Onderzocht: muziek helpt tijdens corona

 

Kan muziek je door de coronaperiode heen helpen? Of door de periode erna? Kan muziek helpen als je veel emoties ervaart of als je juist vastloopt dor het tekort aan prikkels? Gezondheidsjournalist Tijn Elferink dook in dit onderwerp en onderzocht op welke manier muziek ons kan helpen. 

Om maar meteen te beginnen met een denkfout die velen van ons - waaronder ik - kunnen maken. Vaak ervaren we muziek als een soort therapie of sterker nog: dit is hoe ik me voel, dus dit is wie ik ben. Volgens Elferink houden we onszelf dan juist een beetje gegijzeld in een persoonlijke lockdown. Want dat positieve is fijn om te voelen, ook als je denkt dat jij dat helemaal bent. Maar de sombere en donkere emoties kun je soms ook verwarren met je identiteit. Je leeft bijna de songtekst of de melodie, omdat het voor je gevoel zo aansluit. Heel begrijpelijk, maar ook niet altijd helpend om die dingen door elkaar te halen. 


Bron: rexcuando

Wel kan muziek emoties op een veilige manier reguleren. Je kan namelijk emoties ervaren zonder een risico te lopen. Muziek biedt een veilige uitlaatklep. Je heb daarin namelijk zelf de controle, jij weet vaak precies welke muziek je nodig hebt op welk moment. Je weet ook precies in welke stemming je terecht kan komen met die ene playlist of dat gevoelige nummer. Als ik mij doodongelukkig voel, weet ik welke muziek daar naadloos op aansluit. Maar ik weet ook welke liedjes ik kan gebruiken als ik onder de douche spring en straks een belangrijke afspraak heb; waar ik mezelf mee wil oppeppen dus!

Wat vooral fascinerend is, is dat we door muziek echt een ander gevoel kunnen krijgen. Je kan in een andere staat terechtkomen, iets nieuws ervaren. En laat dat laatste nou net iets zijn wat we in deze tijd tekort komen. Nieuwe prikkels, nieuwe ervaringen, waar we dat normaal gesproken op een natuurlijke manier tegen het lijf liepen, is dat nu heel anders. Niet iedereen heeft er behoefte aan natuurlijk, maar het kan voor sommigen best iets zijn wat nu voelbaar ontbreekt. 

Door nieuwe muziek te luisteren, activeer je overigens ook nog eens verschillende hersengebieden; het stimuleert het bewegingsgebied. Je wordt aan het denken gezet, je komt (in je hoofd of in je lijf) in beweging en ervaart iets nieuws. Misschien een nieuw gevoel waar je je mee kan identificeren? Misschien een nieuwe stemming die jouw dag een andere wending geeft? Als je behoefte hebt aan nieuwe prikkels, zonder dat deze meteen voor handen zijn, kun je muziek inzetten. Het zorgt namelijk voor cognitieve verrijking, daarmee vermaak je je brein en geef je jezelf wat je nodig hebt op dit moment. 

Wetenschappers deden onder ruim 5500 mensen, in tien landen, onderzoek tijdens de coronalockdown en het effect van muziek op mensen in die periode. De conclusie: muziek kan een effectieve manier zijn om stress en angst te verminderen. Het kan de stemming verbeteren, sociale relaties bevorderen en onze honger naar nieuwe ervaringen stillen. Ik zet nog een plaatje op!

Bron: nu.nl


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar. 

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

britneyangel - Vrijdag 30 april 2021 13:58
ik heb altijd muziek aan, ik kan niet zonder muziek!