Zijn dit dikmakers?

Misschien heb je wel eens gehoord dat brood en aardappelen dikmakers zijn. Er zijn zelfs mensen die dit niet meer of zo min mogelijk eten omdat ze willen afvallen. Misschien schrap je dit zelf, om deze reden, ook wel uit je menu.

Dat brood en aardappelen als dikmakers worden gezien klopt niet. Dat veel mensen dit denken, komt omdat beide voedingsmiddelen een belangrijke bron van koolhydraten zijn. In aardappelen en brood is dit zetmeel. Zetmeel kan goed vocht aan zich binden en dat kun je terug zien als je op de weegschaal gaat staan.

aardappelen
bron foto

Maar vocht maakt niemand dik. Koolhydraten zijn belangrijke leveranciers van energie en van deze energie, beter bekend als calorieën, word je volgens sommige mensen dik. Maar energie is juist onze brandstof en we hebben dit nodig om onze lichamelijke processen zoals onze ademhaling, het kloppen van ons hart en onze spijsvertering goed te laten verlopen. Ook hebben we energie nodig om te kunnen bewegen en om te sporten.

Maar niet alleen voor de levering van energie zijn brood en aardappelen belangrijk. Beiden leveren ook (plantaardige) eiwitten en eiwitten hebben we nodig om onze spijsvertering en stofwisseling goed te laten verlopen. Eiwitten kunnen andere belangrijke voedingsstoffen aan zich binden en door ons bloed laten vervoeren naar de plekken waar ze nodig zijn. Ook zorgen eiwitten voor een goed afweermechanisme, dit betekent dat we minder snel ziek worden en als we ziek zijn herstellen we beter en sneller.

Brood en aardappelen leveren ook een aantal B-vitaminen. Deze vitaminen zijn belangrijk voor onze stofwisseling. Een tekort kan er voor zorgen dat je je moe voelt, je kunt bloedarmoede krijgen, ontstoken mondhoeken, kloofjes in je lippen, huidafwijkingen en je kunt last krijgen van je maag en je darmen.

In ons dagelijks brood en aardappelen zit ook kalium. Kalium is een mineraal en speelt een belangrijke rol bij onze water- en zouthuishouding en het samentrekken, dus het functioneren, van onze spieren. De hoeveelheid kalium wordt beïnvloed door de hoeveelheid natrium (zout), kalium en natrium moeten elkaar in evenwicht houden. Teveel aan kalium wordt door ons lichaam uitgescheiden. Een tekort komt alleen voor als we niet gezond eten en bijna alleen kiezen voor ongezonde producten. Ook kan ernstige en langdurige diaree, regelmatig braken en plastabletten zorgen dat we te weinig kalium in ons lichaam hebben. Je kunt door een tekort een lusteloos gevoel krijgen, je misselijk gaan voelen, spierzwakte krijgen, hartritmestoornissen en zelfs een hartinfarct.

Voedingsvezels

Aardappelen en volkoren brood bevatten volop voedingsvezels! Ons lichaam kan deze voedingsvezels niet verteren, toch hebben ze een heel belangrijke functie bij het goed verlopen van onze spijsvertering. Door de vezels in je voeding moet je goed kauwen, dit vergemakkelijkt en bevordert de verdere spijsvertering. Ook zorgen voedingsvezels dat onze ontlasting in onze darmen smeuïg wordt en ons lichaam makkelijk kan verlaten. We kunnen er dus verstoppingen mee voorkomen!

Deze vezels zitten dus in aardappelen en in volkoren brood, niet in wit brood of gewoon bruin brood. Door industriële bewerking kunnen granen, waar brood van gemaakt wordt, ontdaan worden van voedingsvezels. Bij volkorenbrood zitten de vezels nog in het brood.

Dus voor een gezond lichaam hebben we dagelijks minimaal 5 boterhammen nodig en is het heel slim om een paar keer in de week aardappels te eten.