Een positief zelfbeeld

Believe in yourself

Het is eenvoudig om tegen iemand te zeggen dat hij/ zij niet zo negatief over zichzelf moet denken. Minder eenvoudig is om dit advies op te volgen...

Als je jaren ben gepest en er hierdoor redelijk in bent gaan geloven dat je absoluut niet knap bent, hoe kan je dit zelfbeeld dan zomaar positiever maken? Als je ouders al jaren verkondigen dat je broer zo slim is, hoe kan je dan geloven dat ook jij slim bent? Als je nog nooit verkering hebt gehad, hoezo is er dan niets mis met jou? Als je altijd buiten het meidengroepje valt, waarom zou je dan geloven dat je wel leuk bent?

Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, hoe meer uitdagingen je aan durft te gaan. Mensen met meer zelfvertrouwen bereiken daarom ook vaak meer op het gebied van studie en werk. Dit wil echter niet zeggen dat die mensen per definitie ook meer kunnen.

Het kan best zijn dat jij heel veel kan, maar het niet durft omdat je er zelf niet in gelooft. daarom ga je de uitdaging niet aan en bereik je ook niet wat je graag zou willen bereiken. je geeft jezelf, jouw capaciteiten hier de schuld van omdat je zogenaamd niet goed genoeg bent. Eigenlijk zorg je er op die manier dus voor dat jouw eigen vertekende zelfbeeld werkelijkheid wordt en dat is vreselijk zonde!

Sommige mensen compenseren hun negatieve zelfbeeld door maar zo veel mogelijk te presteren. Dit zie je ook vaak bij meiden met eetstoornissen. Ze compenseren hun negatieve zelfbeeld door extreem hard te werken op school en alleen maar goede cijfers te halen. Ook het controleren van eten/ niet-eten is voor hen een manier van presteren en dus een reden om trots te kunnen zijn op zichzelf.

Een positief zelfbeeld heeft echter niet zo veel te maken met dat wat je presteert. Het heeft veel meer te maken met die wie je bent. Trots kunnen zijn op wie je bent, daar draait het om. You should be proud to be you!

Als je een vertekend (niet-kloppend) zelfbeeld hebt, verander je dit inderdaad niet even in een week. Bovendien is er geen standaardmethode om je zelfbeeld te veranderen en zo je zelfvertrouwen op te bouwen. Was die methode er maar, dan zouden heel wat meisjes minder onzeker door het leven gaan!

Wel zijn er allerlei kleine dingetjes die kunnen bijdragen aan een positiever zelfbeeld. Sommige activiteiten komen misschien suf op je over en misschien zijn ze dat ook wel,...maar whatever, als het nou maar helpt, toch?!

1. Check of jouw gedachtes wel realitisch is. Zitten er in jouw gedachtes (superlatieve) woorden als "altijd, nooit, niets, alles" dan is de kans groot dat die gedachte niet klopt. Voorgaande woorden zijn veel te zwart/ wit en niet realistisch. je kan wel denken dat je niets kan, maar dat klopt natuurlijk niet. Wel zorgt een dergelijke gedachte ervoor dat je onnodig negatief over jezelf gaat denken. Sta dus eens stil bij een negatieve gedachte en ga eens rustig na of die wel echt juist is.

2. Stop met jezelf vergelijken met anderen. Dit heeft namelijk helemaal geen nut. Bovendien vergelijk je jezelf altijd op gebieden waarin jij volgens jezelf onder doet voor die andere persoon. Je kan jezelf bijvoorbeeld qua uiterlijk gaan vergelijken met Miss universe en zo tot de conclusie komen dat jij niet knap bent. Dit slaat natuurlijk nergens op, want er zijn zat meiden die er niet zo uitzien als Miss Universe en die toch heel knap zijn! En waarom vergelijk jij dan niet jouw schoolprestaties met die ene Miss Universe die haar school niet heeft afgemaakt of geen familie meer heeft? Vergelijk jezelf eens met hoe je 5 jaar geleden was en bekijk dan waarin je allemaal gegroeit bent.

3. Het ligt niet altijd allemaal alleen aan jou. Zo belangrijk ben je nu ook weer niet ;) Soms heb je gewoon pech, zitten de omstandigheden niet mee of is er iemand anders gewoon niet zo slim geweest. Geef jezelf niet altijd de schuld, want dat is nergens voor nodig.

4. Wees lief voor jezelf. Dit klinkt wellicht vreselijk truttig en geitenwollensok-achtig, maar het is wel waarheid! Behandel jezelf eens zoals jij je kind later zou willen behandelen. Koop af en toe eens een cadeautje voor jezelf. Huur eens een mooie film en geniet eens lekker in je uppie van een groot stuk chocolade. Niet alleen anderen verdienen dat, jij ook!

5. Perfectionisme is zo kansloos. Niemand is perfect en het is niet eens leuk om iemand tegen te komen die perfect is. waarom zou jij het dan wel moeten en willen zijn? Perfectionisme staat garant voor ontevredenheid en teleurstelling, want je kan het namelijk nooit goed genoeg doen. Bovendien is dat wat jij perfect vindt, niet dat wat ieder ander mens perfect vindt. Bedenk eens bij jezelf wat je met dat perfectionisme wil bereiken en of je daadwerkelijk gelukkig bent wanneer je die zogenaamde perfectie hebt bereikt.

6. Koppel je geluk niet aan je gewicht. Je gewicht schommelt door vochtverschillen met de dag een beetje. Als jij al door ieder aangekomen grammetje een traan laat, verdrink je binnen no-time. Bovendien zijn er zat meiden die zwaarder wegen dan jij en die wel gelukkig zijn, een partner, leuke baan, vrienden, etc hebben. Kortom: laat je geluk niet afhangen van een getalletje op de weegschaal. Dan kan je namelijk letterlijk en figuurlijk wachten totdat je een ons weegt!  

7. Relativeer! Maak niet van iedere fout die je maakt een wereldramp. De wereld vergaat niet zonder jou. En 99,9999...% van de bevolking zal het niets uitmaken of doorhebben dat jij een fout maakt. Neem dus niet alles te serieus. Probeer ook eens te lachen om bepaalde stommiteiten. Sommige fouten kunnen namelijk best lachwekkend zijn.

8. Wacht niet eeuwig op de goedkeuring van anderen. Niet alleen is dit voor anderen irritant, ook maak je jezelf op die manier veel te afhankelijk van anderen. Jij weet voor het grootste deel prima wat goed is en wat niet. Volg je eigen pad en durf er op te lopen!

9. Denk ook eens aan de goede dingen die je doet. In plaats van altijd maar de nadruk te leggen op de dingen die je niet of fout hebt gedaan, focus je nu eens op de dingen die je wel doet en kan. Schrijf eens op wat je de afgelopen jaren allemaal hebt bereikt en wat je vandaag de dag allemaal kan en doet. Dat is vast meer dan je zelf denkt!

10. Spullen maken niet gelukkig. Als je andere meiden ziet met luxe kleding en grote zonnenbrillen van Chanel of Gucci, denk dan niet dat zij automatisch zo gelukkig zijn. Zelfs de rijkste vrouw kan diep ongelukkig en eenzaam zijn. Stop met denken dat wanneer je meer geld zou hebben, je gelukkig zou zijn. Zo werk het veelal echt niet. Juist de behoefte om altijd maar meer te hebben en het gevoel dat jij niet genoeg hebt, maakt je ontevreden en ongelukkig. Bovendien is het nooit genoeg, want als je die Gucci-bril en Manolo's hebt, wil je een paar weken later ook die nieuwe phone nog om er nog meer bij te horen....en zo blijf je bezig!

11. Maak van jezelf geen zielig slachtoffer. Denk niet te vaak dat jij altijd diegene bent die pech heeft, die het zwaar heeft, die bijna geen vrienden heeft en weinig geld heeft. Er zijn zoveel mensen met jou die het moeilijk hebben. Door jezelf een slachtofferrol te geven leg je de verwantwoordelijkheid bij anderen en blijf jezelf treurend en passie toekijken. Hier schiet je niets mee op. Zelf kan je veel doen...blijf proberen, hoe moeilijk ook!

12. Leg de lat niet te hoog! Je kan wel als doel hebben dat je later filmster wilt worden, maar hoe haalbaar is dit? Hoeveel filmsterren heeft Nederland? Hoeveel geschoolde actrices willen de hoofdrol spelen in een film? Hoeveel actrices zitten zonder werk? ga zo maar door. Hoe onrealistischer je doelen, hoe groter de kans dat je depressief en teleurgesteld eindigt.

13. Kritiek is geen persoonlijke aanval. Juiste kritiek gaat veelal over wat je doet en niet over wie je bent! Als je kritiek van iemand krijgt, voel je dan niet direct persoonlijk aangevallen. Ook als iemand kritiek heeft, kan die je een heel leuk mens vinden! Die persoon vindt misschien iets wat je hebt gedaan niet heel goed, maar jou als persoon wel! Twijfel je hier aan? Vraag het dan gewoon na!

 14. Je bent op zijn mooist, als je jezelf durft te zijn!