Hoeveel kan je eten als je niet wilt aankomen?

Eten en drinken leveren de energie die het lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren en te bewegen. Voor een gezond gewicht en het behouden daarvan, moet er een evenwicht zijn in de hoeveelheid energie die de voeding levert en de hoeveelheid energie die het lichaam verbruikt.

De hoeveelheid energie wordt uitgedrukt in kilojoules of kilocalorieën, meestal ‘calorieën' genoemd. Wanneer het lichaamsgewicht constant blijft, is het aantal calorieën dat het lichaam nodig heeft in evenwicht met de hoeveelheid die via eten en drinken binnenkomt. Wordt er te veel gegeten en/of te weinig bewogen, dan ontstaat een te veel aan energie.

Dit wordt opgeslagen als lichaamsvet, waardoor het gewicht stijgt. Is er te weinig energie beschikbaar uit eten, dan zal het lichaam energie vrijmaken uit lichaamsvet, waardoor het gewicht afneemt. Door het gewicht regelmatig te controleren en het eet- en bewegingspatroon zonodig tijdig aan te passen, kan je voorkomen dat er een onder- of overgewicht ontstaat.

Hoeveel calorieën iemand verbruikt, is afhankelijk van geslacht, leeftijd, gewicht, hoeveel hij of zij beweegt en de zwaarte van de inspanning. Met deze gegevens kan de individuele energiebehoefte worden berekend. In het algemeen geldt dat mannen bij dezelfde hoeveelheid inspanning meer energie verbruiken dan vrouwen. Dat komt doordat ze verhoudingsgewijs meer spierweefsel hebben. Met het ouder worden, neemt de energiebehoefte af. 

Maar als ik niet wilt aankomen, kan ik dan af en toe wel patat eten?

Jazeker. Wanneer je over het algemeen een gezond en volwaardig voedingspatroon hebt, is het zeker mogelijk af en toe een vetrijkere vervanging te kiezen voor de warme maaltijd. Kies er wel bewust voor dat je dit doet in plaats van een warme maaltijd en niet als extra tussendoortje.