouwd als ziekten die gebonden zijn aan de westerse cultuur en ontstaan onder invloed van een cultureel bepaald slankheidsideaal. Het bijzondere is dat dit ervaringsverhaal over boulimia is geschreven door een vrouw, die als zesjarige vanuit Korea door adoptie naar Nederland kwam en die sindsdien tussen twee culturen heeft geleefd.


 

Stille strijd

Stille strijd
Jessica Antonis, voor 16,95 euro

De zeventienjarige Anne vindt zichzelf veel te dik. Ze is jaloers op haar jongere zus Sofie en haar beste vriendin Amaryllis. Zij zien eruit als fotomodellen, staan altijd in de belangstelling en zijn populair bij de jongens op school. Anne droomt ervan om net zo slank en knap te zijn. Ze besluit op dieet te gaan, maar al snel kan ze er niet meer mee ophouden.


 

 Clavis

Zij is dun & ik ben dik
Corine naranji, uitgeverij Clavis

Met weemoed dacht ik terug aan mijn eigen jeugd in de jaren vijftig. Wij wisten als meisjes amper hoe we eruit zagen en we hadden ook geen last van gephotoshopte voorbeeld-modellen in tijdschriften of op tv. Onze belangstelling was veel meer naar buiten gericht. Het boek Zij is dun en ik ben dik heeft als thema verstoord eetgedrag.


 

 levenslang ingrid overeem

Levenslang, als eten je vijand is
Ingrid overeem

Ingrid Overeem is lerares op een basisschool. Ze is een leuke juf, die er plezier in heeft met kinderen om te gaan en ze op een uitnodigende manier met de wereld te laten kennismaken. Als dat haar leven zou bepalen, zou Ingrid een gelukkig mens zijn. Het tegendeel is waar: van jongs af aan kampt Ingrid met overgewicht.

Het boek is hier te koop bij BOL.COM