Multivitaminepillen

Kan je als je weinig eet, maar multi-vitaminepillen slikt, gezond blijven? Nee dat kan niet. Voedingssupplementen bevatten niet alle essentiële voedingsstoffen die wel van nature in voedingsmiddelen zitten en ons lichaam ook nodig heeft. Er zijn ongeveer vijftig voedingsstoffen bekend die nodig zijn voor alle levensprocessen (bijvoorbeeld eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines en mineralen).

Deze voedingsstoffen spelen een belangrijke rol bij tal van fysiologische functies zoals opbouw en reparatie van het lichaam, energievoorziening en het regelen van alle processen die in het lichaam plaatsvinden. Andere benodigde bestanddelen in voedsel zijn voedingsvezels en water. Deze kunnen we niet uit supplementen halen. Bovendien bestaat er bij frequent gebruik van hoge dosering het risico op oversuppletie.

Indien je eet volgens de richtlijnen Goede Voeding heb je in principe geen extra voedingsstoffen nodig. Indien je toch dit wenst te gebruiken, kies dan voor een preparaat met een voedingsstoffengehalte dat maximaal 1 maal boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ligt ( bijvoorbeeld: Vitamine C is aanbevolen 70 mg/dag: de dosering die je kan slikken is dan 140 mg/dag). Dan zit je altijd aan de veilige kant.