Rolladekapjes, rekeningen vereffenen en je broer als vaderfiguur

 

Ik ben een flink aantal maanden van dit jaar ziek thuis geweest. Een van de dingen waar ik veel aan heb gehad, is het beluisteren van podcasts. De drempel vind ik heel laag - je hoeft er namelijk niets voor te doen. Je kan erbij op de bank liggen, iets actiefs gaan doen of even wat in huis rommelen. Net wat op dat moment haalbaar is, maar je krijgt wel even een frisse dosis feedback en inspiratie. Wat dat betreft dus heel veelzijdig en makkelijk toe te passen. Omdat ik zoveel interessante verhalen en visies tegen ben gekomen, leek het me leuk om die in een nieuwe rubriek eens op Proud uit te lichten. 

Vandaag neem ik je mee in een aflevering van de Podcast Psycholoog. In elke aflevering bespreekt psycholoog Marissa een nieuw, interessant thema. Dit doet ze niet alleen, maar samen met verschillende deskundigen. Daarnaast heeft ze ook een serie 'Hoofdverhalen' uitgebracht waarbij mensen aan het woord komen die hun ervaring vertellen met thema's als verslaving en suïcide. Ook erg interessant als je op zoek bent naar ervaringsverhalen.

In de aflevering die ik vandaag wil bespreken over familie, schuift ontwikkelingspsycholoog en systeemtherapeut Steven Pont aan. Het thema 'familie' en de daarbij horende dynamiek vind ik fascinerend, dus ik was erg benieuwd naar deze aflevering.

Steven Pont haalt onder andere de persoonsontwikkeling aan, het belang van een gezond familiesysteem, opvoedstijlen, de natuurlijke loyaliteit naar ouders (en broers en zussen) en de puberteit in relaties. Wat ik zelf interessant vind, is hoe familiepatronen ontstaan en hoe 'makkelijk' je in patronen valt die vroeger zo zijn gevormd. Marissa noemt hierin ook een voorbeeld over een theezakje: "Dat je vader je weer gaat gedragen als je vader en weer opmerkingen gaat maken hoelang ik mijn theezakje in mijn glas moet houden. Dat is heel lief bedoeld, maar ik ben een volwassen vrouw en ik snap wel wanneer ik een theezakje uit mijn glas moet halen." Waarop Steven reageert: "Hij maakt die opmerking waarschijnlijk maar naar één volwassen vrouw, en dat ben jij."

 Ben je benieuwd geworden? De aflevering vind je hieronder via Spotify.

Ben je benieuwd naar de bonus-aflevering over intergenerationeel trauma? Die vind je hier.

Wil je alle podcasts afleveringen beluisteren die ik bespreek? Je vindt ze allemaal via #lonnekeluistert.


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anoniem - Vrijdag 17 november 2023 08:55
Leuk, een podcastrubriek!