Gezond eten

Gezond eten. De laatste jaren is het een ware modetrend geworden. En natuurlijk is gezond eten ook belangrijk, maar door alle food hypes, hippe kookboeken, nieuwsberichten en adviezen heb je misschien inmiddels geen idee meer wat nu echt gezond is. De een zegt dat je minder vet moet eten, de ander heeft het vooral over suiker. Maar er zijn ook allerlei ideeën over light, biologisch, vlees eten, veganisme of gluten. Wat is gezond eten nu eigenlijk?

Gezond eten is niet voor iedereen hetzelfde. Het heeft veel te maken met persoonlijke voorkeur, smaak en met hoe jouw lichaam reageert op voedsel. Gezond eten heeft alles te maken met variatie en niet met eliminatie van dingen die niet in de mode zijn, zoals suiker, vet en gluten. Dat wil niet zeggen dat het voor sommige mensen gezonder is om minder suiker te eten of dat zij beter functioneren als zij glutenvrij eten. Maar het betekent niet dat dit per definitie voor iedereen gezond is. Een dieet is geen garantie op een gezond lichaam.

taart
bron foto

Wil je gezond eten bekijk dan eens de voedingslijsten op onze website. Zo krijg je een globaal voorbeeld van wat je zou kunnen eten. Maar varieer vooral met groenten, fruit, vis, vlees, noten, granen, olie, zuivel, zaden enzovoorts. Varieer niet alleen met eten omdat je dan voldoende van alles binnen krijgt, maar doe dit vooral ook om niet in strenge regels vast te komen zitten of door te slaan na een tijd van restrictie.

Gezond eten is niet alleen iets lichamelijks, het is ook iets tussen je oren. Op een gezonde manier met eten omgaan houdt in dat je goed voor je lichaam zorgt. Dat je er naar luistert. Je hoeft geen trends te volgen om gezond te zijn. Het gaat vooral om balans en dat betekent niet te weinig, maar ook niet overmatig eten. Gezonde voeding eten, maar jezelf niet verbieden ook eens te snoepen of te snacken. Niet te weinig, maar ook niet overmatig te sporten. Genoeg slapen, maar ook voldoende inspanning op te zoeken. Zorg dragen voor jezelf, maar niet in door middel van een obsessie. Gezond eten betekent alles met regelmaat, variatie en luisterend naar je eigen lichaam.