Basislijst II voor een gezond voedingspatroon

Dit is een basislijst waarin gevarieerd mag worden. Onder de linkjes ontbijt, tussendoor, lunch en avondeten vind je diverse variaties.

eten
bron foto

Ontbijt:
1 schaaltje halfvolle melk of yoghurt met 10 eetlepels havermout
1 glas vruchtensap

Tussendoortje
1 tussendoortje, zie variatielijst tussendoortjes
koffie/thee/water

Lunch:
3 boterhammen met margarine of halvarine
1x kaas
1x (vegetarische) vleeswaren
1x zoet
1 beker zuivel

Tussendoortje:
1 tussendoortje, zie variatielijst tussendoortjes
1 stuk fruit koffie/thee/water

Avondeten:
1 portie aardappelen/pasta/rijst/patat/puree (ongeveer 4 aardappels ter grootte van een ei óf 4
opscheplepels rijst, pasta of puree)
1 portie groente (4 opscheplepels) of 3 opscheplepels groente en 1 schaaltje rauwkost
1 portie vlees(/vervanger), kip of vis
1 sauslepel jus of saus
1 schaaltje zuivelnagerecht

Tussendoortje
1 portie fruit
1 tussendoortje zoals een handje (ongezouten) nootjes
koffie/thee/water

Variaties wat betreft de warme maaltijd:
Macaroni/bami/nasi (450 gram) = 8 aardappellepels
Stampot/ovenschotel (450-500 gram) = 5 aardappellepels
Soep als maaltijd = 2 diepe borden of 1 bord met daarnaast twee belegde boterhammen

Variaties wat betreft het ontbijt:
2 sneden brood met halvarine of margarine, beleg en 1 glas halfvol zuivelproduct
1 groot schaaltje halfvolle melk of yoghurt (200 ml) met 5 eetlepels muesli en 1 glas vruchtensap
1 groot schaaltje halfvolle melk of yoghurt (250 ml) met 6 eetlepels muesli

 
content