Muziek die me vertelt dat het goed komt

 

Het is weer tijd voor een muzikale maandag, waarop we muziek delen die ons kracht, hoop, troost, een mooie levensles of juist wat luchtigheid en relativatie brengt. Muziek speelt een heel grote rol in mijn leven. Ik denk dat muziek een grote rol speelt in het leven van de meeste mensen, op wat voor manier dan ook. Het kan zo betekenisvol zijn. In deze blog deel ik vier nummers die op een bepaalde manier betekenisvol zijn voor mij en waarvan ik denk dat ze een mooie boodschap hebben voor een ieder die het aanspreekt. Muziek die me vertelt dat het goed komt, of eigenlijk, dat het oké is. Wist je dat we ook een topic op het forum hebben over muziek?  

Don't wreck your brain it will be alright

Ik begin de blog met het nummer 'weird!' van YUNGBLUD. Oh, ik hou zo veel van deze muzikant. Naast dat ik fan ben van zijn muziek, vind ik het mooi dat YUNGBLUD zich hard maakt voor mentale gezondheid en inclusiviteit. Dit zijn ook vaak thema's in zijn muziek, waarvan 'Weird!' echt een nummer is dat mij het gevoel geeft dat het allemaal goed komt en dat je niet alleen bent. 

Het leven gaat met ups en downs en misschien zit jij op het moment wel in een rare en moeilijke tijd. Reageer het niet af op jezelf, neem het jezelf niet kwalijk, weet dat je alleen bent en dat je hier weer uit gaat komen. Fouten maken we allemaal en dat is oké. Je hoeft je niet te verstoppen en je mag er zijn, gewoon zoals je bent. Dat is wat het nummer mij vertelt. Wat vertelt het jou? En welk nummer is onlangs voor jou heel betekenisvol geweest en waarom?

This is the seventh day I am eating Ramen

Wanneer dit nummer op mijn Spotify-playlist voorbijkomt overvalt mij altijd een soort van rust en tevredenheid, zelfs als dingen mislopen. Ook als het even allemaal in de soep loopt en je het gevoel hebt dat je tekortschiet en tekortkomt. Als je de hele week lang instant noodles eet omdat je te blut bent voor iets anders. Ook dat is het leven soms! 

Om niet altijd maar een score bij te houden van wat je allemaal bereikt in het leven en hoe goed je presteert. Om lekker bezig te zijn met jezelf, voor jezelf en niet te veel met of voor de wereld om je heen. Als ik op de lekkere vibe van dit nummer wegdroom, lukt dat al aardig! 

It's not that I don't feel the pain, it's just I'm not afraid of hurting anymore

Terwijl ik dit schrijf ben ik net begonnen aan het boek 'The Happiness Trap', ovet Acceptance and Commitment Therapy. Wellicht heb ik het boek al uit tegen de tijd dat het online komt. In het eerste deel van dit boek - dat ik heb gelezen - wordt uitgelegd hoe we onszelf gevangen houden door voor negetieve (of moeilijke) gevoelens te vluchten, of ze te verdoven. Daarmee maak je ze niet weg, je onderdrukt ze en ze komen harder terug; terwijl de coping vaak een stuk meer kapot maakt dan je lief is. 

De kunst zit hem in het mogen toestaan van deze moeilijke en soms onuitstaanbare gevoelens. Juist dan kun je ze een plekje geven. Niet bang zijn om pijn te voelen en er ook niet over oordelen dat je het voelt, want het hoort bij het leven. En dat kunnen omarmen (ik moet als ik dit schrijf nog lezen hoe) geeft pas echt de mogelijkheid om verder te kunnen in het leven. Om dingen te kunnen doen omdat jij ze belangrijk vindt, omdat het ware voldoening geeft, en niet om te vluchten of verdoven. Want dat geeft uiteindelijk geen voldoening. 'Last hope' is een prachtig nummer, een nummer waarop ik tranen en pijn er kan laten zijn, zonder de hoop te verliezen. It's just a spark, but it's enough. 

Iedereen is lelijk (als je maar lang genoeg kijkt)

'Iedereen is mooi op z'n eigen manier', voelt soms toch een beetje ver van je bed wanneer je niet lekker in je vel zit. Dan kan het pakkende refrein 'iedereen is lelijk, als je maar lang genoeg kijkt' een lekkere luchtige en relativerende kijk erop geven. En eerlijk, als je heel erg lang in de spiegel gaat kijken, dan ga je ook alleen maar meer dingen vinden die je lelijk vindt van jezelf. Dat heb ik zelf meegemaakt. En dat heeft iedereen. 

Het nummer brengt mij een hoop luchtigheid. Het is ook allemaal niet zo belangrijk. Het nummer geeft me mee om het ook allemaal niet te serieus te nemen. En dat is best wel fijn op z'n tijd! 

Welke muziek is betekenisvol voor jou?


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts