You are beautiful

 

Toen ik als 12-jarig meisje voor het eerst een mp3-speler kocht (misschien ken je ze nog wel, van die veel te lompe usb-sticks waar je in totaal 10 liedjes op kon zetten), stonden er al een paar nummers standaard op. De Bomfunk MC's, die liet ik lekker staan. The Black Eyed Peas, die ik vrij snel verving door een illegale download van Britney Spears (later hoorde ik dit nummer op de radio en realiseerde ik me pas dat er in mijn versie een watermerk te horen was dat helemaal niet bij het nummer hoorde) en Beautiful van Christina Aguilera, wat ik in eerste instantie een beetje een zeiknummer vond, maar tóch liet staan.

Mijn eerste mp3-speler had nog geen scherm, dus het was elke keer een verassing welk nummer er nu voorbijkwam. Al snel herkende ik de nummers en zong ik, zonder enig idee wat de Engelse teksten betekenden, luidkeels I am beautiful, no matter what they say. Words can't bring me down. Ironisch genoeg werd ik op dat moment gepest, deden woorden van anderen me op dat moment juist ontzettend veel en ontwikkelde ik een eetstoornis.

En toch, toch heeft dat nummer iets in me losgemaakt. Zeker toen ik jaren later wat beter begon te begrijpen wat ze nou eigenlijk allemaal zong.

 Every day is so wonderful
Then suddenly it's hard to breathe
Now and then I get insecure
From all the pain
I'm so ashamed
I am beautiful no matter what they say
Words can't bring me down
I am beautiful in every single way
Yes, words can't bring me down, oh no
So don't you bring me down today
To all your friends you're delirious
So consumed in all your doom
Trying hard to fill the emptiness
The pieces gone, left the puzzle undone
Is that the way it is?
You are beautiful no matter what they say
Words can't bring you down, oh no
You are beautiful in every single way
Yes, words can't bring you down, oh no
So don't you bring me down today
No matter what we do
(No matter what we do)
No matter what we say
(No matter what we say)
We're the song inside the tune (Yeah)
Full of beautiful mistakes
And everywhere we go
(And everywhere we go)
The sun will always shine
(The sun will always, always shine)
And tomorrow we might wake on the other side
'Cause we are beautiful no matter what they say
Yes, words won't bring us down, no, no
We are beautiful in every single way
Yes, words can't bring us down, oh, no
So don't you bring me down today
Ooh-oh-oh, yeah
Don't you bring me down today
Yeah, ooh
Don't you bring me down
Ooh, today

Het nummer is inmiddels 20 jaar oud en als ik bedenk hoe de maatschappij is veranderd, voelt dit nummer haast relevanter dan ooit. Dat vond Christina zelf ook en ze besloot om een nieuwe clip uit te brengen, speciaal voor de tijd van nu.

Dit schrijft Christina er zelf over op haar Instagram account:

"Today, it’s harder than ever to hear our own voice amongst so many others infiltrating our feeds and minds with mixed messaging... ultimately leading us to tune-out our own truth and self worth.
The original 'Beautiful' video set out to bring awareness and a sense of compassion in the face of judgment, criticism, and outside opinions. It still carries an important message to remember our core values outside of what’s being fed to us… to find a sense of balance and accepting ourselves for who we are."

In de clip worden thema's aangestipt als de maakbaarheid van de menselijke schoonheid en hoe belangrijk we die schoonheid als maatschappij vinden, maar ook de opkomst en invloed van sociale media blijft niet onbesproken. 

Wat ik zelf opmerkelijk vind, is dat er aan het einde geen directe resources worden gedeeld, maar dat je daarvoor naar de website van Christina wordt omgeleid waar je direct op een vrij heftig bewerkte foto van haar stuit. Persoonlijk val ik daar best wel over en ik vind dat dat schuurt met de boodschap die ze met deze video probeert over te brengen. Hoe dan ook denk ik dat het nummer zelf nog steeds stand houdt en voor velen een grote bron van motivatie kan zijn. En ik hoop dat dit nummer voor anderen nu kan betekenen wat het ooit voor mij heeft gedaan. Dat het een reminder mag zijn dat jij echt goed bent zoals je bent. Dat je mooi bent, van binnen en buiten. Dat je niet dunner, symmetrischer of gespierder hoeft te zijn om jezelf te mogen en kunnen zijn. Dat jij jouw eigen blauwdruk voor schoonheid mag zijn. Dat jij voor jezelf, en daarmee ook jouw mentale gezondheid, mag zorgen. Elke dag opnieuw.

You are beautiful, no matter what they say.


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts