Eetstoornissen: de angstthermostaat staat anders afgesteld

 

Op het forum heb ik al een paar keer een aflevering van de podcast 'Gezond Gesprek' van Gezondheidnet aangeraden, dus het lijkt me ook weleens handig om het gewoon eens via een blog te doen. Ik vind de aflevering waarin 'onze' Eric van Furth te gast was en sprak over eetstoornissen namelijk erg fijn om naar te luisteren en kan me voorstellen dat deze aflevering ook erg helpend kan zijn als je midden in een eetstoornis zit, of een naaste bent van iemand met een eetstoornis.

Ik ben een flink aantal maanden van 2023 ziek thuis geweest en ook al klinkt dat soms als vakantie, stilzitten heb ik niet gedaan. Een van de dingen waar ik veel aan heb gehad, is het beluisteren van podcasts. De drempel vind ik heel laag - je hoeft er namelijk niets voor te doen. Je kan erbij op de bank liggen, iets actiefs gaan doen of even wat in het huis rommelen. Net wat op dat moment haalbaar is, maar je krijgt wel even een frisse dosis informatie en inspiratie. Heel veelzijdig en makkelijk toe te passen dus. Omdat ik zoveel interessante verhalen en visies tegen ben gekomen, lijkt het me leuk om die in een nieuwe rubriek eens op Proud uit te lichten.

Zelf vind ik het sterk hoe Eric begint over de eetstoornissen BED (binge eating disorder, in het Nederlands ook wel de eetbuistoornis genoemd), ARFID en boulimia nervosa. Juist omdat daar nog zoveel onbegrip over heerst en er minder over bekend is dan over bijvoorbeeld anorexia nervosa, terwijl die groep qua omvang veel kleiner is. 

Van Furth verklaart dat je de wereld anders beleeft als je angstig bent aangelegd: "Je kan wel zeggen dat de angstthermostaat anders afgesteld staat bij mensen die een eetstoornis hebben. Je bent waakzamer, je ervaart sneller gevaar. Je bent schrikachtiger en je zoekt naar manieren om die angst op te heffen. Bijvoorbeeld door het stellen van een streefgewicht of goede cijfers te halen. Ergens obsessief in worden, kan ook een focus geven." Die intense angst zorgt er uiteindelijk dus voor dat je niet volledig meer mee hoeft te doen met leven, want daar kom je gewoonweg niet meer aan toe.

"Een eetstoornis consumeert je als het ware."

Daarnaast benoemt hij ook hoe je ontwikkeling als het ware 'stil' kan staan als je een eetstoornis in je puberteit ontwikkelt, waardoor het ook echt kan voelen alsof je achterloopt of dingen mist.

Ben je benieuwd geworden? De aflevering is hier op spotify te beluisteren.


Kom bij Proud2Bme gratis en anoniem in contact met lotgenoten, ervaringsdeskundigen, psychologen en dietisten. Op ons forum kun je jouw verhaal delen en/of vragen stellen. Ook kan je dagelijks met ons chatten (de agenda vind je hier). Wij staan voor je klaar.

 

Gerelateerde blogposts

Reacties

Anne - Dinsdag 16 januari 2024 22:17
Wat mij altijd opvalt, is dat de behandelaars zo pessimistisch en negatief zijn. Noem het realistisch, maar toch niet positief en optimistisch.
Terwijl mensen die, vaak op een andere manier genezen zijn, buiten de psychiatrie om, heel krachtig en zelfvetzeketd zijn en ook positief
Pas toen ze een andere weg op gingen(andere hulpverleners, ervaringdeskundige coaches, mentors etc) genazen ze en ook SNEL ! Ook degene met een landurige eetstoornis.

M. - Woensdag 17 januari 2024 10:09
Psychiatrie, psychologie en de GGZ die zich daarop baseert qua diagnoses en behandeling is 'one size fits all'. Denk dat meer mensen gebaat zullen zijn bij een persoonlijkere aanpak.
❤️ - Zondag 21 januari 2024 12:01
Ik heb dus een tijdje geleden boulimia gehad hier ben ik nu over heen gekomen maar heb u dat ik heel erg oplet met wat ik eet en met alles wat ik eet voel ik me schuldig en ga ik dus heel veel sporten. Ik heb ook dat ik op school niks eet en als ik dan thuis kom weet wat meer eet en ik wil heel graag afvallen maar het lukt me gewoon niet
A. - Dinsdag 23 januari 2024 12:58
Maar je bent helemaal niet genezen van je eetstoornis ! Wie heeft gezegd dat je eroverheen bent ?
In het verleden verging het mij net zo. Aan de buitenkant leek ik hersteld, maar van binnen ging de es gewoon verder. !
Lonneke - team Proud2Bme - Dinsdag 23 januari 2024 13:07
Hey hey,

bedankt voor je bericht. Klinkt inderdaad alsof er toch nog veel eetgestoord gedrag (en gedachtes ook) aanwezig zijn. Misschien alleen niet in de vorm en de manier die jij kent. Mocht je hier verder over willen praten, weet dat je altijd welkom bent om een account hier aan te maken. We denken graag met je mee op ons forum en in de chats.

Veel liefs en sterkte.