Muziek met betekenis voor Irene

 

Muziek kan zo'n bijzondere een helende werking hebben. Tijdens mijn eetstoornishestel, maar ook tijdens andere lastige momenten, heb ik veel houvast gevonden aan muziek. Daarnaast vind ik het bijzonder hoe muziek mensen kan raken en bij elkaar kan brengen. Ik ken eigenlijk bijna geen mensen die niet van muziek houden.  Al eerder ging Danique me voor door haar muzieknummers met een speciale betekenis met jullie te delen en het leek me leuk om zelf ook zo'n blog te schrijven. Ik hoop dat jullie het ook leuk vinden om dit te lezen!

muziek

The Used - The taste of ink 
Dit is meteen het eerste nummer dat in mij opkomt wanneer ik denk aan betekenisvolle muziek. Toen ik in de puberteit terecht kwam en naar de middelbare school ging was ik flink aan het experimenteren en onderzoeken wie ik nou eigenlijk was. Ik heb toen een heel alternatieve fase doorgemaakt. Wijde skaterbroeken, zwartgeverfde haren met roze plukken, spikes, studs en volgekliederde All Stars. Dit zie je nog steeds wel een beetje aan mij terug. Ik luisterde toen veel naar rock-, punk-, metal- en emobandjes. Zo ook het bandje The Used. Ik was echt mega fan van deze band en had allemaal plaatjes van de zanger in mijn locker op school geplakt. Het nummer 'The Taste Of Ink' betekende zogezegd "alles voor mij". Er zit zo veel energie en levenslust in dit nummer, terwijl je ook naar voren hoort komen dat de zanger onwijs in de knoop zit met zichzelf. Een beetje zoals ik me ook voelde. Ik wilde zo graag losbreken van alles. Het is wel een beetje kenmerkend voor de puberteit, maar nog altijd krijg ik kriebels in m'n buik wanneer ik dit liedje hoor. Being half dead wasn't what I planned to be. Now I'm ready to be free. So here I am it's in my hands and I'll savor every moment of this.

Miley Cyrus - Do my thang 
"Stiekem" ben ik best wel een beetje fan van Miley Cyrus. Ik ben zelfs naar haar concert geweest in het Ziggo Dome toen ze de Bangerz Tour deed. Mijn vrienden vinden dit soms kinderachtig, daarom maken we er vaak grapjes over. Dat vind ik niet erg, maar door de grapjes heen ben ik eigenlijk wel echt fan van haar en dat weten de meeste mensen ook wel. Wanneer ik me echt lekker in m'n vel voel zitten zet ik dit nummer hard op en voer ik een hele mini-playbackshow op in mijn woonkamer of zelfs op de fiets. Af en toe betrap ik mezelf er weleens op dat ik in het openbaar hardop met mijn oordopjes in mee aan het zingen ben. Ach ja, het nummer vraagt er wel een beetje om. Miley Cyrus en vooral dit nummer stralen voor mij een hoop positiviteit, energie, kracht en eigenzinnigheid uit. Lekker zijn wie je bent, veel onderzoeken en plezier maken in het leven. Imma do my thang! 

De Dijk - Kijk om je heen
Ik kan heel erg genieten van sommige Nederlandse muziek. Ik ben bijvoorbeeld erg fan van de Dijk, maar ook Robert Long staat hoog in mijn lijstje. Ik wist niet zo goed welke ik zou kiezen voor deze blog, maar ik koos toch voor de Dijk, omdat ik daar net wat langer fan van ben. De Dijk is een band die ik ken door mijn vader. Samen zijn we naar veel concerten van hun geweest. Het is muzikaal gewoon een onwijs goede en sterke band, dat kan ik heel erg waarderen. Hun teksten zijn mooi en poëtisch, maar toch zijn ze behoordelijk rock & roll en soulful. Ook de onderwerpen van hun nummers spreken me erg aan. Kijk om je heen is één van mijn favoriete nummers van hun. In het nummer wordt vanalles aan narigheid op de wereld benoemd en ook in de de muziek hoor je een voelbare spanning. Ja, mensen kunnen erg onaardig zijn en lelijk doen, maar dan breekt het nummer open en zingt Huub van der Lubbe: Kijk om je heen. Wij zijn er ook nog. We zijn met de meesten.

Joan Baez - Donna Donna
Dit liedje betekent onwijs veel voor mij. Dit is namelijk het liedje dat mijn moeder altijd voor mij zong toen ik nog heel klein was. Ik begreep toen nog helemaal niks vande engels taal, het was in mijn oren een soort magische taal. Vaak vroeg ik m'n moeder of ze "Donna, Donna" voor me wilde zingen. Ik vond de klanken van het liedje heel mooi en rustgevend. Al had ik geen idee waar het over ging. "Donna, Donna" is van oorsprong een Jiddisch lied. Het gaat over een kalf dat naar de slacht wordt gebracht. Boven het kalf vliegt een zwaluw vrij door de lucht. Volgens de boer had het kalf maar niet als kalf geboren had moeten worden. "Waarom heb je dan geen vleugels om te vliegens als de zwaluw?" Het lied werd in de jaren '60 veel gebruikt tijdens protesten voor de mensenrechten. Is het eerlijk om iemand anders te veroordelen alleen omdat iemand anders geboren is en zich anders door het leven heen beweegd? Ik denk van niet. 

Kate Bush - The big sky
Ik ben heel groot fan van Kate Bush. Haar muziek is zo fantasierijk en haast een beetje magisch. Ik vind het prachtig om naar te luisteren. Dat vond ik als kind al, nog voordat ik wist wie Kate Bush eigenlijk was. Mijn ouders brandden vroeger altijd hun eigen cd's met liedjes zie ze zelf leuk vonden. Zo hadden ze ook een cd met allemaal kerstliedjes die ze leuk vonden, daarop stond het nummer 'December will be magic again' van Kate Bush. Ik vond dit zo'n ongelooflijk mooi nummer. Kate klonk als een elfje in mijn oren! Ik nam de cd stiekem mee naar boven heb dit nummer eindeloos afgespeeld. Pas later ben ik steeds meer van Kate Bush gaan luisteren. Ik wist dat ik een nummer van Kate Bush aan deze lijst toe wilde voegen, maar ik wist nog niet zeker welke. Eigenlijk is elk nummer van haar bijzonder voor mij. De muziek is zo anders dan anders. Het sprookjesachtige, kinderlijke en de eigenzinnige stijl inspireren mij en spreken mij aan. Het is oké om anders te zijn, het is zelfs hartstikke mooi en boeiend! In het nummer 'the big sky' komt dit naar mijn gevoel ook erg goed naar voren. They look down at the ground. Missing. But I never go in now. I'm looking at the big sky. 

Whitesnake - Here I go again 
Toen het een paar jaar geleden uitging met de jongen waar ik tot over m'n oren verliefd op was zette m'n beste vriendin dit nummer op. We zijn beide gek op oude rockmuziek. "Zo, dit is nu jouw themesong." Het deed me echt goed om naar dit liedje te luisteren. Het gaf me kracht en het gevoel dat ik het wel alleen aan zou kunnen. Deze vriendin zit ook bij mij in het roller derby team. Toen ik mijn blessure opliep moest ik zonder m'n team weer in m'n eentje aansterken voordat ik weer mee kon doen. "Omg, het is echt je themesong!" Riep ze. Eerlijk gezegd kan ik me daar ook wel in vinden. Ik ben best een sociaal wezen en heb een hoop lieve vrienden, maar doe heel veel dingen graag op eigen houtje. Ik heb mijn ogen op het pad dat ik zelf bewandel en daar voel ik me prima bij. Here I go again. Ook in het gevecht tegen mijn eetstoornis, wat je uiteindelijk zelf (maar niet alleen) moet doen, bracht dit nummer me veel steun. 'Cause I know what it means to walk along the lonely street of dreams. And here I go again on my own. Goin' down the only road I've ever known. Like a drifter I was born to walk alone and I've made up my mind, I ain't wasting no more time.


The Beatles - Golden slumbers/Carry that weight/The end 
Ik ben heel erg groot fan van the Beatles. Dit heb ik van mijn vader. Eigenlijk deel ik heel veel muziek met m'n vader. We gaan regelmatig samen naar concerten. Zo zijn we ook een paar keer (!) naar Paul McCartney geweest en het blijft elke keer even gaaf. Ik vind het fantastisch om m'n vader dan te zien glunderen wanneer hij al die bekende liedjes weer hoort. Aan het einde van elke show speelt McCartney steevast mijn drie lievelingsliedjes die ook op het album samengevoegd zijn tot één enkel nummer. Dit nummer heeft echt vanalles wat. Het nummer biedt me comfort, kracht en hoop. Het begint mooi en rustig met Golden Slumbers, alsof er een slaapliedje wordt gezonden. Sleep little darlin' do not cry and I will sing a lullaby. Vervolgens word je even met de neus op de feiten gedrukt, maar tegelijkertijd je kracht erkent. Boy your gonna carry that weight a long time. Een gitaarsolo, een drumsolo. Alles loopt perfect in elkaar over en dan sluit McCartney af met de magische woorden: And in the end, the love you take is equal to the love you make. 

 

Wat is jouw favoriete muziek en waarom?

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

m - Zondag 17 december 2017 12:04
Ik heb ook goede herinneringen aan de beatles toen ik nog in Amsterdam woonde en de hippies er rond liepen.
Als tiener was David Bowie mijn grootste idool en voorbeeld! Ik ben naar al zijn concerten geweest en het maakte diepe indruk. Ik was toen punk en viel erg op.
Iggi Pop was ook naast Bowie een schitterende artiest! Verder luister(de) ik veel naar PinkFloyd, Lou Reed, Velvet Underground, The Cure en nog veel meer......
m - Zondag 17 december 2017 12:21
Het laatste concert van Bowie was : a reality tour 2003 in Rotterdam en 2004 in Arena A.dam. Rotterdam Ahoi was het mooiste vanwege de akoestiek en de fantastisch goede plaats waarop je heel dichtbij Bowie zat. Jammer dat hij er niet meer is!
musiclove12 - Zondag 17 december 2017 14:24
Leuk zulke muziekblogs! Vooral het eerste nummer klinkt erg goed :) muziek is erg belangrijk voor mij, bedankt voor het delen!
its-like-an-avalanche - Zondag 17 december 2017 16:09
The used ♥
T. - Maandag 18 december 2017 07:41
Hotel books
boulimia meisje - Maandag 18 december 2017 17:31
Leuk weer zo soort blog!
Ik heb zelfs nog een cd van miley cyrus.
Die album heet can't be tamed.
Dit is ongeveer denk ik de eerste cd nadat Miley cyrus stopte met Hannah Montanah.
Maar de cd is zeker niet kinderachtig want er staan een aantal heerlijke rock nummers op zoals can't be tamed zelf en liberty walk en nog meer.
Hanna - Maandag 18 december 2017 20:13
Ik hou ook heel erg veel van de Beatles en van Miley Cyrus!!šŸ˜Œā¤
D - Maandag 18 december 2017 22:02
Lara Fabian. Toen ik ging druivenplukken in Frankrijk kocht ik als herinnering een cd van haar in Lyon, in de veronderstelling dat ze een franse zangeres was en ging toen terugfietsen naar Nederland met haar cd in mijn fietstas. Na twee weken was ik thuis en beluisterde ik de cd voor het eerst en wauw wat een stem en mooie liedjes. Ik was nog weken in de wolken daardoor van mijn avontuur en iedere keer als ik haar beluister (er later achterkomend dat ze Belgisch is en dichterbij dan ik dacht) denk ik weer daaraan, dat ik dat keer eens gedaan had wat ik altijd al wilde doen en het er nu toch nog van gekomen was en het me zo gelukkig maakte.