Als je echt overgewicht hebt, wat is dan de beste manier om af te vallen?

Als je last hebt van overgewicht kun je eerst bepalen in welke mate er sprake is van overgewicht. De mate hiervan wordt onder andere berekend met de BMI (bepaling van je lengte ten opzichte van je gewicht) en eventueel bepaling van je lichaamssamenstelling. Afhankelijk hiervan wordt bekeken wat een gezond(er) gewicht is en wat haalbaar is om aan gewicht te verliezen. Gezondheidswinst wordt vaak al behaald met een gewichtsverlies van 10-15 procent.

Het in kaart brengen van het eetgedrag, voedingspatroon, activiteitenpatroon met daarbij de individuele voorkeuren geeft een goed beeld waar knelpunten liggen die aangepakt moeten worden. Bij de een kan dat zijn dat er meer aan beweging gedaan moet worden, bij de ander zal dat liggen in een aanpassing op voedingsgebied. Vaak zien we dat een combinatie van beiden het meest effectief is.

Indien er ook sprake is van veel instandhoudende factoren van het overgewicht is gedragstherapie ook belangrijk. Een kant en klaar dieet bestaat er dus niet en blijkt zelfs een groter risico tot mislukken te hebben. Als een dieet niet op de persoon is toegespitst, kan men het meestal alleen volhouden op korte termijn en zal er geen of weinig resultaat behaald worden op langere termijn.

Als je op een gezonde manier wat wilt afvallen, is het een goed idee om een diëtist in te schakelen voor een persoonlijk advies.