Vijf veel voorkomende misvattingen van jongeren met eetproblemen

Misvattingen en/of irrationele gedachten worden vaak door een eetstoornis veroorzaakt. Hoewel er vaak sprake is van een grote voeding- en dieetkennis, zien we ook dat er sprake kan zijn van een zogenaamde tunnelvisie: geloven in opvattingen, beweringen die de eetproblemen ondersteunen.

In de media is b.v. veel aandacht voor de negatieve invloed van vet op het ontstaan van overgewicht. Dit wordt als een bevestiging gezien dat dus vet voor hen niet gezond is en dus weggelaten kan worden uit de voeding.

Een aantal misvattingen zal ik hier op een rijtje zetten:

Onderstaande beweringen zijn dus niet kloppend, maar zijn in de ogen van jongeren met eetproblemen wel kloppend.

1. Extreem veel bezig zijn met voedsel is niet het gevolg van een verminderde voedselopname, maar een teken van zwakte (ontbijten maakt b.v. hongerig voor de rest van de dag)

2. Opvattingen die de eetproblemen ondersteunen: van vet word je dik, alles wat lekker is is ongezond, zure producten zorgen voor een snellere stofwisseling, van warm eten wordt je dikker dan van brood eten, geroosterd brood bevat minder energie, van 1 kcal vet kom je meer aan dan van 1 kcal koolhydraten

3. Obstipatie komt niet door verminderde voedselopname maar is een reden om laxeermiddel te gaan gebruiken

4. Het effect van ondervoeding wordt vaak ten onrechte positief geïnterpreteerd. Persoonlijke groei en kracht, sterke wil om te hongeren, waardoor emotionele vervlakking optreedt. Hiermee wordt het bewijs voor hen geleverd dat je door hongeren emotioneel sterker wordt

5. Van eten word je dik. De opvatting dat gewicht en gewichtverloop alleen wordt bepaald en beïnvloedt door de voedingsintake.