Light Producten

Van bijna ieder product is er tegenwoordig een light variant verkrijgbaar. Ik weet nog hoe gek ik opkeek toen ik in de winkel light chips zag liggen. Veel mensen hebben bewust of onbewust light producten in hun koelkast en voorraadkast staan. Soms omdat ze af willen vallen, soms omdat het hen gezonder lijkt of uit gewoonte. Over light producten zijn de meningen vaak verdeeld. Sommige mensen vinden het beter om dingen te eten met weinig vetten of calorieën, anderen vinden bepaalde stoffen in light producten juist ongezond en kopen het bewust niet.

Nouska cola light

Toen ik een eetstoornis had, dronk en at ik vaker light producten. Toch lette ik er op dat ik dit niet te vaak deed, omdat mijn moeder mij altijd vertelde over de minder gezonde kant van de producten. Toch durfde ik heel lang niet de gewone varianten van het eten te kiezen. Light is iets wat veel mensen met een eetstoornis verkiezen boven het ‘volle' product. Toch wordt dit vaak afgeraden wanneer je in behandeling gaat voor je eetstoornis.

Light producten bevatten vaak erg weinig calorieën en lijken daarom een goede of gezonde keuze. Toch heeft ieder mens calorieën nodig om voldoende energie te hebben en je lichaam en hersenen optimaal te laten functioneren. Op bijna iedere verpakking lees je ondertussen met kleine of zelfs grote letters hoeveel calorieën het bevat, niet altijd even prettig om overal tegen te komen als je herstellende bent van een eetstoornis.

Ik ergerde me lange tijd dood aan de vermelding van calorieën en vetten op verpakkingen. Ik wilde het niet meer weten, moest vanwege mijn therapie volle producten eten en die vermeldingen waren enkel een herinnering aan mijn eetgestoorde gedachtes. Een soort waarschuwing die mijn eetstoornis mij al gaf en nu ook nog via het etiket aan me werd opgedrongen. Ik wilde het niet meer weten, maar het zat al in mijn hoofd. Gelukkig zijn al die gegevens inmiddels aardig weggezakt in mijn herinnering.

In mijn behandeling werd een duidelijke regel gesteld dat je geen light producten of halvolle producten mocht verkiezen boven ‘normale' producten. Wel was het ‘toegestaan' om halfvolle melk te drinken. Boter moest margarine zijn, ik mocht geen Optimel drinken en het werd zeer sterk afgeraden om light producten in huis te halen. Light zou een keuze van de eetstoornis zijn en niet van mijzelf, volgens de behandeling en daarom zou het niet helpen dit te blijven kiezen als ik beter wilde worden.

optimel

Ook zou light geen goede invloed hebben op mijn gewichtsherstel. Een normaal eetpatroon zou ik bereiken door alles met de juiste mate tot mij te nemen. Ik kreeg een voedingslijst die ik moest volgen zonder light. Een hele spannende opgave, maar naar mijn idee de beste manier om los te komen van mijn eetstoornis en mijn lichaam en hoofd niet met light voor de gek te houden. Wanneer je alles met mate eet en drinkt, is de volle variant helemaal niet ongezond en in bijna alle gevallen ook veel lekkerder naar mijn mening.

Er wordt van alles gezegd over light. Aan de ene kant wordt het aangeraden, wanneer je overgewicht hebt. Toch is het bij overgewicht natuurlijk vooral belangrijk dat je structuur opbouwt, voldoende eet en beweegt. Gezond eten, gezond afvallen en gezond aankomen is de beste manier om op een gezond gewicht te komen en te blijven. Aan de andere kant wordt light vaak ook bekritiseerd vanwege de vervangende stoffen die erin worden verwerkt. Zoetstoffen en smaakstoffen die normaal niet in het product voorkomen. Dit zou niet altijd even gezond zijn, volgens sommige gegevens. De meningen en keuzes blijven zeer verschillend rondom dit onderwerp.

Ik heb in mijn vriendenkring twee mensen gevraagd hun mening te geven over lightproducten:

cola light stop

Mening van iemand die tegen het gebruik van light producten is
'Niet alleen omdat ik lightproducten vaak minder lekker vind, gebruik ik geen light producten, maar ook omdat in deze producten vervangende stofjes zitten die niet gezond zijn. Aspartaam bijvoorbeeld. Dit is een stof die helemaal niet gezond is en je hersenen voor de gek houdt. Wat betreft chips, cola, boter, andere frisdranken of sausjes kies ik liever voor de vollere variant. Ik eet liever natuurlijke producten of producten zonder toegevoegde middeltjes dan voeding met weinig calorieën maar veel toegevoegde stoffen die de suiker moeten vervangen.

Ik heb een gezond gewicht en gevarieerd eetpatroon. Waar ik voeger calorieën telde, sla ik nu light drank af als ik kan kiezen voor een normaal drankje zonder smaak-, kleur- en/of zoetstoffen. Het is niet zo dat ik helemaal geen zoetigheid eet of drink, maar ik doe dit wel met mate. Een glas water, Roos Vice, vers vruchtensap of melk vind ik ook hartstikke lekker en ook cola, sinas of icetea lust ik graag. Hier zitten in verhouding misschien evenveel calorieën in, maar geen light-toevoegingen. Liever eten met mate (wel voldoende natuurlijk), dan van alles eten en drinken waar ongezondere stofjes in zitten.'

cola light stop

Mening van iemand die voor het gebruik van light producten is
'Ik heb eigenlijk niet echt iets tegen light. Nou ja, wel tegen overmatig light gebruik, maar dat geldt voor alles waar TE voor staat. Ik vind het onzin om gewone cola te drinken als er ook zoiets als cola light is. Die hoeveelheid suiker verspreid ik dan liever over de dag in producten die ik lekkerder vind. Ik eet voldoende kcal en suikers en hoef dat niet nog extra binnen te krijgen. Natuurlijk is de vraag of kunstmatige zoetstoffen zo gezond zijn, maar een heleboel suikerklontjes zijn ook niet gezond. Vroeger at ik wel heel veel light, bijna alleen maar. Dit was echt overmatig en gestuurd door mijn eetstoornis en daarmee ook gewoon ongezond.

Ik kies ook liever voor halfvolle kaas en 'light' boter. Niet omdat ik bang ben om dik te worden, maar gewoon omdat ik het niet nodig vind om zoveel vet te eten. Als ik nog zou moeten aankomen, zou ik dat wel gewoon eten, maar nu ik een prima gewicht heb, vind ik dat niet nodig. Ik eet verder ook voldoende vet. Ik eet ook gewoon pizza, chocolade en patat. Ik eet gevarieerd en daar horen in mijn geval ook light producten bij. Dat betekent trouwens niet dat ik vanalles light neem, want ik neem bijvoorbeeld nooit light vruchtensap. Dan kies is wel liever de gewone varianten.

Mijn vriend eet ook regelmatig light producten trouwens. Niet omdat hij zoveel bezig is met zijn lichaam, maar gewoon omdat hij een klein beetje let op wat hij eet. Hij wil niet dikker worden. Soms kiest hij dan liever voor light of mager. Overgewicht blijft nu eenmaal wel één van de grootste gezondheidsproblemen in de wereld.''