Photoshop

Je kan vandaag de dag geen tijdschrift meer openslaan of je wordt doodgegooid met gephotoshopte beelden. En dan heb ik het nog niet eens over de lagen make-up die de modellen en girls-next-door opgesmeerd hebben gekregen. Niets is meer wat het lijkt. Alles moet voldoen aan een bepaald beeld van perfectie. Ieder pukkeltje wordt weggemoffeld onder een dure cover. En mocht er toch 1 inimini pukkelie in beeld zijn, dan retoucheert de fotograaf dit net zo makkelijk even weg. Geen wonder dat Clearasil bij de promotiemeisjes in de bladen zo goed werkt ;-)

Beauty sells: fake schoonheid verkoopt

Wat we niet te zien krijgen is de dame achter het masker, achter alle opsmuk. We zien slechts alleen de perfecte dame met strak gezicht, lange wimpers, jukbeenderen en zwoele lippen. En allemaal ogen ze hetzelfde: so called beauty. Is de dame achter dit masker niet veel interessanter? Veel authentieker en kwetsbaarder?

Onderstaand filmpje laat zien hoe het schoonheidsideaal van vrouwen wordt gemanipuleerd met behulp van Photoshop.

Duidelijk is wel dat jonge meiden door deze beelden een onrealistisch idee krijgen van waar je aan moet voldoen om mooi te zijn. Eigenlijk zou ieder meisje eens een simpele foto van zichzelf zonder make-up moeten laten fotoshoppen. Duidelijk zal dan worden dat iedereen er zo uit kan zien als een model! Maar er iedere dag zo uitzien wandelend op straat is nagenoeg niet mogelijk. Jammergenoeg is dit wel wat veel meisjes nastreven. Automatisch zorgt dit voor teleurstelling en een negatief zelfbeeld. Want blijkbaar ben je niet mooi genoeg om eruit te zien als de celebrities. Dit terwijl de celebrities er zelf niet "goed genoeg" uitzien om natural en zonder photoshop in een tijdschrift te kunnen staan. 

Is het je trouwens wel eens opgevallen dat bijvoorbeeld kleding die je in een blad of tijdschrift ziet staan er in het echt, wanneer je het in de winkel wil gaan kopen, een stuk minder mooi uitziet? Ja? Dat ligt niet niet aan jou... Dit komt namelijk doordat naast mensen ook producten worden bewerkt en mooier gemaakt d.m.v. photoshop. Denk dus eerst goed na voordat je via een catalogus een fantastisch jurkje bestelt.