Ik geef best vaak over, maar gebruik wel een kalium-supplement. Kan het dan weinig kwaad voor mijn hart?

Braken als compensatiemethode geeft veel lichamelijke klachten waaronder levensbedreigende hartproblemen. Bij braken gaat veel vocht verloren via het braaksel wat kan leiden tot uitdroging. Dit stimuleert o.a. de nieren om meer vocht vast te houden, wat kan leiden tot vochtophoping of te wel oedeemvorming.

Bij braken gaat zuur verloren in de vorm van maagzuur wat o.a. kan leiden tot irritatie van de huid, speekselklieren en tanden. Vaak zien we dan afwijkingen en zwellingen in de speekselklieren, ontstekingen en bloedingen in de slokdarm, maag en dunne darm. Door de zuurvorming kan ook het gebit ernstig beschadigd raken.

Verder is verlies van elektrolyten, mineralen en andere voor het lichaam belangrijke voedingsbestanddelen een gevolg van braken. Met name kalium en natrium spelen een rol bij het goed functioneren van de spieren en het hart.

Alleen kalium supplementen zijn dus geen oplossing. Wat ook gezegd moet worden is dat het effect van braken als compensatiemiddel zeer gering is en de gevolgen voor het lichaam zeer ernstig kunnen zijn.